Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.11.2012 19:19
pettula92

XXX.XXX.96.10

moje andulka začla chodit do budky a ozobavat to tam, myslite ze bude mi male andulatka ? :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.11.2012 23:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

je to mozen ale na dno budky se dava andulkam trocha pilin

20.11.2012 13:32
kubrt11

XXX.XXX.53.50

pettula92 napsal(a):
moje andulka začla chodit do budky a ozobavat to tam, myslite ze bude mi male andulatka ? :)

Zdravím ,Vaše andulka je v prvé řadě velmi mladá,nevybarvená,a nepřepeřená,tedy nevhodná k chovu!Andulky se nechávají hnízdit nejdříve v 10,ale radši 12.měsících stáří!Budku odeberte,a nechte nejdříve andulku při správné výživě,dorůst tohoto věku!!!K.

20.11.2012 18:22
pettula92

XXX.XXX.96.10

to je stara fotka tak 3 mesice :) ja prave jinou nemam, tak jsem sem dala aspon tuto, ale budku teda ihned oddelam, dekuji za radu :)

juro222

22.11.2012 11:27
juro222

XXX.XXX.71.211

pettula92 napsal(a):

Dobrý deň, predpokladám s vašej diskusie, že moc skúsenosti s odchovom anduliek nemáte. Ja sa tomu venujem už trošku dlhšie a jednoznačne odporúčam odobrať búdku. Buďte trpezlivá je to dobrý signál, že má samička záujem o búdku, ale nedajte búdku skôr ako po desiatich mesiacoch života samičky. A odporúčam ich nastaviť s hniezdením od mája do septembra, potom určite ich nechajte si oddýchnuť celú zimu (oplatí sa to). Nechajte ich maximálne si urobiť dve znášky, viac nie iba sa vyčerpajú. Určite sa vyhnete sklamaniu, alebo prípadnému úhynu mladých. Keď máte možnosť, tak na dno búdky nedávajte nič, ale je veľmi dôležité tam mať priehlbinku o priemere 5cm a hĺbke približne 5mm. Nechcem propagovať svoju stránku ale na www.juro222.estranky.cz v rubrike hniezdenie môžete nájsť pre seba informácie, sú tam aj články k vývoju v hniezde, ale aj samotnému tokaniu. Tak Vám želám veľa úspechov v chove.

23.11.2012 21:48
aymara55

XXX.XXX.70.146

juro222 napsal(a):
Dobrý deň, predpokladám s vašej diskusie, že moc skúsenosti s odchovom anduliek nemáte. Ja sa tomu venujem už trošku dlhšie a jednoznačne odporúčam odobrať búdku. Buďte trpezlivá je to dobrý signál, že má samička záujem o búdku, ale nedajte búdku skôr ako po desiatich mesiacoch života samičky. A odporúčam ich nastaviť s hniezdením od mája do septembra, potom určite ich nechajte si oddýchnuť celú zimu (oplatí sa to). Nechajte ich maximálne si urobiť dve znášky, viac nie iba sa vyčerpajú. Určite sa vyhnete sklamaniu, alebo prípadnému úhynu mladých. Keď máte možnosť, tak na dno búdky nedávajte nič, ale je veľmi dôležité tam mať priehlbinku o priemere 5cm a hĺbke približne 5mm. Nechcem propagovať svoju stránku ale na www.juro222.estranky.cz v rubrike hniezdenie môžete nájsť pre seba informácie, sú tam aj články k vývoju v hniezde, ale aj samotnému tokaniu. Tak Vám želám veľa úspechov v chove.

Ja zasa už dlhšiu dobu andulky nechovám,ale ja osobne by som ju zahniezdiť nechal. Veď v austrálii za priaznivých podmienok /po monzúnoch / hniezdia aj veľmi mladé jedince, určite mladšie ako je tá vaša, keďže fotka je stará 3 mesiace.

23.11.2012 22:31
misco1

XXX.XXX.116.82

aymara55 napsal(a):
Ja zasa už dlhšiu dobu andulky nechovám,ale ja osobne by som ju zahniezdiť nechal. Veď v austrálii za priaznivých podmienok /po monzúnoch / hniezdia aj veľmi mladé jedince, určite mladšie ako je tá vaša, keďže fotka je stará 3 mesiace.

v australii hniezdia presne po 3 mesiacoch, co je zaroven obdobie pohlavneho dozretia.

24.11.2012 07:16
tinnoc

XXX.XXX.203.94

juro222 napsal(a):

Nechcel som sa zapájať do tejto diskusie, ale musím.
Ja nechcem zo seba robiť odborníka na andulky, lebo ich už nechovám veľmi dlho. Ale vy pane, ste ma dostal.
Najhoršie je, keď niekto nevie a radí. Vy nedávate andulkám do búdky žiadnu výstelku. Myslíte si, že je pre tie mladé lepšie, keď sa válajú vo vlastných výkaloch??? Lebo ja o tom pochybujem.
Ja keď som choval andulky, a choval som ich veľa rokov, vždy som do búdky dával piliny. A robili tak všetci chovatelia anduliek. Žiadna priehlbinka nebola treba. keď má papagáj a to hocijaký, v búdke výstielku, tak ju pri mladých neustále prehrabuje a trus mladých rozptyľuje, čím ich udržuje v čistote. Keby ste mal v búdke kamery a pozoroval papagájov pri hniezdení, pochopil by ste to. U vás bez výstelky pár nemá šancu udržiavať čistotu. Samozrejme, že zahniezdi aj tak, lebo andulka zahniezdi všade, ale chuderka hniezdny konfort nemá.
Ja osobne by som sa na vašom mieste hanbil dať takúto fotku zašpinenej búdky s mladými na internet. To je hanba chovateľa najhrubšieho zrna. A vy idete zadavateľke hovoriť, že nemá s chovom anduliek veľa skúseností??? Bez urážky, ale vy tak isto nie. Rozdiel medzi vami je ten, že ona sa slušne opýta a vy si myslíte, že sa tomu rozumiete.

24.11.2012 07:18
tinnoc

XXX.XXX.203.94

Ešte prikladám fotku tej vašej hniezdnej búdky.

24.11.2012 07:58
pettula92

XXX.XXX.96.10

máte pekné stránky :) a dekuji za rady :)

juro222

26.11.2012 13:22
juro222

XXX.XXX.71.211

tinnoc napsal(a):
Nechcel som sa zapájať do tejto diskusie, ale musím.
Ja nechcem zo seba robiť odborníka na andulky, lebo ich už nechovám veľmi dlho. Ale vy pane, ste ma dostal.
Najhoršie je, keď niekto nevie a radí. Vy nedávate andulkám do búdky žiadnu výstelku. Myslíte si, že je pre tie mladé lepšie, keď sa válajú vo vlastných výkaloch??? Lebo ja o tom pochybujem.
Ja keď som choval andulky, a choval som ich veľa rokov, vždy som do búdky dával piliny. A robili tak všetci chovatelia anduliek. Žiadna priehlbinka nebola treba. keď má papagáj a to hocijaký, v búdke výstielku, tak ju pri mladých neustále prehrabuje a trus mladých rozptyľuje, čím ich udržuje v čistote. Keby ste mal v búdke kamery a pozoroval papagájov pri hniezdení, pochopil by ste to. U vás bez výstelky pár nemá šancu udržiavať čistotu. Samozrejme, že zahniezdi aj tak, lebo andulka zahniezdi všade, ale chuderka hniezdny konfort nemá.
Ja osobne by som sa na vašom mieste hanbil dať takúto fotku zašpinenej búdky s mladými na internet. To je hanba chovateľa najhrubšieho zrna. A vy idete zadavateľke hovoriť, že nemá s chovom anduliek veľa skúseností??? Bez urážky, ale vy tak isto nie. Rozdiel medzi vami je ten, že ona sa slušne opýta a vy si myslíte, že sa tomu rozumiete.

Dobrý deň, budem reagovať na túto kritiku, je dobré keď urobíte rýchli záver z jednej fotky. To, že je urobená fotka pred čistením búdky to vás tiež mohlo napadnúť. Vystieľku nedávam s určitých dôvodov a skúsenosti. A určite ich nenechávam sa v hovnách sa váľať!!! To si vyprosím. Tie dná sú ľahko meniteľné a hygienicky udržateľné. To dno ľahko vyberiem vymením za druhé a to čom som vybral dôkladne vyčistím a zas vložím keď to majú znečistené. Takto to rýchlo a jednoducho vyčistím. Po určitých úrazoch u mladých anduliek som prestal používať piliny (hobliny, stružliny) a prešiel som na tento spôsob. Ale to je vecou každého chovateľa. Tento rok som mal iba jediný úhyn a to do desiateho dňa života, ktorý nebol spôsobený hygienou. Tou fotkou som chcel len poukázať na hniezdiacu jamku nie č istotu.

Niekto tu chcel rady na začiatok, tak ste sa mohli pridať. To je tá čistá fotka po výmene dna, kde mladé sú podsamcou.

Pekný deň prajem.

26.11.2012 16:05
tinnoc

XXX.XXX.203.94

juro222 napsal(a):
Dobrý deň, budem reagovať na túto kritiku, je dobré keď urobíte rýchli záver z jednej fotky. To, že je urobená fotka pred čistením búdky to vás tiež mohlo napadnúť. Vystieľku nedávam s určitých dôvodov a skúsenosti. A určite ich nenechávam sa v hovnách sa váľať!!! To si vyprosím. Tie dná sú ľahko meniteľné a hygienicky udržateľné. To dno ľahko vyberiem vymením za druhé a to čom som vybral dôkladne vyčistím a zas vložím keď to majú znečistené. Takto to rýchlo a jednoducho vyčistím. Po určitých úrazoch u mladých anduliek som prestal používať piliny (hobliny, stružliny) a prešiel som na tento spôsob. Ale to je vecou každého chovateľa. Tento rok som mal iba jediný úhyn a to do desiateho dňa života, ktorý nebol spôsobený hygienou. Tou fotkou som chcel len poukázať na hniezdiacu jamku nie č istotu.

Niekto tu chcel rady na začiatok, tak ste sa mohli pridať. To je tá čistá fotka po výmene dna, kde mladé sú podsamcou.

Pekný deň prajem.

Vážený pane,
tak za 1: ja som nenapísal, citujem vás:"A určite ich nenechávam sa v hovnách sa váľať!!!" Takéto výrazy ja nepoužívam ani v hovorenom prejave, nieto v písomnom. Ja som napísal "Myslíte si, že je pre tie mladé lepšie, keď sa válajú vo vlastných výkaloch???". Ako sám vidíte, je to oproti vám omnoho kultivovanejčí prejav.
tak za 2: čo sa týka tých rád do začiatku, tak ja som sa zapojil práve preto, aby ste zadavateľku nezaviedli do omylu a nepostupovala mylne hneď od začiatku svojej chovateľskej činnosti. Vy ste sa svojimi prvými dvoma vetami predstavil, ako skúsený chovateľ, čo ju mohlo zmiesť.
a za 3: Vy si chovajte, ako chcete, je vidieť, že vy si poradiť nenecháte. Keď chcete presviečať sám seba, že andulkám čistíte búdky počas toho, ako majú mlade a je to normálne, nech sa páči (pri metabolizme mladých anduliek im asi čistíte búdku 2x denne. No ale keby to tak bolo, tak tá prvá fotka, kde mladé ležia vo vlastných, aj niekoľko dňových výkaloch, by nemohla vzniknúť). Pokiaľ si myslíte, že je lepšie mladým andulkám na tvrdej doske, nech sa páči. Pokiaľ si myslíte, že je andulke lepšie, keď sedí na vajciach, ktoré sú na tvrdej doske, nech sa páči. Len si to prosím vás nechajte pre seba.

Ja osobne vidím problém chovateľstva vtom, že mladší chovateľia si dnes nekúpia knihu, odbornú literatúru o chove druhu, ktorému sa chcú venovať. Ani nezájdu za renomovaným chovateľom, aby videli na vlastné oči, čo chov vyžaduje a vypočuli si odborné rady. Prečítajú si pár článkov na internete, prejdú pár diskusií a už sú z nich chovatelia, ktorý môžu dávať rady. Lenže dnes si článok na internete môže napísať ktokoľvek. A o diskusiách ani nehovorím. A tak sa špatné chovateľské návyky šíria chovateľstvom rýchlosťou internetu.

