Dobrý den, prosím řekněte mi někdo jak se to s přepeřením korelky. Máme ji (jako mazlíka) od začátku dubna - od miminka, kdy začala sama zobat a nevíme stále zda je to holka či kluk - i když už je to Kubík :-D. Četla jsem že to poznám po přepeření. Kdy tedy to přepeřování žačne a jak to poznám, bude více "pelichat"? Zatím má ocasní pera žluto černé (proužkované) jako samička, ale oranžové flíčky na "tváři" mi přijdou dost výrazné. Děkuji
Dobrý den,
korela, pokud ji máte od miminka, začíná přepeřovat zhruba v půl roce života (5.-6. měsíc) v této době mění šat, přepeřuje. Přepeřování poznáte snadno, klec začne být plná peří, ale nejen velkých z křídel a ocasu ale zejména těch malých drobných peříček, které se dají snadno rozfoukat. Zaručeně přepeřování poznáte. Jde však pozvolna a může trvat déle. V této době doporučuji podávat ovoce a zeleninu, aby korelka dostala potřebné vitamíny. Určitě bych zařadila i speciální perličky na přepeřování, stojí pár korun a najdete je snad v každém normální zverimexu, nebo potřebách pro chovatele. Vypadá to takhle http://www.lussi.cz/lussi/eshop/4-1-Ptaci/408-2-Vitaminy , korelce to usnadní přepeřování. V této době také může korelka cítit nepohodlí. Mění se jí pírka, jednak ji to svědí a druhak nově rostoucí brka mohou při dotyku zabolet. Tím se jí může i trošku změnit nálada, ale nebojte. Mám korelky doma dvě a vždy když přepeřují tak zároveň a to potom ten borčus stojí za to. Korely přepeřují dvakrát do roka, na jaře a na podzim, zkrátka podobně jako kočka či pes. Doporučuji v této době také korelku rosit rozprašovačem obyčejnou vodou, jednak se umyje a smyje ze sebe nečistoty, druhak to bude mít ráda, a peří se tím jen vyčistí a zlepší a může to i pomoci v době přepeřování. V letních horcích rosím denně a korelky to někdy vyloženě vyžadují. Po přepeření teprve poznáte, zda máte doma samičku či samečka, ale můžete to poznat už teď. Jelikož korelku máte odmalička, všímáte si jejiích hlasových projevů. Pokud jde o zejmená tišší typ, jde o samičku, pokud se však korelka prezentuje hlasitěji pískáním, cvrlikáním či pískáním melodií, máte doma samečka. Přeji hodně úspěchů s mazlíkem.