Včera sa u roziel vyliahlo 1. mladé. Dnes do obedu som bol skontrolovať a všetko bolo ok. No teraz večer mi to nedalo a bol som mrknúť znovu a našiel som mladé z odhryznutou hornou polovicou zobáku. Tento pár som kupoval ako 3 ročný po dvoch odchovoch. U druhého páru mi zas samica nekŕmi, iba sa stará o vajcia. už dva mladé kvôli tomu uhynuli. Absolútne sa mi nedarí. Neviete čo s tým. Ďakujem za radu.
matis94
napsal(a):
Tento pár s kontrolu nemá problém. Raz denne, niekedy každý druhý deň kontrolujem búdku. Dnes som znova našiel dohryzené mláďa. Nemôže to byť samcom?? Stále vysedáva v búdke. Je tam ešte 5 vajec. Nechcel by som prísť o ďalšie. Prosím o radu. A ďakujem
Je možné, že to dělají běžně, proto je někdo prodal.
petr111
napsal(a):
Já bych ty kontroly nenapadal, dělám je také a papoušci jsou zvyklí.
Áno sú zvyknutý, krmivo berú z ruky. Samica z druhého páru dokonca 3 krát uletela a vrátila sa späť. Andulky sú tak zvyknuté že sa ani neobťažujú prestať kŕmiť mladé keď krúžkujem.V tej kontrole by som problém nevidel. A samca som oddelil uvidím čo sa bude diať.
Co se týče kontroly budek, nenapadlo Vás dát do budky kameru? Při dnešních cenách by to snad nemusel být pro nikoho problém. Pak je můžete sledovat jak se chovají a zjistit, zda-li to dělá samec. Můj názor je, že to určitě dělá samec. Kontrola budek kamerou se mi velice osvědčuje, příští týden dovybavím kamerami všechny budky. Jen je potřeba aby kamera měla přísvit, jinak nic neuvidíte.
ahojky, rady tipu citlivě kontrolovat, dát ptákům klid, pořídit kameru ..... jsou rozhodně na místě, jen jsou spíše preventivní.
Ale okamžitá pomoc je asi jedině mladé hned po vylíhnutí odebrat k dokrmení nebo dát již vejce do líhně. Pokud máte možnosti a zkušenosti. Jinak se asi odchovu až na bidlo nedočkáte. Pokud jde o zlozvyk, zkusit na příští sezonu pár rozdělit a dopárovat k jiným partnerům.
Ještě před tím bych zkusila zamezit samci v přístupu do budky. Nevím, jak máte řešené voliery, ale prostě bych kolem budky oddělila pletivem prostor, aby se až k ní nedostal, ale mohl krmit přes pletivo samici. Samozřejmě bych k budce umístila misky pro samici, aby měla šanci krmit i bez jeho asistence. Vše v tichosti a bez větších zásahů, jen provizorium.
Držím palce, ať se povede zabránit takovým smutným nehodám u dalších mláďat.