Andulka má asi vápenku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Elisasedma

28.2.2013 20:10
Elisasedma

XXX.XXX.161.120

Ahoj, potřebuji poradit. Mám 4 andulky a u jedné jsem si začala všímat zdrsnělého ozobí a mírného vypadávání peříček kolem zobáku. Myslíte,že je to vápenka? Pokud ano poraďte prosím co s tím. Žádná moje andulka zatím vápenku ani žádnou jinou nemoc neměla a proto s tím nemám zkušenosti. Dopředu děkuji

28.2.2013 20:30
prochz

XXX.XXX.252.33

Dobrý den, bylo by lepší, kdybyste sem umístil nějakou fotku. Podle toho se bude posuzovat lépe. Jinak na vápenku z běžných prostředků mě prozatím vždy zabralo potírat postižená místa rostlinným olej. Roztoč, který si takto provrtává cestičky kůží, se zadusí. Trvá to déle, ale když se to aplikuje poctivě každý den tak to i zabírá. Ale jistě Vám zde poradí i něco jiného jak si s tím poradit.

28.2.2013 20:58
elisasedma

XXX.XXX.161.120

Ja mam tedz andulky na chov takze nevim jestli se mi povede ji kazdy den potirat kazdopadne dekuji za radu. Prikladam foto

28.2.2013 22:24
lavacca

XXX.XXX.1.3

ano, vypadá to na vápenku.

před asi 3 lety jsem si přinesla nový kus do chovu a taky se za pár dní projevila vápenka. Od veterináře jsem dostala Ivomec. Aplikuje se kapka přípravku na žílu pod křídlo. Této jsem to musela kápnout celkově 3x. (rozestup asi 10 dní). Ostatním jsem raději taky 1x kápla. A jak se andulka doléčila, už se mi to tu neobjevilo. Ivomecem ji zároveň i odčervíte.

jinak jsem taky ze začátku zkoušela olej, ale moc rychle se to neléčilo. Po Ivomecu se to přestalo šířit a za chvíli (no, cca měsíc, měla to pak nejen na zobáku, ale i kolem očí), se jí to jakoby odlouplo a byla jako "nová".

Jinak mě to dával veterinář do stříkačky asi 3 ml a platila jsem kolem 40,-. A vyšlo mi to cca na 10 kusů.

1.3.2013 06:15
elisasedma

XXX.XXX.161.120

Děkuji mnohokrát moc jste mi pomohli! Nejspiš využiju ten Ivomec. Však ještě jeden dotaz. Mám dát nemocnou andulku do karanteny na dobu lečby?

1.3.2013 08:45
prochz

XXX.XXX.163.180

Děkuji za předchozí tip na Ivocem, mě bohužel veterinář nebyl schopen nic doporučit. Takže s ničím jiným zkušenost nemám.
Andulku bych určitě stranou dala, už jenom proto že je to přenosné a pro jistotu bych vyměnila všechny dřevěné součásti klece.

1.3.2013 19:23
lavacca

XXX.XXX.1.3

elisasedma napsal(a):
Děkuji mnohokrát moc jste mi pomohli! Nejspiš využiju ten Ivomec. Však ještě jeden dotaz. Mám dát nemocnou andulku do karanteny na dobu lečby?

není vůbec zač. ;)

Ano, ideální je karantena (já jí teda nechala společně s 1 klukem, protože byla z hejna, tak aby netesknila. Samečka jsem samozřejmě také přeléčila. Ostatním jsem vyčistila bidýlka a dala též preventivně kapku na žílu. A jak jsem psala, andulka se "oloupala" a už se to - ťuk ťuk - přes 3 roky neobjevilo. :)

Jinak novým přírůstkům dávám kapku pod křídlo jako prevenci. smajlík

2.3.2013 18:20
žako

XXX.XXX.248.131

Dobrý vapenka je lečitelná nemoc u andulek já sám mam takhle nemocnu jednu andulku a můžu dopručit stolní olej slunečnicový.Nejrači je lepší vzít štěteček a kapnut jednu kapku na štěteček a potřít napadané místo.Doporučuju natírat obden zruba tak 10 dní.smajlíkhlavně se toho nebát smajlík

2.3.2013 22:34
lavacca

XXX.XXX.1.3

žako napsal(a):
Dobrý vapenka je lečitelná nemoc u andulek já sám mam takhle nemocnu jednu andulku a můžu dopručit stolní olej slunečnicový.Nejrači je lepší vzít štěteček a kapnut jednu kapku na štěteček a potřít napadané místo.Doporučuju natírat obden zruba tak 10 dní.smajlíkhlavně se toho nebát smajlík

Známá dostala andulku, která to měla opravdu hooodně rozjeté (hrozně loupající se nohy, měla to i okolo nozdřiček i očí. Nožky a zobák se dal olejem mazat, ale jak to máznete k oku? proto je ten ivomec jednodušší - působí na všechna místa a plus nemá andulka stres z neustálého chytání a mazání. smajlík

3.3.2013 07:51
elisasedma

XXX.XXX.161.120

Děkuji moc za velké množství rad. Nakazila se od ní ještě jedna která to má na oku. Dala jsem je do karantény a vyskouším ten Ivomec.Věřím že to pomůže smajlík

3.3.2013 17:44
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry vecer,
predne, pro zadavetele, toto tema je zde velmi casto probirano a nez zalozt nove tema, je vhodnejsi vyhledat si jestli se to nahodou neprobiralo. Dostanete tak daleko rychleji odpovedi v celistve forme.
Co se tyce "lecby" udusenim roztocu, nedejte se zmast. Lokalne sice populaci zlikvidujete, ale ptaka NELECITE, jen cely problem odsouvate. Jedine akceptovatelne mazani je soucasne s podavanim antiparazitik, ovsem je zbytecne, nebot lecivo se o vse postara.
Pokud mate nakazeneho jednoho ptacka, MUSITE prelecit cely chov s naslednou dukladnou desinfekci celeho zarizeni.
Netvrdim ze se mazanim tukem nemuze ptak roztacu zbavit kompletne. Paklize to chytnete vcas, ta moznost tu je. Ovsem chovatel by na ni nemel spolehat.
Co se leceni tyce, Ivomec se k tomuto ucelu poziva, no neni urcen pro ptaky. Proto si chovatele nechavaji posilat ze zahranici prirpavek S76 neco Scatt. S76tka ma navic tu vyhodu, ze se podava v pitne vode, takze nemusite chytat ptaky. Oproti tomu scatt vydrzi v tele ptaka priblizne po cely vyvojovy cyklus roztoce a tak pokryje celou kritickou dobu. Zlikvidovat dospele jedince a nechat zarodky neni prilis prakticke.
V exote jsem dokonce videl inzerat ze tyto pripravky nekdo prodava a udajne jsou k sehnani na nekterych setkanich.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu

Přidejte reakci

Přidat smajlík