Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2013 16:27
pettula92

XXX.XXX.96.10

Dobrý den, moje andulka má vajícka v budce uz 5, týdnem, jsou oplozená, ale ne a ne se vylihnout andulátka. Myslíte, že mám už vajícka vyndat nebo je tam jeste ponechat ? Děkuji za odpoved :)smajlík

4.3.2013 21:22
lupus4

XXX.XXX.252.137

zkuste to napsat česky, takhle nikdo neví jestli jich má 5 jeden týden, nebo sedí už 5týdnů smajlík

4.3.2013 22:04
lavacca

XXX.XXX.1.3

pettula92 napsal(a):
Dobrý den, moje andulka má vajícka v budce uz 5, týdnem, jsou oplozená, ale ne a ne se vylihnout andulátka. Myslíte, že mám už vajícka vyndat nebo je tam jeste ponechat ? Děkuji za odpoved :)smajlík

Andulky se líhnou po 16 dnech. Pokud na nich sedí již 5.týden, opravdu z toho nic nebude (dokonce se docela divím, že ji už nějaké neprasklo - zahříváním se neoplodněné vajíčko kazí, takže je to tzv. pukavec; jinak může být oplodněné, ale zastuzené, apod. ).

Někdy se stane, že ještě po 16 dnech žádné mládě není ač je vajíčko oplodněné a samička sedí. Některá ale občas ze začátku sedí třeba 2-3 hodiny denně. Já pokud se nic neděje, kouknu na vajíčka 20.den - prosvítím. Pokud je to čisté, vyhazuji, pokud plné, vracím mamině. smajlík

5.3.2013 19:55
pettula92

XXX.XXX.96.10

moc dekuji za radu :) a vysedi vam je i kdyz je tam vratite po tom 20. dnu nebo se muze stat, ze je opravdu zatuhle a uz z toho nic nebude ? :(

6.3.2013 12:31
lavacca

XXX.XXX.33.133

pettula92 napsal(a):
moc dekuji za radu :) a vysedi vam je i kdyz je tam vratite po tom 20. dnu nebo se muze stat, ze je opravdu zatuhle a uz z toho nic nebude ? :(

To záleží na tom, zda je zastuzené nebo zda prostě jen seděla ze začátku jen chvíli. Někdy z toho mláďata jsou, jindy ne. Jinak to zastuzení se děje nejvíc takhle v lednu/únoru. Později, když je teplo, zastuzená mláďata nemívám (výjimku tvoří někdy prvničky, co z toho slezou).

6.3.2013 19:16
vabl

XXX.XXX.212.25

pettula92 napsal(a):

inkubační doba je u andulek 18 dnů, většinou k zahřívání dochází již od prvního vajíčka, další nanáší obden a tak se také líhnou. Na každé vajíčko si fixkou poznačím pořadí snesení. Hnízdo kontroluji nejméně obden, zaškrábu na budku, samička vyleze a provedu kontrolu. Pokud se po 20ti dnech inkubace nic nevylíhlo, příslušné vejce odstraním.

6.3.2013 19:39
lavacca

XXX.XXX.1.3

zrovna jsem o tom přemýšlela, že jsem vlastně napsala 16 místo 18... přemýšlím tak, která ptáček má těch 16 dní (z běžně doma chovaných). smajlík

6.3.2013 19:41
lavacca

XXX.XXX.1.3

vabl napsal(a):
inkubační doba je u andulek 18 dnů, většinou k zahřívání dochází již od prvního vajíčka, další nanáší obden a tak se také líhnou. Na každé vajíčko si fixkou poznačím pořadí snesení. Hnízdo kontroluji nejméně obden, zaškrábu na budku, samička vyleze a provedu kontrolu. Pokud se po 20ti dnech inkubace nic nevylíhlo, příslušné vejce odstraním.

jakou fixu používáte? já už to někde četla, že se to dá takhle označit, tak jsem to chtěla zkusit...ale nevím, jakou na to použít. lihovku nechci /to si nejsem jista, zda by neprostoupilo něco špatného přes skořápku/ a ostatní jsou zas moc tlusté, že by to nebylo čitelné. :(

6.3.2013 22:06
vabl

XXX.XXX.212.25

používám běžnou fixku centropen s měkkou špičkou asi 2 mm šířky

6.3.2013 22:08
lavacca

XXX.XXX.1.3

vabl napsal(a):
používám běžnou fixku centropen s měkkou špičkou asi 2 mm šířky

ok, děkuju. tak to zkusím s ní. :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík