Zdravím všechny chovatele těchto papoušků, rád bych si je letos pořídil a tak jsem si řekl, že by bylo dobré kdybych se o nich dozvěděl něco z praxe. Na internetu jsem hledal ale moc info jsem nenašel a tak bych rád všechny poprosil, aby se tady podělili o své zkušenosti s chovem těchto papoušků. Hlavně by mě zajímalo zda vydrží naši zimu venku, jak jsou nároční atd...... Opravdu jsou tak nároční na hnízdění ??
Vložte sem určitě fotky vašich svěřenců i odchovů...budu rád
A měl bych ještě jednu otázku - jdou mladí prodat bez problémů? Nerad bych si je pořídil a potom je dával do výkupu...
Díky moc za rady a názory Lukáš
Dobrý den, mnohobarvé jsem koupil loni v srpnu, dva dvouleté páry. Celou zimu byli venku, voliery mám kompletně zakryté igelitem a ptáci přečkali zimu v pohodě. Důležité je, aby měli bezvětří a silná bydla nebo police na kterých nocují a mají tak možnost skrýt si prsty před mrazem. U jednoho páru mi na podzim bohužel padla samice, na následky začervení. Spoléhal jsem, že je předchozí majitel "prý" odčervoval... od té doby každého ptáka kterého přivezu ihned odčervuji bez ohledu na to co mi prodávající poví. Po asi dvou měsících jsem sehnal samici jinou, bál jsem se, že ji samec nepřijme, jelikož s tou předchozí tvořili dokonalý pár. Když jsem je dal k sobě mé obavy se naplnily, samec na samici útočil, odháněl jí od žrádla a pořád byl na pletivu a sledoval druhý pár mnohobarvých přes uličku. Proto jsem je dal do jiné voliery, tak aby na sebe vůbec neviděli, poté se jeho chování uklidnilo a začal samici tolerovat, ale na žádnou lásku to nevypadalo. Takto byli celou zimu. Když jsem jim dal prvního dubna budky a začal podávat klíčené, chování tohoto páru se rázem změnilo, ptáci přišli do toku a začali se krmit i pářit. Bohužel ani jedna ze samic nejevila zájem o budku. Když mi už v půlce dubna seděli v budkách všechny tři páry zpěvavých a mnohobarvý furt nic, začal jsem být dosti nervózní. Když se začali počátkem května líhnout mladí zpěvákům a mnohobarvý i přes probíhající tok nejevili o budky zájem, myslel jsem, že je u nich sezóna ztracena. Jaké bylo moje překvapení, když 8.5. zmizely obě samice v budkách, jako by se domluvily na den přesně. Nyní mají obě po pěti vejcích a sedí. I když jsou blízcí příbuzní zpěváků dávají si s hnízděním načas a podle mých krátkých zkušeností dokážou přijmout i jiného druha pokud o něj přijdou, samozřejmě asi záleží kus od kusu. Pokud má někdo zájem o mladé co se vylíhnou může mi předběžně napsat na clubber@seznam.cz
nipip
napsal(a):
Dobrý večer, moc pěkní ptáci. Nebylo by něco volného, dejte vědět na mohoso@seznam.cz. Předem dík.
Dobrý večer! Měl bych zájem o páru papoušků mnohobarvých.Je možnost k odběru nebo už jsou prodány ?! Dejte vědět na barusovamonika@seznam.cz . Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.