Dobrý den, taky jsem o tom přemýšlel. Já myslím, že je to obtížností odchovu symetrických strak, kdy je procento vystavitelných ptáků oproti "odpadu" moc malé a tím není tento chovatelský směr atraktivní pro chovatele. Rozhodně je výsledek chovu strak daleko více nejistý oproti normálním mutacím, kdy lze kvalita odchovu předpokládat.
mozaik
napsal(a):
Dobrý den, taky jsem o tom přemýšlel. Já myslím, že je to obtížností odchovu symetrických strak, kdy je procento vystavitelných ptáků oproti "odpadu" moc malé a tím není tento chovatelský směr atraktivní pro chovatele. Rozhodně je výsledek chovu strak daleko více nejistý oproti normálním mutacím, kdy lze kvalita odchovu předpokládat.
Áno, strakatosť nie je mutácia. ŠTANDARD C.O.M. rieši výstavne kategórie ustálených - známych farieb a kresieb farebných kanárikov. Strakatosť je geneticky rôzne štepiteľná. Bližší termín pre zatriedenie súťažiacich „strakatých FK“ by mohol byť max. podľa najčastejšieho sfarbenia. Na dominantnú, recesívnu strakatosť resp. asymetrickú a symetrickú strakatosť.
Osobne si myslím, že by sa stále mohli vystavovať tieto 4 skupiny strakatých farebných kanárikov. Rozdelených ešte do troch farebných rad podľa lipochromovej farby (žltá, biela, červená).
Číže 12 výstavných tried. Obohatilo by to výstavnú sekciu FK o umelecké cítenie?
V minulosti sa triedili súťažiace symetrické strakaté FK ŠTANDARDOM na čiernokrídle, plášťové (mních), čierno chvosté, s čiapkou, lastovička/vlaštovka, alebo celkom svetlý s tmavou (melanínovou) maskou s názvom mníška a podobné takéto strakaté FK.
Na SVETOVÝCH a EURÓPSKYCH výstavach vidieť súťažiť strakatých krížencov s kanárikom
bene
napsal(a):
V jakych cenach se pohybujou tyto strakaty Kanaři?
Dekuji.
Podľa dohody, ako farebné kanáriky. Atraktívny strakatý kanárik je pre laikov viac žiadaný. Podľa predajcov vo ZMERIMEXE resp. v súkromných obchodoch.
Samček kríženca stehlíka s kanárikom v strakatom prevedení je väčšia vzácnosť, cena niekoľko násobne vyššia ako pri komerčnom kanárikovi.
pokúsim sa pridať zopár fotiek kanárikov môjho kamaráta.snaží sa chov pravidelne strakatých kanárikov chocholatých aj hladkohlavých