Dobry den,
mam kohoutka krepelky, ale bohuzel z 20 vajec bylo oplodneno jen jedno.
Je mozne, ze bude zde nejaka geneticka chyba, viz jeho barevny raz a nezvykle sede oci, nebo je neplodny sam od sebe, nebo jen "neumi" ? Se lepickou se pari bez problemu, ta se necha, je hodny, odvodili spolecne i cizi kuratka .., ale vlastni kuratka jaksi nejsou. Lihnuti v lihni, kde od tohoto paru 2x10 vajec a z toho 1 oplozene .. od ostatnich paru 90% uspesnost.
Co myslite ?
priznavam se, ze jsem zacatecnik / amater :)
A jeste ke vsemu mi dnes jejich jedine kure doma kamsi uteklo .., doufam, ze budu v hledani rychlejsi nez kocka .
podle mého názoru kohoutek nebude neplodný, jen překrmený. Moje křepelky mají pokaždé 100% líhnivost, ještě jsem neviděl, že by nějaké vajíčko bylo prázdné. Krmím je různými druhy prosa a drobnými zrninami. Občas dostanou pár moučňáků, ale to většinou až mají trochu odrostlejší mladé. IObčas jim vhodím malou žížalu jako zákusek.
podle mého názoru kohoutek nebude neplodný, jen překrmený. Moje křepelky mají pokaždé 100% líhnivost, ještě jsem neviděl, že by nějaké vajíčko bylo prázdné. Krmím je různými druhy prosa a drobnými zrninami. Občas dostanou pár moučňáků, ale to většinou až mají trochu odrostlejší mladé. IObčas jim vhodím malou žížalu jako zákusek.
i to je mozne ..
je fakt, ze jim nic neupiram, zradla maji dost, vody taky ..
bastej srot pro krepelky + smes zrni + 2x do tydne okurku 2x do tydne cervy ..
vajecnou smes maj k dispozici taky skoro porad
myslite, ze jim mam davat jen to co snedi a nenechavat jim tam misky s jidlem ?
dela to jen tento par .. oba jsou rocni .. ona byla v kleci sama s papousky bez kohouta a on zase bez slepice jinde
a nejak, ze bych je chtel oddelovat, menit kohouta, to ne, naopak ja posledni dobou davam dokupy osirele jedince :)
Dobrý den, prvotně musím říci, že jsem odpůrce umělé líhně, ale to je jedno. Křepelky se pořizují většinou proto, aby prioritně baštily zbytky po obyvatelích horní části voliery. Samozřejmě to neznamená, že se jim nedává nic jiného, ale s mírou. Na druhou stranu je ten kohoutek vizuálně dost zvláštní.Neni to typická stříbrná mutace. Jaký je jeho původ? Bacha na křížení příbuzných jedinců. Nemůže to být tím? Zdá se mi, že tohle nějak moc neřešíte, když množíte inkubátorem!! Ale mohu se mýlit. Jak říkam jsem proti umělému odchovu. Já mám křepelky a odchovávám pouze pod oběma rodiči, i když zprvu to bylo dost těžké, jelikož sameček byl vůči malým agresivní. Teď už ale pochopil... Samičku mám od chovatele, samečkův původ nevím, ale úplně klidně bych si tipla, že je právě z líhně...
Dobrý den, nechápu Vaše chování. Píšete, že odvodili i cizí a nenechal jste je vysedět ani to jediné kuře? Zakládáte drůbežárnu, nebo chcete odchovávat? Když se mi u nějakého páru nedaří, hledám důvody, zlepšuji podmínky, nebo přepáruji. Potom mám i z jediného vylétlého kusu větší radost, než z deseti pod chůvou. Asi je to o penězích, ale to jste jako začátečník začal ze špatného konce.
clown
napsal(a):
i to je mozne ..
je fakt, ze jim nic neupiram, zradla maji dost, vody taky ..
bastej srot pro krepelky + smes zrni + 2x do tydne okurku 2x do tydne cervy ..
vajecnou smes maj k dispozici taky skoro porad
myslite, ze jim mam davat jen to co snedi a nenechavat jim tam misky s jidlem ?
dela to jen tento par .. oba jsou rocni .. ona byla v kleci sama s papousky bez kohouta a on zase bez slepice jinde
a nejak, ze bych je chtel oddelovat, menit kohouta, to ne, naopak ja posledni dobou davam dokupy osirele jedince :)
Přestaňte jim dávat ty směsy pro křepelky, nepíšete jaká to je, ale může to být směs pro nosnice a ta je dost nevhodná pro tyto křepelky.
POkud jim chcete dopřát vyváženou krmnou dávku tak doporučuji směsku malých zrnin a ne moc olejnatých těch omezeně. Třeba takto-zelené,žluté proso,lesknice a třeba směs pro australské amady (obsahuje bílé proso,proso plata a japonské proso) v době odchovu mladých se doporučuje přidávat troška máku.
Pokud mají křepelky vyhovující podmínky hnízdí ochotně a mladé si vyvedou samy
Smes muze byt pro nosnice, to je pravda.
Seberu jim ji .., maji ji fakt radi, necham jim jen smes nekolika druhu prosa a lesknice.
Mak jim davam taky .., jednou do tydne, tak cajovou lzicku na par. Salatova okurka, jemna smes zeleniny, pripadne mam pro i zamrazene nakrajene pampelisky.
Tento kohoutek ma modreho otce a skoricovou matku, proste je takovy zvlastni. Jinak doma nic pribuzneho vzajemne nemam.
Preparovat tento par asi ne, to ho radeji casem daruji nekomu, komu to nebude vadit, kdyz se to nepodari i napriste. Slepicka prisla sama z voliery, pro kohoutka jsem jel do Tabora. Oba dva solo opusteni .., byl to takovy happy end a obrat o 180 stupnu behem 5 minut. Ona smutna, on smutny .., privezl jsem je domu, ona v kleci o v prepravce vedle ., ona si ho prohlizela jak pubertacka .., vzdy kdyz se otocil k ni, se schovala za slamu. Za chvil jsem je dal k sobe a behem 3 minut uz byli jak na gumicce porad spolu ..
Ano asi mate pravdu, delam to pro penize,
mam jeden par stary, ktery fakt uz nenosi, slepicka je poloplesata babicka (cca 4 - 5 let), druhy par je vdovec kohout s rozsekanou hlavou az na lebku, kteremu jsem ji lecil, jel 180km pro slepicku, aby nebyl smutny a sam.
Nasledujici par je zachraneny vdovec ze zverimexu, kde prisel o slepicku a 14 dni plakal, tak jsem si ho vzal domu a jel mu pro zmenu jen 120km pro slepici.
A tento posledni par, kde jsem dostal zlatou slepici a jel jsem pro tohoto kohoutka jen z Prahy do Tabora.
S klidnym svedomim mohu rict, ze fakt to asi pro penize nedelam .. , to bych tu ted nevrazil do stareho prirodniho kohoutka 250Kc jen za ocni kapky a mast, kdyz se mu podarilo dostat k jinemu kohoutkovi, takze se poprali a tekla mu krev po cele hlave. Oci kazdou chvili zalepene, takze jsem mu 3x denne kapal do oci, aby se mohl aspon napit .. Kor u kohoutka, kterych je vsude hromada a stoji od 30Kc.
Ano jsem asi dobytek, mel jsem letos uz 30 kuratek z lihne a vic nez polovinu jsem rozdal zdarma.
Bohuzel nemohu lihnout prirodne i kdyz bych chtel, nemam moznost mit doma tak velkou volieru, tak aby slepicka sedela na vejcich a verte, ze jsem se o to snazil. Nekde snasi pod acko z krabicky, nektere maji krovi z thuji, nekde chuchvalec sena.
Ani nevite, jak moc jsem se tesil, kdyz slepicka zasedla a pak po hodine ji to prestalo bavit jsem byl smutny .. , jak moc mne trapi, kdyz slepice po 6 - 8 vejci neprestane snaset.
A ted jsem v noci nespal, protoze jsem v noci poslouchal, zda se neozve unikle kure, ktere mi nekdy v noci na patek uteklo z klece .. , ted jsem smireny, ze jej nasla kocka driv ne ja .., asi
clown
napsal(a):
Smes muze byt pro nosnice, to je pravda.
Seberu jim ji .., maji ji fakt radi, necham jim jen smes nekolika druhu prosa a lesknice.
Mak jim davam taky .., jednou do tydne, tak cajovou lzicku na par. Salatova okurka, jemna smes zeleniny, pripadne mam pro i zamrazene nakrajene pampelisky.
Tento kohoutek ma modreho otce a skoricovou matku, proste je takovy zvlastni. Jinak doma nic pribuzneho vzajemne nemam.
Preparovat tento par asi ne, to ho radeji casem daruji nekomu, komu to nebude vadit, kdyz se to nepodari i napriste. Slepicka prisla sama z voliery, pro kohoutka jsem jel do Tabora. Oba dva solo opusteni .., byl to takovy happy end a obrat o 180 stupnu behem 5 minut. Ona smutna, on smutny .., privezl jsem je domu, ona v kleci o v prepravce vedle ., ona si ho prohlizela jak pubertacka .., vzdy kdyz se otocil k ni, se schovala za slamu. Za chvil jsem je dal k sobe a behem 3 minut uz byli jak na gumicce porad spolu ..
Ano asi mate pravdu, delam to pro penize,
mam jeden par stary, ktery fakt uz nenosi, slepicka je poloplesata babicka (cca 4 - 5 let), druhy par je vdovec kohout s rozsekanou hlavou az na lebku, kteremu jsem ji lecil, jel 180km pro slepicku, aby nebyl smutny a sam.
Nasledujici par je zachraneny vdovec ze zverimexu, kde prisel o slepicku a 14 dni plakal, tak jsem si ho vzal domu a jel mu pro zmenu jen 120km pro slepici.
A tento posledni par, kde jsem dostal zlatou slepici a jel jsem pro tohoto kohoutka jen z Prahy do Tabora.
S klidnym svedomim mohu rict, ze fakt to asi pro penize nedelam .. , to bych tu ted nevrazil do stareho prirodniho kohoutka 250Kc jen za ocni kapky a mast, kdyz se mu podarilo dostat k jinemu kohoutkovi, takze se poprali a tekla mu krev po cele hlave. Oci kazdou chvili zalepene, takze jsem mu 3x denne kapal do oci, aby se mohl aspon napit .. Kor u kohoutka, kterych je vsude hromada a stoji od 30Kc.
Ano jsem asi dobytek, mel jsem letos uz 30 kuratek z lihne a vic nez polovinu jsem rozdal zdarma.
Bohuzel nemohu lihnout prirodne i kdyz bych chtel, nemam moznost mit doma tak velkou volieru, tak aby slepicka sedela na vejcich a verte, ze jsem se o to snazil. Nekde snasi pod acko z krabicky, nektere maji krovi z thuji, nekde chuchvalec sena.
Ani nevite, jak moc jsem se tesil, kdyz slepicka zasedla a pak po hodine ji to prestalo bavit jsem byl smutny .. , jak moc mne trapi, kdyz slepice po 6 - 8 vejci neprestane snaset.
