Dobrý den, chtěl bych se s někým poradit. Dnes jsme si dovezli domů 3měsíční mládě Žako. V kleci si rychle našel misku s jídlem i s vodou, lozí po hračkách ale najednou se začíná stahovat do dolního rohu kde strčí zobák do rohu klece a snaží se hrabat do pletiva. Máte stím někdo zkušenosti, popřípadě doporučení co dělat aby přestal? Předem děkuju za odpověď
již jednou taková diskuze proběhla:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1747356/zako-co-to-znamena ¨
mám žaka, dělal to v kleci také. Ve vyšší větší bytové voliéře téměř nikdy, jen když v případě návštěvy měl výhled na neodolatelné pamlsky na stole. Ale většinu dne je volně puštěný v bytě.
Je na Vás, jestli uvěříte, že žakové v kleci hrabou ze zábavy. Podle mně se tím vůbec nebaví, ale je to úpěnlivé dožadování se... a myslím, že na to časem přijdete i Vy sám. Na to, jak je mládě žaka náročné na Váš čas a zajímavou zábavu. Je to inteligentní tvor, společenský, navíc mládě, které by v přírodě bylo ještě s rodiči. Hodiny samoty v kleci je děsně nepřirozená a stresující situace. Ano, časem si zvykne, nicméně riziko následků (škubání, poruchy chování) není vůbec zanedbatelné. Když přes den odcházíte na hodiny pryč, nechte hrát tiše rádio na nějaké klidné stanici, možná tím snížíte pocit samoty a ticha. Bez problémů si u toho i pospí. Navíc se bude snažit se se zvuky "domluvit". Samota a ticho - to není pro žádného v hejnu žijícího ptáka přirozená situace. Když si uvědomíte, že žakové dospívají ve třech letech, pochopíte, že máte doma vlastně ptačí dítě. Čím více se k němu jako k dítěti, které máte rád, budete chovat, tím více to prospěje jak žakovi, tak vztahu mezi vámi. Věřte, že vím, o čem mluvím... a jestli je to váš první žako a jediný papoušek, přijdete na to i sám. Možná nyní, když je to mládě a není ještě žárlivé, nebude blbým nápadem pořídit větší bytovou voliéru a ještě jednoho nenáročného papouška (třeba korelu, můj žako si zvykl na andulky a je mezi nimi v jejich místnosti, kde volně létají, rád, i když se ho bojí). Později, když se na Vás žako naváže, by pořízení ptačího kamaráda mohl být problém kvůli žárlivým útokům.
Co ten už roční žako asi dělá teď...
Můj 3 měsíční amazoňan (aestiva),si vyžaduje pozornost tím že se otírá zády o mříže. Buď má hlad nebo chce společnost nebo prolet. Většinou vše naráz a to přesto že má prostornou bytovou klecovoliéru (d120 v116 h 72). Krotké 2 kamarádky aymary ho buď vůbec nezajímají, nebo na ně už nyní začíná žárlit. Jelikož ho mám od 6ti týdnů, je jasné že je na mne silně fixovaný a také že odstav může probíhat ještě pomaleji.
2- 3 měs. je velmi citlivé období na změny a ty změny mohou vrátit mládě ve vývoji zpět. To pak nemusí znamenat, že je ve třech měsících plně samostatné. Rozhodně se vyplatí krmit jej měkkou stravou min. do půl roku.