Dobrý den, mám zkušenosti z chovem andulek i korel, vše bez problémů. Nyní jsem se rozhodla pořídit si jako "mazlíčka" Papouška Senegalského. Zatím ho mám týden, ale najednou ze dne na den se po mě začal ohánět zobákem. Manžela miluje, ale ode mě se někdy nechá někdy nenechá podrbat. Jednou mě štípl a pak ze mě asi ucitil, že se bojím dalšího klovnutí a možná vyžil situace. Přečetla jsem hodně diskuzí, že Senegalci se upoutají většinou na jednoho a zbytek členů rodiny nemají v oblibě, ale pevně věřím, že to nemusí být vždy pravda. Chtěla bych tedy poprosit o nějaké "fígly" k výchově. Zda ho mám při každém ohnání zobákem po mě "plesknout" či napomenout ap. Prostě za každou radu budu ráda. Rozhodně má Senegalec dost rozlišnou povahu od Korel a nerada bych "zmršila"jeho výchovu. Děkuji
rensin
napsal(a):
Dobrý den, mám zkušenosti z chovem andulek i korel, vše bez problémů. Nyní jsem se rozhodla pořídit si jako "mazlíčka" Papouška Senegalského. Zatím ho mám týden, ale najednou ze dne na den se po mě začal ohánět zobákem. Manžela miluje, ale ode mě se někdy nechá někdy nenechá podrbat. Jednou mě štípl a pak ze mě asi ucitil, že se bojím dalšího klovnutí a možná vyžil situace. Přečetla jsem hodně diskuzí, že Senegalci se upoutají většinou na jednoho a zbytek členů rodiny nemají v oblibě, ale pevně věřím, že to nemusí být vždy pravda. Chtěla bych tedy poprosit o nějaké "fígly" k výchově. Zda ho mám při každém ohnání zobákem po mě "plesknout" či napomenout ap. Prostě za každou radu budu ráda. Rozhodně má Senegalec dost rozlišnou povahu od Korel a nerada bych "zmršila"jeho výchovu. Děkuji
No bohužel senegalci tuto povahu mají.... pokuste se zjistit dobrotu která mu nejvíc chutná a uplácet.... ať mu ji nedává manžel pouze vy.... Přeji hodně štěstí....
Zkuste zajít ještě dál, vždy ho z klece poujštějte pouze vy. Když nebudete doma, tak ať zůstane v kleci, ať ho nepouští ani jeho oblíbená osoba. Dávejte mu do klece nové jídlo a čerstvou vodu, hodně ho chvalte za vše co se mu daří. Časem pochopí, že Vaše přítomnost nese jisté výhody a začne Vás mít rád. Občasnému štípnutí se asi nevyhnete, ale u Senegalců je to prostě sport a musí se to tak brát a klovnutí předvídat . Senegalci jsou úžasní mazlíčci, ale mají své vrtochy, svůj smysl pro humor (lehce zlomyslný), ale křikem nebo trestem (plesknutím, rosením, atd.) nic nepořídíte. Je to takový pitbull ptačí říše
. Přeji hodně štěstí a trpělivosti.
přivezla jsem si před 2 roky vysněného senegalce.Přes to ,že krmení a veškerá manipulace byla na mě si hned oblíbil manžela.Mně začal taky štípat.Zkoušela jsem vše možné.Pak jsem rezignovala a sehnali jsme druhého mazlíka.Už jsem se mu tolik nevěnovala a ona se začal vnucovat.Teď už na něm poznám kdy chce štípnout.Taky se rychle naučil když ho nesu do klece zavřít tak se mi zakousne do ruky aby tam nemusel.To jsem překonala klacíkem.Teď vždy dostane granulku za to že se nechá dát dovnitř.Teď už mám třetí samičku ta je super miluje jenom mně manžela štípe.Za pul roku se naučila 8 slov.kýchat,vrčet asi 10 melodií,když mně opatrně chytne za prst tak řekne Ne a nastaví hlavu.Takže až se třetím jsme si padli do oka.Jsou všichni pohromadě,hodně se zabaví když jsme v práci a když spustí tak se překecávají no sranda-všichni mluví.
senegalci jsou úžasní, dostala jste samé dobré rady, ještě bych doplnila 2 věci, jedna je nespěchejte na něj, týden nestačí ani na rozkoukání. A ta druhá, nedolézejte vy za ním, ale snažte se vzbudit jeho zájem, aby dolézal on za vámi. Hodně štěstí a hlavně legrace, jsou to výborní baviči
to máte pravdu, baví mě už jen tím, jak ho pozoruji co provádí za gymnastické výkony
. Je to potvůrka mazaná. Při pouštění z klece, dám prvně ruku dovnitř, počkám až mi na ní vleze a pak ho vytáhnu ven, vše je o.k., ale jakmile je venku z klece už otvírá zobáček a hledá kde by mohl štípnout. Je to i má vina. Asi ze mě vycítil po prvních štípancích můj respekt k němu (spíše i strach), který musím překonat a teď to asi zneužívá.
Tak to já ji chytím pevně z boku za zobák,podržím ,řeknu NE a pak pustím a podrbu.Teď mně jemně chytí za prst,řekne Ne a je v pohodě.Taky učinné je když ji chytnete za zátylek za peří a podržíte jako kotě,řekněte ne-prodleva a mazlení.
well
napsal(a):
Zkuste zajít ještě dál, vždy ho z klece poujštějte pouze vy. Když nebudete doma, tak ať zůstane v kleci, ať ho nepouští ani jeho oblíbená osoba. Dávejte mu do klece nové jídlo a čerstvou vodu, hodně ho chvalte za vše co se mu daří. Časem pochopí, že Vaše přítomnost nese jisté výhody a začne Vás mít rád. Občasnému štípnutí se asi nevyhnete, ale u Senegalců je to prostě sport a musí se to tak brát a klovnutí předvídat . Senegalci jsou úžasní mazlíčci, ale mají své vrtochy, svůj smysl pro humor (lehce zlomyslný), ale křikem nebo trestem (plesknutím, rosením, atd.) nic nepořídíte. Je to takový pitbull ptačí říše
. Přeji hodně štěstí a trpělivosti.
Tohle je poměrně hloupý názor. Takhle se docílí pouze silné emoční nestability, protože majitel, kterého papoušek miluje, se na něj "vykašle" a papoušek bude strádat. A to, že bude zklamaný ještě neznamená, že se upne na prvního člověka, který ho krmí dobrotami. Senegálec, jak paní četla, je zaměřený na jednoho životního partnera, kterého si vybere on sám. Odtrhněte mu ho a můžete u něj možná i skončit, protože pak takhle může reagovat na celou rodinu. I na partnera, který ho "zradil"...