A ted jsem v noci nespal, protoze jsem v noci poslouchal, zda se neozve unikle kure, ktere mi nekdy v noci na patek uteklo z klece .. , ted jsem smireny, ze jej nasla kocka driv ne ja .., asi
Omlouvám se, ale absolutně se v tom neorientuju. Kde ty křepelky chováte, že nemohou zahnízdit přírodně? Proč ne???? Proč se nemohou vylíhnout venku?? Chováte je dohromady nebo v párech? Jak dlouho je chováte? Že křepelka snese vejce a po hodině je nechá a začne snáše jinam , je zcela normální. Já letos od jednoho páru měla asi 30 vajec, ale samička zasedla jen na dvě snůšky, byla 100% úspěšnost, takže odchovala 14 kuřátek, které jsem úspěšně prodala. Teď mám ještě dvě nádherné samičky, o keré je zájem, ale zatím je neprodám, protože se se starým párek v noci vzájemně hřejí. Ale proč odchováváte v inkubátoru, to teda stále nechápu.
Křepelky jsou pro trvalý chov v bytě nevhodná volba. Slepička bude neustále snášet, protože k tomu má vhodné teplotní podmínky. Při dostatku potravy někdy nepomůže ani oddělit samečka. Výsledkem je sbírání vajec po kleci a líheň.Neutrácejte za léky a pořiďte si do klece třeba zebřičky.
ano jeden par uz je verande, slepicka snaset prestala na cca 8 tydnu, ted tam ma zase 2 - 3 vejce .. preci jen jim tam nechavam chladneji, aktualne kolem 11 stupnu, takze tohle pomerne zabralo.
uvidime co na jare, zrejme dostanou venkovni klec :)
zavetri mam, povesim to na barak, tam muzou mit i 3x1 .., jen to udelam patrove .. no
clown
napsal(a):
ano jeden par uz je verande, slepicka snaset prestala na cca 8 tydnu, ted tam ma zase 2 - 3 vejce .. preci jen jim tam nechavam chladneji, aktualne kolem 11 stupnu, takze tohle pomerne zabralo.
zavetri mam, povesim to na barak, tam muzou mit i 3x1 .., jen to udelam patrove .. no
Křepelky patří do voliery!!
clown
napsal(a):
no ono na zem je nejvhodnější vrstva písku a pak třeba mulčovací kůra, k tomu aby křepelky zasedly potřebují pocit bezpečí, doporučuji nějakou větev jehličnanů tak přes půlku dna oni si mezi tím prolezou a do rohu dejte seno, popřípadě ještě ještě zakrýt hustou větví a kolem klece doporučuji dát něco neprůhledného cca 10cm ať maj klid a uvidíte možná pak sednou a budou celkově klidnější.
Coz o to, samo, ze vetvicky maji, vcera jsem jim jeste pridal, protoze vetvicky co meli z thuje si akorad odtahli na drouhou stranu klece.
Cocni delsi strany klece maji plne, predni a zadni (k oknu) maji cca 8cm vysoke cela, pak pletivo do cca 30cm, u jedne bocnice mezi tim maji krabicku ve ktere obcas spi .., tedy pokud nespi primo u cela klece, kde maji vyhled do mistnosti, seno maji dle libosti, tusim, ze v kazde kleci jsou dva rohy se senem, kde odpocivaji.
Kdyz si nekde udelaji dolik, nebo si pritahnou seno, nabidnu jim dalsi .. , spis tedy maji radeji drevitou vatu, ale to jak ktery par.
Zkusim mezi svatky klec ve sparach utesnit, aby se zni nesypal pripadny pisek a dam jim tedy smes pisku uvidime .., i kdyz mi ted neprijdou neklidne a nespokojene .., kdyz na me koukaji dve slepice, kazda z jedne klece a jsou zvedave, co delam ..,ale co me prekvapilo, ze se neboji kocky, ani kdyz ma cumak nalepeny na klec .. , v klidu k ni prijdou a prohlizi si ji .., na druhou stranu "baba" slepice klovla kocku do nosu a pak s gracii odesla .. .. , celkem legrace ..m kocka zustala jak oparena ..
Jeste mi napada, ta slepicka je podstatne mohutnejsi nez ostatni slepicky, co mam,
mozna diky tomu, ze do cca roku prebyvala v kleci s papousky je vice "vykrmena", takze mozna bude problem v jeji nadvaze .., uvidime, nehrotim to.
Zkusim, tento par presunout i s kleci do klidne verandy .., takze krome ubytku tepla z tech 22 na 13 a pohybu osob okolo se nic nestane, zkusim to, ted tam ma 5 - 6 vajec, tak treba ve vetsim klidu zasedne.
Ano chapu, ze krepelky patri do voliery, beru to. ale nezlobte se, myslim si, ze je to mensi zlo, nez kdyz si lidi poridej do panelaku psa.
clown
napsal(a):
Coz o to, samo, ze vetvicky maji, vcera jsem jim jeste pridal, protoze vetvicky co meli z thuje si akorad odtahli na drouhou stranu klece.
Cocni delsi strany klece maji plne, predni a zadni (k oknu) maji cca 8cm vysoke cela, pak pletivo do cca 30cm, u jedne bocnice mezi tim maji krabicku ve ktere obcas spi .., tedy pokud nespi primo u cela klece, kde maji vyhled do mistnosti, seno maji dle libosti, tusim, ze v kazde kleci jsou dva rohy se senem, kde odpocivaji.
Kdyz si nekde udelaji dolik, nebo si pritahnou seno, nabidnu jim dalsi .. , spis tedy maji radeji drevitou vatu, ale to jak ktery par.
Zkusim mezi svatky klec ve sparach utesnit, aby se zni nesypal pripadny pisek a dam jim tedy smes pisku uvidime .., i kdyz mi ted neprijdou neklidne a nespokojene .., kdyz na me koukaji dve slepice, kazda z jedne klece a jsou zvedave, co delam ..,ale co me prekvapilo, ze se neboji kocky, ani kdyz ma cumak nalepeny na klec .. , v klidu k ni prijdou a prohlizi si ji .., na druhou stranu "baba" slepice klovla kocku do nosu a pak s gracii odesla .. .. , celkem legrace ..m kocka zustala jak oparena ..
Jeste mi napada, ta slepicka je podstatne mohutnejsi nez ostatni slepicky, co mam,
mozna diky tomu, ze do cca roku prebyvala v kleci s papousky je vice "vykrmena", takze mozna bude problem v jeji nadvaze .., uvidime, nehrotim to.
Zkusim, tento par presunout i s kleci do klidne verandy .., takze krome ubytku tepla z tech 22 na 13 a pohybu osob okolo se nic nestane, zkusim to, ted tam ma 5 - 6 vajec, tak treba ve vetsim klidu zasedne.
Ano chapu, ze krepelky patri do voliery, beru to. ale nezlobte se, myslim si, ze je to mensi zlo, nez kdyz si lidi poridej do panelaku psa.
Jenom ke srovnání pes - panelák - křepelka. Psa si můžete pořídit i do garsonky. Pokud s ním chodíte pravidelně ven, tak netrpí. Zbytek dne prospí. Křepelky šmejdí celý den! Takže srovnáváte nesrovnatelné!
Tak asi budete mit pravdu,
zkusim to preparovat .., slepice ac ma stejne krmivo jako vsechny ostatni, tak zacala likvidovat sve vejce. Ja si rikal, ze ji necham tak 5 - 6 vajec a ony zacaly mizet .., nejdriv je zahrabala do pisku hluboko, nasledne jedno po druhem rozklovala. Nechal jsem ji, nezasahoval jsem. Pritom ma vajecnou michanici, pisek se skorapkama, varene skorapky samotne domaci.
Dal jsem ji jako pokus kokosovy orech (jen slupku), uz v nem bydli pred 10 dni, doslova bydli, vylejza ven, jen na zradlo, snesla do nej vejce a odpoledne ho rozklovala.
Zkusim, cely par dat chladnejsiho prostredi, kde budou mit vetsi klid.
Dam jim cas do jara a uvidime, co se bude dit.
Jinak sousedici par sedi na hnizde, takze pristi vikend snad budou prirodne odchovane male potvurky :)