To je krásný příspěvek. Jak přesně víte, co prospěje vašim papouškům, a přitom podle ostatních chovatelů to asi nic moc úžasného nebude. Šup s vámi na celou zimu do 5 stupňů, a na jaře pěkně do tepla s mamkou pod peřinu. To bude mladých . Chovu zdar, jste mě upřímně rozesmál
. Jinak u mě senegalka i žlutotemenní při teplotě kolem 15 stupňů přestávají mluvit a pískat, rozhodně si jako ti vaši taky nestěžují, asi si šetří ty síly na jaro
csonka
napsal(a):
Je zde někdo, kdo zimuje senegalce v +5 st.C a spolehlivě mu hnízdí přes léto? Odpovědi typu týráš je při +5 neberu, mám 3 letý pár a ta zima jim jem prospěje.
Pane CSONKA !!!!Vaše otázka je poněkud nabubřelá,nechci zde na tomto foru zklouznout do sprostých nadávek,jak je tomu na nemoderovaném foru,ale vy by jste si to zasloužil!!!!!
Afrika má své specifikum,proto,kdo nemá pro ně teplo ,tak by to ani neměl chovat a vy hned,že jim zima prospěje ale už z Vaší otázky je patrno,že já ,i jiní ,kteří napíší jiný názor,budou za blbce...jestli-že se Vám moje odpověď nebude líbit,
můžete Váš názor napsat na mé stránky : www.senegalus.cz a já je rád přečtu ,protože mám se senegalcema třicet let zkušeností a pořád jsem pokročilý začátečník ale Váš dotaz mě hnul žlučí,přeji Vám hezký zbytek večera,pokud možno na nějakém mrazivém místě....J.P.
csonka
napsal(a):
Je zde někdo, kdo zimuje senegalce v +5 st.C a spolehlivě mu hnízdí přes léto? Odpovědi typu týráš je při +5 neberu, mám 3 letý pár a ta zima jim jem prospěje.
Dobrý večer
V prvé řadě si uvědomte jednu věc, afrika hnízdí předvším okolo prosince (zimní období), 5 stupňů prospěje akorát tak samičce k tomu, aby měla problém při snášení pokud vůbec nasedne a později vám padla. Jak píšou kolegové předemnou, je to nesmysl a to že vám v takovéto teplotě vydrží, to určitě ano, ale za jakou cenu. Kupte si austrálii a pak to snad půjde, ale afrika rozhodně ne. Já mám v místnosti 18 stupňů a řekl bych, že je to akorát. Nezlobte se, ale zkušenosti chovatelů nemůžete přebýt vašim tvrzením, že je to dobré a jak to senegalcům prospěje. Tak akorát k brzkému úhynu a to pokud dopustíte nejste chovatel. Ondřej K.
Dobrý večer. Pri + 5 °C predsa nemrzne!!! Zadávateľ sa predsa pýta či niekto takýmto spôsobom chová senegálce a mňa by to zaujímalo tiež... Ohľadom teploty cez zimu je tu toho už dosť, ale je známe že napr. kakadu ružový môže zimovať vonku - to znamená, že znesie teplotu aj -15°C... Akú najnižšiu teplotu znesie senegálec??? Bolo by dobré keby sa k tomuto vyjadril niekto, kto má OSOBNÚ SKÚSENOSŤ... Ja osobne zimujem pri + 14°C.
senzen
napsal(a):
Dobrý večer. Pri + 5 °C predsa nemrzne!!! Zadávateľ sa predsa pýta či niekto takýmto spôsobom chová senegálce a mňa by to zaujímalo tiež... Ohľadom teploty cez zimu je tu toho už dosť, ale je známe že napr. kakadu ružový môže zimovať vonku - to znamená, že znesie teplotu aj -15°C... Akú najnižšiu teplotu znesie senegálec??? Bolo by dobré keby sa k tomuto vyjadril niekto, kto má OSOBNÚ SKÚSENOSŤ... Ja osobne zimujem pri + 14°C.
