Hliníkový jekl vs. klasický jekl při stavbě voliér

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.9.2012 23:12
marty

XXX.XXX.186.44

Jaké máte zkušenosti s výrobou venkovních voliér z al profilů. Jaká je životnost....hlavně mě zajímají plastové spojky. Zda vydrží střídání roč.období a časem nevytvrnou jako většina plast. materiálu, a nepopraskají. Dále jaká je pevnost při srovnání hliníkový vs. klasický jekl. Z čeho se lépe dělá. Nějaké rady... díky

12.9.2012 07:04
kokos1

XXX.XXX.40.135

Hliník - bezúdržbový, lehký, lépe se s ním pracuje. Spojky nevím - doma bez problémů - asi dobrá volba. Venku už bych nad tím přemýšlel, zda plast po nějakém čase nebude křehký.

12.9.2012 07:29
kizik

XXX.XXX.143.89

marty napsal(a):
Jaké máte zkušenosti s výrobou venkovních voliér z al profilů. Jaká je životnost....hlavně mě zajímají plastové spojky. Zda vydrží střídání roč.období a časem nevytvrnou jako většina plast. materiálu, a nepopraskají. Dále jaká je pevnost při srovnání hliníkový vs. klasický jekl. Z čeho se lépe dělá. Nějaké rady... díky

panely ze kterých si sešroubujete co chcete

12.9.2012 07:31
kizik

XXX.XXX.143.89

12.9.2012 07:33
kizik

XXX.XXX.143.89

Složím během tohoto týdnu čtyři voliery vedle sebe a pak je sem vložím.

12.9.2012 09:00
kokos1

XXX.XXX.40.135

kizik napsal(a):

A nebyla by cenová kalkulace k výrobě z jeklů svařených a pozinkovaných. Docela by mě zajímalo srovnání s hliníkem.

12.9.2012 16:22
kizik

XXX.XXX.13.135

kokos1 napsal(a):
A nebyla by cenová kalkulace k výrobě z jeklů svařených a pozinkovaných. Docela by mě zajímalo srovnání s hliníkem.

Ten rám z jeklu 30 x 30 o rozměru 3m x 2m vyjde na 3000kč,přední stěna stejně 0,8m x 2m včetne krmního pultu,stropní panel 0,8 x 3m vyjde 2000kč s jedním pletivem 25mm x 25mm x 2,05mm,takže jedna voliera 3m x 2m x 0,8m vyjde na 11000kč,ale dvě vedle sebe 19 000,-kč tři vedle sebe 27000,-kč a čtverka 35000,- bez zadní stěny ,ta by měla být přikotvena o stěnu záletú nebo ukončení pozink plech.smajlík

12.9.2012 17:07
adam.cizinsky

XXX.XXX.191.21

kizik napsal(a):
Ten rám z jeklu 30 x 30 o rozměru 3m x 2m vyjde na 3000kč,přední stěna stejně 0,8m x 2m včetne krmního pultu,stropní panel 0,8 x 3m vyjde 2000kč s jedním pletivem 25mm x 25mm x 2,05mm,takže jedna voliera 3m x 2m x 0,8m vyjde na 11000kč,ale dvě vedle sebe 19 000,-kč tři vedle sebe 27000,-kč a čtverka 35000,- bez zadní stěny ,ta by měla být přikotvena o stěnu záletú nebo ukončení pozink plech.smajlík

Docela mě to zaujalo... A měl bych pár otázek pokud můžu.

Svářel jste si sám ty jekly ?
Nechával jste si to zinkovat i s pletiven nebo bez ?
Ty boční rámy 3 x 2 za 3tis. tam je započítané i pletivo ?

Jinak to budou pěkné voliery smajlík

12.9.2012 17:20
kizik

XXX.XXX.13.135

adam.cizinsky napsal(a):
Docela mě to zaujalo... A měl bych pár otázek pokud můžu.

Svářel jste si sám ty jekly ?
Nechával jste si to zinkovat i s pletiven nebo bez ?
Ty boční rámy 3 x 2 za 3tis. tam je započítané i pletivo ?

Jinak to budou pěkné voliery smajlík

Svářel jsem to sám,je to zinkováno bez pletiva a cena je už i s pletivem,pletivo je přinítováno.Múže tam být i pletivo,teda síť 50mm x 25mm x 3mm.

12.9.2012 17:27
docid

XXX.XXX.155.67

Za sebe mohu říct jedině Alu+ plast spojky z důvodu snadného omývání. Na hliník stačí kartáč a voda a je jak nový. Dělal jsem si klece z jeklu, také jsem skoušel zinkovat i s pletivem, pak jsem skoušel hliník a ten i vyhrál. Sváry musim obrušovat, pak natirat, pokud dáváte často haluze do klecí tak se barva odře. Jekl se při svařování trochu zkroutí, pokud něco chcete mit tip top tak to může být trochu problem. Pak ještě odvest do zinkovny, přivest, stejnak se do pozink jeklu vyvrtají díry bud samořezky, nebo nýt takže po čase se koroze bude ruzšiřovat a nebude to mit takovou životnost jako hlinik. Spojky jsou drahé, ale ve finále je to nastejno, kdůž musíte platit barvu nebo pozink, pak ten čas. Dále pokud svařuji rám s navařeným pletivem, nemohu zinkovat větší dílce kůli různým roztažnostem atd- pletivo nebude pak vyplé. Pokud si navařim sít na rám, např tu jak prodává na inzerci polák, zinkování bych se nebránil. Někdo bude řikat že jsou Alu+spojky pružné a nestabilní, ale mnoho chovatelů má z tohoto materiálu velké voliery pro ary a klece pevně stojí. Jekl jen budí dojem mohutnosti protože je těžký. A řekl bych, když si vezmu stejný rám z hliniku i jeklu, že je podobně pevný. Pokud si to teda nedám na obrubník a nebudu po tom skákat. Z jeklu a sítí bych si udělal dílce, pokud bych chtěl chovat nějakou divou zvěř. Pak se proti tomu může rozběhnout i divoké prase a konstrukce se trošičku zatřese. Každý kdo je šikovný a nebojí se práce, necht si to vyzkouší.

12.9.2012 17:31
docid

XXX.XXX.155.67

zdě několik fotek pro spestření témata

12.9.2012 17:34
docid

XXX.XXX.155.67

nýty, samořezky, nebo pletivo přivařit

12.9.2012 17:35
docid

XXX.XXX.155.67

12.9.2012 17:39
docid

XXX.XXX.155.67

Po tomto projektu jsem si řekl že už jedině hliník.

12.9.2012 17:43
docid

XXX.XXX.155.67

Detail sváru. Na skoušku. Po deseti už jsem věděl jak nato, aby svár dobře držel jekl i pletivo.

12.9.2012 17:51
kizik

XXX.XXX.13.135

No jo ,jenomže to jsou malé klece a vevnitř,to jo z hliníku ,ale udelat 6-ti metrovou a venku pak jedine pevnou svařenou a pozinkovanou.

12.9.2012 17:57
docid

XXX.XXX.155.67

6 metrů přece neni problem, klidně i dvacet. Akorát šířku bych volil max 2m z důvodu střechy, Přece jen sníh a námraza také něco váží. Pokud bych dělal větší pavilon, jako např. co tu dávala fotky na forum kolegině, která má z alu tuším 6x6 m volieru má a aj inzerovala ptáky. Já střechu podepřenou kůly. Pokud někdo najde fotky, sem s nimi. Je to Váš kšeft, samozdřejmě že si budete stát na FE Jeklem. Ale také bych se tomu nebránil.

12.9.2012 18:30
adam.cizinsky

XXX.XXX.191.21

Mě pouze zajímalo, jak je to cenově. Jinak já si nemohu dovolit takové voliery po finanční stránce, protože jsem ještě letos studentem oboru truhlář... Příští rok snad najdu práci a budu si vydělávat a první co bych chtěl by bylo samozdřejmně auto, ale nic extra prostě aby sloužilo... a později si postavit skromný barák a tam bych samozdřejmně počítal stím, že tam bude chov, takže by to bylo podle toho zařízené a mohl bych přemíšlet i nad luxusnějšími voliérami než mám dnes...

Jinak mám na zahradě voliér pět... Čtyři jsou v boxovém provedení výlet 3 x 1,25 x 2m a zálet 1 x 1,25 x 2,2m a pátá je 7 x 3 x 2m výlet a zálet 6 x 2 x 2,2m. Když jsem si spočítal na stránkách alumat.cz na kolik by mě zhruba vyšli voliéry s příslušenstvím ( otočné pulty, petličky, panty, zn. pletivo, atd... ) tak mě vyšla cena 34704 Kč. Ty dnešní voliery mě vyšli díky dědovi a jeho známím na pile na cenu pletiva a spojovacího materiálu smajlík takže cca 10000Kč

12.9.2012 22:39
daktari

XXX.XXX.45.57

Nejprve je třeba říct, co je stejné. To aby bylo co srovnávat.
Tedy pletivo podle volby a jeho připevnění buď nýty, nebo Texy. Stejně tak panty a uzávěry dvířek.
Pak je třeba rozhodnou o tloušťce profilu, což podle mne závisí na požadavku na dvojité pletivo. Tedy pokud má být dvojité pletivo, jsou jelky 20x20 slabé a pletiva budou příliš blízko u sebe, takže nebudou plnit požadovaný účel - aby se ptáci nenapadali. K tomu je třeba podle mne min 30mm a ještě na větších plochách dát občas rozpěru. Samozřejmostí je vyrovnání pletiva. Protože pokud je to svařované pletivo, tak jej jinak nelze řádně vypnout, pouze vyrovnané strojkem. Takže jsme se dostali k jeklu 30x30mm.

a) jekl 30x30 z černého železa vyjde cca 35,- Kč (pokud je kupovaný, to že někde u kohosi ve fabrice se toho válí neberu, i když jsme v čechách)
je třeba jej svaří, zabrousit, vyvrtat mnoho dostatečně velkých otvoru z důvodů zinkování, aby jekl nepraskl. Zinkování stojí prakticky tolik co jekl, resp. podle ceníků co stojí kg železa, stojí kg zinkování. Z praxe to tak opravdu vychází. Bohužel dochází již po dvou letech místy k rezavění např v místech svárů, nebo zevnitř jeklu. Zinek mnohdy opravdu nenateče po všech stěnách uvnitř jeklu a rezivění jde tedy zevnitř. Lze jistě namítat, že záleží na zinkovně, ale dovnitř do svařeného jeklu již nikdo nevidí.

b) jekl 30x30x2 z hliníku stojí cca 75,- Kč metr. Záleží na množství a na prodejci. Plastové spojky lze dnes již také sehnat cca za 35 Kč. Případně nehat svařit. O bezúdržbosti hliníku není třeba mluvit. Z tohoto profilu je konstrukce dotatečně pevná a to i pro větší rozměry voliér. Navíc práce s hliníkem je snažší.

I pokud by občas nějaká spojka povolila, celou kostru bude držet pletivo. Stejně je z mnoha důvodů lepší vyrobit jednotlivé rámy, potáhnout pletivem a hotové rámy sešroubovat vratovými šrouby.

Takže pro mne je to jasná volba - hliník.
Samozřejmně vyjadřuji svůj názor a tak prosím nekamenovat.
Daktari

13.9.2012 08:32
zakin700

XXX.XXX.194.58

daktari napsal(a):
Tedy pletivo podle volby a jeho připevnění buď nýty, nebo Texy. Stejně tak panty a uzávěry dvířek.
Pak je třeba rozhodnou o tloušťce profilu, což podle mne závisí na požadavku na dvojité pletivo. Tedy pokud má být dvojité pletivo, jsou jelky 20x20 slabé a pletiva budou příliš blízko u sebe, takže nebudou plnit požadovaný účel - aby se ptáci nenapadali. K tomu je třeba podle mne min 30mm a ještě na větších plochách dát občas rozpěru. Samozřejmostí je vyrovnání pletiva. Protože pokud je to svařované pletivo, tak jej jinak nelze řádně vypnout, pouze vyrovnané strojkem. Takže jsme se dostali k jeklu 30x30mm.

a) jekl 30x30 z černého železa vyjde cca 35,- Kč (pokud je kupovaný, to že někde u kohosi ve fabrice se toho válí neberu, i když jsme v čechách)
je třeba jej svaří, zabrousit, vyvrtat mnoho dostatečně velkých otvoru z důvodů zinkování, aby jekl nepraskl. Zinkování stojí prakticky tolik co jekl, resp. podle ceníků co stojí kg železa, stojí kg zinkování. Z praxe to tak opravdu vychází. Bohužel dochází již po dvou letech místy k rezavění např v místech svárů, nebo zevnitř jeklu. Zinek mnohdy opravdu nenateče po všech stěnách uvnitř jeklu a rezivění jde tedy zevnitř. Lze jistě namítat, že záleží na zinkovně, ale dovnitř do svařeného jeklu již nikdo nevidí.

b) jekl 30x30x2 z hliníku stojí cca 75,- Kč metr. Záleží na množství a na prodejci. Plastové spojky lze dnes již také sehnat cca za 35 Kč. Případně nehat svařit. O bezúdržbosti hliníku není třeba mluvit. Z tohoto profilu je konstrukce dotatečně pevná a to i pro větší rozměry voliér. Navíc práce s hliníkem je snažší.

I pokud by občas nějaká spojka povolila, celou kostru bude držet pletivo. Stejně je z mnoha důvodů lepší vyrobit jednotlivé rámy, potáhnout pletivem a hotové rámy sešroubovat vratovými šrouby.

Daktari

A nepletete se, nejsou to náhodou spojky na jekl 25x25x2 ? Tyto znám, ale 30x30 ne.

13.9.2012 13:39
j.barvik

XXX.XXX.166.138

Spojky na hliníkový jekl 30/30/2 zatím nejsou k sehnání!

14.9.2012 16:39
daktari

XXX.XXX.197.196

Nepletu se. 25x25x2 mám, ty nejsou vůbec problém a 30x30x2 se dají sehnat taky. Buď zde v Čechách objednat výrobu, nebo dovézt z Holanska.

14.9.2012 18:11
mikyventer

XXX.XXX.76.16

daktari napsal(a):
Nepletu se. 25x25x2 mám, ty nejsou vůbec problém a 30x30x2 se dají sehnat taky. Buď zde v Čechách objednat výrobu, nebo dovézt z Holanska.

Můžete mi prosím zaslat kontakt na nějakého prodejce spojek 25x25x2 děkuji moc Miky Mail:mikymil@seznam.cz

14.9.2012 18:38
j.barvik

XXX.XXX.166.138

Pokud budete chtít zadat v Česku výrobu plastových spojek na jekl 30/30/2, tak si budete muset nejprve zaplatit základní formu, která stojí cca 200 000,-Kč! Když budete chtít více druhů spojek, tak si budete muset k této formě připlácet po 20 000,-Kč za každý další! A pak už je jen cena za kus dle počtů.

16.9.2012 19:07
daktari

XXX.XXX.197.196

mikyventer napsal(a):
Můžete mi prosím zaslat kontakt na nějakého prodejce spojek 25x25x2 děkuji moc Miky Mail:mikymil@seznam.cz

www.voliery.zelinka.cz

16.9.2012 20:55
pepin

XXX.XXX.98.137

daktari napsal(a):

Daktari

Mám voliery z jeklu 30x30 který jsem nechal zinkovat a nemužu si to vynachválit....dneska se zinkuje skoro uplně všechno od stojanů na kola až po konstrukce staveb asi proto že to má dlouhou životnost a ne že začne po dvou letech rezivět to je naprostá blbost...s cenovým srovnáním souhlasím co mat. to cena zinku ,ale srovnání pevnosti ocelového jeklu s hliníkovým srovnávat nemužete...viděl jsem voliery z hliníku a po pár zimách kdy bylo hodně sněhu má dotyčný stropní jekly prověsené jak svina...práce z hliníkem je celkem pohodlná souhlasím ,ale pro dva zámečníci s ceočkem Vám za jednu šichtu nabouchají tolik rámů že Vám nebude stačit zahrada a pevnost svárů a pevnost spojek je sporadická ,ale pokud Vám spojka praskne tak pletivo Vám to neudrží hlavně to na stropě...a pokud budete dělat jednotlivé díly a šroubovat je k sobě tak se dostanete na celkou cenu uplně jinde...

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.9.2012 21:14

Taky něco přidám.
Svařovaný hliník Voliera 1mx 2mx5m (š x v x d) maximální spokojenost po zkušenosti se dřevema a jeklem jsem zvolil hliník a pokud bych ještě přidělával či až budu někdy rekonsruovat tak budu volit hliník.

16.9.2012 21:15

16.9.2012 21:16

16.9.2012 21:17
17.9.2012 05:54
hicks

XXX.XXX.183.35

Můžu se zeptat co to máte za materiál na stropě a na zadní stěně voliéry? Děkuji

17.9.2012 08:17
kakapo2

XXX.XXX.59.151

hicks napsal(a):
Můžu se zeptat co to máte za materiál na stropě a na zadní stěně voliéry? Děkuji

Moje voliery z CD sadrokartonovych profilu...Velka pevnost,da se po nich klidne chodit,velka zivotnost,kolega je ma 9 let a nema ani kousek rzi...Dostupna cena,cely komplet 7 volier o rozmerech o delce 5,2m,sirce 1m,a visce zdena polovina 2,4 a kovova polovina 2m....Celkova cena asi kolem 45 000 i ze 35cm zakladovou betonovou deskou a to je vystaveno s bilich docela drahych cihel a uplne vsude je dvojte pletivo...Mam taky jeste dva komplexi volier po 5 a 6 volierach se zeleza,ale uz ted jsou sem tam rezave a to jsou velmi kvalitne natreny,mam je asi 3 a 4 roky...takte jasna volba CD profily...Bez jakehokoliv nateru a mnohem mene prace a o dost levnejsi material...:-)

17.9.2012 09:17
arnold

XXX.XXX.25.28

kakapo2 napsal(a):
foto

Zdravím,
mohl by jste prosím vložit nějaký detail spoje? Případně mi jej poslat na email? Děkuji
rajpapousku@email.cz

17.9.2012 12:34
kakapo2

XXX.XXX.59.151

Na tom spoji asi nic neuvidite,to si musite vyzkouset a vymyslet sam,tezko se to i popisuje..Bohuzel asi vam nepomuzu...

17.9.2012 19:00

hicks napsal(a):

Pokud ten dotaz je směrován mě,tak zadní stěna boky a strop jsou z pozink tabulí 2x 1m natřené bílou lesklou barvou.P.J

17.11.2012 12:53
kizik

XXX.XXX.249.245

kizik napsal(a):

Tak z toho týdnu jsou dva měsíce,ale dřív nebyl čas.

17.11.2012 12:54
kizik

XXX.XXX.249.245

17.11.2012 12:56
kizik

XXX.XXX.249.245

Jde to kdykoli rozebrát a složit jinde.

17.11.2012 12:59
kizik

XXX.XXX.249.245

Voliery se dají k sobě připojit i na délku,takže nemusí být jenom 3m dlouhé ale taky 4m,5m a 6m a vedle sebe donekonečna.smajlík

17.11.2012 13:14
j.barvik

XXX.XXX.166.138

Z hliníkového profilu 20/20/1,5 se dají postavi i takovéto voliéry! Ta největší má 9x4m! Na stropní příčky byl použit profil 40/20/2. smajlík

17.11.2012 13:25
j.barvik

XXX.XXX.166.138

Ještě jedna z hliníku o rorměru 6x3m. smajlík

18.11.2012 14:36
tanap

XXX.XXX.61.5

j.barvik napsal(a):
Z hliníkového profilu 20/20/1,5 se dají postavi i takovéto voliéry! Ta největší má 9x4m! Na stropní příčky byl použit profil 40/20/2. smajlík

keď vám za noc napadne 30 cm,nebudete mať problém??A ešte keď budete musieť na ten strop vyliezť a lopatou to odhádzať.

18.11.2012 15:07
j.barvik

XXX.XXX.166.138

Samozřejmě je nutná podpěra kůlem! Ale na té 9 metrové voliéře jsem měl položenou desku, po které jsem chodil!
(Vážím 85kg). Zima ukáže!? smajlík

18.11.2012 15:56
kizik

XXX.XXX.63.110

j.barvik napsal(a):
Samozřejmě je nutná podpěra kůlem! Ale na té 9 metrové voliéře jsem měl položenou desku, po které jsem chodil!
(Vážím 85kg). Zima ukáže!? smajlík

Vždyť právě to je to ,co mě brzdí dělat z hliníku větší voliery,protože když ještě část překryjete lexanem,jak to dělám já,tak ten sníh je fakt těžký,a ten jokl ohnu bez větší námahy v rukách a každý metr musí být plast. spojka s výstuhou,,nehledejte v tom nejaké napadání Vaší práce,je to moc hezké,sám mám prodejnu s hliníkovými profili ,je to bomba materiál a umím s toho udělat i nemožné ale velké voliery jedině pevné železo,samozřejme pozink.S pozdravem,ať se daří.

10.8.2013 10:10
tanap

XXX.XXX.8.35

docid napsal(a):
Za sebe mohu říct jedině Alu+ plast spojky z důvodu snadného omývání. Na hliník stačí kartáč a voda a je jak nový. Dělal jsem si klece z jeklu, také jsem skoušel zinkovat i s pletivem, pak jsem skoušel hliník a ten i vyhrál. Sváry musim obrušovat, pak natirat, pokud dáváte často haluze do klecí tak se barva odře. Jekl se při svařování trochu zkroutí, pokud něco chcete mit tip top tak to může být trochu problem. Pak ještě odvest do zinkovny, přivest, stejnak se do pozink jeklu vyvrtají díry bud samořezky, nebo nýt takže po čase se koroze bude ruzšiřovat a nebude to mit takovou životnost jako hlinik. Spojky jsou drahé, ale ve finále je to nastejno, kdůž musíte platit barvu nebo pozink, pak ten čas. Dále pokud svařuji rám s navařeným pletivem, nemohu zinkovat větší dílce kůli různým roztažnostem atd- pletivo nebude pak vyplé. Pokud si navařim sít na rám, např tu jak prodává na inzerci polák, zinkování bych se nebránil. Někdo bude řikat že jsou Alu+spojky pružné a nestabilní, ale mnoho chovatelů má z tohoto materiálu velké voliery pro ary a klece pevně stojí. Jekl jen budí dojem mohutnosti protože je těžký. A řekl bych, když si vezmu stejný rám z hliniku i jeklu, že je podobně pevný. Pokud si to teda nedám na obrubník a nebudu po tom skákat. Z jeklu a sítí bych si udělal dílce, pokud bych chtěl chovat nějakou divou zvěř. Pak se proti tomu může rozběhnout i divoké prase a konstrukce se trošičku zatřese. Každý kdo je šikovný a nebojí se práce, necht si to vyzkouší.

pred asi mesiacom som si nakúpi hlinikový profil 20x20mm,skôr ako som z neho začal niečo stavať stihol mi zoxidovať.Keď som ho kupoval bol lesklý ako zrkadlo.Nejde to naleštiť ani sidolom /pasta na leštenie kovov/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík