Andulky,jak sestavit hejno/páry

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.7.2012 22:38
bellami

XXX.XXX.167.72

Stavíme voliéru pro korely a chci k nim přidat asi 6 andulek ale nikde jsem nenašla jak hejno sestavit,jestli je to jako třeba u drůbeže 1 samec a samičky nebo páry.Nechci je na chov,spíš na ozdobu do voliéry tak prosím zkušenější chovatelé poraďte

5.7.2012 23:00
alex66

XXX.XXX.204.8

Andulka není slepice a proto žijí v páru. Toto jsem si nedovedl představit že někdo neví, ale budiž. Vy ale píšete že je budete mít na okrasu tak by jste mohl teoreticky vybírat jen podle barev a na pohlaví se neohlížet. Já bych to ale raději řešil tak, že bych tam dal samé samce. Kdyby jste tam dal páry tak andulky mají tak silný rozmnožovací pud, že třeba klidně snášejí i na zem pokud nemají budky.

5.7.2012 23:44
bellami

XXX.XXX.167.72

O papoušky jsem se nikdy nezajímala a proto jsem sháněla info na netu ale nic kloudného nenašla.Korelku jsme ulovili na ulici v zuboženém stavu a pořídili jí druhou a se stavbou voliery mě napadly andulky (jsou hezky barevné a s korelama se snesou) a u většiny zvířat platí že je samec a víc samic.Proto se ptám zkušenějších než udělám nějakou blbost.A ještě jenom ze zvědavosti se zeptám,co když budou tři páry a jedna samička se bude líbit dvěma klukům a o další nebude mít zájem žádný?

6.7.2012 07:31
vmakovicky

XXX.XXX.45.196

Prekvapuje ma, že o andulke (papagájcovi vlnkovanom - Melopsittacus undulatus) ste na nete nič nenašla. Na nete je toho napr. http://www.amadina-gouldove.com/clanek/2012011908-andulka-vlnkovana-melopsittacus-undulatus/
http://www.mkcha-brno.wbs.cz/
http://www.frmatusuvystavniandulky.websnadno.cz/
Ďalšie stránky o ich chove nájdete v odkazoch už uvedených web stránok.

6.7.2012 11:53
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

vmakovicky napsal(a):
Prekvapuje ma, že o andulke (papagájcovi vlnkovanom - Melopsittacus undulatus) ste na nete nič nenašla. Na nete je toho napr. http://www.amadina-gouldove.com/clanek/2012011908-andulka-vlnkovana-melopsittacus-undulatus/
http://www.mkcha-brno.wbs.cz/
http://www.frmatusuvystavniandulky.websnadno.cz/
Ďalšie stránky o ich chove nájdete v odkazoch už uvedených web stránok.

Ahoj Vlado! My poniektorí ideme na to veľmi odborne... Zabúdame na milý pokec s dámou. Za mladých chlapov sa ospravednujem:-)

7.7.2012 08:15
corvuscorax

XXX.XXX.180.6

je jedno jestli si tam dáte samečky nebo samičky. Pokud ale budete mít obě pohlaví tak raději mějte samečka navíc než jednu samičku lichou. Bývají žárlivé a dovedou pocuchat ty ostatní, myslím tím při hnízdění jinak ne. Ale jak už bylo uvedeno budou hnízdit i na zemi nebo v dírce co si vyhrabou. Tak proč jim to neumožnit nějakou budkou.Ještě se z vás možná stane chovatelka exotů.smajlík

8.7.2012 12:33
lavacca

XXX.XXX.1.3

bellami napsal(a):
Stavíme voliéru pro korely a chci k nim přidat asi 6 andulek ale nikde jsem nenašla jak hejno sestavit,jestli je to jako třeba u drůbeže 1 samec a samičky nebo páry.Nechci je na chov,spíš na ozdobu do voliéry tak prosím zkušenější chovatelé poraďte

Doporučuji samé samečky. Pokud budete mít samičku, je schopná lézt i korelám do budky. navíc jsou holky docela haštěřivé (nám se před lety tak popraly, že jedna skončila s rozbitou hlavou :( ). Pokud chcete odchovávat, vždy raději 1 samečka navíc, ať si holky vyberou. My máme nyní hejníčko 3,2 + mladou (snad holka) + nové 3,2 . Uvidíme, jak se spárují. :) Plánuji ještě nějakou přikoupit (máme teď dost modrých, nově i šedé, olivové, ale chci ještě klasicky výraznou zelenou). Hlavně, pokud budete chtít chovat, musíte dát budky do stejné výšky. Jakmile je jedna výš, perou se o ní a nedopadá to dobře. Bohužel tuhle informaci nikde moc nepíší, což je ale dost důležité. My máme andulky od roku 2003 a teprve letos - krom 3 mláďat v roce 2006 - máme odchovy. Vypozorovala jsem, že čím větší hejníčko, tím jim to jde lépe. Hold hejnoví ptáci no. :)

Taky jsme ke korele přišli náhodou, zkušení chovatelé nám na burze řekli, že máme holku, tak se dokoupil sameček a na jaře nás čekalo překvápko - z naší Pepí byl najednou Pepík. :-| Tak jsme druhého samečka prodali a Pepík bydlí dál s andulkami. Dost si s nimi rozumí a dokonce, když začnou poplašně křičet, běží je chránit. :)

tady ještě fotka s oběma korelama....

8.7.2012 12:35
lavacca

XXX.XXX.1.3

jo a ještě k těm párům - pokud chcete určité jedince spolu spárovat, musí se oddělit do klece s budkou, nejlépe nechat 1x zahnízdit avrátit zpět do hejna. Tak už zůstanou až na výjimky spolu.

My jim dali svobodu v rozhodování a v minulém hnízdě bylo překvápko - od modrého páru najednou zelené mládě a čirou náhodou zrovna s kresbou, kterou má jen zelený "plonkový" sameček. :-)) Musím mu ale nechat, že pak pomáhal krmit taky, takže tak získala mláďata druhého taťku. :-)

8.7.2012 22:32
bellami

XXX.XXX.167.72

Děkuju za odpovědi,zrovna o těch budkách jsem věděla,dočetla jsem se to na stránkách nějakého chovatele ale to že musí být jen páry nikde.Už mám tři anduláky tak teď se musím rozhodnout jestli k nim přidám samičky nebo radši jen samce-takže mě čeká zase studování o chovu :-) (a ještě můj poznatek,andulky mi příjdou zábavnější než korely ,ty sice obě hezky zpívají ale anduláci jsou mnohem aktivnější

9.7.2012 11:39
lavacca

XXX.XXX.1.1

bellami napsal(a):
Děkuju za odpovědi,zrovna o těch budkách jsem věděla,dočetla jsem se to na stránkách nějakého chovatele ale to že musí být jen páry nikde.Už mám tři anduláky tak teď se musím rozhodnout jestli k nim přidám samičky nebo radši jen samce-takže mě čeká zase studování o chovu :-) (a ještě můj poznatek,andulky mi příjdou zábavnější než korely ,ty sice obě hezky zpívají ale anduláci jsou mnohem aktivnější

Uvidíte, je fakt, že malá andulčata jsou krásná. :) I když zase veliká poptávka není... pokud teda nedáte do výkupu... ale pokud člověk hodně inzeruje, dá se to.

Jinak ano, andulky jsou o dost živější. Právě se mi líbí ta jejich kombinace, korely jsou takové rozvážné, andulyk nakpak jak neposedné děti.

Ještě k těm korelám - pokud Vám obě zpívají, máte to nejspíš 2 kluky. :-| Samice jen "pohvizduje", samec zpívá.

10.7.2012 14:38
luxdkas

XXX.XXX.1.102

Zdravim , chcel by som sa opýtať , či samičky anduliek mávajú vždy na ozobí biele kruhy okolo nosných dierok ?
ĎAKUJEM za odpoveď

10.7.2012 15:23
lavacca

XXX.XXX.1.3

luxdkas napsal(a):
Zdravim , chcel by som sa opýtať , či samičky anduliek mávajú vždy na ozobí biele kruhy okolo nosných dierok ?
ĎAKUJEM za odpoveď

Ne vždy tomu tak je...mám tu jednu tmavě modrou, už mám po ní odchov a bílý kroužek kolem ozobí nemá. Já tak rozlišuji pohlaví ve 3,5-4 měsících. Samička ho má lehce růžové, téměř bělavé. samečkovi už jde do modra. U sotva vylétnutých mláďat jsme to zatím nevykoukala...

10.7.2012 16:20
luxdkas

XXX.XXX.1.102

lavacca napsal(a):
Ne vždy tomu tak je...mám tu jednu tmavě modrou, už mám po ní odchov a bílý kroužek kolem ozobí nemá. Já tak rozlišuji pohlaví ve 3,5-4 měsících. Samička ho má lehce růžové, téměř bělavé. samečkovi už jde do modra. U sotva vylétnutých mláďat jsme to zatím nevykoukala...

Aha , tak Ďakujem za odpoveĎ ja mám cca 2 mesačnú andulku , ale neviem , či je to samček alebo samička a to ozobie má také ružovo-fialové alebo ružovo-modré a neviem , či je to on alebo ona.smajlík

10.7.2012 16:52
lavacca

XXX.XXX.1.3

luxdkas napsal(a):
Aha , tak Ďakujem za odpoveĎ ja mám cca 2 mesačnú andulku , ale neviem , či je to samček alebo samička a to ozobie má také ružovo-fialové alebo ružovo-modré a neviem , či je to on alebo ona.smajlík

V tomhle věku ho mají obě pohlaví stejně zbarvené. Musíte si počkat.

10.7.2012 21:02
luxdkas

XXX.XXX.1.102

Ďakujem za info tu je jedna fotka.

11.7.2012 16:23
cervik

XXX.XXX.57.2

luxdkas napsal(a):

Nemám zrovna nejlepší monitor, tak to možná nevidím dobře, ale tipla bych samečka.

11.7.2012 16:25
lavacca

XXX.XXX.1.3

luxdkas napsal(a):

měl by to být sameček, ale se 100% určením bych ještě počkala. Zvlášť pokud chcete chovat a přikupovat kus do páru. :)

11.7.2012 17:28
luxdkas

XXX.XXX.1.102

lavacca napsal(a):
měl by to být sameček, ale se 100% určením bych ještě počkala. Zvlášť pokud chcete chovat a přikupovat kus do páru. :)

ĎAKUJEM za odpoveĎ !!smajlík
S touto správou ste ma fakt potešila.smajlík:-)smajlík
Chcel by som prikúpiť ešte asi jednu aby nebol sám.
Dúfam , že to bude samček.:-):-)smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík