Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2013 09:38
amina.b

XXX.XXX.51.200

Dobrý den, potřebovala bych pomoc, mám 7-měsíční andulku.. Na jedné straně ozobí se jí kousek odloupl a na druhé straně se jí vytvořil výrustek.. A celé ozobí je od zobáčku tak jako nakrabacené a odlouplé... Chybí jí snad něco?! Děkuji předem za odpověd!

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2013 14:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

dobry den andulky sice nechovam ale tak mne napadlo jestli ji nechybi vapník

10.2.2013 14:20
koki

XXX.XXX.176.25

Typla bych to na vápenku, ale bez fotky se těžko radí. Pokud je to vápenka tak natírejte několikrát denně olejem nebo sádlem.

1.4.2013 15:10
papousci88

XXX.XXX.89.196

To nemusí být vapenkasmajlík

1.4.2013 15:50
lavacca

XXX.XXX.1.3

amina.b napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych pomoc, mám 7-měsíční andulku.. Na jedné straně ozobí se jí kousek odloupl a na druhé straně se jí vytvořil výrustek.. A celé ozobí je od zobáčku tak jako nakrabacené a odlouplé... Chybí jí snad něco?! Děkuji předem za odpověd!

Bez fota či prohlídky veterináře, těžko říci.

Může top být vápenka, ale i nedostatek vitamínů. Na vápenku je ideální ivomec - koupíte u veta kapky, dá se kapka pod křídlo na žílu a nemusíte denně andulku chytat a mazat. Zároveň ji tak i odčervíte.

Pokud by to byl nedostatek vitamínů, pak by byla otázka, čím krmíte ?

31.5.2013 18:30
millan

XXX.XXX.108.85

amina.b napsal(a):

Hyperkeratosis

Příspěvek se bude zabývat poměrně častým onemocněním andulek, s kterým jsem se i já již několikrát setkal. Jedná se o Hyperkeratosis, která však býva poměrně často zaměňována s jinými druhy onemocnění a to převážně s invazí roztočů (Scaly Beak).
Přestože mám v plánu zařadit toto onemocnění do kapitoly o nemocích andulek již delší dobu, nemohl jsem se k tomuto kroku odhodlat, neboť jsem neměl k disposici vhodný obrazový materiál.
Avšak nedávno se na mě obrátila paní Lucie Kropáčová s prosbou o identifikaci zdravotních potíží její krásné andulčí samičky Lucinky. Ihned po shlédnutí přiložené fotografie bylo vše jasné. Lucinka má skutečně Hyperkeratosis. Díky paní Lucii se nyní s tímto onemocněním můžete seznámit i vy, čtenáři těchto stránek. Za laskavé umožnění publikace ilustrační fotografie Lucinky bych zde za všechny čtenáře velmi rád poděkoval.

Tak, co to vlastně Hyperkeratosis je? Hyperkeratosis, někdy se také můžeme setkat s názvem Brown Hypertrophy, není vlastně nemoc jako taková ale symptom nějaké poruchy, onemocnění, nebo nedostatku něčeho. V našem případě se jedná o zbytnění resp. zesílení stratum corneum, což je vnější vrstva kůže (tkáně) ozobí andulky. V praxi se to projevuje tak, že ozobí naší andulky se poměrně v krátkém časovém období zvětšuje a v některých případech se vytvoří až poměrně výrazné rohovité útvary. Ozobí se jeví jako suché, povrchově rozpraskané, někdy asymetrické. Stává se, že se části ozobí po nějaké době odlupují či odpadávají. Nevím, zda může k Hyperkeratosis docházet i u samečků, ale já jsem se s ní setkal výhradně u samiček.

Čím to je způsobeno? Těžko říci. Jak jsem již předeslal, jedná se o symptom zdravotní poruchy a ne o onemocnění samotné. Nejčastěji se za příčiny onemocnění považuje nedostatek vitamínu A. Bohužel je Hyperkeratosis někdy spojována s onemocněním jater, nebo také s vnitřními nádory.

Na přiložené fotografii můžete vidět typický projev Hyperkeratosis.

Na první pohled je patrné zbytnění resp. zesílení tkáně ozobí postižené andulky.

Za fotografie děkuji paní Lucii Kropáčové, která mi dala souhlas k jejich zveřejnění. A jako vždy děkuji i Lucince - andulčímu figurantovi a přeji jí ještě dlouhý a krásný život s její majitelkou.

Co můžeme s Hyperkeratosis dělat? Lze ji léčit?

Vždy je nutné získat co nejvíce informací o symptomech a také o okolnostech, které onemocnění předcházely. To jak víme platí pro všechna onemocnění. Vždy si tedy zkusme vzpomenout co se dělo, než jsme zpozorovali první příznaky onemocnění. Paní Lucie tehdy popsala okolnosti poměrně obšírně a napsala: "Lucinku jsme si donesli někdy v říjnu 2007 ze zverimexu, to bylo její ozobí ještě naprosto v pořádku a byla mláďátko. Asi za měsíc při svém prvním letu narazila do okenní síťky (Poznámka: Na nebezpečí prvního letu upozorňuji na jiném místě stránek !!!), ale nic se jí nestalo (mohla si nějak poranit ozobí, ale nebylo nic poznat). V zimě pak dostala rýmu(Poznámka: na nebezpečí změn teplot je na webu taktéž upozorňováno), při které si hodně otírala ozobí o bidýlka, jednou jsem jí dokonce objevila v peříčcích nad ozobím trošku zaschlé krve. Po ošetření byla v pořádku, ale krátce nato (měsíc? dva?) jí začalo růst ozobí. Narostlo velmi rychle, ale dál už nerostlo a Lucince to nijak nevadilo. Dostávala směsi zrní ze zverimexu (vždycky jsem se snažila kupovat ty dražší s přídavkem vitamínů, ale párkrát jsem bohužel musela koupit levnější směs), pampeliškové listy, ovoce a zeleninu (jen jednou týdně, protože nějaký čas (asi rok) jsem Lucinku a Morfinka měla u jiného pečovatele) a andulky jsem viděla jen o víkendech. Lucinku jsme pořizovali jako kamarádku pro Morfinka, aby nebyl sám. Od nastěhování andulek ke mně dostávají zeleninu a ovoce téměř každý den. Teď již rok přidávám andulkám do pitíčka Acidomid." Když si vše probereme můžeme se pokusit odhadnout příčinu. V tomto případě - nízký přísun vitamínů -> nachlazení -> vývin Hyperketarosis

Na předpokládané příčiny onemocnění se pokusíme adekvátně reagovat. V našem případě jsme tedy vytypovali skutečně nedostatek vitamínu A (Domnívám se, že Hyperkeratosis se vyvinula jako důsledek onemocnění cest dýchacích). Proto andulce servírujeme zeleninu a ovoce bohaté na vitamín A. Samozřejmě, že první co nás napadne je oblíbená mrkvička. Stravu můžeme také vhodně doplnit o nějaké zakoupené vitamíny rozpustné ve vodě - např Omnivit od Orluxu. Jen připomínám - s doplňkovými vitamíny to nepřeháníme a řídíme se návodem k jejich použití. Dále bych doporučil potírat ozobí olejíčkem z tresčích jater. Dochází-li časem k odlupování vrstvy či částí ozobí, nikdy tyto násilně nestrháváme a neodlupujeme. Necháme vývoji volný průběh a postiženou andulku pečlivě průběžně sledujeme.
Problém může nastat pokud dochází vlivem zesílení tkáně k ucpání nosních dírek. Pak je nezbytná návštěva zvěrolékaře. Někdy je třeba tkáň odstranit chirurgicky.
Jsou-li příčiny jiné než nedostatek vitamínu A, např. zmíněný nádor či nemoc jater, pak již mnoho možností efektivní léčby nemáme. V případě nemocných jater lze aplikovat např. Avichol, v případě vnitřního nádoru můžeme pouze doufat.

zdroj: http://www.adnort.webs.com/My_html_diseases.html

Přidejte reakci

Přidat smajlík