Dobrý den
Dnes jsem narazil na ocasu kakarika na červenou barvu viz. foto....
Chtěl jsem se zeptat zda by se nemohlo jednat o mutaci... ostatní to nemají. Díky za všechny slušné odpovědi.
nicol
napsal(a):
Dobrý den,
je to kakariki červenočelý nebo žlutočelý? Můj žlutý kakariky červenočelý má taky tak troško náznak do červena na ocasních perech, ale ne tak výrazný a na fotce to není vidět. Pokud budete takové ptáky dávat dohromady, možná jednou vyšlechtíte rubino.
Nikol, to je ale ptákovina.... Zkuste si vštípit základy genetiky, než budete radit.
Jistě, že je to ptákovina, když se tu bavíme o ptácích. Dobrá, upřesním to, jako "rubino" jsem měla namysli fenotyp červenooranžového ptáka, možná by majitel mohl vyšlechtit červenooranžového kakariki, jelikož jde o kvantitativní znak, bude pravděpodobně dědičný polygenně, na rozdíl od rubinů sensu stricto, pokud je mi známo. Nedávno tady nebo na nemoderovaném, nevím už přesně kde někdo diskutoval o korelách u kterých se rozšířila oranžová barva z hlavy částečně dále na tělo a taky napsal, že se možná podaří vyšlechtit "rubino" - i když se také jedná o kvantitativní znak.
Je to opravdu zajímavé.Nevím jestli je to běžná nebo méně obvyklá věc, ale jsem se s tím ještě v takové intenzitě nesetkala, jak jsem již psala jeden můj kakariki to má též, ale je to téměř neznatelné a nebýt Vášeho příspěvku, tak bych si toho ani nevšimla. Pokud si je necháte, dejte vědět po přepeření jestli to stále mají.