Prosím o určení mutace andulky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2013 13:01
simonka.he

XXX.XXX.243.49

Prosím o určení mutace andulky. Děkuji

11.5.2013 16:44
saluki

XXX.XXX.6.82

Narozdíl od Vaší andulky v druhém DISKUSNÍM příspěvku je toto mládě perlové. Jsou z jednoho hnízda? Nemáte pro zajímavost k dispozici foto rodičů?

11.5.2013 18:02
simonka.he

XXX.XXX.243.49

saluki napsal(a):
Narozdíl od Vaší andulky v druhém DISKUSNÍM příspěvku je toto mládě perlové. Jsou z jednoho hnízda? Nemáte pro zajímavost k dispozici foto rodičů?

Dobrý den, andulka je z jiného hnízda než andulka uvedená v jiném dizkuzním příspěvku. Podle čeho, že se jedná o perlovou andulku? Já bych řekl, že se jedná o duhovku s větší jistou než andulka uvedené v předchozím diskuzním foru. Děkuji za zodpovězení mé kladené otázky.smajlík

11.5.2013 20:52
mitraton

XXX.XXX.72.41

simonka.he napsal(a):
Dobrý den, andulka je z jiného hnízda než andulka uvedená v jiném dizkuzním příspěvku. Podle čeho, že se jedná o perlovou andulku? Já bych řekl, že se jedná o duhovku s větší jistou než andulka uvedené v předchozím diskuzním foru. Děkuji za zodpovězení mé kladené otázky.smajlík

Dobrý večer,

Nad určením mutace, jak psala paní Dittrich (saluki) nemusíte pochybovat... Jak má vypadat duhová andulka se můžete dočíst nejen v miniseriálu o duhových andulkách, ale v mnohých dalších příspěvcích na ifauně. Stejně tak najdete mnoho příkladů určení rozdílu mezi duhovou a perlovou andulkou, třebaže se obě vyznačují tím, že jsou žlutohlavé (žlutá barva a opalínová kresba). Ten, kdo pravé duhové andulky chová, již letmým pohledem pozná, zda se jedná o kombinaci několika mutací, jimiž se vyznačuje tzv. duhová andulka, či nikoliv.

Vaše andulka je modrá žlutohlavá perlová. Rozdíl mezi světlekřídlou neperlovou kresbou a kresbou perlovou je v barvě plochy peříček a koncového lemu.

Šedokřídlá, světlekřídlá kresba má vnitřek tmavší se světlejším lemem. Perlová kresba má světlý vnitřek s tmavým lemem. Tedy zcela obráceně. Kresba lemu může být v různých barvách, od černé, přes skořicovou, po šedou, až v barvě základu barvy andulky. Tzv. bělokřídlost je nejčastěji právě u perlové mutace. U neperlových světlekřídlých, šedokřídlých, skořicových zpravidla barva není jen čistě bílá, jako u perlových andulek.

Právě rozmělněná barva lemu, která klame oko chovatele, často vede k nesprávnému zaměňování perel a duhovek.

Naštěstí je ifauna natolik bohatá na příspěvky, žádosti o určení, historicky poučné případy odhalení mutace, diskuzí ap., že si vše najdete a postupně osvojíte.

Snad nejhorší může být chybné přesvědčení o tom, že právě perlová andulka, vyznačující se stejnou škálou barev jako duhová, jakoby patří mezi andulky duhové. Zdánlivě stejné,l avšak mutačně jiné andulky, však mohou být dále pro chov velkým nebezpečím, především pro likvidaci chovu duhových andulek nesprávně určenými perlami. Experimenty míchání perel do duhovek jsou jen marným pokusem o dokázání pravdy některých zatvrzelých lidí. Z dlouhodobého hlediska horizuntu několika let, je však používání perlových andulek v chovu duhovek jen nezodpovědným krokem vedoucím k jistému konci genové stability čistého chovu andulek této krásné kombinace mutací.

