Dobrý den,
Mi to nikdy nevyšlo. Pokaždé jí papoušci vybrali. Až loni jsem se rozhodl dát do voliéry větší kameny. Napadlo mě nasadit pod kameny trávu a tím pádem by se k zrnům papoušci nedostali a tráva by se protlačila mezi kameny. Toto vyšlo pouze u Eklektusů, kteří si trávy nevšimli, ostatní papoušci jí zlikvidovali i takto.
Fylip
Dobrý den,
také bych to chtěl ve voliérách ověřit, ale všude dávám čistý říční písek, který není vhodný, protože v létě rychle vysychá. Když je deštivé počasí, tak i v něm narostou zbytky zrnin (proso, lesknice, oves), ale jak deštivé období skončí, během pár dnů je po rostlinách. Možná by bylo možné trávu pěstovat v nádobách, teoreticky by bylo možné vyrýt celý drn z louky a vysadit v nádobě. Travní koberce se takto zpracovávají - vypěstují se na "louce", pak se odřezávají a dávají na místo určení. Pokud jde o vysévání trav, ideální by byly druhy s rychlým vývojem po zasetí, tzn. jílky (jílek vytrvalý, nebo mnohokvětý - jednoletý), které vzchází za 5-8 dnů po zasetí. Nevýhodou je, že nemají rády dlouhodobé zastínění. To by mohl být v některých voliérách problém.
Dobrý den. Sice nechovám papoušky, ale také mám s trávou ve voliérách nějaké zkušenosti. Ve všech voliérách chovám exotické hrabavé. V menších voliérách se tudíž tráva příliš neudrží, ale ve velkých ano. Ptáci se na ni krásně pasou, a tak je tráva po celý rok krásně nízká jako posekaná sekačkou. Pokud se Vám tedy tráva udrží je dobré z hlediska hygieny prováděť vždy na jaře 2 následující úkoly. Jednak celou travní plochu lehce posypat vápnem pro alespoň částečnou desinfekci a jednak na místech kde tráva není odstranit část staré zeminy, nahradit ji rašelinou a nasét travní semena.
Bura Adam
marrek13
napsal(a):
Dobrý den, má někdo zkušenosti z vysazenou trávou ve venkovních voliérách, nebo je lepší tam dát písek, zežerou papoušci (chovám zatím pár neofém tyrkysových a 2 + 6 mládat zebřiček, venkovní voliéra je velká v*š*d - 180*300*165)
Moc děkuji za odpověd
Nemám zkušenosti s pískem ale ve venkovních volierách mám 1/3 mulčovací kůra a 2/3 tráva. Trávu samozdřejmě průběžně sekám a každé jaro podsévám. Vnitřní ubykace jsou na způsob závěsných voliér takže na zemi dlažba. Krmení mám pouze ve vnitřních volierách.