Dobrý den.
Jsem začátečník a moje ptactvo bude čekat první (snad úspěšná) chovná sezóna. Chtěl jsem se Vás zkušenějších zeptat na některé věci, o kterých toho zatím opravdu moc nevím, nebo kde si nejsem vůbec jist, neb knihy někdy o jednom a tomtéž problému píší naprosto odlišně.
Na úvod by mě zajímalo něco málo na téma BUDKY. Nejlepší by určitě byly kmenové, ale co se těch "prkénkových" týká měl bych 2 otázky:
1) z jakého materiálu je nelépe je vyrábět a jakého se naopak určitě vyvarovat?
2) kdy budky ptákům do voliér dát? Až na jaře, nebo už nyní?
Všiml jsem si u několika chovatelů, že mají budky ve voliérách celoročně?
3) do jaké výšky je umísťujete? Pár letmých "pokusů" skončilo zjištěním, že je-li mezi budkou a stropem voliéry/záletu jakákoliv mezera, ptáci se do ní (minimálně na noc) snaží nacpat a budka je nahoře po pár dnech samý trus .
Děkuji za odpovědi.
goose
napsal(a):
Dobrý den.
Jsem začátečník a moje ptactvo bude čekat první (snad úspěšná) chovná sezóna. Chtěl jsem se Vás zkušenějších zeptat na některé věci, o kterých toho zatím opravdu moc nevím, nebo kde si nejsem vůbec jist, neb knihy někdy o jednom a tomtéž problému píší naprosto odlišně.
Na úvod by mě zajímalo něco málo na téma BUDKY. Nejlepší by určitě byly kmenové, ale co se těch "prkénkových" týká měl bych 2 otázky:
3) do jaké výšky je umísťujete? Pár letmých "pokusů" skončilo zjištěním, že je-li mezi budkou a stropem voliéry/záletu jakákoliv mezera, ptáci se do ní (minimálně na noc) snaží nacpat a budka je nahoře po pár dnech samý trus .
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,
1) Vyrábět za dřeva, překližky... Nevyrábět z plechu.
2) Já dávám na jaře (proti hnízdění v nevhodnou dobu)
3) Proti trusu přištoubovat ke stropu. To ti to tak vadí, že na tom bude špína? Po sezóně se to dá vydrhnout a vydesinfikovat a je to + ptáci mají kde se v pohodě vyspat, nebo jim na kloaku připevni pytlík a stači ho jen vyměňovat
.
Vocucbat
Zdravím. Určitě nejhezčí budky jsou kmenové, ale když je nemáš, tak použij prkna. Budky po chovné sezoně sundej a vyčisti s desinfekcí. Nasazuj na jaře, aby přítomnost budek nenutila samice do snůšky. Mám sice zkušenost, že i v zimě třeba andula odchová mladé, ale na jaře to je hezčí a snažší i pro chovatele. Co se týká výšky pověšení budek, tak je dobré je dávat do stejné výšky, aby nedocházelo při chovu více párů dohromady k šarvátkám a určitě je nedávat až ke stropu, protože na stříšce velice rád sedá partner z páru. Ten trus je zanedbatelný a snadno se při kontrole budky odstraní. Zdraví a chovu zdar přeje St. Toman
vocucbat
napsal(a):
Dobrý den,
1) Vyrábět za dřeva, překližky... Nevyrábět z plechu.
2) Já dávám na jaře (proti hnízdění v nevhodnou dobu)
3) Proti trusu přištoubovat ke stropu. To ti to tak vadí, že na tom bude špína? Po sezóně se to dá vydrhnout a vydesinfikovat a je to + ptáci mají kde se v pohodě vyspat, nebo jim na kloaku připevni pytlík a stači ho jen vyměňovat
.
Vocucbat
Špína mi nevadí, naopak snesu toho hodně.