Modré žlutohlavé andulky, zvláště v kombinaci s fialovou barvou základu těla, jsou stejně jako duhové velmi líbivé. Pokud Vám nejde o specializaci na duhové andulky, jistě bude ozdobou Vašeho chovu.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
zarubm@seznam.cz
775303288

11.5.2013 21:03
mitraton

XXX.XXX.72.41

Dobrý večer,

Ještě doplním, že pro naprostou jistotu určení, zda jde o duhovou nebo perlovou mutaci, je dobré podívat se na hrdelní znaky, které jsou u duhové celošedé, u perlové více, či méně prosvětlené. Jistě by bylo dobré vložit fotografii andulky z jiného pohledu, neboť velký vliv na dobré pozorování má kvalita monitoru. Upřímně, právě sedím u monitoru, který pamatuje časy dávné, prostě nejsem u svého počítače a je to znát smajlík Lepší foto určitě pomůže a pak to bude na jisto... Snad někdo, komu se zobrazuje fotografie lépe, může vyjádřit rovněž svůj názor. Ne vždy se lze spolehnout na kvalitní zobrazení i na jiné straně pozorovatelů. Stále však platí, že uživatelka saluki je v problematice znalá, proto není důvod jejímu určení nevěřit. Jinou a lepší fotografii však vřele doporučuji.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

11.5.2013 21:10
mitraton

XXX.XXX.72.41

Dobrý večer,

Zobrazil jsem právě fotografii na mobilním telefonu, kde to ve mě vyvolává jistou pochybnost. Prosím, zaměřte se při fotografování na bok andulky včetně křídelních letek. Fotografie ve mě vyvolává dojem, že křídelní letky nevykazují jednoznačně prokreslení perlové mutace. Aby nešlo o spekulaci, ale zodpovědné určení mutace, prosím ještě o trochu terpělivosti a nové fotografie.

Děkuji.

S pozdravem
Martin Záruba

11.5.2013 21:22
simonka.he

XXX.XXX.243.49

Dobrý den,

děkuji Vám moc za informace. Vaše rady jsou pro mě velmi cenné. Zasílám fotografii andulky, bohužel lepší fotografii nemám. Snad tato fotografie bude dostačující pro určení mutace. Děkuji

11.5.2013 21:46
mitraton

XXX.XXX.72.41

simonka.he napsal(a):
Dobrý den,

děkuji Vám moc za informace. Vaše rady jsou pro mě velmi cenné. Zasílám fotografii andulky, bohužel lepší fotografii nemám. Snad tato fotografie bude dostačující pro určení mutace. Děkuji

Dobrý večer,

Pokud správně lustruji internet, tak jste autorem fotografie jménem Aleš Vagovič a máte tento inzerát: https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/1990553/duhovky/

Pokud tomu tak je, je dotaz zbytečný, neboň inzerát jasně mluví o duhových andulkách.
Je vždy lepší nejdříve vědět jistě, zda mám duhovou nebo perlu a pak jí vydávat jako zaručeně perlovou. Nejedna perla špatně určená jako duhovka zmařila chovy začínajících chovatelů, kteří chtějí mít pravé duhovky.

Pokud se však chcete ujistit v určení mutace, rád pomohu, doporučuji však provést obdobnou fotografii, jako je duhová ve Vašem druhém příspěvku a v inzerátu, tedy z boku, kde budou vidět také zcela zjevně křídelní letky. Inzerent a uživatel autorské diskuze disponuje rozdílnými e-maily, tak se v tom upřímně moc nevyznám.

Přesto jsem vyjádřil jistou pochybnost nad určením a nerad bych to dokonal formou pokus omyl. Aby bylo určení jisté a zodpovědně vypovídající, doporučuji vložit zmíněnou fotografii.

S pozdravem
Martin Záruba

11.5.2013 23:10
saluki

XXX.XXX.6.82

jiná andulka smajlík

11.5.2013 23:19
saluki

XXX.XXX.6.82

Jinak od tohoto inzerujícího jsem dnes měla v mailu stručný dotaz, za kolik prodávám duhovky.

Ale myslím, že se tu spíš ptá zájemce o koupi, aby se nechal napálit. Andulky z tohoto inzerátu jsou duhové všechny tři. Ale v tomto foru je na první fotce andulka jiná.

11.5.2013 23:45
mitraton

XXX.XXX.72.41

saluki napsal(a):
Jinak od tohoto inzerujícího jsem dnes měla v mailu stručný dotaz, za kolik prodávám duhovky.

Ale myslím, že se tu spíš ptá zájemce o koupi, aby se nechal napálit. Andulky z tohoto inzerátu jsou duhové všechny tři. Ale v tomto foru je na první fotce andulka jiná.

Dobrý večer,

Tazatel, pokud není inzerující nám jistě situaci vysvětlí. Jde o muže, buď tu samou osobu vystupující pod dvěma e-maily nebo o někoho jiného. Snad to ani není podstatné, jde o správnou odpověď a zodpovědný npřístup k určení. Přecejen je mnoho přátel ifauny, kteří spoléhají na rady přispívajících a nelze je zklamat lehkomyslným střílením tipů bez jistoty na kterou čekají. Každopádně ruku do ohně, že se nejedná o tutéž andulku nedám. Kresebně to vypadalo zprvu na perlu, ale při detailnějším pozorování přes mobil (zlobí mi PC, nejsem u svého a již je to dědeček), mi to přijde jako duhová. Lepší fotografie ukáže více. Intuice mi říká, že jde skutečně o duhovou, což je patrno podle barvy částí letek, která je do šeda (snad vidím dobře).

Určení mutace, stejně jako pohlaví je spíše o kvalitě fotek, což někdy klame. V realitě je to určitelné velmi snadno, ale ty barvy na počítači, optické klamy, světla, neúplné fotky ap. smajlík

Věřím, že se se to vysvětlí.

PS: Dotazy na cenu mám rád. Není však pták jako pták, pes jako pes...Nejlepší je bavit se konkrétně nad andulkou jistých kvalit a chovatelské hodnoty.

Přeji dobrou noc.
Martin Záruba

12.5.2013 09:51
simonka.he

XXX.XXX.243.49

Dobrý den,

mám zájem o andulky od pana Vagoviče, jak jste už zjistili z distribuovaných fotek. Chtěla jsem se ujistit, že jsou opravdu duhové. Jsem začínající chovatelka v oblasti duhovek a moc s poznáním duhovky nemám zkušenosti. Proto jsem fotky umístila do diskuze, aby mi odpověděli opravdoví odborníci a měla jsem tak 100 % jistotu, co kupuju. Nerada bych perlovku vnímala za duhovku.

Děkuji Vám za velmi užitečné informace. Jenom bych se ještě chtěla zeptat z jakého kraje jste pane Martine Zárubo, ráda bych se na Vaše duhovky přijela podívat a blíže se seznámit s danou problematikou ( v případě že bydlíte blízko).

Moc děkuji.

12.5.2013 15:30
mitraton

XXX.XXX.72.41

simonka.he napsal(a):
Dobrý den,

mám zájem o andulky od pana Vagoviče, jak jste už zjistili z distribuovaných fotek. Chtěla jsem se ujistit, že jsou opravdu duhové. Jsem začínající chovatelka v oblasti duhovek a moc s poznáním duhovky nemám zkušenosti. Proto jsem fotky umístila do diskuze, aby mi odpověděli opravdoví odborníci a měla jsem tak 100 % jistotu, co kupuju. Nerada bych perlovku vnímala za duhovku.

Děkuji Vám za velmi užitečné informace. Jenom bych se ještě chtěla zeptat z jakého kraje jste pane Martine Zárubo, ráda bych se na Vaše duhovky přijela podívat a blíže se seznámit s danou problematikou ( v případě že bydlíte blízko).

Moc děkuji.

Dobrý den,

Suchdol nad Lužnicí.

Pokud to nemáte daleko, po domluvě se přijeďte podívat a popovídat si.

S chov. pozdravem
Martin Záruba
Tel: 775303288
zarubm@seznam.cz

12.5.2013 17:11
pampalini

XXX.XXX.243.186

simonka.he napsal(a):
Dobrý den,

Laik: Bledě modré nádech (Modré nebe s Duhovo -Perlovou šupinkovou mozajkou ??, krásný mixík ale krásná Andulka .Duhové ,právé duhové má pár opravdu zkušených chovatelů apoň zmého okolí a pak z Rakouska To samé téma Rozela Goldmate je to cit.téma i schémagrafu genetiky apd. Hezké konec víkendu všem ............

Přidejte reakci

Přidat smajlík