Krmeni papouska patagonskeho

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2013 20:03
valekchov

XXX.XXX.142.185

Dobry den mam papouska patagonskeho a je to hrozny jedlik....kdykoliv mu naplnim misku tak se do ni pusti....i kdybych mu ji naplnil 5x denne.....rád bych se dozvedel kolikrát denne je zdrave ho krmit a hlavne v jakem mnozstvi...jelikoz jsem to nikde nenasel obracim se na Vás přátele...=) díky moc za kazdou radu k chovu tohoto druhu Válek =)

4.2.2013 07:57
zahorova

XXX.XXX.178.16

Dobrý den,
určitě není dobré krmit papouška - jakéhokoliv druhu - či jakékoliv jiné zvíře, tolikrát denně, kolikrát si řekne. Brzy bude mít problém s nadváhou, může se mu začít měnit opeření, nebude zkrátka v kondici a v delším časovém horizontu to může pochopitelně skončit úhynem. Denní krmná dávka by se mj. měla odvíjet od podmínek, kde papoušek žije., tj. je bytař :), má možnost volného proletu, nebo žije po celý rok ve venkovní veliéře (jak velké?). Podobně jako u nás, energetický příjem by neměl výrazně převyšovat energetický výdej. Doporučuji dávat standardně jednu misku denně kvalitnějšího krmiva pro středně velké nebo větší papoušky s obsahem více zrnin (převládající slunečnice je naprosto nevhodná, ale např. pro venkovního ptáka je v zimním období příděl slunečnice vhodné mírně zvýšit - kvůli energii) a hlavně poskytnout na výběr hodně ovoce/zeleniny/zeleného lupení v závislosti na ročním období. Pochopitelně sepii, příp. minerální blok a denně čerstvou vodu.
Ať se vašemu papouškovi daří. LZ

4.2.2013 11:24
valekchov

XXX.XXX.142.185

DObry den LZ díky za Vaši reakci....mám ,,bytaře´´ =) je to mazlíček, klec má d:85 š:55 v:98 a dopřávám mu každý den trochu té volnosti (proletnuti po baráku, nebo pobyt na ptačím stromě) někdy 30 minut někdy i několik hodin) ohledně té slunečnice můj Paty jí má snad ze včech zrnin nejraději...ale kdyz to pro něj neni tolik zdravé tak si spíš ubližuje než pochutnává.....dá se nekde sehnat nebo dočíst jakou gramáž mu přesně dávat.?

4.2.2013 18:41
zahorova

XXX.XXX.152.127

Dobrý den,
čistě teoreticky by bytař pomalu ani slunečnici nemusel mít vůbec, ale to je taky extrém. Doporučuji slunečnici zredukovat na minimum a obohatit jídelníček, jak jsem již uvedla v textu výše, ve vegetačních měsících travou, apod. Větvičky na okus dodají také potřebné živiny a Patyho zaměstnají. Je totiž také možné, že Paty konzumuje a konzumuje, protože se nudí. Vyrobte mu nějakou přírodní hračku z klacků, vybavte ji třeba půlkou mrkve (ze začátku ji možná spíš nastrouhejte do misky - tedy pokud ji nezná). A buďte trpělivý!!! Přeučovat papouška zvyklého na jednostrannou potravu je obtížné. Ze začátku Vám to bude asi odmítat, pokud nemá v povaze zvědavost. Pokud si zde na fórech trochu prolistujete, zjistíte určitě více informací. Jen to chce trochu víc hledat. Přiznám se, že neumím přesně říci, kolik má Váš Paty mít v misce, nevím ani jak je miska veliká. Nicméně, selským rozumem a citem nebude denní krmná dávka větší než malá hrst. Hlavně pryč se slunečnicí, a opatrně také s jinými tučnými semeny či ořechy. Papouškovy játra trpí, akorát to není vidět.
Ať se daří. LZ

Přidejte reakci

Přidat smajlík