Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je u andulek určení dospělosti jednotné pro všechny(až dosáhnou určitého věku) nebo jestli je to individuální, mám samičku, je stará asi 4-6 měsíců a samečka asi o 2 měsíce staršího a chtěl bych se zeptat jestli samička je schopná mít mladé, podle ozobí bych řekl že ano, spousta lidí tu psalo, že pokud to andulce zhnědne, je připravená k hnízdění, právěže se i tak se samečkem k sobě mají. Proto bych chtěl vědět jestli jim můžu dát budku nebo to mám nechat na zimu. Děkuji za odpovědi.
- omlouvám se za kvalitu fotky...
juro222

XXX.XXX.71.211
Dobrý deň, určite si počkajte na jar budúceho roka oplatí sa to, vtáky sú pohlavne dospelé, ale je dobré ich nechať hniezdiť vo veku minimálne jeden rok. Potom Vám určite vyvedú krásne mladé. Nikam sa neponáhľajte všetko má svoj čas. Tak nech sa Vám darí v chove.
machin
napsal(a):
Dobrý den!Určitě je lepší ještě počkat,ale pokud fotografie neskresluje a andulka v pravo má červené oko a jednolitě hnědé ozobí,tak je to také samec!!!!!!!!!!
Jde-li opravdu o lutino (červené oči, bílé letky...) je to SAMICE
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/821393/andulka-lutino-pohlavi
machin
napsal(a):
Dobrý den!Určitě je lepší ještě počkat,ale pokud fotografie neskresluje a andulka v pravo má červené oko a jednolitě hnědé ozobí,tak je to také samec!!!!!!!!!!
Tak samce s takto "až hnědým" ozobím jsem ještě neviděla. Samci lutin mají růžové-pokud se nemýlím. Dle mě-jasná samička.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to samička na 100%, to je bez depat. A klidně jí už teď můžete dát budku, při vhodné stravě hnízdí andulky i v přírodě už od tří měsíců pokud k tomu mají podmínky. Mláďata budou stejná jako od ročního páru, nemusíte se ničeho bát.
napsal(a):
Je to samička na 100%, to je bez depat. A klidně jí už teď můžete dát budku, při vhodné stravě hnízdí andulky i v přírodě už od tří měsíců pokud k tomu mají podmínky. Mláďata budou stejná jako od ročního páru, nemusíte se ničeho bát.
na rady podobných "znalců přírodního života" se vykašlete, pohlavní dospělost se nekryje s fyzickou
(ano např. v některých etnikách rodí často i 13 leté dívky)
počkejte do jara

lupus4
napsal(a):
na rady podobných "znalců přírodního života" se vykašlete, pohlavní dospělost se nekryje s fyzickou
(ano např. v některých etnikách rodí často i 13 leté dívky)
počkejte do jara
Porovnávání dospívání andulek s dospíváním lidí je neprofesionální a hodně laciný argument.
Hnízdění ptáků starších 12 měsíců se opisuje od nepaměti z jedné publikace do druhé. Pokud se nezajímáte o ornitologii a život ptáků v přírodě (píšu záměrně ptáků a ne zvířat všeobecně protože se zajímám hlavně o ornitologii) tak se k mé reakci ani nevyjadřujte. V opačném případě doporučuji učit se a učit se.
napsal(a):
Porovnávání dospívání andulek s dospíváním lidí je neprofesionální a hodně laciný argument.
Hnízdění ptáků starších 12 měsíců se opisuje od nepaměti z jedné publikace do druhé. Pokud se nezajímáte o ornitologii a život ptáků v přírodě (píšu záměrně ptáků a ne zvířat všeobecně protože se zajímám hlavně o ornitologii) tak se k mé reakci ani nevyjadřujte. V opačném případě doporučuji učit se a učit se.
Ano anče je schopno ve volné přírodě zahnízdit ve věku +3měs. Zahnízdí max. JEDNOU
a příznivé období skončí.(Nehledě na nesrovnatelnou pestrost přírodní potravní nabídky)Určitě nehnízdí všichni a není to "standard".
Čili schopnost zahnízdit v tomto věku nezpochybňuji...ale k čemu je to dobré ?
A teď u "chovatele" nechá hnízdit odrostlá mláďata..x krát po sobě, na směsi pár druhů zrní
+ vaj. míchanici...(v lepším případě). A teď mi uveďte JEDEN rozumný důvod PROČ je nenechat vyspět.
protože se zajímám hlavně o ornitologii
Ó "velmistře" uveďte JEDEN rozumný důvod PROČ
napsal(a):
Stalo sa to tak:
Bol odvysielaný dokumentárny film "Austrálie země papoušků" na TV Barandov. Tento dokument je možné stiahnuť na internete a pozrelo si ho asi veľa chovateľov.
Mimo iného, tam český komentár hovorí, že mláďatá anduliek sa môžu množiť už dva mesiace po vyliahnutí.
Pozrite si tento dokument "Austrálie země papoušků" napríklad tu:
http://www.youtube.com/watch?v=LxGDBt7lYVQ
a dajte si 22 minútu.
Citujem z uvedeného filmu z cca 22 minúty a 30 sekundy filmu:
"...za nekolik dnú snese samička kolem šesti vajíček jenš se za pár týdnú vilíhnou. ... Matka pak krmí slepá holátka vydatnou tekutinou, připomínající mlého a ta rychle rostou. Do 12 dnú jim začnou křídla obrústat peřím. Za pouhé čtyři týdny sou takška schopna opustit hnízdo. Je k nevíže, že tyto mláďata se jen za 60 dní od vylíhnutí mohou sama množit."
(ospravedlňujem sa za možné pravopisné chyby v češtine. Neprekladal som to z toho dôvodu, aby som aj ja niečo neskomolil)
Nevidel som originál, ale mám za to, že to mohol byť zlý preklad, alebo aj zlý komentár v originály. Po vyletení z hniezda rodičia mláďatá dokrmujú ešte asi 3 týždne, takže sa mi moc nechce veriť, že by už o týždeň po tom, čo ich rodičia prestanú kŕmiť, mali vajcia. Sám som andulky choval naposledy pred asi 30 rokmi, ale myslím, že to by sa museli začať páriť už dva týždne po vyletení z hniezda, aby mali v 60 dňoch vajcia. (chcel by som tu upozorniť tých, čo sa radi chytajú slovíčok, že párenie sa nepovažuje za množenie. Množenie u vtákov začína znesením vajca)
Skôr som toho názoru, že bol komentár popletený a malo to byť tak, že rodičia majú ďalšiu znášku už 60 dní po vyliahnutí mláďat. To by aj zodpovedalo. Tý, čo andulky chovajú, alebo chovali vedia, o čom hovorím.
Ďalej by som, mimo množstva iných detailov, chcel poukázať na vetu citujem komentár: "Matka pak krmí slepá holátka vydatnou tekutinou, připomínající mlého..."
Pokiaľ viem, tak toto je u holubov a nie anduliek. To len chcem poukázať, že niekedy sa neodborne povie to, čo odborne sa radí k inému druhu.
Som presvedčený o tom, že zrod informácie, šíriace sa internetom, že andulky môžu hniezdiť takto skoro (ako aj uvádza diskutujúci sivas) je práve tento dokument. Táto informácia sa dostala na internetové fóra chovateľov, ako 100% informácia, že andulky dospievajú v 2 mesiaci života a šíri sa táto informácia "internetovými na 100% chovateľmi" ďalej.
Ak máte iný relevantný dôkaz, uveďte ho prosím. Ale uvedomte si, že nieje kde sa s odchovom ponáhľať. Rok ubehne ako voda a vy si budete istý, že máte silných jedincov, pripravených na chov. A ja som presvedčený o tom, že tak je to aj vo voľnej prírode, kde sa cyklus sucha a úrody ročne opakuje. To znamená, že tento rok vyliahnuté mláďatá sa začnú množiť až ďalší rok. Výnimky, ktoré určite sú, nerobia pravidlo.
Doteraz sa vo všetkých odborných literatúrach (tak, ako píše lupus4) hovorí o pohlavnej dospelosti anduliek vo veku 12 mesiacov. Zrazu je to inak. Prečo, lebo bol odvysielaný tento dokument, o ktorom píšem. Lebo je tu internet, ktorý znesie všetko.Pretože sú tu diskutujúci, o ktorých ani nevieme, či sú chovatelia, alebo sa za nich len vydávajú, ale vieme že posúvajú aj neoverené informácie ďalej, ako overené a dezinformujú tak hlavne mladých, začínajúcich chovateľov, ktorý si myslia, že si kúpia mladú andulku a už musí mať mladé.
Uveďte jednu odbornú literatúru, kde je napísané, že andulky majú pohlavnú dospelosť vo veku 2, alebo 3 mesiacoch.
Vzpomínám si, že kdysi, když otec choval andulky, si nechal doma v chovném hejnu odchovanou lutino samičku z 1. hnízdění, co se mu moc líbila. Ta neplánovaně a nečekaně (možná z nedostatku znalostí ohledně chovu) zahnízdila ihned po prvním přepeření s lichým starým samcem. Měli v 1. hnízdě 5 mláďat, ze kterých vyrostli úplně normální jedinci. Nasedli 2x po sobě, byl konec sezóny a byly celému hejnu odebrány budky. Pak přišlo pelichání. Na mladé samici nikdo nepostřehl žádné vysílení ani to, že by jí cokoliv chybělo. Neuvádím tuto zkušenost jako samozřejmost, ale jako jednotlivý případ. Hnízdění tak mladé andulky nebylo určitě v plánu, ale otec ji nechtěl izolovat od ostatních, což by pro hejnový druh ptáka nebylo taky dobře. Jen souhlasím s tím, že pokud je mládě v dobré kondici a má vyhovující podmínky vč. vyhovující stravy, pak je schopno ihned po dosažení pohlavní dospělosti odchovat mladé a to neplatí jen u andulek. Znám ještě případ, kdy 4 měsíce starý 1,0 výstavní andulky oplodnil dospělou samici, které padl samec. Na krmení mladých se údajně podílel.
mozaik
napsal(a):
Vzpomínám si, že kdysi, když otec choval andulky, si nechal doma v chovném hejnu odchovanou lutino samičku z 1. hnízdění, co se mu moc líbila. Ta neplánovaně a nečekaně (možná z nedostatku znalostí ohledně chovu) zahnízdila ihned po prvním přepeření s lichým starým samcem. Měli v 1. hnízdě 5 mláďat, ze kterých vyrostli úplně normální jedinci. Nasedli 2x po sobě, byl konec sezóny a byly celému hejnu odebrány budky. Pak přišlo pelichání. Na mladé samici nikdo nepostřehl žádné vysílení ani to, že by jí cokoliv chybělo. Neuvádím tuto zkušenost jako samozřejmost, ale jako jednotlivý případ. Hnízdění tak mladé andulky nebylo určitě v plánu, ale otec ji nechtěl izolovat od ostatních, což by pro hejnový druh ptáka nebylo taky dobře. Jen souhlasím s tím, že pokud je mládě v dobré kondici a má vyhovující podmínky vč. vyhovující stravy, pak je schopno ihned po dosažení pohlavní dospělosti odchovat mladé a to neplatí jen u andulek. Znám ještě případ, kdy 4 měsíce starý 1,0 výstavní andulky oplodnil dospělou samici, které padl samec. Na krmení mladých se údajně podílel.
Píšete, že samička zahniezdila po prvom preperení, v akom to bolo veku? Ja sa priznám, že neviem, kedy andujky prvý krát preperujú, ale dosť pochybujem, že v druhom, alebo treťom mesiaci.
Ďalej píšete, citujem: Jen souhlasím s tím, že pokud je mládě v dobré kondici a má vyhovující podmínky vč. vyhovující stravy, pak je schopno ihned po dosažení pohlavní dospělosti odchovat mladé a to neplatí jen u andulek.
Tak to je jasné, že po dosiahnutí pohlavnej dospelosti je to možné, ale tu sa práve jedná o to, kedy to je.A je pohlavná dospelosť to, že je schopná plodiť?
lupus4 mal vo svojom príspevku pravdu, aj 13 ročné dievčatá sú už pohlavne vyspelé a niektoré aj v 10 rokoch, ale je to aj čas vhodný na to, aby mali deti? No a keby mali, myslíte, že by to potom na nich bolo nejak vidieť? Vy píšete, že na tej lutino samičke to nebolo vidieť.
A potom, je hranica pohlavnej nedospelosti a dospelosti vhodná na rozmnožovanie?
Ešte píšete o 4 mesačnom samcovi výstavnej andulky, ako oplodnil samicu.
Nechcem spochybňovať vaše poznatky, ale ktoré z nich sú vaše vlastné podložené vlastnými odchovmi a nie sprostredkované.
Práve toto je ten problém, že každý píše sprostredkovane.

Lupus4:
Mak17 se ptal, jestli jeho 4-6 měsíců stará samička je schopna v tomhle věku hnízdit. Psal jsem, že při vhodné stravě ano. Tzn. nejen suché proso a vařené vejce, ale důležitá je kvalitní směs naklíčených zrnin, hodně zeleného. Zelené nemyslím hodit list salátu nebo pampelišek, ale natrhat travní směs jako když sečete na louce králíkům. V tom je spousta různých druhů travin, jejich květů a nezralých semen, najdou tam i ukrytý hmyz. To je pro andulky kvalitní krmení v době hnízdění.
Samozřejmě můžete přidat i vaječnou směs, ale ta není až tak důležitá.
V době mimo hnízdění stačí podávat kvalitní suchou směs zrnin a sem tam něco pro zpestření.
Při tomhle krmení můžete odchovávat klidně od čtyřměsíčních ptáků, kteří už nejsou mláďata, ale jsou to přepeřené, pohlavně dospělé andulky připravené k reprodukci v případě, že o ně bude dobře postaráno.
Samozřejmě v zajetí není vůbec nutné je nechat hnízdit v tomhle věku a klidně můžete rok počkat, andulek je všude spousta a nic nás netlačí.
Reprodukci v tomhle věku mají andulky nastavenou od přírody. Reagují totiž na déšť, protože po dešti vyroste tráva a je dostatek krmení. Pokud příznivé podmínky přetrvávají tak hnízdí několikrát po sobě a samozřejmě začnou hnízdit i přepeřená mláďata starší tří měsíců. To všechno je tak nastaveno protože pak třeba nehnízdí několik let, až dokud zase nebudou příznivé podmínky.
Tinnoc:
Máte pravdu momentálně jsem už jenom, jak jste napsal, "internetový na 100% chovateľ"
Bohužel jsem musel chov zrušit, ale přesto mám za sebou dlouhou řadu let zkušeností. Proto si dovolím sem občas ještě něco napsat.
Ohledně toho dokumentu Vám poradím se podívat na originál v anglickém jazyce. Protože jste si informace Vašim překladem překroutil a upravil pro sebe tak aby Vám to sedělo a pouštíte je dál. Nicméně to, ale není jediný zdroj informace o hnízdění mladých andulek.
Hledejte v literatuře a na internetu a najdete toho daleko víc. Já nemám potřebu Vám něco podsouvat nebo se o tom dohadovat. Napsal jsem jen fakta.
Snad jen Vám napíšu, že přímo pod nosem to máte v knihách od pana Vašíčka, Vegera, Wágnera. Je třeba ale číst odstavce Život v přírodě a ne Chov v zajetí kde se opravdu pořád dokola opisuje věk dospělosti ve dvanácti měsících. Dočtete se tam i to, že pánové Marshall a Serventy už v roce 1958 zjišťují, že samci andulek jsou schopni oplodnit vajíčka za 60 dní po opuštění hnízda.
Před lety, asi 1998, byla v ČR vydána kazeta Ptáci Austrálie kde tyhle informace taky získáte a to myslím přímo od prof. RNDr. Zdeňka Veselovského. I v Austrálii byla před lety vydána série videokazet o životě australských papoušků.
Takže opravdu Vámi uvedený dokument opravdu není jediným zdrojem informací. Tímhle pro mě tahle dabata končí.
Mozaik:
nejen já, ale i mí přátele mají podobné zkušenosti. Děkuji za Váš postřeh a příspěvek.
napsal(a):
Lupus4:
Mak17 se ptal, jestli jeho 4-6 měsíců stará samička je schopna v tomhle věku hnízdit. Psal jsem, že při vhodné stravě ano. Tzn. nejen suché proso a vařené vejce, ale důležitá je kvalitní směs naklíčených zrnin, hodně zeleného. Zelené nemyslím hodit list salátu nebo pampelišek, ale natrhat travní směs jako když sečete na louce králíkům. V tom je spousta různých druhů travin, jejich květů a nezralých semen, najdou tam i ukrytý hmyz. To je pro andulky kvalitní krmení v době hnízdění.
Samozřejmě můžete přidat i vaječnou směs, ale ta není až tak důležitá.
V době mimo hnízdění stačí podávat kvalitní suchou směs zrnin a sem tam něco pro zpestření.
Při tomhle krmení můžete odchovávat klidně od čtyřměsíčních ptáků, kteří už nejsou mláďata, ale jsou to přepeřené, pohlavně dospělé andulky připravené k reprodukci v případě, že o ně bude dobře postaráno.
Samozřejmě v zajetí není vůbec nutné je nechat hnízdit v tomhle věku a klidně můžete rok počkat, andulek je všude spousta a nic nás netlačí.
Reprodukci v tomhle věku mají andulky nastavenou od přírody. Reagují totiž na déšť, protože po dešti vyroste tráva a je dostatek krmení. Pokud příznivé podmínky přetrvávají tak hnízdí několikrát po sobě a samozřejmě začnou hnízdit i přepeřená mláďata starší tří měsíců. To všechno je tak nastaveno protože pak třeba nehnízdí několik let, až dokud zase nebudou příznivé podmínky.
Tinnoc:
Máte pravdu momentálně jsem už jenom, jak jste napsal, "internetový na 100% chovateľ"
Bohužel jsem musel chov zrušit, ale přesto mám za sebou dlouhou řadu let zkušeností. Proto si dovolím sem občas ještě něco napsat.
Ohledně toho dokumentu Vám poradím se podívat na originál v anglickém jazyce. Protože jste si informace Vašim překladem překroutil a upravil pro sebe tak aby Vám to sedělo a pouštíte je dál. Nicméně to, ale není jediný zdroj informace o hnízdění mladých andulek.
Hledejte v literatuře a na internetu a najdete toho daleko víc. Já nemám potřebu Vám něco podsouvat nebo se o tom dohadovat. Napsal jsem jen fakta.
Snad jen Vám napíšu, že přímo pod nosem to máte v knihách od pana Vašíčka, Vegera, Wágnera. Je třeba ale číst odstavce Život v přírodě a ne Chov v zajetí kde se opravdu pořád dokola opisuje věk dospělosti ve dvanácti měsících. Dočtete se tam i to, že pánové Marshall a Serventy už v roce 1958 zjišťují, že samci andulek jsou schopni oplodnit vajíčka za 60 dní po opuštění hnízda.
Před lety, asi 1998, byla v ČR vydána kazeta Ptáci Austrálie kde tyhle informace taky získáte a to myslím přímo od prof. RNDr. Zdeňka Veselovského. I v Austrálii byla před lety vydána série videokazet o životě australských papoušků.
Takže opravdu Vámi uvedený dokument opravdu není jediným zdrojem informací. Tímhle pro mě tahle dabata končí.
Mozaik:
nejen já, ale i mí přátele mají podobné zkušenosti. Děkuji za Váš postřeh a příspěvek.
to sivas
Já taky nikde schopnost andul zahnízdit v mladém věku nezpochybňoval (jednak to uvádí literatura
Z.Veger, Vašíček) jednak se mi to také i stalo u ml. z 1. hnízda, přesně jak tu popisuje "mozaik", jen jsem jim snůšku vyhodil a nenechal je "dokonat dílo". Jinak mi nikdo nevymluví, že zejména pro ultramladé samičky se tato zátěž (tvorba vajec ... atd ) nepodepíše na jejich organismu.
Více než propagovat schopnost "mladých mít mladé" bych v zájmu těchto podivuhodných ptáčků
raději šířil váš postřeh (a mojí praxi) o dodávání obrovského množství zeleného + naklíčeného.
Já jim každý den, když sekám trávu pro želvy, hodím "otýpku" luční směsy a 1 - 2 drny i se zemí
a mohou mít v krmítkách cokoli, všeho nechají a jdou se "probírat" zeleným. Z drnů vybírají i kukly
lučních mravenců, co se tam kolikrát připletou.
to Tinnoc : sivas má s tím "účelovým" překladem pravdu
takže za mne shrnuto : ano i velmi mladé anče jsou schopny mít "ještěmladší"
ALE osobně nevidím JEDINÝ důvod proč to tak praktikovat.
tinnoc
napsal(a):
Píšete, že samička zahniezdila po prvom preperení, v akom to bolo veku? Ja sa priznám, že neviem, kedy andujky prvý krát preperujú, ale dosť pochybujem, že v druhom, alebo treťom mesiaci.
Ďalej píšete, citujem: Jen souhlasím s tím, že pokud je mládě v dobré kondici a má vyhovující podmínky vč. vyhovující stravy, pak je schopno ihned po dosažení pohlavní dospělosti odchovat mladé a to neplatí jen u andulek.
Tak to je jasné, že po dosiahnutí pohlavnej dospelosti je to možné, ale tu sa práve jedná o to, kedy to je.A je pohlavná dospelosť to, že je schopná plodiť?
lupus4 mal vo svojom príspevku pravdu, aj 13 ročné dievčatá sú už pohlavne vyspelé a niektoré aj v 10 rokoch, ale je to aj čas vhodný na to, aby mali deti? No a keby mali, myslíte, že by to potom na nich bolo nejak vidieť? Vy píšete, že na tej lutino samičke to nebolo vidieť.
A potom, je hranica pohlavnej nedospelosti a dospelosti vhodná na rozmnožovanie?
Ešte píšete o 4 mesačnom samcovi výstavnej andulky, ako oplodnil samicu.
Nechcem spochybňovať vaše poznatky, ale ktoré z nich sú vaše vlastné podložené vlastnými odchovmi a nie sprostredkované.
Práve toto je ten problém, že každý píše sprostredkovane.
S tou lutino samičkou to není zprostředkované. Bohužel si nepamatuju ani já ani táta, kolik jí bylo týdnů nebo měsíců, je to už dlouho a nenapadlo nás dělat si poznámky kvůli dnešní diskuzi, ale taková zkušenost se nezapomíná. Už při přečtení názvu tématu v diskuzi jsem si na to vzpomněl a zapojil se.
Pokud dobu přepeřování budu porovnávat s ostatními malými ptáky, potom začíná po 8. týdnu věku a trvá max. 2-3 měsíce. Velmi záleží na teplotě prostředí, kondici a krmivu. Při chladném počasí, kvalitní stravě a perfektní kondici je přepeření celkem rychlé. Pokud si spočítám, že andulka začne přepeřovat kolem 2. měsíce a přepeří do 2 měsíců, potom může nasednout ve 4 měsících. Nelze to vztahovat na celou populaci, ale individuálně je to určitě možné. Bylo by dobré, kdyby chovatelé andul uvedli počátek a délku přepeřování. Potom by to šlo spočítat poměrně jednoduše. U andulek, kde je dobře vyjádřeno sociální chování, je i dobře vidět, kdy se začnou samičky i samečci chovat jinak. A k otázce "A je pohlavná dospelosť to, že je schopná plodiť?" odpovídám Určitě ano, i když není obvykle dokončený tělesný vývoj a nelze to doporučit. Pokud je jedinec pohlavně dospělý, pak dokáže samice vyprodukovat vajíčko a samec spermie, i když ne každá pohlavní buňka bude životaschopná a funkční, část bude. U samců nastupuje plodnost obvykle později, takže si myslím, že ve 4 měsících bude plodný samec andulky větší vzácnost než stejně stará plodná samička. Taky bych zdůraznil to, že andulka pocházející z Austrálie není vázaná rozmnožovacím obdobím na roční období (jako např. evropští pěvci), ale na období hojnosti, tzn. nemá potřebu čekat na další jaro, aby mohla hnízdit. Podle toho, co má zafixováno od předků stačí, aby byla vydrážděna dostatkem a pestrostí potravy a pokud je pohlavně dospělá, může to začít.
Asi jsem nenapsal nic nového a snad zde někdo uvede konkrétní případ z vlastní zkušenosti. Při dnešním dostatku andulek by ani nebyl problém si sehnat vylétlá mláďata (třeba 2,1), splnit jim vše, co potřebují a udělat pokus s přesnými záznamy. Snad tu poslední větu nevezme někdo jako návod k týrání, myslím, že tak se to stejně celkem běžně děje u množitelů.