Dobrý večer,
tento pták mne velmi zaujal, jde o křížence neofémy ozdobné a tyrkysové. Pohlaví je v tuto chvíli sice úplně jedno, jedná se pro chov o de facto bezcenného ptáka, ale řekl bych že se jedná o samce.
Nicméně já už jsem takové dva hybridy u sebe měl, né odchoval, ale získal pro pozorování a fotografování. Jeden pocházel z Holandska, přivezl mi ho kamarád, druhý pocházel z Moravy. Zajímavé že, že to jsou vždy samci, samici jsem ještě neviděl. Jsou to vcelku elegantní ptáci. Takový kříženec je podle zkušeností belgických kolegů jistě neplodný.
Velmi rád bych ho získal pro další pozorování, jestli máte zájem tak se mi prosím ozvěte, nějak bychom se dohodli. Rád bych si ho také nafotil do své sbírky kříženců neofém.
S pozdravem
Jan Cvrček, mob. 721838279, cvrcek.h@seznam.cz
jendík
napsal(a):
nevím zdali je to samec nebo samice )bílí pasek na křidle namá)
No jo, to je jistý samec. A jistý kříženec neofémy ozdobné a tyrkysové, není pochyb. Pro mne opravdu velmi zajímavé, žádný z těch dvou předchozích kříženců červený pásek neměl, naopak měl výraznou modrou masku s jasně rozlišitelným páskem. Jeden měl také čistě žluté břicho, zatímco ten druhý a tento ho mají výrazně oranžové po tyrkysákovi. I když je to pták úplně na nic, pro mě z hlediska srovnávací morfologie kříženců pecka .
Zde se můžete podívat na fotografie toho křížence z Holandska: http://www.jancvrcek.cz/page/default/6
S pozdravem
Jan Cvrček
zbosace
napsal(a):
Pan Cvrček, asi to budete musieť napísať ešte raz....
Dobrý večer. No, asi ano, ale o úspěšné reflexi mého psaní dost silně pochybuji .
Pro zadavatele tématu: bez ohledu na cokoli by ten samec neměl mít samici žádnou, vzhledem k tomu že jde o de facto bezcenného křížence, který je navíc s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou neplodný. A i kdyby nedej bože byl, mláďata by rozhodně mít neměl. Proč, to je na delší diskusi, nejde jen o holý fakt, že by byli na světě další bezcenní kříženci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Doporučuji tohoto ptáka věnovat Honzovi, ten se ho nebude snažit dál rozmnožit. Jinak je to zvíře sice pěkné, ale vhodné tak akorát na krmení...