Tři neofémy v jedné voliéře

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2012 10:19
marrek13

XXX.XXX.10.2

Dobrý den, na stejnou otázku jsem se ptal v minulém přispěvku, ale chtěl jsem mu založit vlastní Chovám pár neofém ale samce musím vymněnit kvůli neplodnosti. Ale protože jsou neofémy sociální zvířata nechci ho dát někomu do klece. jsou uplně klidné a neagresivní. Ten samec by (se domnívám) na žádného jiného druha neůtočil. A proto se ptám jestli bych si ho nemohl skusit ponechat a koupit si nového tyrkysáka. Je opravdu VELMI mírumilovný. V případě problému bych ho mohl dát do jiné (prázdné vnitřní přezimovaí) voliéry. Mělo by to cenu? Někdy me ale ta jeho klidnost štve. Dneska jsem je po dni pustil do velké venkovní voliéry, zebřičky po pár minutách vyšly ven a rozkoukávají se a prohlíží si to. Kežto neofémy jako vždy sedí celý den na jednom bidlu a co je venku je nezajímá. Prostě celý den jenom sedí na stejném místě. Nevíte jak je trochu namotivovat k hraní a pohybu( a taky vstupu do vnitřní voliéruv Děkuji

28.4.2012 13:35
corvuscorax

XXX.XXX.180.2

a máte to opravdu neofémy? (vtípek)Já mám ve voliérách dva samečky (původně to měl být pár) a ti jsou živí hlavně ráno a navečer. Poletují jako divoši, ale to aby se ukázalo jak umí létat, jinak jsou klidní a žerou mi pamlsky z ruky. Jsou oba v toku tak jsem je musel rozdělit, protože ten silnější se snažil toho druhého pořád krmit a pářit. Jsou to hbití ptáci a jestli ti vaši jsou neteční tak možná byli v nějaké malé kleci ne? Já jsem např vyměnil rozelu za pár zpěváků a ti také neuměli létat a byli ve zuboženém stavu. Po přepeření byli krásní a dávají krásná mláďata.

28.4.2012 14:16
marrek13

XXX.XXX.10.2

dobrý de, takže myslíte že bych mohl dohromady chovat samičku se 2 samci. Moje neofémy lítat umí, pouze se ji nechce. když příjdu vyměnit krmení tak se vyplaší a lítají jako splašení. spíš se jim lítat nebo prozkoumávat nechce. Takže by mělo šanci to s těma 2 samcema zkusit. Protože nerad vidím jak si někdo pořídí samečka do klece to bych mu neudělal
Děkuji

28.4.2012 17:04
atobajus

XXX.XXX.249.198

Určitě nezkoušejte chovat spolu 2,1, samci se Vám navzájem budou rvát. To že teď sedí jak pecka neznamená, že je mírumilovný :-)

29.4.2012 06:54
saluki

XXX.XXX.6.82

Ahojky, napadá mě otázka. Jak chcete tomu neplodnému (kříženci) vysvětlit, že samička je pro druhého samce? Chovat lichý počet neofém společně v poměru dva samci jedna samice je prostě po všech stránkách zbytečný risk a šance že něco odchováte je mizivá. Prostě se smiřte s tím, že neofémy jsou pouze pároví ptáci, i ve velké volieře se ve více párech tlučou, takže než takovéhle spekulace, hledejte jiné řešení, jak lichého samce umístit. Když ho nechcete prodat, postavte další volieru a nechte ho žít ve společenství jiných papoušků než neofém třeba i s nějakou starší či hendikepovanou samicí s vědomím, že je máte jen pro potěšení oka, i tak mohou ve Vaší péči žít běžný život v páru, bez odchovu.

29.4.2012 11:16
marrek13

XXX.XXX.10.2

Takové řešení by bylo ůplně ideální. Jenže v mojem věku když ještě nevydělávám. Chtít postavit hned za pár týdnů co se postavila ta první chtít druhou je trochu nadčasové. Jindy bych toho samce vyměnil, ale mám ho už rok a je to spíšč citová záležitost prodat někoho na koho jsem tak dlouho(a často) dřel. A prodat ho někomu samotného do klece bych nikdy neudělal. Vím že chovat dva páry neofém vedle sebe nelze. Ale u jednoho (opravdu zkušeného) chovatele jsem viděl jak chová 3 neofémy v jedné voliéře. A neprali se. Moh by jsem si od něho skusit půjčit třeba další plodný pár a v případě problému bych ho dal do jiné klece a poté ho vrátil.
Snat chápete že neofémy do klece nepatří

29.4.2012 11:50
neophemas

XXX.XXX.1.30

Neofémy v kleci být můžou, ale musí být dostatečně velká. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem měla jeden pár modrohlavých ve voliéře 12m délka, 1,5m šířka a 2m výška, kde byla část zastřešená s pískem na dně a přírodní kmenovou budkou, další část keře, tráva, rybníček a na konci opět střecha a dole hlína a traviny a ptáci zde měli tolik zábavy, že vůbec nezahnízdili (a to i zpěváci před nimi, avšak pro křepelky a zebřičky to bylo super). Nechala jsem si na zakázku vyrobit klece 110 cm x 90 cm x 80 cm, kde chovám neofémy po párech a hnízdí úplně v pohodě už od března (modrohlavé mi nasedají první).

Přidejte reakci

Přidat smajlík