Výběr papouška - prosba o názor, je vhodný Žako?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.4.2013 11:50
kuře

XXX.XXX.233.185

Dobrý den,

byla bych vděčná za rady a názory od zkušenějšíh chovatelů.
Ráda bych si v blízké budoucnosti splnila sen a pořídila si "většího" papouška. Prozatím jsem ve fázi, kdy si nechám cokoliv vymluvit, nebo doporučit, cenově asi výrazně limitovaní nejsme, jde nám o to, najít k sobě vyhovující druh.
Nicméně, můj vysněný byl vždycky Žako.
Než se ale výběr definitivně zúží, potřebovala bych se dozvědět, zda by u nás vůbec měl vyhovující podmínky.

Rádi bychom "mazlíka", kontaktního, snadno ochočitelného ptáka kerý vyhledává kontakt, tedy ne nic, co by bylo celý život zavřené ve voliéře a splašeně lítalo, kdykoliv by se někdo přiblížil moc blízko.
Na vzhledu nezáleží, důležité jsou vlastnosti.

Protože bydlíme v bytě, musím brát ohled na sousedy a proto bych raději ptáka, který není vyloženě, přespříliš hlučný. Už několikrát jsem se setkala s názorem, že ochočený žako, zvlášť, pokud začne mluvit a napodobovat, se svých přirozených skřeků "vzdá" a není to tak strašné. Je to pravda, nebo další putovní, chovatelský blud? :)
Měla jsem možnost slyšet denní projevy kakadu a bohužel, s něčím takovým, by nás nejspíš brzy hnali někam jinam smajlík

Pták by měl samozřejmě svou klec, ale měl by přes den možnost pohybovat se volně, dle libosti.
A to je další věc, u které jsme bezradní - v bytě nás totiž žije víc. Výhody jsou v tom, že papoušek by prakticky (nebo minimálně) nikdy nebyl sám doma, měl by neustále s někým kontakt, kdyby o něj stál. Tedy se nebojím, že by se nudil, nebo byl smutný.
Odrazuje nás ovšem legenda, že žako má tendence si zvyknout jen na jednoho, konkrétního člověka a k ostatním se pak chová až nepřátelsky, což by do těchto podmínek asi nebylo úplně ideální :)

A třetí důležitá věc - má někdo zkušenost, jak se žako vyrovnává s přítomností jiných zvířat (psi a kočky) v bytě? Z jejich strany by problém nebyl, jsou zvyklí, jde mi spíš o duševní blaho toho ptáka smajlík

Budu vděčná za reakce, případně návrhy na vhodnější druhy (třeba se dozvím, že podmínky nejsou ideální pro žádného papouška, i to je možné ;).
Děkuji.

3.4.2013 15:37
elfkam

XXX.XXX.3.11

Napíšu naší zkušenost - u nás to bylo tak, že jsem se rozhodovala mezi žakem a amazoňanem, dodám, že po cca 30-ti leté zkušenosti s různými druhy papouchů. Osud tomu chtěl a vzala jsem si tříletého samce amazoňana modročelého. Byl odchovaný pod rodiči, pak jako společník u známého v kontaktu jen pár hodin denně a to ještě ne vždy (ve firmě). Váhala jsem, jestli to byla dobrá volba, ale nelituji smajlík Papouch kecá, píská, směje se, má několik vyzváněcích melodií, napodobuje zvuky různých zvířat. Je mazlivý a hodně kontaktní, vychází dobře s členy rodiny, nepreferuje jen jednoho, koho moc nemusí, toho ignoruje, neútočí. S ostatními zvířaty bez problému, s mladším psem si hrajou, ale oba pouze pod dozorem. Má svojí velkou klec s hračkami a větvemi na okus, večer ho pouštíme volně se prolítat, když na něj máme čas a můžeme se mu věnovat. Svůj přirozený hlas ale používá a umí být hlasitý, když chce...