Když se zamyslíte nad vaším dotazem tak je prostě nesmyslný. Jak můžete chovat rod poicephalus přes zimu při 5 stupních, když v této době hnízdí? Kdo odchovává tento rod tak především v zimním období a přes léto jen občas, tak jak se můžete takhle zeptat. Už z téhle stránky je přeci logické, že pokud je jejich sezona hnízdění v zimě nemůžu dát teplotu nízkou. Nepleťte si pojem zimovat a chovat! Ondřej K.
senzen
napsal(a):
Nerada z toho tu dělám nepřátelské téma, ale věta "Akú najnižšiu teplotu znesie senegálec???" mě docela dost štve. Ono totiž hned po tom minimu, co snese, následuje úhyn či zmrzačení. A nevidím důvod získávat takové osobní zkušenosti
To jste chovatel? Za takový přístup k chovu se styďte!
ok312157
napsal(a):
Když se zamyslíte nad vaším dotazem tak je prostě nesmyslný. Jak můžete chovat rod poicephalus přes zimu při 5 stupních, když v této době hnízdí? Kdo odchovává tento rod tak především v zimním období a přes léto jen občas, tak jak se můžete takhle zeptat. Už z téhle stránky je přeci logické, že pokud je jejich sezona hnízdění v zimě nemůžu dát teplotu nízkou. Nepleťte si pojem zimovat a chovat! Ondřej K.
Predsa som napísal, že zimujem pri + 14 °C, len zimujem lebo senegálci majú 1 rok. Na to akú min. teplotu znesú som sa spýtal, len zo zvedavosti a nech sa k tomu vyjádri len ten kto ich tak chová. Len tak si predstavte, že ich máte vonku vo voliére a oni Vám napr. 9 mesiaci nasadnú...čo urobíte??? keď už v 10 mesiaci môžu prísť mrazy???
saluki
napsal(a):
Nerada z toho tu dělám nepřátelské téma, ale věta "Akú najnižšiu teplotu znesie senegálec???" mě docela dost štve. Ono totiž hned po tom minimu, co snese, následuje úhyn či zmrzačení. A nevidím důvod získávat takové osobní zkušenosti
Predsa som napísal, že zimujem pri + 14 °C, len zimujem lebo senegálci majú 1 rok. Na to akú min. teplotu znesú som sa spýtal, len zo zvedavosti a nech sa k tomu vyjádri len ten kto ich tak chová. Len tak si predstavte, že ich máte vonku vo voliére a oni Vám napr. 9 mesiaci nasadnú...čo urobíte??? keď už v 10 mesiaci môžu prísť mrazy???
Každý z Vás má i nemá pravdu. Já například bych nechtěl senegalce od člověka, který jim přitápí na 20°C hlavně proto, že nemám takové možnosti jim přitápět a pták od něj nebude tak odolný a bude choulostivý na nižší teploty. Nejsem žádný odborník proto zde nebudu psát žádná moudra jen vlastní zkušenost. Chovám a odchovávám senegalce při teplotách 12 - 15°C (někdo zde psal, že při poklesu pod 13°C jeho senegalci nejsou v pořádku) Je zajímavé, že moje samičky (ručně dokrmenné) ze samci z odchytu při teplotě 12°C mají mláďata a dokonce což mě i zarazilo hodně brzo přestávají na mláďatech sedět. Mláďata jsou pokryta šedým chmířím kolem 18 - 24 dne na nich už tak intenzivně samice nesedí a mimo budku se zdržuje poměrně často. Při takových teplotách jsem zpozoroval že při poklesu teploty na 8°C (minulý rok, když venku bylo -20°C) již senegalci opravdu nebyli v pořádku. Tudíž z vlastních zkušeností každý chová tak jak může, ale pod těch 12°C bych určitě nešel. Taky záleží na relativní vlhkosti. Jiný chovatel zde může napsat, že chová při 10°C. V každém případě by si měl každý položit otázku zda je udrží na živu a nebo zda jim zajistí adekvátní podmínky. Já takhle senegalce chovám již několik let, proto si myslím, že se u mě nemají špatně. Samozřejmě časem uvažuji o přidání topení, tak abych zajistil v celé místnosti stejnou teplotu i když venku bude -20°C. Proto pokud chce někdo znát můj názor, tak 5°C je za mě prostě špatně.
senzen
napsal(a):
Já vás pochopil, ale je to prostě špatný dotaz na chovatele, jelikož pochybuji o tom, že je takhle někdo chová. Co udělám když mi zasedne samice v 9 měsíci, no především nezasedne jen tak ze dne na den. Na svých párech poznáte, kdy jdou do toku a pokud máte náznak snahy o hnízdění, tak je přmístím do teplých prostor. Pokud se přeci stane, že zasednou tak máte líheň pokud chováte tento druh. Ovšem záleží i na tom odkud jste. Já jsem z jižní moravy a přemísťuji papoušky podle teplot většinou v půlce 10 měsíce tudíž, mě by mláďata asi vyseděli a já bych je musel ručně dokrmit. Ale to už je zase individuální a jdeme do extrémů. Jak píši rozhodně ve svém okolí neznám chovatele, kteří by takto rod poicephalus chovali jelikož by to nebylo rozumné a ani logické. Mějte se Ondřej K.
Asi takhle každý druh má optimální podmínky při kterých je naprosto v pořádku a má vše co potřebuje, ve volné přírodě se tyto podmínky vyskytují ne zcela často. Proto daleko důležitějšími ukazateli jsou suboptimální podmínky což jsou podmínky které daný druh snese a nevadí mu. Pak je souhrn podmínek při kterých PŘEŽÍVÁ ale NEPROSPÍVÁ, pak už následují podmínky, které nedokáže přežít. Chovatelé by si měli dát pozor ať své svěřence nemají v kategorii PŘEŽÍVÁ.
Teplota nemusí být limitujícím faktorem výskytu daného druhu přímo, ale nepřímo. Může ovlivňovat výskyt rostlin, kterými se daný druh živí, dále jeho areál může být ovlivněn i srážkovým úhrnem, který take ovlivňuje vegetaci. Z toho vyplývá, že i když daný druh je schopen přežít při teplotě, která je nižší než je v areálu jeho výskytu Protože samotná teplota není limitujícím faktorem. neznamená to, že mu to prospívá či nevadí. Akorát ho tím posunute z kategorie třeba suboptimálních podmínek do kategorie PŘEŽÍVÁ. Při posuzování toho jaký druh si pořídíme bysme neměli si říct, jo to vydrží, protože to je špatně. Australští papoušci mají úplně jiné peří než papoušci z Afriky nebo J.Ameriky a na to bysme taky měli brát zřetel.
Možná je to pro někoho napsáno nesrozumitelně, ale doufám, že většiná z vás pochopí co tím chtěl básnik říci
saluki
napsal(a):
Milá Peťulo ako vysvetlíte fakt, že keď vypustím nehniezdiacich ešte mladých gulielmákov zo zimoviska do vonkajších výletov, pri vonkajšej teplote málo nad nulou, že ich nemôžem dostať dnu a to isté je i u amazoňanov,ár a aratíng,amazónci idú taktiež von, ale sú tam iba krátko a potom zalezú.
aymara55
napsal(a):
Milá Peťulo ako vysvetlíte fakt, že keď vypustím nehniezdiacich ešte mladých gulielmákov zo zimoviska do vonkajších výletov, pri vonkajšej teplote málo nad nulou, že ich nemôžem dostať dnu a to isté je i u amazoňanov,ár a aratíng,amazónci idú taktiež von, ale sú tam iba krátko a potom zalezú.
To netuším, nikdy jsem Vaše papoušky při této zmrzlé pohodě neviděla
Možná mladí papoušci jako malé děti milují zábavu na sněhu . Dospělí se vám chovají stejně?
Píšeme zde každý sám za sebe o osobních zkušenostech a znalostech podmínek pro papoušky afriky, přímo pro senegalské. Vždycky se najde někdo, kdo bude tvrdit, i přesto že je stokrát v historii psáno a odzkoušeno, že potřebují určité podmínky pro držení a chov, že jeho papoušci to vůbec nepotřebují a chovají se jako kosáci. Asi jste vyjímka potvrzující pravidlo, budiž vám to přáno
Mám známého, který léta choval větší austrálii v profukujících mělkých dřevěných záletech a hrdě prohlašoval, jak je jim super, jak jsou spokojení.............. krásné kusy, věřila jsem mu to .
A pak přišla jedna krátká lehká zima s holomrazy .......... posbíral krásné umírající ptáky po zemi a se slzami skončil s mnohaletým chovem .
Asi vítr nebo co,že?
aymara55
napsal(a):
Dobrý den
To co píšete je krásné, ale necháte tak konžských celou dobu venku i když se jim nebude chtít dovnitř? To že je pustíte na prolet a oni si to užívají to je logické. Ale spekulovat zde o chovu afriky v minimální teplotě je zarážející a rozhodně nechovatelské. Mějte se
saluki
napsal(a):
To netuším, nikdy jsem Vaše papoušky při této zmrzlé pohodě neviděla
Možná mladí papoušci jako malé děti milují zábavu na sněhu . Dospělí se vám chovají stejně?
Píšeme zde každý sám za sebe o osobních zkušenostech a znalostech podmínek pro papoušky afriky, přímo pro senegalské. Vždycky se najde někdo, kdo bude tvrdit, i přesto že je stokrát v historii psáno a odzkoušeno, že potřebují určité podmínky pro držení a chov, že jeho papoušci to vůbec nepotřebují a chovají se jako kosáci. Asi jste vyjímka potvrzující pravidlo, budiž vám to přáno
Mám známého, který léta choval větší austrálii v profukujících mělkých dřevěných záletech a hrdě prohlašoval, jak je jim super, jak jsou spokojení.............. krásné kusy, věřila jsem mu to .
A pak přišla jedna krátká lehká zima s holomrazy .......... posbíral krásné umírající ptáky po zemi a se slzami skončil s mnohaletým chovem .
Asi vítr nebo co,že?
Asi sa nerozumieme. Chovám vtáky vo vykurovaných domčekoch s vonkajšími výletmi a nevidím dôvod, prečo by som im neumožnil za priaznivých podmienok pobyt na čerstvom vzduchu, čo je pre nich úplne prirodzené. Nikde nepíšem, že sú celoročne vonku. Tak prosím neporovnávajte NEPOROVNATEĽNÉ !
aymara55
napsal(a):
Asi sa nerozumieme. Chovám vtáky vo vykurovaných domčekoch s vonkajšími výletmi a nevidím dôvod, prečo by som im neumožnil za priaznivých podmienok pobyt na čerstvom vzduchu, čo je pre nich úplne prirodzené. Nikde nepíšem, že sú celoročne vonku. Tak prosím neporovnávajte NEPOROVNATEĽNÉ !
Rozumíme si velmi dobře, taky bych si přála mít možnost kombinovaných volier, musí to být krása.
Ale zadavatel se zde ptá na zimování papoušků při +5 stupních, a odpovědi diskutujících směřují k jeho nesmyslnému zadání.
ok312157
napsal(a):
Dobrý den
To co píšete je krásné, ale necháte tak konžských celou dobu venku i když se jim nebude chtít dovnitř? To že je pustíte na prolet a oni si to užívají to je logické. Ale spekulovat zde o chovu afriky v minimální teplotě je zarážející a rozhodně nechovatelské. Mějte se
Samozrejme, že ich na noc zatváram. A pre zaujímavosť - je to dvojročný pár, ktorý ešte nemá nainštalovanú búdku a pred chvíľou som ich videl páriť sa - proste užívajú si čerstvého vzduchu .
aymara55
napsal(a):
Samozrejme, že ich na noc zatváram. A pre zaujímavosť - je to dvojročný pár, ktorý ešte nemá nainštalovanú búdku a pred chvíľou som ich videl páriť sa - proste užívajú si čerstvého vzduchu .
A to je přesně o čem píšeme my. To že je v lepším počasí pustíte na prolet ven na vzduch je dobře a naprosto vprřádku a kombinované voliéry jsou naprostý ideál. Teplota kolem 13 stupňů se dá, ale není to srovnatelné s chovem po celou zimu v chladnější místnosti. To uznáte sám a až Vám začnou konžští hnízdit tak uvidíte sám. Přeji krásný den a ať se Vám i konžským daří Ondřej K.
csonka
napsal(a):
a ještě pro zadavatele:
Nejsem ten, koho tu hledáte, aby Vám odpověděl, že mu při Vámi poskytnutých podmínkách senegalci hnízdí.
Ale přimlouvám se, jestli máte tu možnost, kupte třeba i starší přímotop za cenu týdenní dávky ovoce, bez níž budou jen mrzutí, ale zvládnou to bez újmy. A udělejte jim radost dlouhodobě nějakým tím stupněm navíc. Oni Vám tu energii na odchovech jistě zaplatí.
aymara55
napsal(a):
Porovnáváte neporovnotelné, tady je řeč o dlouhodobě nízkých teplotách ne krátkodobých. Ty krátkodobé, když je pustíte proletět jim neuškodí. Mějte je takhle venku třeba 2-3dny a uvidíme co budete říkat (bez možnosti se schovat).
Dříve se u všech afrických zvířat v zoologickém pravěku byl takový postu, že na podzim se strčily do přehřátých pavilonů bez možnosti dostat se na vzduch. Což mělo za následek mnohé úhyny, protože přetopené pavilony 19století moc vhodné nebyly. Až v zoo Vídeň přišli s koncepci weelfare, kdy se snažili poskytnou zvířatům to co potřebují (dříve zvířata sloužila pouze na ukázku v betonových výbězích) a snažili se, aby byla zvířata spokojena a mezi jiným začali je pouštět ven i přes zimu za pěkného počasí. Ejhle a zvířata byla zdravější a spokojenější, Takže chvilku venku v zimě ano (samozřejmě že pro druhy které to snesou a nevadí jim to), ale s možností vnitřního vyhřívaného záletu. Ještě musíte hlídat aby venku nepřespali a nepodchladli
Nemohu si pomoci a po velmi dlouhé době mám potřebu sem napsat. Vážený pane, ať už to myslíte jakkoliv (třeba i dobře, ale jen jste se špatně vyjádřil) a i když vy sám zimujete senegalce při 14 stupních (za což je vás třeba pochválit), nechápu váš zájem o zjištění minimální teploty pro jejich zimování. A stejně tak nechápu zadavatelův dotaz. Pánové, o co vám to vlastně jde? Aby někdo zkoušel, zkoušel, a pak napsal, že ten jeho zvládl 5 a byl OK? Další by ho trumfnul 4, třetí zkusil 0 a senegalec pošel? Ta otázka je prostě stupidní a její rozvíjení a obhajování také! Můj názor. Jarri.
jarri14
napsal(a):
Nemohu si pomoci a po velmi dlouhé době mám potřebu sem napsat. Vážený pane, ať už to myslíte jakkoliv (třeba i dobře, ale jen jste se špatně vyjádřil) a i když vy sám zimujete senegalce při 14 stupních (za což je vás třeba pochválit), nechápu váš zájem o zjištění minimální teploty pro jejich zimování. A stejně tak nechápu zadavatelův dotaz. Pánové, o co vám to vlastně jde? Aby někdo zkoušel, zkoušel, a pak napsal, že ten jeho zvládl 5 a byl OK? Další by ho trumfnul 4, třetí zkusil 0 a senegalec pošel? Ta otázka je prostě stupidní a její rozvíjení a obhajování také! Můj názor. Jarri.
Dobrý večer. Ja som nikdy nenapísal, že ich budem zámerne vystavovať nízkym teplotám. Pýtal som sa preto, lebo ich budem chovať vo vonkajšej voliére a keby mi napr. v 9. mesiaci zahniezdili a už v 10. mesiaci by mohlo prísť k zhoršeniu počasia....tak čo by som mal asi robiť.... priznávam, že som sa špatne spýtal, ale až takú kritiku som nečakal. Si myslím, že je 100krát lepšie ich chovať na čerstvom vzduchu (samozrejme v letnom období) než v nejakom stúchnutom tmavom sklepe v klietke. To sú potom otrhance.... taký chovatelia by sa mali hanbiť, čo ich kŕmia naklíčeným a do vody lejú chémiu, len preto aby ich umelo nanútili hniezdiť počas celého roka. Veď čím viacej kusov -tým viac peňazí. A týmto končím v tejto diskusii
Zdravím Vás. Určitě zde nikdo nechtěl, aby jste se urazil nebo tak něco. Je jasné, že spousta chovatelů prostě senegalce nechová v co nejmenší teploťe, ale dává ty podmínky co potřebují(což máte i vy) čili okolo 13 stupňů a neriskují ztrátu papouška na úkor zkoušení co vydrží. Ale vůči špatně položenému dotazu se ohradili negativně. Ale dotaz měl znít jinak a reakce by byly určitě jiné. Je rozdíl mezi krátkodobím snížením teploty za účelem vypuštění papoušků na vzduch a proletu ve venkovních voliérách a chovu v nízkých teplotách. Určitě papouchům neuškodí prolet v zimě v teplotách mírně nad nulou, ale ne dlouhodobě. Ono papoušci budou vypadat pořád dobře a z ničeho nic Vám padnou. Berte to tak negativní reakce lepší jak žádná a alespoň zde po dlouhé době reagovali chovatele afriky, což je pozitivní. Tak se mějte, přeji spoustu chovatelských i osobních úspěchů s pozdravem Ondřej K.
saluki
napsal(a):
Ahoj, myslím, že dotaz nebyl špatně položen. Zadavatel chtěl opravdu vědět, jestli senegalci spolehlivě hnízdí, když jsou dlouhodobě zimováni v nevyhovující teplotě. O možnost venkovního proletu v zimních měsících v dotazu vůbec nešlo. Bohužel
Dobrý večer
Zadavatel se neptal na hnízdění při nižších teplotách, ale zimování a v létě hnízdění, což je nepřirozené. Ale další kdo reagoval není zadavatel, proto jsem formuloval, že byl špatně položený dotaz jelikož není zadavatel, ale další reagující.
Předem upozorňuji, že jsem nečetl celé vlákno diskuse, ale všiml jsem si tu kritiky přezimovávání pap. senegalských v nízkých teplotách. Z vlastní zkušenosti a praxe trvající již 12 let v chovu pap.senegalských mohu napsat jen to, že pap.senegalské již 12 let zimuji a dokonce odchovávám někdy i 2 hnízda v místnosti spolu s agapornisi, kde se teplota přes zimní období pohybuje od 5 - 8 stupňů.Ptáci pochází z ochytu a vše probíhá bez problému a nikdy jsem nezpozoroval, že by pap. senegal. v techto teplotách nějak ztrádal,byl apatický a načepýřený. V minulosti jsem v takových podmínkách choval dokonce celkem 3 páry a nikdy nebyl žádný problém. Ptáci přes noc nocují v budkach. A ted všichni do mě jaký jsem chovatel, že trápím papoušky a že když nemám na to podmínky at je nechovám.
onicek
napsal(a):
Předem upozorňuji, že jsem nečetl celé vlákno diskuse, ale všiml jsem si tu kritiky přezimovávání pap. senegalských v nízkých teplotách. Z vlastní zkušenosti a praxe trvající již 12 let v chovu pap.senegalských mohu napsat jen to, že pap.senegalské již 12 let zimuji a dokonce odchovávám někdy i 2 hnízda v místnosti spolu s agapornisi, kde se teplota přes zimní období pohybuje od 5 - 8 stupňů.Ptáci pochází z ochytu a vše probíhá bez problému a nikdy jsem nezpozoroval, že by pap. senegal. v techto teplotách nějak ztrádal,byl apatický a načepýřený. V minulosti jsem v takových podmínkách choval dokonce celkem 3 páry a nikdy nebyl žádný problém. Ptáci přes noc nocují v budkach. A ted všichni do mě jaký jsem chovatel, že trápím papoušky a že když nemám na to podmínky at je nechovám.
....tak do Vás....Vážený pane,koupil jsem samce,nádherný versteri,výstavní kousek,jednoletý ,za 6 měsíců uhynul,nechal jsem udělit pitvu,veterinář ptáka rozřízl a než se podíval na játra,žaludek,ledviny atd,řekl,no dle mého je to jasné,srdíčko má takový lesklý obal,nevím přesně ,osrdečník,či co,a říká,obal u zdravého ptáka má být lesklý a ten váš to má šedé, takové tenké ,chatrné ,můj závěr je asi tento,ten pták musel žít ve velmi chladném prostředí a měl něco,co se dá nazvat,jako u lidí,anginu pektoris, a dle mého názoru na toto onemocnění uhynul,to řekl veterinář,nevím,nejsem odborník,kladu si otázku,není to náhodou tím pokusným studeným odchovem?Rodičovský pár je odolnější a potomstvo ,samozřejmě ,ne všechno,u nového majitele jakoby bez příčiny uhyne po trochu delší době,třeba za rok i víc,vím,že je to na diskusi s veterinářem,který se exotickým ptactvem zabývá,tak babo raď...je studený odchov tou dobrou cestou ?????Nebo zajistím senegalcům ty správné podmínky...a teď můžete pro změnu zase vy do mě.....J.P.
senegalus
napsal(a):
....tak do Vás....Vážený pane,koupil jsem samce,nádherný versteri,výstavní kousek,jednoletý ,za 6 měsíců uhynul,nechal jsem udělit pitvu,veterinář ptáka rozřízl a než se podíval na játra,žaludek,ledviny atd,řekl,no dle mého je to jasné,srdíčko má takový lesklý obal,nevím přesně ,osrdečník,či co,a říká,obal u zdravého ptáka má být lesklý a ten váš to má šedé, takové tenké ,chatrné ,můj závěr je asi tento,ten pták musel žít ve velmi chladném prostředí a měl něco,co se dá nazvat,jako u lidí,anginu pektoris, a dle mého názoru na toto onemocnění uhynul,to řekl veterinář,nevím,nejsem odborník,kladu si otázku,není to náhodou tím pokusným studeným odchovem?Rodičovský pár je odolnější a potomstvo ,samozřejmě ,ne všechno,u nového majitele jakoby bez příčiny uhyne po trochu delší době,třeba za rok i víc,vím,že je to na diskusi s veterinářem,který se exotickým ptactvem zabývá,tak babo raď...je studený odchov tou dobrou cestou ?????Nebo zajistím senegalcům ty správné podmínky...a teď můžete pro změnu zase vy do mě.....J.P.
Shodou okolností jsem studentem veteriny, nebudu tu spekulovat a ani vyvracet váš názor, ano je to možné, ale podle mě by pták uhynul celkem rychle a nebo hned po opuštění hnízda čí by uhynul hned v budce na podchlaezení. Říká se vyjímka potvrzuje pravidlo. Mohla to být náhoda nebo skutečnost. Já jsem se zatím s žádným takovým neštěstím nepotkal a co vím moje odchovy žijí a dokonce i odchovávají. Ale s jednou věcí máte pravdu sám uznám že ty teploty nemám ideální již dlouho se snažím stím něco vymyslet. At se daří v chovu senegalců.
onicek
napsal(a):
Shodou okolností jsem studentem veteriny, nebudu tu spekulovat a ani vyvracet váš názor, ano je to možné, ale podle mě by pták uhynul celkem rychle a nebo hned po opuštění hnízda čí by uhynul hned v budce na podchlaezení. Říká se vyjímka potvrzuje pravidlo. Mohla to být náhoda nebo skutečnost. Já jsem se zatím s žádným takovým neštěstím nepotkal a co vím moje odchovy žijí a dokonce i odchovávají. Ale s jednou věcí máte pravdu sám uznám že ty teploty nemám ideální již dlouho se snažím stím něco vymyslet. At se daří v chovu senegalců.
Nie som veterinár, ale súhlasím z názorom, ktorý uviedol pán J:P: /Senegalus / a ešte by som ho doplnil o poznatok - Vták keď prekoná angínu, tak sa mu v neskoršom veku môže začať zväčšovať srdce až do takej veľkosti, že bude tlačiť na tráviace ústrojenstvo a nakoniec vtáča uhynie od hladu pre nepriechodnosť tráviacej sústavy. Už by malo pre chovateľa byť varovaním, - zmenšovanie sa trusu u dotyčného vtáka.
aymara55
napsal(a):
Nie som veterinár, ale súhlasím z názorom, ktorý uviedol pán J:P: /Senegalus / a ešte by som ho doplnil o poznatok - Vták keď prekoná angínu, tak sa mu v neskoršom veku môže začať zväčšovať srdce až do takej veľkosti, že bude tlačiť na tráviace ústrojenstvo a nakoniec vtáča uhynie od hladu pre nepriechodnosť tráviacej sústavy. Už by malo pre chovateľa byť varovaním, - zmenšovanie sa trusu u dotyčného vtáka.
Vážení kolegové, nechtěl jsem do tohoto vlákna přispívat, ale nedá mi to.
Afričtí papoušci jsou velmi odolní a vydrží hodně, jak správně píšete, obzvláště dospělí jedinci. Ale vydržet a být v pohodě je naprostý rozdíl. Afriku chovám dost dlouho na to, abych vyslovil tuto svou myšlenku. Páry hnízdící na podzim a v zimě musí být chovány minimálně v rozmezí 14 až 20 stupňů, je naprosto nezbytné přitápění a udržovat vlhkost vzduchu nad 50 %. .... Menší teploty odnáší hlavně samičky a to i mladé.
Já své papoušky letním, to znamená od konce dubna do půlky září jsou venku, naprosto v pohodě vydrží pokles teplota k nule a dokonce se ráno po rozednění koupou a to i při teplotách okolo nuly....Ale nehnízdí.......Tito ptáci jsou velmi otužilí, ale nemohhou být ve stále nízké teplotě, velmi tím trpí.
Tedy hnízdění 14 až 20 stupňů, s možným ranním poklesem pod tuto hranici a je jedno, jestli hnízdíte v zimě nebo v létě
Pro zadavatele, stálých 5 stupňů je žalostně málo, minimálně 10 až 12, mláďata do jednoho rokuminimálně těch 12 stupňů.
N afotce moje nejlepší samička, v této sezoně již sedí na druhé snůšce,.....
mildaii
napsal(a):
Vážení kolegové, nechtěl jsem do tohoto vlákna přispívat, ale nedá mi to.
Afričtí papoušci jsou velmi odolní a vydrží hodně, jak správně píšete, obzvláště dospělí jedinci. Ale vydržet a být v pohodě je naprostý rozdíl. Afriku chovám dost dlouho na to, abych vyslovil tuto svou myšlenku. Páry hnízdící na podzim a v zimě musí být chovány minimálně v rozmezí 14 až 20 stupňů, je naprosto nezbytné přitápění a udržovat vlhkost vzduchu nad 50 %. .... Menší teploty odnáší hlavně samičky a to i mladé.
Já své papoušky letním, to znamená od konce dubna do půlky září jsou venku, naprosto v pohodě vydrží pokles teplota k nule a dokonce se ráno po rozednění koupou a to i při teplotách okolo nuly....Ale nehnízdí.......Tito ptáci jsou velmi otužilí, ale nemohhou být ve stále nízké teplotě, velmi tím trpí.
Tedy hnízdění 14 až 20 stupňů, s možným ranním poklesem pod tuto hranici a je jedno, jestli hnízdíte v zimě nebo v létě
Pro zadavatele, stálých 5 stupňů je žalostně málo, minimálně 10 až 12, mláďata do jednoho rokuminimálně těch 12 stupňů.
N afotce moje nejlepší samička, v této sezoně již sedí na druhé snůšce,.....
Ještě prosím doplnění, u mne teploty klesají při hnízdění a zimování ostatních papoušků v ptačinci pod 14 stupňů jen při krutých mrazech, podle digitálního teploměru je nejčastější rozpětí ráno 16 a maximum je 22 stupňů.
Přeji úspěch v chovu a odchovu těchto papoušků Miloš Kaplan