zdravím, dnes som dostal darom dva stehliky, lenze neviem ci to je pár a čím vsetkým je ich možné krímit, dostal som k nim zmes zrnin na začiatok, podla toho kupim dalšiu, lenže čo ostatné im možem dávať? budú brať jablko, nastrúhanu mrkvu, vaječnú miešanku? prikladam aj foto. Prosím viete určit pohlavie, ja len typujem čo je čo. Dakujem za radu, prajem pekny zvyšok dňa
jurci21
napsal(a):
zdravím, dnes som dostal darom dva stehliky, lenze neviem ci to je pár a čím vsetkým je ich možné krímit, dostal som k nim zmes zrnin na začiatok, podla toho kupim dalšiu, lenže čo ostatné im možem dávať? budú brať jablko, nastrúhanu mrkvu, vaječnú miešanku? prikladam aj foto. Prosím viete určit pohlavie, ja len typujem čo je čo. Dakujem za radu, prajem pekny zvyšok dňa
Na fotografickom záberu je stehlík pestrý (Carduelis carduelis) a stehlík zelený (Carduelis chloris).
Prvom rade im dajte nové tri bidla. Dve na kraj preletovačky a tretie bidlo nad dno klietky na pristávanie ak pôjdu ku konzumu zŕn a ku kúpeľu v miske. Bidla presne o 90° inak, ako mate teraz jedine dlhé bidlo. Vetvičky resp. vetvičku umiestniť na klietku z vonku, aby vtáci vedeli v klietke lietať z bidla na bidlo a mohli cez mriežku s ihličím sa pohrať, konzumovať a za ihličím nájsť úkryt k spánku.
Ďalšie základne informácie hľadajte na internete vrátane legislatívy pre chov európskej fauny v SR.
P. S. Vtáci robia dojem, že sú veľmi plaché z odchytu...
rastislavmpavelka
napsal(a):
Na fotografickom záberu je stehlík pestrý (Carduelis carduelis) a stehlík zelený (Carduelis chloris).
Prvom rade im dajte nové tri bidla. Dve na kraj preletovačky a tretie bidlo nad dno klietky na pristávanie ak pôjdu ku konzumu zŕn a ku kúpeľu v miske. Bidla presne o 90° inak, ako mate teraz jedine dlhé bidlo. Vetvičky resp. vetvičku umiestniť na klietku z vonku, aby vtáci vedeli v klietke lietať z bidla na bidlo a mohli cez mriežku s ihličím sa pohrať, konzumovať a za ihličím nájsť úkryt k spánku.
Ďalšie základne informácie hľadajte na internete vrátane legislatívy pre chov európskej fauny v SR.
P. S. Vtáci robia dojem, že sú veľmi plaché z odchytu...
dakujem za rady, tie bidla hned zajtra upravim
Niečo sa o tejto problematike popísalo na ifane.cz
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/308258/re-eurofauna
Mladý záujemca o chov našej spievajúcej fauny!
Snažte sa o úspešný pobyt vtákov vo svojom chovnom zariadení. Špeciálne značkové krmivo nakúpite na burze, ako je v Nitre, alebo v Košiciach, kde sa predáva značkové krmivo pre stehlíkov v 4 kg a väčšom balení. K tomu dávajte ešte to, čo je bežné pre chov farebných a postavových kanárikov. T. j. vtačí zob a navyše viac slnečnice, maku, rozdrvených (našich) vlažských orechov...
Bezpodmienečne jedálny lístok špeciálneho krmiva pre spievajúcich zrno jedov (euroázijská fauna, kanáriky) obohacujte o ďalšie dobroty, ako sú piškóty a konáriky - vetvičky z vŕby a ovocných stromov s púčikmi. Z vŕby budú objedať i kôru... Samozrejme jablko a jadierka z jablka. Podobne o mriežku upevnite ku konzumu nakrojenú mrkvu, hlavkový šalát...
Nakoľko vtáci nie sú vo voliére, rôzne konáriky z ovocných stromov a ihličnaté vetvičky upevňujte z vonku tak, aby iba časť bola dnu v klietke.
Nechváľte sa, že ste zatiaľ neregistrovaný mladý, ale budúci úspešný chovateľ našej pôvodnej fauny a nelakomte sa na viac kusov vtáctva. Zásadne nechovajte našu spievajúcu faunu spolu s exotického vtáctvom !
Foto z najväčšej výstavy a zároveň burzy spievajúcej fauny v Európe.