A co se týká toho pytlíku .... děkuji za radu, zřejmě máte VLASTNÍ velmi dobré zkušenosti, že ...
st.toman
napsal(a):
Zdravím. Určitě nejhezčí budky jsou kmenové, ale když je nemáš, tak použij prkna. Budky po chovné sezoně sundej a vyčisti s desinfekcí. Nasazuj na jaře, aby přítomnost budek nenutila samice do snůšky. Mám sice zkušenost, že i v zimě třeba andula odchová mladé, ale na jaře to je hezčí a snažší i pro chovatele. Co se týká výšky pověšení budek, tak je dobré je dávat do stejné výšky, aby nedocházelo při chovu více párů dohromady k šarvátkám a určitě je nedávat až ke stropu, protože na stříšce velice rád sedá partner z páru. Ten trus je zanedbatelný a snadno se při kontrole budky odstraní. Zdraví a chovu zdar přeje St. Toman
Děkuji za odpověď.
A co radíte použít dovnitř jako podestýlku? Andulky i Kakariky mi všechno vyházeli ... jakoby tam nechtěli vůbec nic.
goose
napsal(a):
Děkuji za odpověď.
A co radíte použít dovnitř jako podestýlku? Andulky i Kakariky mi všechno vyházeli ... jakoby tam nechtěli vůbec nic.
No, to některé samice dělají. proto je dobré udělat ve spodním prkně důlek, aby se v případě vynošení materiálu vajíčka nerozkutálela do stran. S.T.
Zdravím. Příteli, to je velice obecný dotaz. To musí poznat sám chovatel, co má za ptáka. Některá samice je divoká, vylítne z budky při otevření dvířek voliéry, jiná si nechá i sahnout pod sebe a kouknout na snůšku či mládé. To si musí chovatel vypozorovat sám. U větších papoušků se dělají v budkách pozorovací dvířka u podlahy budky, aby právě nedocházelo k velikému plašení sedícího ptáka. Myslím si, že Ti nikdo nedá přesnou odpověď, kterou očekáváš. Zdraví St. Toman
Když to tak rozdělim tak korely jsou plaché a budou hnízdit poprvé letos, takže nevím, když je budu chtít mladé okroužkovat, další problém, bejt na mě tak je neruším,ale kdo nemá radost z toho co se odehrává v budkách.. dvířka mám u budek takové že se otevře půlka budky.. Pak mám pár penantů a to mám tak plachou samici, že sem to ještě neviděl , musel jsem před ní zavrít budku prtže se v ní furt shovávala... když ji odčervuji, tak při chycení řve jak kr... Takže co myslíte?
pilda3
napsal(a):
Opravdu nikdo nevíte?
Mě když loni v srpnu začala Korela snášet do budky (pár byl sestavený velmi čerstvě, cca 14 dní) kontroloval jsem pouze obden, jestli přibylo další vejce. Jak po pátém nasedla definitivně, tak proběhly ještě asi 2-3 kontroly (vždy když byla zrovna venku) a pak už jsem ji nechal v klidu až do doby než se z budky začali ozývat mláďata.
Těžko říct, asi rušit co nejmíň a kontrolovat pokud možno jen když je samice zrovna venku třeba u misek s krmením apod.
Rosely mám také, ale ty jsem pořídil nedávno a u mě zatím ještě neodchovávali, takže se teprve uvidí. Připravenou mám pěknou kmenovou budku. Nutno dodat, že jsou velmi plaché. Jakmile se objevím u voliéry tak hned vletí do záletu a jsou hodně opatrné. Zřejmě pak budu muset omezit kontroly budky na minimum.
Víte, nemám moc co radit, moje zkušenosti jsou zatím mizivé (proto jsem také založil toto téma, protože bych se tu rád ptal těch mnohem zkušenějších), ale vyzkoušejte - když přícházíte k voliérám krmit, poklízet atd. - navykat ptáky na Váš hlas. Stejný hlasový projev, klidný, stejnou barvu hlasu atd. Prostě si s nimi povídejte . Ptáci si na vás navyknou a budou registrovat Vaši přítomnost už když budete přicházet. Budou klidnější a možná se Vám budou i lépe dařit kontroly budek a záletů.
Mě přijde, že to funguje .
goose
napsal(a):
Dobrý den.
Děkuji za odpovědi.
a odkud jste, určitě se ve vašem okolí najde někdo, kdo chová exot. ptactvo delší dobu a taková návštěva je lepší než několik knížek dohromady
přeji pěkný den
Nevim proč chcete pořát lest do budek. Kontroluji budku když jsou ptáci venku. Někdy jednou za dva dny, jindy později. Jak se to hodí. Když uvidim vajičko, vim že samice snáší. Když pozoruji, že jeden z ptáků je schovaný v budce, značí to, že ptáci nasedli. Tak jim tam přece nepolezu a nebudu je rušit. Napišu si cca kdy by se tak asi měli klubat mládata. Když uslyšim z budky pípání tak ještě počkám pár dní, nachystám kroužky a budku otevřu. Když jsou mládata dost velké tak je nakroužkuji, když ne tak je nechám a přijdu za dva dny. Záleží jak jsou velké mládata. Nebudu kontrolovat budku za dva dny, když potřebuji nakroužkovat mládě, které se zrovna vylíhlo. Když jsou mládata větší a rodiče na nich nesedí, tak si kontrolujte budku klidně každý den, ale nevyhánějte sedící ptáky z budek, pak se budete divit, že vám nechcou dělat mládata. Jednou jsem potřeboval podsadit vajičko u korel druhému páru. Samice pevně seděla, nechtěla jit ze snůšky. Nakonec jsem ji tam strčil ruku a vajičko ji tam dal. Ale pěkně jsem od nidostal klofanců, pak samice vyletěla z budky a už se do ni nevrátila takže bylo po vajičkách. Všem začinajícím radim, aby se naučili být trpěliví.
Jinak budky bych nedával ke stropu když tam ptáci nocují, cítí se tam bezpečně tak proč bych je ocut vyháněl.
malejmira
napsal(a):
a odkud jste, určitě se ve vašem okolí najde někdo, kdo chová exot. ptactvo delší dobu a taková návštěva je lepší než několik knížek dohromady
přeji pěkný den
Možná je jich dost, ale nevím o nich. A i s chovateli je to občas podobně jako s tou literaturou. Co chovatel to názor. Co jednomu vyhovuje a daří se, jinému nefunguje a dělá jinak. Proto jsem si myslel, že se tu reakcí objeví více a třeba se i rozproudí nějaká diskuze.
docid
napsal(a):
Nevim proč chcete pořát lest do budek. Kontroluji budku když jsou ptáci venku. Někdy jednou za dva dny, jindy později. Jak se to hodí. Když uvidim vajičko, vim že samice snáší. Když pozoruji, že jeden z ptáků je schovaný v budce, značí to, že ptáci nasedli. Tak jim tam přece nepolezu a nebudu je rušit. Napišu si cca kdy by se tak asi měli klubat mládata. Když uslyšim z budky pípání tak ještě počkám pár dní, nachystám kroužky a budku otevřu. Když jsou mládata dost velké tak je nakroužkuji, když ne tak je nechám a přijdu za dva dny. Záleží jak jsou velké mládata. Nebudu kontrolovat budku za dva dny, když potřebuji nakroužkovat mládě, které se zrovna vylíhlo. Když jsou mládata větší a rodiče na nich nesedí, tak si kontrolujte budku klidně každý den, ale nevyhánějte sedící ptáky z budek, pak se budete divit, že vám nechcou dělat mládata. Jednou jsem potřeboval podsadit vajičko u korel druhému páru. Samice pevně seděla, nechtěla jit ze snůšky. Nakonec jsem ji tam strčil ruku a vajičko ji tam dal. Ale pěkně jsem od nidostal klofanců, pak samice vyletěla z budky a už se do ni nevrátila takže bylo po vajičkách. Všem začinajícím radim, aby se naučili být trpěliví.
Jinak budky bych nedával ke stropu když tam ptáci nocují, cítí se tam bezpečně tak proč bych je ocut vyháněl.
Děkuji za Vaše rady. Nachystám si tedy závěsy pro budky do patřičné výšky a nechám jim tam prostor.