Andulka tiše "vrčí"!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2013 00:25
martihan

XXX.XXX.207.33

Zdravím všechny,
ráda bych nakousla téma tichého "vrčení" u andulky, protože jsem o tomto ještě neslyšela a nečetla ani na internetu. Mám anduláka - 2 měsíční mládě. Koupila jsem ho asi v 6 týdnech po vylíhnutí. A právě teď jsem s ním zažila něco nového:
Krmila jsem ho v kleci z ruky - zrní nasypané na dlani, andulák na dlani a zobe. moje ruka byla v těsn blízkosti zvonečku, který visí na houpačce. Normálně si se zvonečkem krásně hraje a povídá - je stříbrný, myslím že se v něm vidí. Andulák si na dlani popošel a v tom uviděl ten zvoneček, jak se mi dotýká dlaně. Hlavu vystrčil dopředu a najednou začal velmi tiše vrčetsmajlík! Bylo to opravdu vrčení - opravdu tiché, v místnosti byl naprostý klid. zavrčel asi 10x přímo na ten zvoneček a pak do něj začal ťukat zobákem - ne špičkou, ale zepředu naplocho, jako by ho chtěl odstrčit pryčsmajlík. Když skončil (stále na mé dlani), začal si o dlaň otírat čelíčko (nad ozobím). To jsem taky ještě nezažila.
Proto se ptám - máte s vrčením u andulky taky nějakou zkušenost? Co to znamená? Je to opravdu druh "varování", jako třeba u psů????

Hanka

19.1.2019 22:02
Nanana

XXX.XXX.13.249

Me dela to same. Taky u zvonecku. Ale nevim, co to znamena.

20.1.2019 09:40
Phyllobatesvittatus12

XXX.XXX.55.137

Z mých zkušeností se jedná o "vyznání lásky".
Andulce se zvoneček líbí, a proto vrčí.

20.1.2019 10:34
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Když navěšíte do klecí zvonečky, zrcátka a podobné hovadiny,tak se pak nedivte,že se chová nepřirozeně.
Určitě to není pes,nekousne,to se bát nemusíte.
Chovatel by se měl snažit zajistit prostor z přírodních materiálů,větvičky ,dřívka ,ovoce a pod.
Zvonečky nějak na stromech nerostou.

20.1.2019 19:42
Phyllobatesvittatus12

XXX.XXX.55.137

"Zvonečky nějak na stromech nerostou."

To tedy souhlasím, ale moji anduláci to dělají, když k nim přijdu.
Teď jsem si o tom něco zjišťovala a našla jsem, že to dělají, když jsou spokojeni nebo mají zlost.

https://www.radaveterinare.cz/okrasne-ptactvo/clanky/ptaci-rec-tela-co-se-vam-papousek-snazi-rict-ocima-a-hlasovym-projevem-28

"Vrnění a předení není stejné jako u kočky. Ptačí předení je spíš jako jemné vrčení, papoušek vám tak dává najevo svoji spokojenost, ale také zlost. Tento hlasový projev je opět potřeba vnímat v kontextu aktuální situace a prostředí."

Přidejte reakci

Přidat smajlík