Syn mne tak zblbnul svojí touhou něco chovat, že jsme se pustil do stavby voliery. Nemáme žádné zkušenosti s chovem ptáků (kromě domácího mazlíčka senegalec doma v obyváku) a tak jsem četl tady diskusi na foru a chodil do Přerova na burzu, ptal se a koukal se. Chtěli bychom docílit tohoto: Voliera kde se ptáci cítí dobře a jsou spokojeni a současně je napodobením kousku přírody a je na pohled pěkná. Něco jako v ZOO. Tím, že jsem měl vedle stěny baráku (garáž v baráku) vonou plochu 3x4x2,5 tak jsem tuto plochu už zastřešil a oplotil. Udělal jsem to z hliníkových profilů a pozinkovaného svařovaného pletiva pro drobotinu. Střecha je z polykarbonátu z jedné třetiny dřevěná. Je to připevněné k pevné stěně garáže (severní strana) a aby bylo závětří tak jsem ještě východní stěnu udělal pevnou ze dřeva. I přesto mi v Přerově chovatelé řekli, že drobotina venku nevydrží přes zimu, že musím udělat zálet. Takže v garáži nebude auto ale ptáci a to drobotina a já z voliery do garáže udělám vletové okno. Kluk už má jasno jaká drobotina bude ve volieře. Tím, že mám práci kdy nevím kde mne zítra pošlou nemůžu ptáky každý den krmit a musím to mít koncipováno tak aby vydrželi týden bez mé pomoci. Proto jsem v rohu voliery udělal vodní tůňku a v ní bude dokola cirkulovat voda. Takže o pití bych se nemusel starat. Ale tím, že je tam malá vodní tůňka tak jsem si řeknul co kdyby na zemi byl párek drobných okrasných kačen. Na stromu bude drobotina a na zemi nic. Tím, že je to jiný druh ptactva tak mám strach o přenos chorob. Nevím kolik ptáci vyprodukují trusu a jak rychle se bude na zemi rozkládat když je to zastřešené. Je to blbost s těma kachničkama ? Když ne tak bude kachnám stačit plocha 7m čtverečních plus 2 m čtvereční vodní plochy ? A poslední dotaz jaká vodní kachna co by vydržela přes zimu venku je nejmenší ? Čírka a nebo jít do mandarinky pro nenáročnost ?
Děkuji za názory.
Dobry den, mensi druhy kachnicek nez mandarinky/karolinky jsou, jak pisete, cirky. Napr. c. cervenoramenna - maly nenarocny druh, ale jak pisi ostatni, i takto mala kachna vodu "zaprasi" celkem rychle a tim padem musite casteji vodu cistit. Nicmene tuto vodu by pili jeste dalsi spoluobyvatele voliery, tze kachnicky ne... Jestli budete delat zalet, tak ve vrni casti voliery drobot - zebry, chuvy, ryzovnici, diamant. holoubci ... a na zem treba krepelky (japonske/ cinske). nebo na zem nejakeho bazanta a k tomu treba hrdlicky/holuby... Zalezi, co se vam libi
Před lety jsem viděl v Mikulově pod Pálavou na dvoře chovatele princezek, velkou společnou voliéru. Měl tam rybníček s kačenkami, holubník s pávíky na nožce. rozely pestré, korely andulky a ještě víc ptáků. Možná by stačilo dávat misku pro papoušku a ptáky na vyvýšené místo a kačenkám častěji měnit vodu. V přírodě pijí ptáci vodu z kaluží a jsou také v pohodě.
corvuscorax
napsal(a):
Před lety jsem viděl v Mikulově pod Pálavou na dvoře chovatele princezek, velkou společnou voliéru. Měl tam rybníček s kačenkami, holubník s pávíky na nožce. rozely pestré, korely andulky a ještě víc ptáků. Možná by stačilo dávat misku pro papoušku a ptáky na vyvýšené místo a kačenkám častěji měnit vodu. V přírodě pijí ptáci vodu z kaluží a jsou také v pohodě.
Dobry den, velke spolecne voliery jsou krasne, ale musi byt splnena ta podminka, ze musi byt velke... A v tomto pripade (velikost, jak pise pan je 3x4x2,5) mi tedy neprijde jako extra velka.
Samozrejme, ze ptaci ve volne prirode piji z kaluzi, ale tam je voda obmenovana (dest, prip. snih...) a s prominutim do ni nesere kachna 24 hodin denne...
lupus4
napsal(a):
hlavně na chov jakéhoko-li našeho ptáka potřebujete EXTRA povolení, a přestože nejde o "ohrožený" druh tak Váš důvod - chov v okrasné volierce - je ZCELA JISTĚ NEDOSTAČUJÍCÍ , jestli se dají sehnat odchovy s náležitými papíry dost pochybuji
Kdyz budete dobre hledat, tak se da sehnat temer vse Kdyz ne tady v Cechach, tak u sousedu urcite
otec_vojtika
napsal(a):
Syn když byl v Anglii se školou tak v parcích viděl slípku zelenonohou. Zkoušel jsem najít tady na ifauně k ní nějaké zkušenosti s chovem ale asi to není u nás moc chovaný pták.
ZOO Bojnice malo velmi dobré výsledky v chove tohoto druhu a myslím že i pan Veverka Zdenek z Prachatic- chovatel všeho možného od vody- máva pravidelné odchovy. Pozrite v inzercii u drubeže.
Ještě bych měl dotaz k záletu. Venek už mám a tam vím o jedné chybě a to, že pletivo není dvojité. To se dá ale kdykoliv přidělat. Problém záletu je však v tom, že nemůžu obětovat moc velký kus garáže. Zálet bych chtěl umístit nad poklop s měřákem vody (mrtvé místo v garáži). Na zemi je poklop a musí se vždy otevřít při opisování vody. Rozměr vnitřního záletu bych umístil na stěnu u poklopu a zbylo by mi tam čisté místo 1,5 d 1,0š a 1,2 v. Chtěli bychom společně chovat pár astrild, zebřička, amanda a kanár. Stačil by takto velký zálet na zimu ?
Dobrý den, bohužel jste nepomyslel na možnost utopení vašich chovanců v jezírku a to hlavně mládat. Bohužel ten vnitřní zálet nebude dostačující pokud tam budete chtít umístit na zimu vše co máte v té venkovní kleci a osazenstvo záletu bude působit jako nic v tak velkém proletu. Možná bych se přimluvil za nějaké papouchy, kteří by to využili asi lépe. Navíc si dejte pořádně záležet na výběru chovanců, protože i když to tak nevypadá tak holoubci a ani křepelky čínské zrovna nemilují zimu. S astrildy už si nejsem jistý vůbec. Knáři, zebry, ale né ti přešlechtění spešl výstavní jedinci, ti vám pojdou na 90%. Musí to být odchovy od chovatelů, kteří je chovají v podobných podmínkách (tvrdí a zdraví ptáci už nějakou dobu takto chováni) a věřte rozdíl v tom je. Radši mdlý oranžák s pevnou postavou než rudý krypl s játrou v háji, ale o 100 nebo i víc cenější.