Ahoj,
mám samičku a samečka korely ve velké pokojové kleci jako domácí mazlíky. Předtím jsem nikdy nezaregistrovala, že by se spolu pářili až včera. Samečka předtím vždy více než samička zajímala miska a když jsem mu ji oddělala, protože samička snesla vajíčko zřejmě tedy neoplodněné, tak jsem je viděla vůbec poprvé včera se pářit.
Dnes samička snesla druhé vajíčko a sedí na nich od rána a nechce je opustit. Snesla je na dno klece, kde se jí vajíčka různě kutálí. Navíc je hrozně agresivní a vajíčka hlídá jako ostříž. Přikládám to tomu prvnímu spáření, předtím zhruba v lednu sice také snesla 3 neoplozená vajíčka, o které se nikdo nestaral, ale takto agresivní nebyla.
Všude čtu, že až po prvním spáření zhruba za 10 dnů samička snáší oplozená vajíčka. Myslíte, že ty co snesla už teď, tzn. předevčírem a dnes, kdy včera 100% proběhlo spáření, může být alespon to dnešní oplozené? Nebo to tak rychle nejde? Samozřejmě nemohu tvrdit na sto procent, že se nepářily předtím, nejsem s nimi 24 hodin denně, ale ten rozdíl předtím kdy v lednu snášela samička vajíčka a ted je markantní. Takže bych skutečně tipla, že až včera nebo předevčírem se jim to povedlo.
Chci se také zeptat, zda je vhodné jim pořídit budku, zkusila bych nějakou z krabice, ale nevím čím ji vystlat, co byste mi poradili? Také jestli mám samičce podávat vitamíny, aby nebyla vysílená a co popřípadně dělat, když by odmítala opustit vajíčka vůbec by nejedla?
Děkuji všem za odpověď.
Dobry vecer,
zda je vajicko oplodnene ci nikoliv nema vliv na chovani samice pri braneni hnizda. A na druhou otazku jste si v podstate odpovedela sama, mohli se parit ve vasi nepritomnosti coz je velmi pravdepodobne.
Budku jim urcite poridit muzete a dokonce si myslim ze by jste mela. ne nejakou krabici, ale prkenou budku. na chovatelskych setkanich ji sezenete za par stokorun, myslim ze 300 je maximalni cena za budku pro korely.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu