Ptáček bez nohy - poraďte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2012 19:38
crysa

XXX.XXX.45.90

Dobrý den, dnes jsem se vrátila domů a objevila jsem oba fischeráky, každého bez jedné nohy - zřejmě po útoku kuny na voliéru.. Hned sem jela na veterinu s tím, že se utracení nevyhneme smajlík ale tam nám pan doktor řekl, že to není nevyhnutelné, jelikož ptáčci se měli docela k světu, tak je máme nechat žít, pokud budou jíst, pít a udrží se na bidélku...
Tak se chci zeptat - mám je nechat žít nebo utratit, i když se z toho zotaví?
Děkuji

14.7.2012 19:58
ptáčci

XXX.XXX.80.103

Minulý rok se mi stalo u alexandrů to stejné,rána se zahojila a alík se má čile k světu .

14.7.2012 20:45
veska

XXX.XXX.204.119

Je to jen na Vás. Papoušek může žít plnohodnotný život i bez nožky.

14.7.2012 20:49
corvuscorax

XXX.XXX.180.6

je to spíše estetická vada, ale pták bude žít v pohodě i s tímto hendikepem. Viděl jsem žaka s jednou nohou a byl to dokonalý mazel a mluvil jako sňatkový dohazovač. U voliéry zkrmuji zbytky od ptáků vrabčákům a už třetím rokem tu létá samička bez levé nohy a každý rok má tři hnízda s mladými a přežila i útoky krahujce co tu řádí, protože je obezřetnější než ostatní vrabci. Také se mne méně bojí a bere zbytky kousek ode mne a čeká až jí něco vhodím.

15.7.2012 06:31
crysa

XXX.XXX.45.90

ptáčci napsal(a):
Minulý rok se mi stalo u alexandrů to stejné,rána se zahojila a alík se má čile k světu .

V tom případě se chci zeptat, jak jste upravila klec?

15.7.2012 10:51
saluki

XXX.XXX.6.82

ahoj, výborná otázka. Mohou létat, což je pro ptáky hlavní. Ale zkuste jim usnadnit odpočinek, ikdyž možná dají nakonec stejně přednost bidlu. Je fajn jim v horní části klece dát dřevěnou destičku nebo mističku s výplní jako hnízdo, možná dají přednost i spaní v budce. Můj papoušek s vadou nepřijal nic, spal zásadně na bidle, ale občas v noci spadl, tak jsem pod bidlo přidělala mřížku z dna malé klece, a je to v pořádku.
Držím palce, ať prospívají a prožijí běžný život i navzdory zmrzačení. Ještě počítejte s tím, že vám zůstanou doma, těžko se hledá pro takové ptáky majitel.
Hodně štěstí :-)

15.7.2012 19:10
corvuscorax

XXX.XXX.180.6

zkuste jim dát silnější bidla na které si mohou trochu "nasednout," ptáci to neberou tragicky jako my lidé.

17.7.2012 08:27
atka

XXX.XXX.98.18

Dobrý den,mám kakaričku bez nohy-jako mládě vylétlé z budky se zachytla za kroužek a já na to přišla pozdě.Na radu zkušenějšího chovatele jsem ji nechala žít-noha jí zčernala a upadla.Jinak byla samička čilá,žrala atd. Loni neustále "lákala" samce od jiného páru a chtěla se pářit.Pořídila jsem jí samečka bez nohy,aby jí nebylo smutno. Letos mají spolu tři mladé a vzorně se starají!Dokonce si samice vybrala budku kmenovou,kde přístup do ní není zrovna nejjednodušší a zvládají to oba rodiče.Tak snad se Vám to také poštěstí a ptáčci budou spokojeně žít.
P.S. Je docela zábavné pozorovat pár při páření-na zemi na budce atd.-úplní akrobaté:-).S pozdravem Aťka

17.7.2012 10:40
neofemka

XXX.XXX.34.194

Dobrý den,
já mám neofému, které neslouží obě nožky - samička ji nejspíš rozsedla v hnízdě, po vyletění se neudržela na nohou. Ale naučila se s tím žít, na pletivu se drží za zobáček a jinak má k dispozici plochy - desky k sezení (opírá se o bříško), na bidýlku se neudrží. Je to loňské mládě, mám ji mimo chov, utratit jsem ji nechtěla a prospívá velice dobře i tak.

17.7.2012 14:43
crysa

XXX.XXX.45.90

Dnes se přisla ke kleci a jeden ptáček sedí pouze na dně klece a nemuže se vyšplhat nahoru. Je strašně slaboučký, sotva se drží zobáčkem na pletivu, ale pak stejně spadne. Když ho nechám proletět se, tak padá hned dolů smajlík . Myslím si, že dostal infekci i přes to, že sme používali léčivou mast.

Přidejte reakci

Přidat smajlík