No a už keď ste ma donútili zapojiť sa do diskusie, musím povedať, že boli časy, keď sme nechali andulky hniezdiť až po jednom roku veku. O tom sa proste ani nediskutovalo tak, ako otom, že andulkám sa do búdky ako výstelka dávajú piliny. Dnes čítam, že môžu andulky hniezdiť už ako 3 mesačné a dokonca na holej doske. No tak neviem "iná doba"?

PS: naozaj ma mrzí, že som sa do tejto diskusie zapojil. Ale viac by ma mrzelo, keby sa zadavateľka riadila nevedome špatnými radami. Verím, že takto začne premýšľať o tom, že každú radu si treba preveriť z viacerých zdrojov, či je naozaj tá správna a či ten, kto jej radu dával je naozaj fundovaný rady rozdávať.

26.11.2012 18:44
aymara55

XXX.XXX.70.146

Taktiež už dlhší čas andulky nechovám a s väčšinou toho čo píšete plne súhlasím až na jednu vec - hniezdenie. Píšete

No a už keď ste ma donútili zapojiť sa do diskusie, musím povedať, že boli časy, keď sme nechali andulky hniezdiť až po jednom roku veku. O tom sa proste ani nediskutovalo tak, ako otom, že andulkám sa do búdky ako výstelka dávajú piliny. Dnes čítam, že môžu andulky hniezdiť už ako 3 mesačné a dokonca na holej doske. No tak neviem "iná doba"?

Vtedy sme sa mohli mýliť. Veď si len pozrite dokument Austrália, zem plná papagájov. Tam andulky za priaznivých podmienok hniezdia už vo veku zhruba 3 mesiacov. Prečo by nemohli hniezdiť v tom veku i vo voliérach ? Dovolím si tvrdiť, že pri dobrom kŕmení a celkovej starostlivosti sa môžu takisto rozmnožovať v ranom veku ako vo voľnej prírode !

26.11.2012 21:39
tinnoc

XXX.XXX.203.94

aymara55 napsal(a):
Taktiež už dlhší čas andulky nechovám a s väčšinou toho čo píšete plne súhlasím až na jednu vec - hniezdenie. Píšete

Vtedy sme sa mohli mýliť. Veď si len pozrite dokument Austrália, zem plná papagájov. Tam andulky za priaznivých podmienok hniezdia už vo veku zhruba 3 mesiacov. Prečo by nemohli hniezdiť v tom veku i vo voliérach ? Dovolím si tvrdiť, že pri dobrom kŕmení a celkovej starostlivosti sa môžu takisto rozmnožovať v ranom veku ako vo voľnej prírode !

Ja netvrdím, že nemôžu hniezdiť ako 3 mesačné a netvrdím, že sme sa nemýlili.
Ale prečo to riskovať? Prečo to siliť?
Keď sa niekto ponáhľa, aby mal odchovy, nevidím dnes problém kúpiť si starších jedincov. Keď si teraz kúpite andulky, čo sa vyliahli na jar, tak po zime na jar ich môžete nechať hniezdiť. To je jeden rok. Proste nedegenerovať chovy, "nemnožiť skokanov." Sú veci, ktoré sa neprejavia hneď, ale až pri ďalších generáciách.
Neviem, ako ste starý, ale ak si spomínate spred 25 - 30 rokmi, videli ste také degenerované chovy anduliek, ako sú teraz, alebo koriel ...? To boli samé krásne silné kusy. Lebo každý si vážil, že ich vôbec má. Ešte v roku 1994 som bol u chovateľa na južnej Morave kúpiť žakov a ten mal vo volierach korely a mal aj mnoho ocenení z výstav, ale to boli také veľké a silné kusy, že to by ste teraz márne hľadali.
(aj ľudia môžu mať deti už v dvanástich a niektorí aj majú a potom to aj tak vyzerá)

