pettula92
napsal(a):
Dobrý den, moje andulka má vajícka v budce uz 5, týdnem, jsou oplozená, ale ne a ne se vylihnout andulátka. Myslíte, že mám už vajícka vyndat nebo je tam jeste ponechat ? Děkuji za odpoved :)
Andulky se líhnou po 16 dnech. Pokud na nich sedí již 5.týden, opravdu z toho nic nebude (dokonce se docela divím, že ji už nějaké neprasklo - zahříváním se neoplodněné vajíčko kazí, takže je to tzv. pukavec; jinak může být oplodněné, ale zastuzené, apod. ).
Někdy se stane, že ještě po 16 dnech žádné mládě není ač je vajíčko oplodněné a samička sedí. Některá ale občas ze začátku sedí třeba 2-3 hodiny denně. Já pokud se nic neděje, kouknu na vajíčka 20.den - prosvítím. Pokud je to čisté, vyhazuji, pokud plné, vracím mamině.
pettula92
napsal(a):
moc dekuji za radu :) a vysedi vam je i kdyz je tam vratite po tom 20. dnu nebo se muze stat, ze je opravdu zatuhle a uz z toho nic nebude ? :(
To záleží na tom, zda je zastuzené nebo zda prostě jen seděla ze začátku jen chvíli. Někdy z toho mláďata jsou, jindy ne. Jinak to zastuzení se děje nejvíc takhle v lednu/únoru. Později, když je teplo, zastuzená mláďata nemívám (výjimku tvoří někdy prvničky, co z toho slezou).
pettula92
napsal(a):
moc dekuji za radu :) a vysedi vam je i kdyz je tam vratite po tom 20. dnu nebo se muze stat, ze je opravdu zatuhle a uz z toho nic nebude ? :(
inkubační doba je u andulek 18 dnů, většinou k zahřívání dochází již od prvního vajíčka, další nanáší obden a tak se také líhnou. Na každé vajíčko si fixkou poznačím pořadí snesení. Hnízdo kontroluji nejméně obden, zaškrábu na budku, samička vyleze a provedu kontrolu. Pokud se po 20ti dnech inkubace nic nevylíhlo, příslušné vejce odstraním.
vabl
napsal(a):
inkubační doba je u andulek 18 dnů, většinou k zahřívání dochází již od prvního vajíčka, další nanáší obden a tak se také líhnou. Na každé vajíčko si fixkou poznačím pořadí snesení. Hnízdo kontroluji nejméně obden, zaškrábu na budku, samička vyleze a provedu kontrolu. Pokud se po 20ti dnech inkubace nic nevylíhlo, příslušné vejce odstraním.
jakou fixu používáte? já už to někde četla, že se to dá takhle označit, tak jsem to chtěla zkusit...ale nevím, jakou na to použít. lihovku nechci /to si nejsem jista, zda by neprostoupilo něco špatného přes skořápku/ a ostatní jsou zas moc tlusté, že by to nebylo čitelné. :(