někdy mi hlava nebere, že je tu tolik chovatelů, že si nepřečtou názory co se tu probírají. Když dáváte staré ptáky dohromady, tak mějte trpělivost než si na sebe ptáci zvyknou. Možná byli "zamilovaní" do svých bývalých partnerů a jen čas je sblíží. Lepší je koupit mladé ptáky a raději (konkrétně u králováků) počkat až dospějí a pak s největší pravděpodobností zahnízdí. Než kupovat ptáky co sice jsou zaručeně chovní, ale nepadnou si do oka s novým partnerem.
Navíc australští papoušci nehnízdí ani ve své domovině každoročně, ale podle potravních podmínekTakže to chce trpělivost, nechat je v klidu, přilepšit jim v potravě, jako naklíčené zrniny, ovoce, zelené a pak se možná dostaví výsledek. Když ne letos tak za nějaký rok určitě, jsou plodní do vysokého věku.
corvuscorax
napsal(a):
někdy mi hlava nebere, že je tu tolik chovatelů, že si nepřečtou názory co se tu probírají. Když dáváte staré ptáky dohromady, tak mějte trpělivost než si na sebe ptáci zvyknou. Možná byli "zamilovaní" do svých bývalých partnerů a jen čas je sblíží. Lepší je koupit mladé ptáky a raději (konkrétně u králováků) počkat až dospějí a pak s největší pravděpodobností zahnízdí. Než kupovat ptáky co sice jsou zaručeně chovní, ale nepadnou si do oka s novým partnerem.
Navíc australští papoušci nehnízdí ani ve své domovině každoročně, ale podle potravních podmínekTakže to chce trpělivost, nechat je v klidu, přilepšit jim v potravě, jako naklíčené zrniny, ovoce, zelené a pak se možná dostaví výsledek. Když ne letos tak za nějaký rok určitě, jsou plodní do vysokého věku.
Mohu jen souhlasit, kamarád čekal na odchov nového páru (30 let praxe v chovu i králováků) 10let pak měl 4 roky odchovy, ale další rok byla velká bouřka a samička slezla ze snůšky a od té doby bylo po hnízdění. Já dávám královské dohromady od roku 2006 a mám dva páry a předloni čistá snůška, loni nic a letos se teprv začínají krmit. Na chov je zkrátka potřeba čas a štěstí. Petr
pro Petra. jestli snášeli králováci a byla čistá snůška, bylo to možná i tím, že jsou krmeni moc vydatnou stravou. Možná by to chtělo méně slunečnice a více kardi a prosa. Nejsem expert, přes králováky, mám od nich teprve dva odchovy, je to pětiletý pár, ale to platí všeobecně u všech ptáků. Na jaře po zimě změnit jídelníček, naklíčené zrní všeho druhu ( oni si vyberou) a dostatek zeleného krmení. Ti moji měli první snůšku 7 vajec a z toho 5 mladých, další rok 6 vajec a z toho 5 mladých. Ať se jim daří a máte z nich radost, jsou to hezouni co?
rostin123
napsal(a):
dobry den,jak jsou na tom vasi kralovaci uz jsou v toku nebo nekomu sedi?Sestavil jsem si loni starsi par a zatim nic.Samice dela porad kolebku samec ji honi,ale zatim bez vysledku.Jak to s nimi tedy je?Je na ne jeste cas?
Dekuji
Tak já se musím trochu pochlubit,loni jsem zložil dva páry 07 samice a 09 samec a druhý pár 01 samice a 06 samec a obidva páry se krmí i páří jak o život,ale začalo to až kolem 1.května,dneska je 5-tého a samičky už mají ocasní pera dolu,je vidět že budou znážet,tak doufám že něco odchovají.Ať se daří ,zdar.
Dobrý den. S prominutím využiji téma. Jde mi o vlastní zkušenosti chovatelů. Jakým způsobem zimujete králováky? Mám vnitřek na půdě o rozměrech 4x1,8x2 m (dxvxš) a venek bude 4x3,5x1(dxvxš). Bylo to původně pro jiný druh ptactva, ale tak nějak jsem se rozhodl jinak. Ještě nemám dotažené vytápění. Přes zimu budou zavření v zimovišti, které je sice po celém obvodu zateplené 20 cm polystyrenu, ale takovýmto ptákům už bych radši přitopil. Jde mi o to jestli si tím nezadělám spíš na víc problémů, že by na jaře místo hnízdění začali přepeřovat, když jim budu chtít přitápět třeba na cca 10°C. Díky za slušné odpovědi.
Dobrý den,
měl jsem asi více štěstí. Na jaře 2008 před snůškou mi padla samice. Na inzerát jsem koupil samici od pána, kterému padl samec. Po vypuštění do voliery (začátek dubna) jsem asi za 10 dní našel v misce na žrádlo vajíčko. Ihned jsem jí dal budku, kterou jsem ještě neměl ve voliéře. Snesla 5 vajec a vylíhla se 4 mlaďata. Všechna byla naprosto bez problémů odchována. Nejvíce mne překvapilo, že když byla v budce ještě 2 mláďata nevylétlá začala samice zůstávat v budce. Kontrolu jsem zjistil, že už má znovu snůšku. Snesla 4 vejce a opět bez problémů všechna 4 mláďata odchovala. Takto se to opakuje od té doby každý rok. Pravidelně odchovává 4 + 4 mláďata. V roce 2011 zasedla dokonce po třetí a vyvedla ještě dvě. Letos opět snesla 5 vajec. Včera jsem kroužkoval tři mláďata a zítra okroužkuji poslední. Jedno se nevylíhlo i když bylo oplozené. Jako každý rok. Věřím tomu, že záleží hodně na štěstí, ale myslím, že v tom hraje roli i dědičnost.
To já mám trošku jiný problém. Tento rok sem jim poprvé dal boudu. samice ji ihned začala navštěvovat. Asi tak po 2 týdnech snesla první vajíčko. snesla jich už 7, některé nevím proč i mimo budku. Viděl sem jak se páří, krmí se, jak samice vyleze z budky samec jí zahání zpátky ale ona bohužel ne a ne zasednout. Při kontrole jsou všechna vajíčka studéná. Tento rok s toho nic asi už nebude tak uvidím příští rok. ještě bych chtěl dodat že ptáci jsou staří 3 roky a koupil sem je jako mláďata.
kamikaze
napsal(a):
To já mám trošku jiný problém. Tento rok sem jim poprvé dal boudu. samice ji ihned začala navštěvovat. Asi tak po 2 týdnech snesla první vajíčko. snesla jich už 7, některé nevím proč i mimo budku. Viděl sem jak se páří, krmí se, jak samice vyleze z budky samec jí zahání zpátky ale ona bohužel ne a ne zasednout. Při kontrole jsou všechna vajíčka studéná. Tento rok s toho nic asi už nebude tak uvidím příští rok. ještě bych chtěl dodat že ptáci jsou staří 3 roky a koupil sem je jako mláďata.
Tiež mam tento problem,samica naniesla 7 vajíček a nie a nie zasadnuť tak som ich dal do odchovny a je tam 5 zarodov.Samozrejme že samica znaša dalej, v budke su už 4 vajíčka.V budke stale hrabe vajíčka su po celej budke,aj na bidle je stale prehnuta a stale by sa parila.Par kralovakov mam od mládať kružok 2010.
loudas
napsal(a):
Dobrý den. S prominutím využiji téma. Jde mi o vlastní zkušenosti chovatelů. Jakým způsobem zimujete králováky? Mám vnitřek na půdě o rozměrech 4x1,8x2 m (dxvxš) a venek bude 4x3,5x1(dxvxš). Bylo to původně pro jiný druh ptactva, ale tak nějak jsem se rozhodl jinak. Ještě nemám dotažené vytápění. Přes zimu budou zavření v zimovišti, které je sice po celém obvodu zateplené 20 cm polystyrenu, ale takovýmto ptákům už bych radši přitopil. Jde mi o to jestli si tím nezadělám spíš na víc problémů, že by na jaře místo hnízdění začali přepeřovat, když jim budu chtít přitápět třeba na cca 10°C. Díky za slušné odpovědi.
Já bych je při takové teplotě nepřezimoval, je to hodně. Stačí kolem 3 - 5°, jdou pak na jaře líp do toku.