3.4.2013 15:44
elfkam

XXX.XXX.3.11

Jo a ještě dodám, myslela jsem si, že papouch bude puštěný volně, kdykoliv budeme doma, má šplhací strom s hračkami a že se zabaví a budu moct při tom třeba něco dělat. Omyl - když je volně, tak vyžaduje, aby se mu páníčci věnovali, jinak vymýšlí lumpárny, aby upoutal pozornost smajlík

6.4.2013 12:20
papousci88

XXX.XXX.89.196

Pokud bydlíte v paneláku tak zkuste Aratingu sluneční (Aratinga solstitialis)
Aratinga sluneční se může stát dokonalým domácím mazlíček, pro tyto účely je ideální ručně dokrmené mládě. Naučí se i dobře mluvit. a není to takový naladový papoušek jako Žako. Podmínkou je ovšem každodenní 2-3 hodinová péče. Základem krmení je směs pro střední a velké papoušky, pták by měl mít také k dispozici ovoce, grit nebo písek na trávení a sépiovou kost. Vše můžeme doplnit multivitamínovými přípravky nejlépe Roboran nebo Vitamix. Každodenní čistá voda je podmínkou. Ptáci mají také rádi sprchu. Vzhledem k jeho částečně destruktivní povaze by neměl chybět okus. Obecně nejsou aratingy náročné na prostor a aratinga sluneční není výjimkou.
Sice mám Amazonany Oranžovokřidlé (Amazona amazonica). a nemohu si stežovat moc nedělají randál a když tak ráno a večer a to jen chvilku jinak jsou v klidu a to je mám většinou puštené mimo klec. Musíte si uvědomit že papoušek se dožívá vysokeho věku a vyžaduje pozornost nemluvě o nepořádku kolem klece prachová peříčka a tdl. to je každodení úklid kolem klece a v kleci a nemluvě o gen uklidu klece co týden ,zaleží na vás jestli chcete papouška a který vám bude vyhovovat to záleží jenom na vás, každý vám tu poradí to své. Ale pokud už mate vybraneho žaka smajlíksmajlík

6.4.2013 15:21
aymara55

XXX.XXX.70.146

elfkam napsal(a):
Napíšu naší zkušenost - u nás to bylo tak, že jsem se rozhodovala mezi žakem a amazoňanem, dodám, že po cca 30-ti leté zkušenosti s různými druhy papouchů. Osud tomu chtěl a vzala jsem si tříletého samce amazoňana modročelého. Byl odchovaný pod rodiči, pak jako společník u známého v kontaktu jen pár hodin denně a to ještě ne vždy (ve firmě). Váhala jsem, jestli to byla dobrá volba, ale nelituji smajlík Papouch kecá, píská, směje se, má několik vyzváněcích melodií, napodobuje zvuky různých zvířat. Je mazlivý a hodně kontaktní, vychází dobře s členy rodiny, nepreferuje jen jednoho, koho moc nemusí, toho ignoruje, neútočí. S ostatními zvířaty bez problému, s mladším psem si hrajou, ale oba pouze pod dozorem. Má svojí velkou klec s hračkami a větvemi na okus, večer ho pouštíme volně se prolítat, když na něj máme čas a můžeme se mu věnovat. Svůj přirozený hlas ale používá a umí být hlasitý, když chce...

Jednoznačne, by som vám doporučil Amazoňana, najtalentovanejší je žltohlavý surinamský.
http://www.youtube.com/watch?v=s6G6oIVpW3c

6.4.2013 15:29
aymara55

XXX.XXX.70.146

aymara55 napsal(a):
Jednoznačne, by som vám doporučil Amazoňana, najtalentovanejší je žltohlavý surinamský.
http://www.youtube.com/watch?v=s6G6oIVpW3c

Ešte žltohlavý
http://www.youtube.com/watch?v=sDfUX37i028

6.4.2013 16:25
stajnella

XXX.XXX.18.162

Já doporučuji Amazoňana modročelého. Máme 5 let starého samce, není ručně dokrmený a i přesto je ochočený. Nejen, že krásně mluví, ale píská různé melodie, řechtá se a napadobuje zvířata. Není nijak náročný a oproti žakovi není tak náchylný na onemocnění a parazity. Miluje vodu a společnost lidí. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík