Dobré poledne,
mám pár zebřiček a jsem začátečník, klec mají 60x50x40. Vybavení už snad mají kompletní, než jsem si je pořídila, hodně jsem se snažila toho načíst. Nikdy jsem ptáky nechovala. Dobře se zabydlili, jak sameček, tak samička. Někde jsem četla, že je potřeba jim do klece dát hnízdo, vzhledem k tomu, že bych nechtěla, aby nám zahnízdili, jelikož nevím, co bych si s mláďaty počala, dala jsem jim otevřené hnízdo zakoupené ve zvěrimexu, půlkruhového tvaru. Mají ho hodně rády, ale stále si ho vystélají, ač jim to denně vyhazuji. Hážou si tam jak zeleninu, kterou dostanou, tak i bukové dřevo, které mají vespod klece. Bojím se, že když jim hnízdo nechám, zahnízdí a nevím, co proti tomu dělat... :) Máte s tím někdo zkušenosti prosím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

houmr
napsal(a):
Toto mohu potvrdit. Moje samička při absenci budky snášela do závěsného krmítka mezi slupky zrní.
Přesně tak. U zeber ani sebrání hnízda nebo budky nehrálo roli, samice si vynalezla jiné z mého pohledu nevhodné místo - napáječku, misku na zrní, nebo se pokoušeli stavět hnízdo v rohu klece opíráním stébel prosa a čehokoliv (když se jim sebere stelivo, začnou rvát papír, noviny, cokoliv co je k dispozici, nebo hůř pustí se do ptáků s nimi chovanými - mě orvávali diamanťáky), co se jim hodí. Vyhazování vajec to taky neřeší. Podotýkám, že to vše za absence jakékoliv míchanice, jely pouze na "sucho" zrniny, ani jsem nepřidával nic klíčeného. Nakonec jsem to nechal tak a nechával je raději odpočinout tím, že se starali o mláďata a samice zasedla znovu až když bylo předchozí hnízdo takřka soběstačné. Všechno ostatní vedlo k dalšímu a dalšímu kladení donekonečna...
vanesa
napsal(a):
Dobré poledne,
mám pár zebřiček a jsem začátečník, klec mají 60x50x40. Vybavení už snad mají kompletní, než jsem si je pořídila, hodně jsem se snažila toho načíst. Nikdy jsem ptáky nechovala. Dobře se zabydlili, jak sameček, tak samička. Někde jsem četla, že je potřeba jim do klece dát hnízdo, vzhledem k tomu, že bych nechtěla, aby nám zahnízdili, jelikož nevím, co bych si s mláďaty počala, dala jsem jim otevřené hnízdo zakoupené ve zvěrimexu, půlkruhového tvaru. Mají ho hodně rády, ale stále si ho vystélají, ač jim to denně vyhazuji. Hážou si tam jak zeleninu, kterou dostanou, tak i bukové dřevo, které mají vespod klece. Bojím se, že když jim hnízdo nechám, zahnízdí a nevím, co proti tomu dělat... :) Máte s tím někdo zkušenosti prosím?
Dobrý den, mají se dobře a chtějí hnízdit, to je normální Zamezíte tomu jen rozdělením. Nechte je, o mladé se při Vaší dosavadní péči postarají samy a ještě se pobavíte. Odchov si ve Zverimexu rádi vezmou, teda zadarmo, jako každý. Oni nezbohatnou a Vy máte vyřešený problém.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No tak díky tomuhle jsem začal sbírat vejce kladená samičkou z bidýlek. Krmení z podlahy nepomohlo
Dobrý večer, nemám podmínky k tomu, abych oddělila samce zabřiček od samic, takže jsem řešila podobný problém jako Vy. Nepomohlo nic- i přes mou snahu (odstranění potenciálních hnízd, předkládání jen suchého zrní, snížení teploty....) samice snášely jak slepice, vajíčka byly na zemi, v krmítkách.......
Nakonec na radu veterinářky jsem zkrátila osvit na minimum a problém byl vyřešen. Od té doby přes zimu snesou jen vyjímečně, odpočinou si a na jaře se do toho pustí s vervou :).
Veterinářka radila svítit hodinu ráno, hodinu večer a mezitím absolutní tma, to se mi zdálo drastické, tak jsem to jen omezila, svítím jim od 7.30 do 9.00, hodinu přes poledne a pak od 14 do 17 s postupným stmíváním, v mezidobí tam mají šero, resp. světlo které jim tam jde okénky. A je klid.
A doma mám od léta jeden párek zebřiček navolno v zimní zahradě (je na ně krásný pohled, jak si tam poletují, prohrabávají květináče....), tady mají jen přírodní světlo z venku, což touto dobou není moc dlouho, přesto prospívají výborně a zatím nemají žádné tendence ke hnízdění.
Ale pokud Váš párek je již dostatčně starý (minimálně 10 měsíců), tak zvažte, jestli jim nedovolíte přece jen zahnízdit, je to jejich přirozenost, zebřiček obzvlášt a byl by to i hezký zážitek pro Vás. Mláďátka jsou kouzelná a pozorovat krmení, to je nepopsatelný pocit, to se musí zažít ... :)
A mladé pak rozdáte, zebřičky jsou nenáročné a pro důchodce ideální dárek.....