Škubání peří u Araraun

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.9.2012 13:19
Šprýmař

XXX.XXX.165.60

Dobry den,
Tak mam konecne doma par Ara Ararauna. Par je to harmonizujici. Maji se k sobe. Jenom si navzjajem trhaji peri. Samicka je uplne bez cernych pericek pod ocima a krk ma tez oskubany. Ona mu za odmenu skube zada. A nejhorsi na tom je, ze si to ten ktery je skuban narame uziva. No proste super zabava... Ptaci jsou to nadherni. O to vic me to mrzi. Nevite cim to muze byt zpusobeno a jestli se da proti tomu neco delat?

Dekuji

21.9.2012 14:15
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Šprýmař napsal(a):
Dobry den,
Tak mam konecne doma par Ara Ararauna. Par je to harmonizujici. Maji se k sobe. Jenom si navzjajem trhaji peri. Samicka je uplne bez cernych pericek pod ocima a krk ma tez oskubany. Ona mu za odmenu skube zada. A nejhorsi na tom je, ze si to ten ktery je skuban narame uziva. No proste super zabava... Ptaci jsou to nadherni. O to vic me to mrzi. Nevite cim to muze byt zpusobeno a jestli se da proti tomu neco delat?

Dekuji

Chválite sa, zároveň sebe sa trápne vysmievate, alebo chovateľov provokujete:-)

Otázky o tomto harmonizujúcom páre adresujte pôvodnému majiteľovi.:-(

21.9.2012 15:31
Šprýmař

XXX.XXX.127.239

Nejak nerozumim vasemu prispevku. Proc myslite, ze par neni harmonizujici? Jsou furt spolu. Maji zasebou nekolik uspesnych snusek. Kdyby si nesedeli, tak sem asi nepisu a vim kde je problem. Navzajem si probiraji peri a obcas jim zustane pericko v zobaku. A po delsi dobe to vypada jak to vypada. Nikde sem se nevychvalovsl.nebo tak neco. Pokud nemate nejakej smysluplny nazor, tak se prosim ani nevyjadrujte. Opravdu se musi clovek bat podat dotaz na ifaune aby nebyl hned urazen?

21.9.2012 16:35
amazonik

XXX.XXX.49.182

Šprýmař napsal(a):
Dobry den,

Dekuji

Mam zaujem o kupu ak su na predaj.

21.9.2012 17:01
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Šprýmař napsal(a):
Nejak nerozumim vasemu prispevku. Proc myslite, ze par neni harmonizujici? Jsou furt spolu. Maji zasebou nekolik uspesnych snusek. Kdyby si nesedeli, tak sem asi nepisu a vim kde je problem. Navzajem si probiraji peri a obcas jim zustane pericko v zobaku. A po delsi dobe to vypada jak to vypada. Nikde sem se nevychvalovsl.nebo tak neco. Pokud nemate nejakej smysluplny nazor, tak se prosim ani nevyjadrujte. Opravdu se musi clovek bat podat dotaz na ifaune aby nebyl hned urazen?

Šprýmař napsal;
Jenom si navzjajem trhaji peri. Samicka je uplne bez cernych pericek pod ocima a krk ma tez oskubany. Ona mu za odmenu skube zada. A nejhorsi na tom je, ze si to ten ktery je skuban narame uziva. No proste super zabava...

Čo si mam o tejto super zábave myslieť?!smajlík S takýmto vážnym problémom sa chválite, alebo provokujete chovateľov?

21.9.2012 17:33
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Je veľa príčin chronického trhania peria. Môže to byť dôsledkom stresu, frustrácie, nevhodnou stravou alebo kombinácia rôznych faktorov. Poraďte sa s veterinárom aby ste zistili pravú príčinu prečo si váš vták vytrháva perie. Zdroj - net

21.9.2012 18:50
Šprýmař

XXX.XXX.127.239

Aha, tak zde je zakopany pes. Tu super zabavu jsem myslel z jejich strany a ironicky. To je nevyhoda psane komunikace. Samozrejme to neberu jako zabavu. Me to naopak velmi trapi a chci se pokusit to vyresit. Peri si pry skubou uz cca rok. Volieru meli nadhernou venkovni s pruletem. A velmi prostornou. Strava se sklada z granuli, slunecnice, kukurice, jablka, hrusky, mrkev, papriky, jerabiny, vlasske orechy, obcas sipek, vajicko a dusene kureci. Proste maji pestrou stravu. Ale jak rikam, jinak jsou to naprosto zdravi jedinci- hrajou si, zerou jak maj, dokonce i bezproblemu zvladaji odchov. Zkusim jim jeste koupit nejake vitaminy. Ale zacinam si myslet, ze je to jednoduse jejich vrtoch bez nejake priciny.

21.9.2012 19:18
atobajus

XXX.XXX.12.162

Stejný problém jsem řešil u cruentat, nepomáhalo vymýšlet zábavu, dávat různé větve a podobně. Krmím myslím taky dobře. Zabral až kvalitní Aloe Vera gel, ale za sebe můžu doporučit jedině od firmy LR nebo NWA.

Nicméně nevěřím, že to zabere u každého papouška, ale za pokus to stojí.

21.9.2012 19:23
Šprýmař

XXX.XXX.127.236

A to aloe je gel do piti? Schodou okolnosti mam znameho co s tim LR dela, tak bych to rad vyzkousel.

21.9.2012 20:22
david8814

XXX.XXX.223.233

Zdravím já se tímto problémem přímo zabývám a řeknu vám čím více do nich budete rvat umělé vitamíny tím to bude horší každý papoušek potřebuje něco jiného a když mu to nedopřejete tak se vám může takto odvděčit je potřeba přizpůsobit obydlí tak aby se jim tam žilo dobře ale to vám řeknu z vlastní zkušenosti že to zabere moře času a úprav ale nechci vás strašit.David

22.9.2012 09:20
atobajus

XXX.XXX.12.162

Šprýmař napsal(a):
A to aloe je gel do piti? Schodou okolnosti mam znameho co s tim LR dela, tak bych to rad vyzkousel.

Dávat to do vody by vyšlo draze. Nejlepší je podávat na piškotu, to se pak po piškotu jen zapráší. Dokonce i forpusáci mi berou piškot když je na něma aloe, když dám suchý tak nechají bez povšimnutí.

24.9.2012 11:33
Šprýmař

XXX.XXX.1.49

No takže jsem zjistil nové informace. Škube se jen samec a škube i hlavu samičky. Začlo to letos, když podruhé v životě zasedli. Jakmile měla vajíčka, tak se začal samec skubat a odnesla to i samička. Takže žádná změna ve stravě ani ve volieře. Neví někdo proč s tím samec začal?

24.9.2012 11:58
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Šprýmař napsal(a):
No takže jsem zjistil nové informace. Škube se jen samec a škube i hlavu samičky. Začlo to letos, když podruhé v životě zasedli. Jakmile měla vajíčka, tak se začal samec skubat a odnesla to i samička. Takže žádná změna ve stravě ani ve volieře. Neví někdo proč s tím samec začal?

Je to vážne ochorenie, niečo podobné ako duševná porucha u ľudí. Takýto vtáci sa vyraďujú z chovu... aspoň u pokročilých chovateľov.

24.9.2012 12:11
Šprýmař

XXX.XXX.1.49

A z jakého důvodu se vyřazují z chovu? Fyzicky jsou v dobré kondici. A ty mláďata, taky odchovala skvěle. Takže je to jen zlozvyk. No uvidíme, co ukáže čas.

24.9.2012 12:31
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Šprýmař napsal(a):
A z jakého důvodu se vyřazují z chovu? Fyzicky jsou v dobré kondici. A ty mláďata, taky odchovala skvěle. Takže je to jen zlozvyk. No uvidíme, co ukáže čas.

Je to vážne ochorenie, niečo podobné ako duševná porucha u ľudí. V prípade „manželstva u ľudí“, ak jeden z partnerov trpí duševnou poruchou sa spolužitie novomanželov určite neodporúča.

Váš pár je podľa pôvodného majiteľa chovný pár. Niekto sa musí voči postihnutému partnerovi obetovať. V chovateľstve je to na prvom mieste chovateľ!

Píšem k podstate veci, nie som MUDr.

24.9.2012 12:39
Šprýmař

XXX.XXX.1.49

Nechám je delší čas v nové voliéře. Přidám nějaké vitamíny, aloi a budu je často rosit. Rozdělení páru vidím až jako poslední variantu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.9.2012 12:40

to zenejsi mudr je videt, teda debilnejsi odpovedi o vyradeni skubajucych vtaku sem nevidel. take rady na tomto fore, si nechte pani ne/chovatelia pre seba

24.9.2012 12:41
atobajus

XXX.XXX.12.162

Šprýmař napsal(a):

Určitě není třeba je hned vyřazovat, to je moc jednoduché řešení.

24.9.2012 12:47
Šprýmař

XXX.XXX.1.49

No já asi na pána přestanu reagovat. Protože co příspěvek to perla. Přeci nebudu hned oddělovat pár, kterej je spolu 12let a až letos začlo škubání. Akor když vidím, jak se mají rádi. Samec třeba samičce stále nosí jídlo. Jednoduše zasebou furt lezou a nedají bez sebe ani ránu. Zatím sem neměl se škubáním žádné zkušenosti, tak mě pán pořádně vyděsil. Tak děkuji Vám ostatním. Trochu ste mě uklidnili :)

24.9.2012 12:55
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to zenejsi mudr je videt, teda debilnejsi odpovedi o vyradeni skubajucych vtaku sem nevidel. take rady na tomto fore, si nechte pani ne/chovatelia pre seba

Debilizmus som u vtákov ešte nezaevidoval, nestretol, avšak debilizmus, ako ľudskú hlúposť u chovateľov, určite áno.:-|

24.9.2012 13:15
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Šprýmař napsal(a):
No já asi na pána přestanu reagovat. Protože co příspěvek to perla. Přeci nebudu hned oddělovat pár, kterej je spolu 12let a až letos začlo škubání. Akor když vidím, jak se mají rádi. Samec třeba samičce stále nosí jídlo. Jednoduše zasebou furt lezou a nedají bez sebe ani ránu. Zatím sem neměl se škubáním žádné zkušenosti, tak mě pán pořádně vyděsil. Tak děkuji Vám ostatním. Trochu ste mě uklidnili :)

V roku 1983 som prestal chovať "exotických papagájov" kvôli jednému takémuto konkrétnemu prípadu. Tým viac túto problematiku (od r. 1983) dlhodobo sledujem v odbornej rovine.

Samozrejme, že Váš pár nie sú žiadny novomanželia! Preto Vám je súdené, že sa pre nich musíte obetovať, ako nový majiteľ. Keď tento problém úspešne vyriešite, zdokumentujte to. Rád sa ospravedlním a poučím.

P. S. Nikde Vám neradím, ako by ste mali chovať tento harmonizujúci pár s ponorkovou nemocou.

24.9.2012 14:41

rastilavmpalevka- to bude asi taky podobny priklad ako Trejk-picko

24.9.2012 15:00
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
rastilavmpalevka- to bude asi taky podobny priklad ako Trejk-picko

Najskôr to bude podobny krajan zo Senca žijúci v Taliansku, Marek Lévai

25.9.2012 09:52
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Šprýmař napsal(a):

*ANONYMNÍ DISKUZE*
Chov Arů v bytě- Odhlučnění místnosti (Vložil: Šprýmař - 12.09.2012 12:03:52)
Dobrý den,

Kamarád se musel zbavit páru Ara Ararauna (Kvůli stěhování za prací). No a mě se jich zželelo... :D Mám pro ně celou místnost, která má z obou stran ještě jednu místnost, takže sousedí s dalším bytem jen podlahou (je to poslední patro). Na stěny dám velké koberce aby nedocházelo k rezonanci. Ale teď řeším odizolování podlahy. Já bych tam dal 10cm polystyren, ale kamarád mi doporučil materiál Hobra 1,5cm. nemáte někdo zkušenosti s odizolováním místnosti? Za každou radu budu velmi vděčný.

**Odpoveď od R. M. Pavelka - Žiaľ sú to ideálne pormienky pre vznik ponorkovej nemoci pre aktívnych, zdravých, veľkých vtákov.**

25.9.2012 10:23
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

AUTORSKÁ DISKUZE

27.9.2012 16:29
atobajus

XXX.XXX.12.162

Šprýmař napsal(a):

LR máte teď novou aloe vera gel broskev, která obsahuje 98,2% čistého Aloe Vera gelu. Kromě vysoké koncentrace gelu je tento produkt výjimečný tím, že neobsahuje cukr. To je teď myslím bezkonkurenčně nejlepší produkt o čemž svědčí i pečeť od SGS Institut Fresenius.

29.9.2012 09:44
jerris

XXX.XXX.138.2

Dobrý den,
pokud se vám ary škubají tak jak píšete, tak ano může to být porucha, hodně lidí, když vidí oškubané papoušky, tak hned stanoví diagnozu. Ve vašem případě se mi to ale nezdá jako duševní porucha. Při všech různých prostudování literatury a navštívení- debat s chovateli a také moje chovatelská praxe mne utvrzuje v tom, že u arů toto bývá časté a může to být třeba tím, že ary to vážně berou jako hru, oni se i v přírodě probírají a vytrhují peří. Jelikož ale ve svém životním prostředí se nemůžou nikdy tolik oškubat jako ve voliéře, protože mají obrovský areál proletu a pokud se tškubanému ptákovi přestane líbit prostě odletí pryč. Ve voliéře to není tak jednoduché a něž doroste nové peří trvá to a taky se stává že škubající jedinec vytrhne dorůstající peří. Pro ně to fakt může být zábava. Jinak je strašně těžké vám poradit co a jak. Je možné že mají zvýšenou nějakou pudovou aktivitu. To třeba když máte dítě, které je hyperaktivní, co byste s ním udělal? Určitě dal nějaký zklidnující prášek, protože už vážně z něj šílite. Tímto chci říct, že bych hledal přírodní medikamenty na zklidnění. Sledovat a zapisovat přesně kdy se škubou, jak často za den a taky když jim nabídnete něco na okus jestli se zabaví raděj okusováním nebo zda se škubou raději než okusují. Pokud to dělají nejvíce při odchovu je jasné, že tam je stres, to se bude těžko asi léčit, každopádně jim poskytuvat tu aloe. Jak budu mít čas kouknu se co je na trhu z přírodních léčiv. Třeba co by mohlo pomoci.

29.9.2012 21:26
Šprýmař

XXX.XXX.165.59

Atobajus:dekuji, aloe uz je objednana :)
Jerris: moc dekuji za Vas prispevek. Za nejaky sklidnujici prirodni preparat bych byl vdecny :)

S pozdravem,

Honza M.

5.10.2012 08:22
Šprýmař

XXX.XXX.127.236

Tak mi konecne dosla aloe. Ale je tu problem. Oni nezerou piskoty :D :D :D tak ted me ceka doba zkouseni. Zkousel sem to injekcni strikackou ruzne napichat do jablka, ale asi tusite jak to dopadlo. No nejde to :D

20.10.2012 22:15
petikk

XXX.XXX.72.3

Do půlky vlaškého ořechu to půjde jistě nakapat dával bych tak hodinu po nakapání ať se to trochu naleží.
Jinak podobně se chovají silně harmonické páry arů a kakadu někd i amazoňanů může dojít až k ůplnému obrání peří z celé hlavy i zad mám s tím i osobní zkušenost u mých ptáků.Tomuto nezabráníte prostě harmonické páry arů jsou dost často skinheadi.Psala o tom i R.Lowová ale ted´ už nevím ve které knižce.

20.10.2012 22:15
petikk

XXX.XXX.72.3

Do půlky vlaškého ořechu to půjde jistě nakapat dával bych tak hodinu po nakapání ať se to trochu naleží.
Jinak podobně se chovají silně harmonické páry arů a kakadu někd i amazoňanů může dojít až k ůplnému obrání peří z celé hlavy i zad mám s tím i osobní zkušenost u mých ptáků.Tomuto nezabráníte prostě harmonické páry arů jsou dost často skinheadi.Psala o tom i R.Lowová ale ted´ už nevím ve které knižce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík