Veronika97

XXX.XXX.249.226
Dobrý den,
dnes ráno taťka zpozoroval na zahradě mládě vrabce, nechal ho tak, ale mládě nepípalo ani kolem nebyli staří vrabci. Za 2-3 hodiny jsme se tam byli podívat, protože začalo pršet. Vrabeček tam stále seděl. Rozhodli jsme se ho tedy vzít dovnitř, protože v okolí je opravdu hodně koček (jsme na vesnici a sousedka jich má min. 10). Je už opeřený, ale pod křídlama a na bříšku ne. Máme ho v krabici. Udělal jsem mu hnízdo ze sena a vystlala trochu toal. papírem a dala pod žárovku. Dala jsem mu napít z lžičky a před chvílí kousek nastrouhané vařeného vajíčka, ale moc mu to nešlo. Nechce si nechat ani otevřít zobáček. Poraďte prosím co s ním dál, jak často ho krmit, kolik a co. Děkuji za každou radu.
Když jsem byl malý, tak můj děda něco podobného řešil s vlaštovkou. Rozhodl se umělohmotnou misku vystlat senem, připevnit ji na vyšší trám u domu a mládě do ní umístit. Bylo to místo, kam se kočky nemohly nijak dostat a bylo i chráněné střechou. Nu, a rodiče mláděte se postarali o zbytek
Zkusil bych to nějak podobně i s vrabcem, protože si osobně myslím že přírodě by se mělo pomáhat jen v určitých mezích, a vylétlá mláďata volně žijících ptáků by neměla být brána domů vůbec...
Chovu zdar :)
Dobrý den,
děláte to velmi dobře, pokračujte. Z toho nastrouhaného vajíčka je výživnější pochopitelně žloutek, můžete jej míchat s nastrouhaným piškotem a pokud se Vám to podaří po nějakých kouscích nabírat nějakou špejlí, bylo by to lepší než pinzetou. Můžete taky zvolit rozmíchaný syrový žloutek s jemně umletým piškotem a ve stavu tak hustém, aby prošel malou injekční stříkačkou (bez jehly) to do něj nutit i násilím, dostanete do něj větší množství. To násilí zkraje včetně nuceného otvírání zobáku je nutné, ale snažte se, aby měl možnost po tom chmatat sám, brzy začne reagovat a otevírat zobáček sám. Po zhruba týdnu začne sbírat zbytky i na zemi, zkuste pak přidávat nějakou misku buď s naklíčeným zrním nebo rozmačkaným, (bezpluchý oves, řepka) nebo i naklíčené navíc pomačkané. V této době taky přidejte drobný trs žabince, jen tak na dno klece, sám začne obírat lístky. Druhá věc je, co dál. Nedělejte si iluzi, že si jej ochočíte, to prostě v případě vrabce fungovat nebude a tak doporučuji ukončit dobrý skutek ve fázi, kdy už bude sám žrát, chvíli ho ještě nechat v kleci aby zesílil a nabyl více jistoty a odvahy a pak šup s ním ven. (Ode dneška cca za 2 - 3 týdny). Pokud se Vám to celé takto povede, zasloužíte pochvalu.
Já doporučuji umístnit mládě vrabce někam ven. Třeba za okno, nebo na balkon, kde bude chráněno před nepřízní počasí a predátory, ale bude ho dobře slyšet. Až mu vyhládne, začne se ozývat a uvidíte, že si ho rodiče brzy najdou a budou ho dokrmovat i třeba přes mřížku klece. Jakmile to zjistíte, mřízku odstraňte a ponechte to na přírodě. Pokud se tak nestane, což je opravdu jen velice málo pravděpodobné, budete ho muset dokrmit sama.
To mládě do 14 dní uhyne,loni jsem chytila u holubu 6 mladých právě vylítlých vrabčáku na pšenici.Takže už žrali sami.Do 14 dní jich 5 uhynulo tak jsem toho posledního pustila.Je to pro ně jako vysoce plachého ptáka velký stres.A to že se vás naoko nebojí je jejich perfektní pozorovací schopnost.Jakmile se na něj zadíváte pozorně vezme dráhu pryč.
Ten poslední příspěvek je velmi blízký realitě povahy vrabce, proto ostatně jsem zmínil jeho v podstatě neprodlené vypuštění ve vhodnou dobu. Naopak, na to, že staří budou dolétat k mřížce a mládě dokrmovat, vůbec nemyslete, nejsou to sýkorky. Ta zmíněná pochvala na závěr, tu pak je potřeba vnímat za případnou úspěšnost zrealizované a nesnadné technologie dokrmení, nikoliv za záchranu jednoho vrabce. Prostě opravdu je vhodné, když si s něčím nejsem jistý nebo si nevím rady, neriskovat v podobných případech a nic živého jen z takové zvědavosti domů netahat. Nejen kvůli předpisům, které to ostatně zakazují. O něco níže je popsaný podobný případ s konopkou, nebudu se k tomu vracet, ostatně kdybych měl, asi bych užil příkřejších výrazů a docela by mne zajímalo, jak takový příspěvek vnímá náš nový moderátor. Nechci opravdu rozdmychávat tolik nežádoucí vulgární diskusi, ale na druhou stranu samotný způsob vyjadřování odpovídajícího přispěvovatele (chovatele???) vnímám, že by to zasloužilo výjimku.
Mladé "atraktíve strakaté vrabce" boli s klietkou umiestnené blízo pôvodného hniezda odkiaľ predčasne vypadli. Samička krmila, otec vrabčiak obdiaľ pozoroval...
Pane Brázdil, proč tvrdíte že vrabci nebudou venku své mládě dokrmovat??? Je jim naprosto jedno jestli z hnízda předčasně vypadlo, nebo vylétlo. Jistě nechcete tvrdit, že mladí vrabci jsou po opuštění hnízda zcela soběstační?
A při vší skromnosti , sýkorku od vrabce už nějaký čas rozeznávám docela dobře
. ZK
Zdeňku, to jsem na mysli neměl, že ptáky nerozeznáš, ale v jejich povaze je podstatný rozdíl. Sýkorku chytneš do stejné sklopky nebo něčeho jiného několikrát po sobě, když tam bude mít něco, co ji bude lákat. Zeptej se kroužkovatelů, jestli dvakrát po sobě chytnou téhož vrabce nebo vůbec, zda se vůbec vrabec přiblíží k nějaké lapací klícce apod. Myslím, že spíše mladé nechají, než by se vystavili riziku a nebezpečí. Jsou prostě obezřetní. Zdravím.
Také zdravím a děkuji MB za pokus o vysvětlení. Obezřetnost vrabců je v porovnání se sýkorkami skutečně mnohem větší. Příliš však podceňujete jejich rodičovské instinkty. Ty mají navrch a proto jde, v tomto případě, obezřetnost stranou.
Je samozřejmé, že se nic nesmí přehánět. Tazatel by měl být hodně trpělivý a sledovat vše skrytě a z povzdálí.
Tak dnes jsem zase chytla mládě u holubu,vlezou tam a neví kterou škvírou ven,letos je pouštím,už vím že to v kleci nejde,musela by to být velká voliéra s křovím.Táta ornitolog mě vždy říkal,že vrabec se těžko ochočí,teď už to vím tati (je 7 let v ptačím ráji) a všechny od toho odrazuji.
Julie Anna

XXX.XXX.82.101
Já a moje sestřenice taky nevíme co máme dělat s malým vrabcem, ale teď jsme si to přečetli a děkujeme za radu.
K dotazu přišlo zatím 13 reakcí. Cením si, že lidé zvláště mladí mají o přírodu zájem. Jak někdo dobře napsal, s chovem obyčejného vrabce to není úplně snadné. Dobrých návodů o podporu přežití zde bylo dost. Jen dodám, že v přírodě nejde o city, ale o přežití nejsilněších. Ale i ti mají někdy smůlu.
Mám na zahradě plno budek. Rehci, špačci, dřív lejsci, na jabloni pěnkava, v křoví kosi, dřív konopky, zvonci.
Z 8. vylétlých koňader se 2 hned utopily v bazénku, další seděly pod keři a na spodních větvičkách. Nevím na kolika z nich si do rána pochutnala kočka nebo kuna, jestli rodiče neulovil krahujec. Tak to chodí.
Nezlobte se, ale jestli vrabče uhyne, žádná škoda. U holubů a slepic se jich u mě živí asi 2 desítky celoročně, hlavně v zimě, kdy mnozí útlocitní na ně zapomínají.
V dnešní přírodě je značná nerovnováha zaviněná hospodařením lidí a chválihodné snahy zachránění jednotlivců na tom nic nezmění.
Ale přesto dík za soucit s živým tvorem.
Lidi ,já už odchovávám druhou várku mladých vrabčáků,nebo spíš je krmí rodiče a já jim to krmení připravuji.Venku sucho,žádný hmyz a já mám krmítka celoročně na okně,uvnitř krmení pro venkovní ptactvo bezslupkové a teď v létě dávám i vod u na všechny parapety.Bydlím u lesa,tak se tam ráno létá napít hodně ptáčků.Rodiče malé vrabčáky krmí přímo tím zrním,co mám v krmítku,tak se ptám,co jim ještě připravit,aby prospívali a co můžou jíst.Zatím vařím rýži,jáhly,pohanku,strouhám do toho mrkev a vařené vejce-to milují a krmí tím ty mladé.Nezapomněla jsem na něco?Je krásný je pozorovat.Mladí jen řvou,čekají na rodiče,až je u boudy nakrmí,ale učí se rychle,někteří už jí sami i když dost neobratně.Tady je malé video.Staří ihned odletí,mladí ještě nemají takový strach.