Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.10.2013 20:09
eloren

XXX.XXX.110.73

Zdravím,

potřebuji poradit s korelou - zkoušela jsem si něco načíst, ale dala bych přednost radám přímo od chovatelů k tomuto konkrétnímu případu.

Nedávno se mi dostala do rukou korela od známého. Údajně je to samec (ale těžko říct, jak to poznat, dost pochybuji, že onen známý to snad věděl), třináct let starý, takže žádný mladíček. Má očividně nemocné oči, takové zarudlé, veterinář řekl, že je to pravděpodobně nedostatkem vitamínů. Tomu bych i věřila, otázka je, jak do korely vitamíny nacpat - když tedy nepočítám vitamíny zamíchané do zrní. Korela žere směs zrní, ale to je tak všechno, veškeré ovoce, zeleninu a jiné "vymoženosti" zcela přehlíží a odmítá. Co se týče chování, korela ráda šplhá po kleci - můžu ji nechat celý den venku a nehne se z vršku klece, jen občas zaleze dovnitř. V takovém případě je agresivní, syčí a pokouší se klovat. Čas od času (tak jednou do měsíce, víc ne) se pokusí o let, ale vždycky někam nabourá, spadne na zem a pak řve, dokud někdo nepřijde a nepřendá ji zase zpátky na klec - to si pak klidně vleze i na prst a není tolik agresivní, ale je vidět, že nejlíp je mu na kleci.

Nikdy jsem korelu nechovala, jen jednou kdysi dávno andulku (a to jsem byla ještě malá, takže se o ni starali spíš rodiče) a tím moje zkušenosti s ptactvem končí. Přesto bych korele ráda poskytla co nejlepší možnou péči, v ideálním případě přispěla ke zlepšení jejího zdravotního stavu (což se týká jak očí, tak i její zřejmé neschopnosti létat - může to být i tím, že to prostě neumí, ale připadá mi, že jí chybí některá brka na křídlech, tak to možná bude i kvůli tomu). Žádám proto o každou radu a pomoc - zejména ohledně toho, jak korelu naučit přijímat i jinou potravu než zrní.

Také mě napadlo pořídit jí společníka či společnici, druhou korelu (i když nejdřív bych asi musela přesněji určit pohlaví téhle), nicméně v tomhle směru mám trochu pochybnosti, aby si tahle korela ve svém věku na společníka zvykla a jeden nebo druhý pták tím nestrádali. Jak říkám, s chovem jakýchkoli papoušků mám mizivé až žádné zkušenosti, přivítám každou radu a každý názor.

Předem děkuji,

Hanzalová

18.10.2013 15:32
ela2000

XXX.XXX.100.213

Dobrý den,

jste hodná, že jste se ujala takto starého koreláka. Co se týče těch vitamínů, pokud je nechce přijímat v ovoci a zelenině, zaměřte se hlavně na vitamíny, které se dají volně koupit, například ty barevné perličky. Prodávají se snad všude za dobrou cenu a ptákům chutnají, také zkuste třeba zelené krmení, ale také kupované, většinou to jsou ty malé pytlíčky s nasušenými květinami a bylinkami, Nasypte mu to do misky a nechte tam, uvidíte, že je časem objeví. Korelky bývají velmi zvědavé. Co se týče ovoce a zeleniny, tak moje korela na ovoce moc není. Vždy si dá ráda zeleninu ve formě listu salátu, nastrouhané mrkve. Přes léto krmím i pampeliškou a sedmikárskou, to také bez problémů přijímá. Ale ovoci se vyhýbá. Teď poprvé po dvou letech co ji mám ochutnala hroznu, a to jen díky tomu, že je moc zvědavá co panička mlsá a když viděla, že ji jím a dala jsem ji stejnou ochutnat, tak to vyzkoušela a ve finále měla od tmavé hrozny celý zobáček. Ale je to hodně o zvyku, i o tom jaký má k vám pták vztah, Pokud máte rozmazlence jako já, který touží ochutnat vše co jím, jde to snadno. Takto bych mu to zkusila dát nějak do klece a vyčkávala, co s tím koreláček udělá. Nebo například bych utrhla kousek salátu a vložila mu to do mističky s krmením, nebo zavěsila, nebo zkusila dát z ruky, pokud je na vás zvyklý. Zkuste ho přemluvit. Takto jsem naučila i já svou samičku jíst salát, jedině z ruky a také se tím posunul náš vztah dál, to jí byly dva měsíce a byla ještě malinká a bojácná, ale po několikadenním zkoušení nabízení salátu se nakonec přemluvit nechala a zjistila, že se ruky nemusí bát, protože z ní dostane vždy něco dobrého. Takto to zkuste i se slunečnicí a nabízejte ji z ruky, at si na vás koreláček zvykne a ruky se neboji a nemusí být agresivni. Zrejme je hodne fixovan na klec, kde se citi jedine bezpecne, proto ho odtud neberte a snazte se komunikovat s nim kdyz je v nebo na kleci. Nenasilne. Asi se mu nikdo moc nevenoval a nemazlil se s nim. To je skoda. Nevim jestli ho nejaky jeho zafixovany strach z lidi odnaucite, ale pokusit se o to muzete a ukazat mu, ze vy mu neublizite. Zkuste si take udelat doma vlastni michanici. Uvarte natvrdo vajicko, nastrouhejte do misticky, pridejte nastrouhanou mrkev, piskot, trosku medu, ulozte do lednicky a kazdy den mu dejte cerstvou lzicku teto smesi do misticky, uvidite, ze urcite ochutna. Je to take velky zdroj vitaminu. Co se tyce tech brk, tak to muze byt opravdu problem v litani, ale otazka je proc mu chybi? Mozna bych s nim zasla na podrobnejsi vysetreni k veterinari se specializaci na papousky. Jestli je to dusledek spatneho prepereni? Pri preperovani take vasemu papouskovi dodavejte specialni vitaminy, ktere opet koupite vsude v chovatelskych potrebach. Jsou to vitaminy urcene k podavani primo pri preperovani. Ma to usnadnit prubeh vymeni per. Co se tyce druhe korely, byt vami, do toho nejdu. Pokud mate je tento papousek bojacny a k lidem nema duveru, novou korelu to zrejme take nauci a budou spolu vice divoci. A co horsi, prestane vas potrebovat, protoze bude mit druha. A pak budete mit dva divoke papousky, z nichz ani jeden se nebude dat ochocit. Zamerte se na tohoto korelacka a uvidite, jak moc se posunete dal. Kazdopadne vam drzim pesti. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík