O jaký druh kanára jde?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.8.2012 12:47
roman16

XXX.XXX.224.41

Dobry chtel bych se zeptat nejakých zkušených chovatelú zda nevíte jaký je to druh kanára diky za odpoved s pozdravem roman.

2.9.2012 10:30
jip66

XXX.XXX.77.93

Bíloachátový recesivní opál ? Chtělo by to lepší fotky a dejte sem foto rodičů.

2.9.2012 14:33
roman16

XXX.XXX.224.48

Bohužel rodiču neznám a nemam foto natrefil sem naňho na burze a pridám aspoň nejaké foto.

2.9.2012 21:08
redpoll

XXX.XXX.71.99

Jak jste si snad všimnul, Vaši krajané - zkušení kanárkáři současně řeší podstatně důležitější věci týkající se organizace Ornity, v jiných obdobích by se Vám možná věnovali jeden přes druhého. Dostal příležitost nekrajan, mám dojem že moravák ale hlavně, odpověděl správně. Potěšilo mne. Jestli tomu tak není přesně jak uvedl, je to už opravdu limitováno kvalitou obrázků. Pro úplnou přesnost bych poopravil, že přesně by měl být v tom případě pták specifikován jako recesívní bíloachátový opál, poněvadž ten přívlastek vyjadřující recesívní dědičnost specifikuje tu bílou barvu. Na rozdíl od dominantně bíloachátového. Shodou okolností i ten melanin opál je také recesívní, ovšem to se považuje za samozřejmé a není to potřebí uvádět, protože tady jiná možnost není.(Dominantní opál není možný).
Teď jsem Vám s tím určitě zamotal hlavu. Ono to berte pro příště jako takové začátečnické ponaučení, že není zrovna vždy nejšťastnější vsadit na první úsudek spojený se zbožným přáním nepodloženým teoretickou znalostí. Abyste stejného ptáka odchoval, musel byste mít úplně stejného partnera, vezmete-li náhodně běžného barevného kanára, obě vlastnosti tohoto koupeného se ztratí (opál i bílá). Použijete-li alespoň žlutočerného nebo červenočerného opálového, získáte žlutočerné nebo červenočerné opály, štěpitelné na recesívně bílé. Použijete-li bíloachátového v klasickém melaninu - tedy achát (bez opálu), budete mít potomstvo bíloachátové zase štěpitelné na opál ale s normálním achátovým fenotypem, tedy bez té zajímavé opálové kresby. Samozřejmě možných kombinací je spousta, většina ostatních dopadne hůř než tyhle uvedené a ve většině případů bez porady a respektování toho co jsem uvedl Vám vyjdou ptáci nežádoucí. V první fázi nemusí vždy platit že nežádoucí = neprodejný. Ovšem dlouhodobě to není cesta ale slepá ulička. Pokud si nechcete namlouvat, že pářením nebo křížením něčeho co neznáte s něčím, co taky neznáte vznikne něco nového, co by mohlo ohromit svět. Vyjmenoval jsem alespoň ty nejbližší kombinace, z nichž část vlastností předvedého ptáka udržíte. Nezlobte se prosím, že předjímám a že jsem se do Vás tak pustil a nejspíš jsem toho na Vás nasypal podstatně víc, než jste si vůbec přál. Kéž by to bylo pro Vás inspirací.

3.9.2012 09:06
roman16

XXX.XXX.224.42

Zdravim diky za odpoveď a za informace které ste poskytl z vašého textu jsem pochopil iba málo protože opravdu na mutace a genetiku treba nejaké skušenosti a já sem začátečník v chove kanáru ale diky dám na vas a skusím mu dát jak ste zminoval červenočernou samičku a uvidíme s pozdravem roman.smajlík

3.9.2012 15:19
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

roman16 napsal(a):
Dobry chtel bych se zeptat nejakých zkušených chovatelú zda nevíte jaký je to druh kanára diky za odpoved s pozdravem roman.

mate mail

3.9.2012 18:38
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Je veľmi dôležite, či tento biely opál je (z možnosti dvoch farieb, bielu farbu nepočítame), s červeným faktorom, alebo so žltým faktorom. Či samček biely opál ma mať partnerku;

1/ S červeným faktorom (červeno čierna, prípadne červeno achátová, alebo červeno hnedá, či červeno izabelová, alebo

2/ zo žltej rady kanárikov, so žltým faktorom (t. j. žlto čierna, žlto achátová, žlto hnedá, žlto izabelová).

Jedno je už isté, že partnerka k Vášmu samčekovi má byť pekná urastená, veľká v type operenia B - neintenzívna.

Pokročilí chovatelia/šľachtitelia spojenie opál x opál vynechávajú, pravidelne nepoužívajú. :-)

3.9.2012 21:07
mozaik

XXX.XXX.40.144

Dobrý den. Já si dovolím částečně oponovat předchozím přispěvovatelům. K tomuto achátu - opálu se hodí v nejideálnějším případě achát a to ještě pokud možno v typu A. Pták na fotce má znatelně husté a delší opeření. Už dlouho se mluví o tom, že i bílí ptáci jsou v typech A a B. I kdyby ne, tak k tomuto ptákovi se více bude hodit jasnější zbarvení a jemnější peří - tedy typ A. Důvod, proč se k němu hodí nejvíce achát je ten, že jedině ve spojení mutace achát a opál vzniká konkrétně toto zbarvení ptáka, při spojení černé a opálu bude pták vypadat trochu jinak. Při spojení isabely je velká pravděpodobnost, že melanin nebude viditelný a potomstvo bude jakoby lipochromové, tedy jen červené, žluté, oranžové nebo bílé, ale bude přenášet melanin na své další potomstvo. To vše samozřejmě nejdřív za dvě generace, kdy se štěpitelný odchov bude znovu spojovat s opálem. A příště při nákupu bílého kanára opravdu zjišťujte zbarvení jeho rodičů, pomůže to při dopárování. Pokud dáte k tomuto kanárovi přece jen červenočernou samici a tento bílý samec pocházel od žlutého rodiče, potom dostanete odchov v oranžové barvě - samce černé štěpící na achát, samice achátové a to vše štěpitelné na opál. Záleží na vás.

3.9.2012 22:17
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mozaik napsal(a):
Dobrý den. Já si dovolím částečně oponovat předchozím přispěvovatelům. K tomuto achátu - opálu se hodí v nejideálnějším případě achát a to ještě pokud možno v typu A. Pták na fotce má znatelně husté a delší opeření. Už dlouho se mluví o tom, že i bílí ptáci jsou v typech A a B. I kdyby ne, tak k tomuto ptákovi se více bude hodit jasnější zbarvení a jemnější peří - tedy typ A. Důvod, proč se k němu hodí nejvíce achát je ten, že jedině ve spojení mutace achát a opál vzniká konkrétně toto zbarvení ptáka, při spojení černé a opálu bude pták vypadat trochu jinak. Při spojení isabely je velká pravděpodobnost, že melanin nebude viditelný a potomstvo bude jakoby lipochromové, tedy jen červené, žluté, oranžové nebo bílé, ale bude přenášet melanin na své další potomstvo. To vše samozřejmě nejdřív za dvě generace, kdy se štěpitelný odchov bude znovu spojovat s opálem. A příště při nákupu bílého kanára opravdu zjišťujte zbarvení jeho rodičů, pomůže to při dopárování. Pokud dáte k tomuto kanárovi přece jen červenočernou samici a tento bílý samec pocházel od žlutého rodiče, potom dostanete odchov v oranžové barvě - samce černé štěpící na achát, samice achátové a to vše štěpitelné na opál. Záleží na vás.

Ideál na biely opál je bieločierna, biela achátová alebo bielo hnedá, či biela Izabela, ktorá má z rodičov i jedného opálového kanárika! Samozrejme nedávajte biely opál s červeným faktorom spolu s bielo achátovým klasickým pochádzajúcich a št. na žltých opáloch!

Dokiaľ nebudete mať chov opálových kanárikov vo "všetkých stupňoch od čiernej po izabelovú radu", v tak náročnej opálovej mutácii nič v chove týchto (opálových) kanárikov nezmôžete. Ozajstný opál musí mať originálny optický efekt, ktorý žiaľ robí perie krehkejšie.

Opakujem, ak navyše pomiešame červený faktor so žltým faktorom, je mi Váš chov opálových resp. "všetkých farebných kanárikov" veľmi ľúto.

Chov jednej "mutácii opál je genetický tak variabilný/široký", ako napr. chov jedného druhu pinkovitých vtákov.

4.9.2012 13:35
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Opálový vták musí mať schopnosť prenášať charakteristický optický efekt z peria „Tyndall efekt - Rayleigh rozptyl“. To je pre opálovú mutáciu farebných kanárikov i ďalších operencov, najpodstatnejšia a charakteristická vlastnosť.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tyndall_effect

4.9.2012 14:22
mozaik

XXX.XXX.40.144

rastislavmpavelka napsal(a):
Ideál na biely opál je bieločierna, biela achátová alebo bielo hnedá, či biela Izabela, ktorá má z rodičov i jedného opálového kanárika! Samozrejme nedávajte biely opál s červeným faktorom spolu s bielo achátovým klasickým pochádzajúcich a št. na žltých opáloch!

Dokiaľ nebudete mať chov opálových kanárikov vo "všetkých stupňoch od čiernej po izabelovú radu", v tak náročnej opálovej mutácii nič v chove týchto (opálových) kanárikov nezmôžete. Ozajstný opál musí mať originálny optický efekt, ktorý žiaľ robí perie krehkejšie.

Opakujem, ak navyše pomiešame červený faktor so žltým faktorom, je mi Váš chov opálových resp. "všetkých farebných kanárikov" veľmi ľúto.

Chov jednej "mutácii opál je genetický tak variabilný/široký", ako napr. chov jedného druhu pinkovitých vtákov.

Dobrý den. Pane Pavelko, já jsem dobře nepochopil tuto Vaši reakci. Teda kromě varování před mícháním červeného a žlutého lipochromu a recesivně bílé s dominantně bílou. Pořád si nejsem jist vhodností spojování isabely a opálu, což Vy uvádíte jako jednu z ideálních možností. Pokud vím, isabela opál se ani nevystavuje kvůli špatně viditelnému melaninu. Dál jsem nepochopil, proč Vám je líto mého chovu, já červenou se žlutou nemíchám.
Ukazujete tady fotky prosvícených mraků, což v souvislosti s kanárem asi nikomu nic neříká. Lepší by bylo sem vložit fotku toho isabelového opálu, osobně mě a myslím, že nejen mě by zajímalo, proč tuto kombinaci používat a odchovávat. Při použití jako matky isabely vzniknou samci štěpitelní na isabelu a to je už problém, co pak s nimi dál v chovu opálů. Nejdou použít k lipochromovým a u melaninových se tato nešťastná kombinace spojí a bude dědit dál. Odpovězte prosím konkrétně, bez vkládání fotek o úplně něčem jiném, i když to má podobný název. Díky R.M.
Já jsem ve svém prvním příspěvku jen sdělil, že k odchovu ptáků stejně zbarvených jako je ten na fotce, je nejvhodnější použití achátu (ideálně štěpitelného na opál), který udrží sytost melaninu a fenotyp odchovu bude stejný jako toho vyobrazeného ptáka. Pokud zadavatel nechvátá a chce si na achát opál počkat ještě jeden rok, potom může použít i tu černou samici.

4.9.2012 14:55
roman16

XXX.XXX.224.60

Nejsem taký odborník na getiku jak vy takže nevím či je to vhodné dát k nemu tu samičku keď jeden tvrdí to a druhý zase to roman.smajlík

4.9.2012 15:31
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mozaik napsal(a):
Dobrý den. Pane Pavelko, já jsem dobře nepochopil tuto Vaši reakci. Teda kromě varování před mícháním červeného a žlutého lipochromu a recesivně bílé s dominantně bílou. Pořád si nejsem jist vhodností spojování isabely a opálu, což Vy uvádíte jako jednu z ideálních možností. Pokud vím, isabela opál se ani nevystavuje kvůli špatně viditelnému melaninu. Dál jsem nepochopil, proč Vám je líto mého chovu, já červenou se žlutou nemíchám.
Ukazujete tady fotky prosvícených mraků, což v souvislosti s kanárem asi nikomu nic neříká. Lepší by bylo sem vložit fotku toho isabelového opálu, osobně mě a myslím, že nejen mě by zajímalo, proč tuto kombinaci používat a odchovávat. Při použití jako matky isabely vzniknou samci štěpitelní na isabelu a to je už problém, co pak s nimi dál v chovu opálů. Nejdou použít k lipochromovým a u melaninových se tato nešťastná kombinace spojí a bude dědit dál. Odpovězte prosím konkrétně, bez vkládání fotek o úplně něčem jiném, i když to má podobný název. Díky R.M.
Já jsem ve svém prvním příspěvku jen sdělil, že k odchovu ptáků stejně zbarvených jako je ten na fotce, je nejvhodnější použití achátu (ideálně štěpitelného na opál), který udrží sytost melaninu a fenotyp odchovu bude stejný jako toho vyobrazeného ptáka. Pokud zadavatel nechvátá a chce si na achát opál počkat ještě jeden rok, potom může použít i tu černou samici.

1/Neberte osobne poučku o nevhodností kríženia žltých a červených. Určite to skôr patrilo samcovi biely opál a samičke neštandardnej s červeným faktorom mladého chovateľa, ktorý založil túto tému a nie Vašim chovateľským vedomostiam.
Rovnica červený x žltá nie je tak jednoznačná, že 25% bude červených 50% oranžových a 25% žltých, nakoľko nevieme, akej presne farby bol žltý partner „zlatožltý, alebo citrónovo žltý t.j. s optickým faktorom“? Žltý s optickým faktorom platí iná rovnica!

Toľko k téme ako sa zmiešavajú farby vo faune a flóre a neraz laicky vysvetľujú základy genetiky cez fazuľky bez aplikácie z fauny. V žiadnom prípade sa neposmievam učencovi, ale žiakom dogmatikom - teoretikom, ktorý píšu články o genetike kanárikov, pričom prakticky vo vlastnom chove nevedia rozoznať, čo je A - intenzívne sfarbený, alebo B – neintenzívne sfarbený, či dokonca C – mozaikový farebný kanárik (jaspis).
Žiadne konkrétne mená. Trafená hus sa prihlási.

2/Ak sa opálové izabely nevystavujú to neznamená, že sa nechovajú!!!
Podobne sa chovajú, ale nevystavujú dvojfaktorové kanáriky pre chov phaeo!!

3/ Čo sa týka achátovej rady, tá je naozaj super štiepiteľná rada, avšak nie iba na opál, ale i achátový topás, achátové eumo, achátový onyx...

4/Dokiaľ vizuálne nepochopíte Tyndall efekt, v praxi nevidíte rozdiel medzi onyxovými a opálovými kanárikom. Kolekciu čierny onyx s čiernym opálom si poplietli v nedávnej minulosti všetci zúčastnení posudzovatelia (českí i slovenskí) na výstave v Trenčianskej Turnej 2010...

5/ Ak ste si nesprávne vysvetlili môj diskusní príspevok, je to Váš problém, nie problém opálových kanárikov s optickým efektom.:-)

4.9.2012 15:49
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

roman16 napsal(a):
Nejsem taký odborník na getiku jak vy takže nevím či je to vhodné dát k nemu tu samičku keď jeden tvrdí to a druhý zase to roman.smajlík

Čo sa týka samičky pre Vášho bieleho opála, mám v chove desiatky tohoročných vhodných mladých samíc. Dokiaľ nebudete vedieť čo vlastne potrebujete, bude to zatiaľ Váš mládežnícky, chovateľský problém. Taktiež nie je to problém hardware, ale v množstve rôznych informácii :-) Mailom som Vám podal svoju pomocnú ruku...

4.9.2012 16:03
roman16

XXX.XXX.224.36

Ano ale tento preblém už neviriešim pretože nemám informácie o predkoch takže k nemu nejaká samička musí ísť ale zatial neviem aká takže musím vyskúšat inačia možnosť sa mi nenaskytné a bude to hop alebo trop s pozdravom R.M.smajlík

4.9.2012 16:50
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

roman16 napsal(a):
Ano ale tento preblém už neviriešim pretože nemám informácie o predkoch takže k nemu nejaká samička musí ísť ale zatial neviem aká takže musím vyskúšat inačia možnosť sa mi nenaskytné a bude to hop alebo trop s pozdravom R.M.smajlík

Vzdávate sa priveľmi skoro! Napíšte číslo krúžku kanárika. Do novej chovnej sezóny je polroka. Po preštudovaní dostupných fotografii na nete a návšteve výstav vtáctva budete oveľa skúsenejší.:-)

Prvé výsledky spod vlastného opálového kanárika budú známe o rok, či za dva roky. To je beh na dlhšie trate.

4.9.2012 23:11
redpoll

XXX.XXX.71.99

Vážený příteli !

Poradci se už probudili, ale radost Vám neudělali. Ještě se sem vrátím já. Je skoro mimo možnosti už i pro mne, a určitě nad rámec ochoty studovat každou větu která tu byla napsána a rozpitvávat ji a zdůvodňovat. Co Vám poradit. Na téhle diskusi není skutečný moderátor, který by spravedlivě a nezaujatě byl schopen Vás navést na správnou cestu. Všichni přispívající se domnívají, že oni mají pravdu. Jste na začátku okamžiku, kdy to buď nějak překoušete a vykročíte na cestu ke skutečnému chovatelství anebo to prostě zbabráte. Roman Motáček (mozaik) je genetiky dobře znalý a navíc do jisté míry oplývá i praxí alespoň s některými barevnými kanáry. Pokud se týče p. Pavelky, některé jeho specifické teorie ho už podvakrát na téhle diskusi přivedly k dočasnému zákazu přístupu a psaní příspěvků. Já také nemám patent na neomylnost, určitě však vím, že každé Vaše zkoušení (hop nebo trop) v případě uvedeného kanára bude špatně. Oba zmínění kolegové Vám už reagovali na Váš návrh páření ptáka s tou červenočernou kanářicí, to je prostě naprosto nežádoucí. Oba rovněž také ve svých odpovědích reagují s předpokladem, že ten zakoupený kanár je dominantně bílý, na rozdíl ode mne. Já to nesdílím. Můžete se o tom v následné sezóně při tomto spojení přesvědčit a všechno potomstvo budete mít v barvách té samičky, červenohnědé. Ostatně použijete-li jinou standartně barevnou, bude to podle stejného schématu. Kolega Pavelka Vám tam následně vložil obrázek podobného kanára, to je rovněž achátový opál jenže dominantně bílý. Na jeho letkách vidíte nádech žluté barvy. Pokud byste měl takového a pářil jej s barevným, bylo by vše pravda jak Vám o tom píše Roman Motáček. Nevím, proč jemu to uniklo, nemyslím si, že by to nevěděl, spíše to přehlédl. Vidíte, už jsem Vám věcně a názorně předvedl rozdíl mezi recesívně bílým achátovým opálem a dominantně bílým achátovým opálem. To nejsou zrovna tradiční barvy kanárů. Jak jsem už zmínil, příště si to nekomplikujte nákupem něčeho, co neznáte. A je na Vás, na koho se obrátíte nebo kde začnete studovat, abyste se nadále něco dozvěděl. Genetiku začněte raději u ptáků jako chůvičky nebo něco takového, kde není tak obsáhlá škála barev a dědičností jako u kanárů. Postupně to konfrontujte třeba i stěmi kanáry.
Jaksi pro úplnost si neodpustím radu. Prohlédnul jsem si Vaši registraci a údaje které o sobě uvádíte, chápu, že ve Vašem věku nemůžete ještě všechno znát. Přesto, napříště bych se třeba vyvaroval toho, jen tak po nákupu ptáka na burze jej vypustil do společné voliéry. K osazenstvu voliéry bych poznamenal, vybrak jste si atraktivní osazenstvo, chápu, že se Vám líbí a že to vypadá pěkně (pomíjím pokálené větve, s tím je zapotřebí pravidelně něco dělat). Nevím, zdá se, že chcete ptáky i odchovávat, ne se na ně jen ve voléře dívat. Nicméně, věřte mi, že tohle společenství, které jste si vybral, považuji za potenciálně likvidační a to hlavně v ohledu k těm druhům, které byly určitě nejdražší a které v případě úhynu s ohledem na možnosti výdělku ve Vašem věku budete obtížně nahrazovat. Věřte, že je potřeba se věnovat nejdříve nebo současně nějakému teoretickému studiu a teprve následně realizaci záměrů. Nic ve zlém. Ptáci si neškodí jen v tom smyslu, že jsou schopni se sežrat navzájem jako byste dal s kanáry do voliéry poštolku. V zoologických zahradách zpravidla mají jednotlivé druhy po párech, my chovatelé se můžeme uchýlit ke kompromisům, musíme však zvažovat a vědět. A přemýšlejte sám.
Rasťo a ostatní chovatelé kanárů - obecně (snad už naposled a provždy, alespoň z mé strany) k Tvému tvrzení o vhodnosti či spíše nevhodnosti páření dvou recesívních faktorů vzájemně mezi sebou. V podstatě nevím proč, ale nějak se vžívá nový fenomén, podle nějž se chovatelé domnívají, že každého nového recesívního kanára je vhodné pářit nejdříve s nějakým jiným, kde se nám u F1 recesívní vlastnost vlastně ukryje do štěpitelných ptáků a pak následně tu ukrytou znovu oživíme pářením zase se stejným recesívním, jako byl na začátku. Možná mohou nastat nějaké problémy, nejspíš si myslím, že tehdy, jestliže chovatel má nebo si pořídil jen jediného ptáka a vlastně provádí standartně zpětné křížení na jednoho z rodičů. Pokud ovšem bude nepříbuzných jedinců dostatek, není důvod si komlikovat cestu a život zbytečným prodlužováním doby čekání na žádaný odchov. Jiří Tichý z Prahy, který pravděpodobně byl jedním z prvních, ne-li skutečně první, kdo si před lety ze zahraničí dovezl saténové kanáry a spoustu let je chová, se vyjadřuje, že je běžně vždy pářil mezi sebou, přestože mají rubínové oči, nejedná se o letální faktor s negativními důsledky (slepotou). Ostatně při páření štěpitelného se saténovým budou z odchovu saténoví zas jen tehdy, pokud ten štěpitelný dodá odchovu tu saténovou vlohu a ta je přece totožná v obou případech.
Pokud se kdo domníváte jinak, jako např. před časem se k tomuto už někdo vyjádřil, že zkoušel saténové vzájemně pářit a nebylo to dobré, klidně to napište znovu, (pro mne samozřejmě je milé, když se podepíšete nejen přezdívkou ať je nějaký solidní předpoklad opravdové diskuse), napište v čem to nebylo dobré a nebo se pokuste to třeba teoreticky zdůvodnit. Nemám na mysli jen zmíněného pisatele, můžete kdokoliv, kdo o tom co víte. Napište rovnice, genetický zápis průběhu takového křížení, porovnejte s tím předchozím. Nebo vyjádřete statistické výsledky z většího počtu podobných křížení nebo z více generací, empirická pozorování nějakých změn (nemusí toho být tisíců vzorků jako v případě J.G. Mendela, on byl sám, my se můžeme domluvit a totéž páření či křížení může v případě sporu provést více chovatelů.) Prostě pokuste se to vyvrátit věcně, racionálně a podloženě. Přesto, na závěr skromně přiznávám, že kanárkář sám nejsem,a to jak a kam se odvíjejí mé úvahy vyplývá jen z toho, co je známo a v genetice respektováno. O tomhle v souvislosti konkrétně s kanáry žádná česká literatura neexistuje a já se nakonec rád poučím.
A ještě pro klid Romanovi, naprosto správně se domníváš že spojení zesvětlujícího neklasického melaninu opál s isabelovým melaninem je nežádoucí, v podstatě se jakákoliv kresba ztrácí podobně jako isabelových phaeo nebo třeba i u B ptáků isabelově pastelových. Podle českého Standardu se tihle ptáci už ani nevystavují.
Zároveň se i předem omlouvám, že další diskuse se už pravděpodobně nezúčastním v předtuše jejího dalšího průběhu, který pravděpodobně bude velmi podobný všem diskusím které se tu kdy ohledně kanárů už odehrávaly a z nichž jsem nakonec obvykle stejně ustoupil, protože rozuzlení nebo čekání na konstruktivní uspokojivý výsledek přesahuje zpravidla ne snad ani moji trpělivost ale i časové možnosti, věnovat se jen tak obecnému tlachání. MB.

4.9.2012 23:57
on marek

XXX.XXX.248.218

Čo sa týka samičky pre Vášho bieleho opála, mám v chove desiatky tohoročných vhodných mladých samíc. Dokiaľ nebudete vedieť čo vlastne potrebujete, bude to zatiaľ Váš mládežnícky, chovateľský problém. Taktiež nie je to problém hardware, ale v množstve rôznych informácii :-) Mailom som Vám podal svoju pomocnú ruku...

pekna reklama, a potom ked si chovatel kupi vtaka a po ceste domov mu skape tak bohuzial zo stresusmajlík
ked sa nechystate chovat kanare na vystavi v podstate vam to moze byt jedno s cim to budete parit, samozrejme ak chcete odchovat melaninove vtaky je dobre parit bieli lipochrom z bielim ci uz to bude opal - achat - topas-phaeo - bielo cierny - bielohnedy bude z toho nieco na co sa bude dat pozerat a v podstate to bude pouzitelne uz v nasledujucej sezone ak to bude izabela bude to dost komplikovane pretoze vznikne tzv neidentifikovatelny melanin ktory sa sice da tiez pouzit ale je to na dlhsie a do vtedy bi vas mohla prejs aj trpezlivost

5.9.2012 11:01
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

redpoll napsal(a):
Vážený příteli !

Poradci se už probudili, ale radost Vám neudělali. Ještě se sem vrátím já. Je skoro mimo možnosti už i pro mne, a určitě nad rámec ochoty studovat každou větu která tu byla napsána a rozpitvávat ji a zdůvodňovat. Co Vám poradit. Na téhle diskusi není skutečný moderátor, který by spravedlivě a nezaujatě byl schopen Vás navést na správnou cestu. Všichni přispívající se domnívají, že oni mají pravdu. Jste na začátku okamžiku, kdy to buď nějak překoušete a vykročíte na cestu ke skutečnému chovatelství anebo to prostě zbabráte. Roman Motáček (mozaik) je genetiky dobře znalý a navíc do jisté míry oplývá i praxí alespoň s některými barevnými kanáry. Pokud se týče p. Pavelky, některé jeho specifické teorie ho už podvakrát na téhle diskusi přivedly k dočasnému zákazu přístupu a psaní příspěvků. Já také nemám patent na neomylnost, určitě však vím, že každé Vaše zkoušení (hop nebo trop) v případě uvedeného kanára bude špatně. Oba zmínění kolegové Vám už reagovali na Váš návrh páření ptáka s tou červenočernou kanářicí, to je prostě naprosto nežádoucí. Oba rovněž také ve svých odpovědích reagují s předpokladem, že ten zakoupený kanár je dominantně bílý, na rozdíl ode mne. Já to nesdílím. Můžete se o tom v následné sezóně při tomto spojení přesvědčit a všechno potomstvo budete mít v barvách té samičky, červenohnědé. Ostatně použijete-li jinou standartně barevnou, bude to podle stejného schématu. Kolega Pavelka Vám tam následně vložil obrázek podobného kanára, to je rovněž achátový opál jenže dominantně bílý. Na jeho letkách vidíte nádech žluté barvy. Pokud byste měl takového a pářil jej s barevným, bylo by vše pravda jak Vám o tom píše Roman Motáček. Nevím, proč jemu to uniklo, nemyslím si, že by to nevěděl, spíše to přehlédl. Vidíte, už jsem Vám věcně a názorně předvedl rozdíl mezi recesívně bílým achátovým opálem a dominantně bílým achátovým opálem. To nejsou zrovna tradiční barvy kanárů. Jak jsem už zmínil, příště si to nekomplikujte nákupem něčeho, co neznáte. A je na Vás, na koho se obrátíte nebo kde začnete studovat, abyste se nadále něco dozvěděl. Genetiku začněte raději u ptáků jako chůvičky nebo něco takového, kde není tak obsáhlá škála barev a dědičností jako u kanárů. Postupně to konfrontujte třeba i stěmi kanáry.
Jaksi pro úplnost si neodpustím radu. Prohlédnul jsem si Vaši registraci a údaje které o sobě uvádíte, chápu, že ve Vašem věku nemůžete ještě všechno znát. Přesto, napříště bych se třeba vyvaroval toho, jen tak po nákupu ptáka na burze jej vypustil do společné voliéry. K osazenstvu voliéry bych poznamenal, vybrak jste si atraktivní osazenstvo, chápu, že se Vám líbí a že to vypadá pěkně (pomíjím pokálené větve, s tím je zapotřebí pravidelně něco dělat). Nevím, zdá se, že chcete ptáky i odchovávat, ne se na ně jen ve voléře dívat. Nicméně, věřte mi, že tohle společenství, které jste si vybral, považuji za potenciálně likvidační a to hlavně v ohledu k těm druhům, které byly určitě nejdražší a které v případě úhynu s ohledem na možnosti výdělku ve Vašem věku budete obtížně nahrazovat. Věřte, že je potřeba se věnovat nejdříve nebo současně nějakému teoretickému studiu a teprve následně realizaci záměrů. Nic ve zlém. Ptáci si neškodí jen v tom smyslu, že jsou schopni se sežrat navzájem jako byste dal s kanáry do voliéry poštolku. V zoologických zahradách zpravidla mají jednotlivé druhy po párech, my chovatelé se můžeme uchýlit ke kompromisům, musíme však zvažovat a vědět. A přemýšlejte sám.
Rasťo a ostatní chovatelé kanárů - obecně (snad už naposled a provždy, alespoň z mé strany) k Tvému tvrzení o vhodnosti či spíše nevhodnosti páření dvou recesívních faktorů vzájemně mezi sebou. V podstatě nevím proč, ale nějak se vžívá nový fenomén, podle nějž se chovatelé domnívají, že každého nového recesívního kanára je vhodné pářit nejdříve s nějakým jiným, kde se nám u F1 recesívní vlastnost vlastně ukryje do štěpitelných ptáků a pak následně tu ukrytou znovu oživíme pářením zase se stejným recesívním, jako byl na začátku. Možná mohou nastat nějaké problémy, nejspíš si myslím, že tehdy, jestliže chovatel má nebo si pořídil jen jediného ptáka a vlastně provádí standartně zpětné křížení na jednoho z rodičů. Pokud ovšem bude nepříbuzných jedinců dostatek, není důvod si komlikovat cestu a život zbytečným prodlužováním doby čekání na žádaný odchov. Jiří Tichý z Prahy, který pravděpodobně byl jedním z prvních, ne-li skutečně první, kdo si před lety ze zahraničí dovezl saténové kanáry a spoustu let je chová, se vyjadřuje, že je běžně vždy pářil mezi sebou, přestože mají rubínové oči, nejedná se o letální faktor s negativními důsledky (slepotou). Ostatně při páření štěpitelného se saténovým budou z odchovu saténoví zas jen tehdy, pokud ten štěpitelný dodá odchovu tu saténovou vlohu a ta je přece totožná v obou případech.
Pokud se kdo domníváte jinak, jako např. před časem se k tomuto už někdo vyjádřil, že zkoušel saténové vzájemně pářit a nebylo to dobré, klidně to napište znovu, (pro mne samozřejmě je milé, když se podepíšete nejen přezdívkou ať je nějaký solidní předpoklad opravdové diskuse), napište v čem to nebylo dobré a nebo se pokuste to třeba teoreticky zdůvodnit. Nemám na mysli jen zmíněného pisatele, můžete kdokoliv, kdo o tom co víte. Napište rovnice, genetický zápis průběhu takového křížení, porovnejte s tím předchozím. Nebo vyjádřete statistické výsledky z většího počtu podobných křížení nebo z více generací, empirická pozorování nějakých změn (nemusí toho být tisíců vzorků jako v případě J.G. Mendela, on byl sám, my se můžeme domluvit a totéž páření či křížení může v případě sporu provést více chovatelů.) Prostě pokuste se to vyvrátit věcně, racionálně a podloženě. Přesto, na závěr skromně přiznávám, že kanárkář sám nejsem,a to jak a kam se odvíjejí mé úvahy vyplývá jen z toho, co je známo a v genetice respektováno. O tomhle v souvislosti konkrétně s kanáry žádná česká literatura neexistuje a já se nakonec rád poučím.
A ještě pro klid Romanovi, naprosto správně se domníváš že spojení zesvětlujícího neklasického melaninu opál s isabelovým melaninem je nežádoucí, v podstatě se jakákoliv kresba ztrácí podobně jako isabelových phaeo nebo třeba i u B ptáků isabelově pastelových. Podle českého Standardu se tihle ptáci už ani nevystavují.
Zároveň se i předem omlouvám, že další diskuse se už pravděpodobně nezúčastním v předtuše jejího dalšího průběhu, který pravděpodobně bude velmi podobný všem diskusím které se tu kdy ohledně kanárů už odehrávaly a z nichž jsem nakonec obvykle stejně ustoupil, protože rozuzlení nebo čekání na konstruktivní uspokojivý výsledek přesahuje zpravidla ne snad ani moji trpělivost ale i časové možnosti, věnovat se jen tak obecnému tlachání. MB.

Milý priateľ Mojmír Brázdil, naše verejné diskutovanie vekom pokročilých chovateľov pred verejnosťou je na zamyslenie.

Koľko krát si k tomu prispel svojím neobjektívnym príspevkom v minulosti? Ak som v minulosti argumentoval, diskusný príspevok s odkazom na chovateľskú linku vyspelého zahraničného odborníka (napr. chov phaeo), bola moja argumentácia moderátorom ihneď vymazaná. Takto som mal v diskusii zostal neschopný; Pokud se týče p. Pavelky, některé jeho specifické teorie ho už podvakrát na téhle diskusi přivedly k dočasnému zákazu přístupu a psaní příspěvků.

Naše terajšie odborné predvádzanie sa pred 16 ročným záujemcom o radu pri určení a chove mutácii opál ma viacero skreslení, nepresnosti a nedorozumení. Čo je náš problém a je to na zamyslenie!

Z prvého príspevku (Vložil: redpoll - 02.09.2012 21:08:19) je poznať, že riešiš nie iba opálového kanárika. Napriek tomu, že nechováš farebných kanárikov a špecifický chov mutácii opál z vlastnej praxi nepoznáš, opäť diskutuješ tak, že diskusiu vopred odsudzuješ, ako za nesprávnu so zlou pointou a bludnými príspevkami iných.

Svojim druhým príspevkom zo dňa (Vložil: redpoll - 04.09.2012 23:11:41), si takto túto diskusiu podľa vopred naprogramovaného svojho scenára, totálne zaklincoval.

Nepočítaš so žiadnou ďalšou objektívnou polemikou o svojom poslednom príspevku. Tvoja záporná pointa v diskusii o farebnom kanárikovi v mutácii opál je na ifaune.cz zrealizovaná. Nie k sláve! Nie, bez tohto vecného komentára;

V veci prekrúcania faktov, kde diskutér MB píše; Oba rovněž také ve svých odpovědích reagují s předpokladem, že ten zakoupený kanár je dominantně bílý, na rozdíl ode mne.

Mojmíre, kde a kto tvrdí, že biely achátový opál na foto1 – 5 AUTOR ROMAN, nie je recesívny biely achátový opál?

Kde Pavelka tvrdí, že na jeho obrázku "biela opálová samička je recesívna a nie dominantná biela opálová"?!

Pre pokročilého chovateľov je samozrejme, že vedia čo vidia! Alebo čo sa chcelo, to sa babe (Mojmírovi) prisnilo? Všetci sme blbci pri prezeráni obrázkov, avšak Mojmír nie?

Celé moje diskusné snaženie pokročilého chovateľa kmeňového chovu opálových kanárikov je zamerané v tejto diskusii tak, aby pomocou „lopatového výkladu – vysvetlenia“, ste všetci mohli pochopiť, že vzácna opálová mutácia je náročná na chov kvôli krehkosti peria, ktorú opál musí mať. „Optický (modrý) efekt „Tyndall efekt - Rayleigh rozptyl“!

Úspešní chovatelia opálových kanárikov chovajú v kmeňovom chove opál i rôzne základné rady kanárikov (čierna, achátová, hnedá...), štepiteľných na opál.

Samozrejme tieto informácie sú ťažko pochopiteľné, použiteľné a stráviteľné pre mladých neskúsených chovateľov, ale i starých frflošov, ktorí opálové kanáriky nikdy neodchovávali.

Považujem svoje chovateľské skúsenosti pri odchove opálových kanárikov za dobre overené. Ukážky z kmeňového chovu kanárikov z chovu Pavelku, boli na mnou zúčastnených medzinárodných súťažiach, vždy ohodnotené medzinárodnými posudzovateľmi nadpriemerne. Svetová výstav vtáctva C.O.M., alebo Exota Olomouc 2007, holandský posudzovatelia.

Video s bielymi opálmi.

http://www.youtube.com/watch?v=lEmwwbgXjnU&feature=relmfu

Opálové kanáriky zákonite, ako čistokrvné (recesívny biely achátový opál) majú neustálu tendenciu zosvetliť! Taktiež poslednú dobu veľa opálových kanárikov stráca optický faktor a následne matne, tmavne. Čo je už mutácia onyx!

Ideálny recesívny partnery (pre biely opal);

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=EqHAvHYZXY0

5.9.2012 11:48
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

holandskí posudzovatelia na Exote 2007

5.9.2012 12:08
jip66

XXX.XXX.77.93

Pokud se vám tento kanár líbí a chcete takové odchovávat, jako partnera bych mu vybral:
1. bezpodmínečně achátového - jakmile acháta spáříte s černým, hnědým nebo izabelou, melanin se změní a už se vám to nemusí líbit
2. štěpitelného na opál - v potomstvu bude 50% opálových a 50% štěpitelných na opál
3. štěpitelného na recesivní bíloachátové - 50% recesivních bíloachátových a 50% štěpících na totéž
4. s tou lipochromovou barvou, na kterou váš kanár štěpí - tu vy neznáte (zkuste si vzpomenout, co měl původní majitel ještě na prodej, možná to byli sourozenci vašeho kanára a podle nich byste mohl snáz trefit lip. barvu)

Když to shrnu a neberu v úvahu bod 4, hledal bych achátového štěpitelného na opál a pokud možno štěpitelného na recesivní bíloachátové. Bílí kanáři se spolu nepárují a u opálových se nejčastěji používá spojení opál+štěpitelný na opál.
Hodně štěstí

Pro potěchu oka přidám fotku z internetu: červenohnědý pastel A

5.9.2012 12:19
jip66

XXX.XXX.77.93

jip66 napsal(a):
Pokud se vám tento kanár líbí a chcete takové odchovávat, jako partnera bych mu vybral:
1. bezpodmínečně achátového - jakmile acháta spáříte s černým, hnědým nebo izabelou, melanin se změní a už se vám to nemusí líbit
2. štěpitelného na opál - v potomstvu bude 50% opálových a 50% štěpitelných na opál
3. štěpitelného na recesivní bíloachátové - 50% recesivních bíloachátových a 50% štěpících na totéž
4. s tou lipochromovou barvou, na kterou váš kanár štěpí - tu vy neznáte (zkuste si vzpomenout, co měl původní majitel ještě na prodej, možná to byli sourozenci vašeho kanára a podle nich byste mohl snáz trefit lip. barvu)

Když to shrnu a neberu v úvahu bod 4, hledal bych achátového štěpitelného na opál a pokud možno štěpitelného na recesivní bíloachátové. Bílí kanáři se spolu nepárují a u opálových se nejčastěji používá spojení opál+štěpitelný na opál.
Hodně štěstí

Pro potěchu oka přidám fotku z internetu: červenohnědý pastel A

Koukám na to a nerad bych někoho uvedl v omyl. Odpovědˇ se týká recesivního bíloachátového kanára, fotku jsem přidal pro potěšení.

5.9.2012 14:10
roman16

XXX.XXX.224.39

Ten kanárek je naozaj krásny ale s vaších odpovedí není jednoznačne co je vlaste najlepší keď každý chovatel ma iný názor na toto párení no a ktemu faktoru on už byl v prenoske sám sa mi zdá ale ked sa na ňho pozorne podívate vidím mu na hlave jak keby takové žluté náznaky odtíne takže je možne že bude s žlutým faktorem skúsím zehnat kanárka jak ste mi poradil chcel by sem odchovat také mladé jak je ten kanár na obrázku ked sem vás pochopil správme ked je to možné ale na druhej strane bych chcel zachovat tu mozaiku a odchovat mladé po samečkovy takže na jednej strane má pravdu asi jeden aj druhý a to už musím zvolit a rozhodnút sám jak to spravím protože z vašich prispevku neni jednoznačná ta správna cesta a volsmajlíkba s pozdravem Roman.

5.9.2012 14:48
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Zdravím,dovolím si také přihřát svojí polívčičku s určením"druhu"kanára!K.

5.9.2012 16:31
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

kubrt11 napsal(a):
Zdravím,dovolím si také přihřát svojí polívčičku s určením"druhu"kanára!K.

Žltý achát s doplňujúcim faktorom pastel v type CII s mimoriadne pekne formovanými hlavičkami.

Prikladám otázku na rodičov. Nebol otec CII x mama CI s maskou samčeka?

5.9.2012 16:34
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Žltý achát s doplňujúcim faktorom pastel v type CII s mimoriadne pekne formovanými hlavičkami.

Prikladám otázku na rodičov. Nebol otec CII x mama CI s maskou samčeka?

Resp. gloster hladký:-)

6.9.2012 20:04
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

roman16 napsal(a):
Ten kanárek je naozaj krásny ale s vaších odpovedí není jednoznačne co je vlaste najlepší keď každý chovatel ma iný názor na toto párení no a ktemu faktoru on už byl v prenoske sám sa mi zdá ale ked sa na ňho pozorne podívate vidím mu na hlave jak keby takové žluté náznaky odtíne takže je možne že bude s žlutým faktorem skúsím zehnat kanárka jak ste mi poradil chcel by sem odchovat také mladé jak je ten kanár na obrázku ked sem vás pochopil správme ked je to možné ale na druhej strane bych chcel zachovat tu mozaiku a odchovat mladé po samečkovy takže na jednej strane má pravdu asi jeden aj druhý a to už musím zvolit a rozhodnút sám jak to spravím protože z vašich prispevku neni jednoznačná ta správna cesta a volsmajlíkba s pozdravem Roman.

roman16 napsal: ...na druhej strane bych chcel zachovat tu mozaiku...

O akej mozaike píšete? smajlík

6.9.2012 20:11
roman16

XXX.XXX.224.54

Myslim to co má ten samec na chrbte

6.9.2012 20:39
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

roman16 napsal(a):
Myslim to co má ten samec na chrbte

Ktorý samec?

6.9.2012 23:51
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

roman16 napsal: ...na druhej strane bych chcel zachovat tu mozaiku...

O akej mozaike píšete? smajlík

Foto z netu - Žltý achátový opál CII - mozaika, 2 samce

Pozrite seriál foto „mozaik“;

http://manosvar.skyrock.com/1.html

V seriály foto záberov dokonale vidieť mozaikové kresby farebných svetlých (lipochrom) kanárikov so „žltým“ faktorom v type "CII mozaika samec, CI mozaika samica".

Z opálových kanárikov sú na fotkách i hnedé opály, v type „mozaika“. Pri dobrom svetle, alebo pri neonovom osvetlení lepšie vidieť u hnedých opáloch Tyndall (modrý) efekt. Tiež prvý obrázok na str. 5, sú hnedé kanáriky štepitelné na opál v type „mozaika“. Takéto hnedé, ktoré sú štepitelné na opál sa súťažne nevystavujú. Pre náročný chov opálových farebných kanárikov sú avšak základné farby farieb kanárikov, veľmi potrebné.

11.9.2012 20:43
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Ocenený chovateľ Pier Luigi Pellerino pri víťaznej kolekcii farebných kanárikov „Žltá Izabela opál“, na Šampionáte Talianska 2010. Zdroj;

http://www.ornidelpozzo.info/pellegrino_parma_2010.htm

11.9.2012 20:57
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Biela izabela opál, s bezpodmienečne nutným, modrým optickým efektom.

11.9.2012 21:22
redpoll

XXX.XXX.71.99

Obrázek převzat z webu chovatelů zpěvných kanárů. Ahoj.

11.9.2012 21:27
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

:-)

25.3.2014 15:00
basky01

XXX.XXX.65.253

Dobrý den,
omlouvám se že vám vstupuji do diskuze ale chtěla bych se zeptat co u ptáku znamená "štěpitelný na" ? Jsem studentka vysoké školy a potřebuji zjistit jiný ekvivalentní název, nebo vysvětlit co toto označení přesně znamená. Zatím mě logickým uvažováním napadlo pouze že tito jedinci kteří jsou štěpitelní na jsou přenašeči tohoto fenotypu.
Předem moc děkuji za odpověď :)

26.3.2014 19:30
edelmann

XXX.XXX.164.236

http://www.amadina-gouldove.com/clanek/2014020800-krizeni-dvou-mutaci-exotickeho-ptactva-s-recesivni-dedicnosti/

generace F1,heterozygoti, v další se mohou objevit opět homozygoti s fenotypovým vyjádřením určité barvy ap., ten pojem "štěpitelnost" jsem slyšel jen u chovatelů, nevím co je to za nomenklaturu

kuma

27.4.2016 12:59
kuma

XXX.XXX.218.70

ZDRAVÝM JE TU VASNIVA DEBATA ALE PROSIM JA MAM INY PROBLEM PODLA FARBY KRUZKU CERVENEJ BY MAL BYT KANAREK S ROKU 2012... ALE NA KRUZKU MA 15 A 0800 A VELKOST KRUZKU A KRAJINU... A TEDA MAL BY BYT PODLA TOHO S ROKU 2015 TAK COHO SA DRZAT FARBY CI CISLA ? CHCEM VEDIET CI MAM ROCNE CI VIACROCNE ZVIERATKO VDAKA...

27.4.2016 14:46
aymara55

XXX.XXX.58.171

kuma napsal(a):

Určite čísla na krúžku, farba krúžkov je rôzna, čo píšete ohľadne farby, tak tá sa týka iba zväzových a klubových krúžkov. Ak je kanár od chovateľa, ktorý nie je v žiadnej organizácii, tak farba je nepodstatná. Používa sa každoročne široká farebná škála krúžkov z jednoho prostého dôvodu a to preto, aby odstavené mladé vedel chovateľ roztriediť a zostaviť nepríbuzné páry.

10.4.2020 19:23
luky.de

XXX.XXX.145.138

Dobrý den, prosím, o jaký druh kanára jde? Je to nalezenec s drobným zraněním na hlavičce...

Přidejte reakci

Přidat smajlík