Zdravím. Byla jsem dnes navštívit zverimex a očkem jsem koukla i na ptactvo. Byla tam andulka se zobákem v horní části s rozštěpem až po ozobí, které už bylo také trochu prasklé a dolní část zobáku byla velice přerostlá. Andulka je čiperná, žere, jen je trochu načepířená. A tak bych se chtěla zeptat, jestli nemá s tímto někdo zkušenosti. Zželelo se mi jí a ráda bych jí pomohla. :)
chiqito

XXX.XXX.237.194
Pokud máte doma nějaké papoušky, pak jen v případě, že jste si na 100, ale lépe na 110 % jista, že nejde o projev virové nemoci - třeba PBFD (ta poznámka o přerostlém zobáku se se mi nelíbí). To onemocnění by se mělo projevit také částečnou ztrátou/poruchou opeření.
Jestli nemáte doma jiné ptactvo a máte čas i odvahu bojovat s možno vážnějším problémem, než se na první pohled může zdát, pomozte jí. Zverimex pro ní není to nejlepší místo a pravděpodobně se nenajde nikdo další s dobrým úmyslem. PBFD není na člověka nebo jiné savce přenosná. Přeji hodně štěstí.
chiqito
napsal(a):
Pokud máte doma nějaké papoušky, pak jen v případě, že jste si na 100, ale lépe na 110 % jista, že nejde o projev virové nemoci - třeba PBFD (ta poznámka o přerostlém zobáku se se mi nelíbí). To onemocnění by se mělo projevit také částečnou ztrátou/poruchou opeření.
Jestli nemáte doma jiné ptactvo a máte čas i odvahu bojovat s možno vážnějším problémem, než se na první pohled může zdát, pomozte jí. Zverimex pro ní není to nejlepší místo a pravděpodobně se nenajde nikdo další s dobrým úmyslem. PBFD není na člověka nebo jiné savce přenosná. Přeji hodně štěstí.
No, toho se bojím. Mám doma totiž dvě další andulky. :(
Dobrý den,
s rozštěpem mám zkušenost. Naší samičce andulky se udělal rozštěp na ozobí, když ji zranila jiná samička. Na ozobí měla velký strup, když odpadnul, ozobí už nesrostlo. Už to tak má třičtvrtě roku, nijak ji to neomezuje, je v pořádku. Myslím, že s přerostlým zobákem to nesouvisí. Asi ta andulka nebyla předtím v dobrých podmínkách, takže může být i nakažená. Měla bych také strach si ji vzít. Ale pokud neodchováváte mladé a máte už doma dospělé andulky, neměli by snad onemocnět BFD nebo PBFD. Alespoň jsem to tak četla, ale nemám s tím zkušenost.
U nás ve zverimexu bývají také nemocné andulky,už jsme zachránili ze zverimexu i nemocné morče.