juro222

27.11.2012 08:17
juro222

XXX.XXX.71.211

tinnoc napsal(a):
Ja netvrdím, že nemôžu hniezdiť ako 3 mesačné a netvrdím, že sme sa nemýlili.
Ale prečo to riskovať? Prečo to siliť?
Keď sa niekto ponáhľa, aby mal odchovy, nevidím dnes problém kúpiť si starších jedincov. Keď si teraz kúpite andulky, čo sa vyliahli na jar, tak po zime na jar ich môžete nechať hniezdiť. To je jeden rok. Proste nedegenerovať chovy, "nemnožiť skokanov." Sú veci, ktoré sa neprejavia hneď, ale až pri ďalších generáciách.
Neviem, ako ste starý, ale ak si spomínate spred 25 - 30 rokmi, videli ste také degenerované chovy anduliek, ako sú teraz, alebo koriel ...? To boli samé krásne silné kusy. Lebo každý si vážil, že ich vôbec má. Ešte v roku 1994 som bol u chovateľa na južnej Morave kúpiť žakov a ten mal vo volierach korely a mal aj mnoho ocenení z výstav, ale to boli také veľké a silné kusy, že to by ste teraz márne hľadali.
(aj ľudia môžu mať deti už v dvanástich a niektorí aj majú a potom to aj tak vyzerá)

Dobrý deň, úplne s vami súhlasím a nič viac ako poradiť tu slečne ( pani ) som ani nechcel. Tiež nevidím dôvod niečo siliť a chvíľku nepočkať, kým ten jedinec nie je poriadne pripravený na hniezdenie. Je mi naozaj smutno, keď sem tam zablúdim do predajní zo zvieratami a vidím tie kvalitné jedince, ktoré tam predávajú ( česť výnimkám ). Podobne, ako vy som tiež začínal ešte pred rokom 89, ale osud mi nedovolil ďalej pokračovať (rodina, práca, priestor a financie ). Teraz chovám andulky (a iné) pre svoje potešenie a starých jedincov sa nezbavujem. Zaslúžia si kvalitu až do konca. Najstaršiu som mal samičku, ktorá mi uhynula pred troma rokmi a dožila sa 16 rokov. Teraz mám samčeka, ktorý je pradedko v mojom chove a má 9 rokov a ešte hniezdi s partnerkou. Samozrejme plodnosť je prislúchajúca veku, skôr ich využívam ako náhradných rodičov.

Milá slečna ( pani ) vezmite si s tejto diskusie iba informácie, ktoré vám pomôžu. Prejdite internet je tu aj veľa dobrých stránok, kde určite nájdete dobré rady. Samozrejme nezabudnite na kvalitnú literatúru. Tak nech sa vašim andulkám darí a máte z nich radosť. :-)

28.11.2012 09:00
ščugla

XXX.XXX.149.105

Dobrý den,
pro zadavatelku přidám pár mích poznatků z chovu andulek. Začátkem tohoto roku jsem do chovu zařadil samičku andulky, která vyletěla z budky koncem února tohoto roku. Už v květnu započala snášku, která činila 8 vajec. Vejce byla menší než u starších jedinců, ale i přes to 7 z nich bylo oplozeno. Samička ač ještě neměla ani vybarvené ozobí vychovala 7 zdravých jedinců a podotýkám ve stejné velikosti a stejné kondici opustili budku, jako i mladé od ostatních starších párů. Tím nechci říci dejte budku a množte co to jde. Myslím, že cenné informace a zkušenosti si člověk musí ověřit sám a ne psát na internetu, kde Vám poradí každý a kór u nás v republice je to samí odborník. Tímto jsem nechtěl nikoho nařknout, jen píšu pro zadavatelku svoji osobní zkušenost a jak se k tomu postaví je na ní. Každopádně andulka ve volné přírodě a hnízdící ve stáří třech měsíců, odchovává mladé. Myslím, ale že se vyčerpává více než naše andulky ve voliérách a klecích, kvůli náročnějšímu obstarávání potravy.

PS: Piliny určitě a ani bych nad tím neváhal, jednak si samice vybere jestli piliny ano či ne, pokud je nechce, tak Vám je z budky vyhodí ven a další věc, že si pak může dělat s výkaly svých mladých pořádek a pro Vás to nebude tak náročné jako každodenní čištění budky.

Přeji pěkný den a ať se Vám v chovu daří

Ščuglík

28.11.2012 22:58
kubrt11

XXX.XXX.53.50

ščugla napsal(a):
Dobrý den,
pro zadavatelku přidám pár mích poznatků z chovu andulek. Začátkem tohoto roku jsem do chovu zařadil samičku andulky, která vyletěla z budky koncem února tohoto roku. Už v květnu započala snášku, která činila 8 vajec. Vejce byla menší než u starších jedinců, ale i přes to 7 z nich bylo oplozeno. Samička ač ještě neměla ani vybarvené ozobí vychovala 7 zdravých jedinců a podotýkám ve stejné velikosti a stejné kondici opustili budku, jako i mladé od ostatních starších párů. Tím nechci říci dejte budku a množte co to jde. Myslím, že cenné informace a zkušenosti si člověk musí ověřit sám a ne psát na internetu, kde Vám poradí každý a kór u nás v republice je to samí odborník. Tímto jsem nechtěl nikoho nařknout, jen píšu pro zadavatelku svoji osobní zkušenost a jak se k tomu postaví je na ní. Každopádně andulka ve volné přírodě a hnízdící ve stáří třech měsíců, odchovává mladé. Myslím, ale že se vyčerpává více než naše andulky ve voliérách a klecích, kvůli náročnějšímu obstarávání potravy.

PS: Piliny určitě a ani bych nad tím neváhal, jednak si samice vybere jestli piliny ano či ne, pokud je nechce, tak Vám je z budky vyhodí ven a další věc, že si pak může dělat s výkaly svých mladých pořádek a pro Vás to nebude tak náročné jako každodenní čištění budky.

Přeji pěkný den a ať se Vám v chovu daří

Ščuglík

...jestli dobře počítám,tak jste do chovu zařadil andulku,která ještě nevylétla z budky!?Podivuhodný úspěch,gratuluji!K.

29.11.2012 10:35
ščugla

XXX.XXX.149.105

kubrt11 napsal(a):
...jestli dobře počítám,tak jste do chovu zařadil andulku,která ještě nevylétla z budky!?Podivuhodný úspěch,gratuluji!K.

Možná jsem to špatně napsal, ale ta andulka z budky vylétla a po cca třech měsících už měla sneseno 8 vajec, z nichž 7 bylo oplozených a taky z nich vychovala krásné potomky.

Chovu zdar

Ščuglík

29.11.2012 19:52
kubrt11

XXX.XXX.53.50

ščugla napsal(a):
Možná jsem to špatně napsal, ale ta andulka z budky vylétla a po cca třech měsících už měla sneseno 8 vajec, z nichž 7 bylo oplozených a taky z nich vychovala krásné potomky.

Chovu zdar

Ščuglík

No nejsem si jistý jestli se máte čím chlubit?!Je to jistě asi Vaše věc,ale nechat hnízdit 3.měs.andulku...to je jako by jste schvaloval aby 12 leté děti měli další děti,i když to je fyziologicky možné!?!Chovám ptáky přes 40.let,ale některé věci prostě nechápu,k čemu je takové experimentování,a zvláště pak u ptáků chovaných v zajetí,potažmo andulek,kterých je všude velké množství???Takové"experimenty"velmi vážně ohrožují zdraví ptáka,a to ani nemluvím o dalším vývinu,dožitém věku, době plodnosti těchto nevyvinutých andulek!!!Z takovýchto nevhodných"experimentů" pak jsou k vidění ptáci nedobarvení,špatně opeření,nevyvynutí fyzicky,s různými poruchami chování apod.!A nejhorší na celé věci je,že takovýmto"návodem"dáváte mladým začínajícím chovatelům špatné informace o možnostech chovu,což se může v budoucnu projevit dalším snižováním kvality ptáků,která je už teď na sestupu,a to dosti výrazně!!!Chovu zdar.K.

5.5.2013 11:56
valekchov

XXX.XXX.142.185

juro222 napsal(a):

Pekný deň prajem.

souhlasim s juro222 ja také podestýlku nedávám...jen to vzdy vyčistim...mladym se to pak všude lepí a musi se časteji kontrolovat...a taky jsem vypozoroval ze samice ty pyliny vynosi nez zasedne....=) chovu zdarsmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík