Chci se zeptat na zkušenost s chovem.Všude jsem četl jak tito papoušci lezou po dně voliéry a šplhaj ve větvích.mám je ve voliéře 4x2x1m udělal jsem jim z ovocných stromů propletenec z větví,jeden větší kmen s větvema tak aby jsem jim umožnil šplhání od dna voliéry až po vršek.Mám je už přes rok a ještě jsem je nevyděl slítnout na zem.Občas lezou ve větvích ale většinou lezou po pletivu.taky se vůbec nekoupou a to mají velkou nádobu na vodu k tomu určenou.Přes léto jsem je kropil vodou a to si doslova užívali.Tak nevím,zda je to tím,že to jsou ještě mladí ptácí(2012),nebo jim nevyhovuje voliéra.Děkuji za rady.
Mám je teprve dva roky,voliera 6x6x3m na zemi jsem je ještě neviděl,nekoupou se. Zato větve i v síle ruky během pár dnů přemění ma štěpky na topení. Přiletí na zavolání do venkovní volierky a koukají co pro ně mám a hned si to berou.Nebojí se. Křičí minimálně.To hejno mníšků vedle to je jiná melodie.Jsem s nimi velmi spokojen,tak uvidím, až dospějí, jestli zahnízdí.
Tak to jsem rád,že nejsem sám.Jinak když vydí,že mám v ruce burák tak se míněj zbláznit a hned jdou a vezmou ho opatrně z ruky.je sranda je pozorovat jak se oněj perou,než samec vyhraje a samice si příjde pro další.
Prostě to nebudu řešit jestli půjdou na zam nebo ne.jen mně to zarazilo,že to všude píšou.
bartosova1955
napsal(a):
Moji číňáci byli na zemi stále, ale může to být kus od kusu. Hodně táhne zvědavost a pakliže sousedící papoušci chodí na zem, ostatní to okouknou. A ještě otázka - jak máte řešeno dno? Mají důvod tam vůbec chodit?
Dno mám část tráva,část písek,část kačírek+ohrazeno veštšíma kamenama.Takže zvědavost by byla namístě.Vedlejší voliéry osazeny královákama ty jsou na zemi jak doma,takže by to okouknout měli kde.
Já jejich zvědavost podporuji jak mohu.Velké šišky zasazuji do pletiva,klovou donich až spadnou tak už si jich nevšímaj.Ořechy,které milujou klovou a klidně ho nechaj celej(půlku)nevyklovanej,když jim spadne na zem.Taky mně to hlava nebere.Nechám tomu čas a uvidíme.Jinak nádherní ptáci až na ten raní řev.
Tak až budou mít hlad, tak si pro ořech na zem příjdou. Po těch radách chytrých, dokonce i jednoho, co je nechová, ještě, že to napsal, to cením, se musím zeptat. Ten ořech leží celý den? Jak víte, že nejdou na zem? Jak víte, že se nekoupou v misce? Nechodíte do práce a sledujete je 12 hod denně? Děkuji za Vaši odpověď na mů j email: oneme@centrum.cz
oneme
napsal(a):
Tak až budou mít hlad, tak si pro ořech na zem příjdou. Po těch radách chytrých, dokonce i jednoho, co je nechová, ještě, že to napsal, to cením, se musím zeptat. Ten ořech leží celý den? Jak víte, že nejdou na zem? Jak víte, že se nekoupou v misce? Nechodíte do práce a sledujete je 12 hod denně? Děkuji za Vaši odpověď na mů j email: oneme@centrum.cz
Vážený,do práce už nechodím,48 let stačilo. Na dvoře jsem celý den,volier mám dvanáct,nejmenší 4x2x3 ostatní 6x2x3m a pro číňany 6x6x3m Okolo ptáků jsem celý den.Dávám vodu a tak vidím kdo se koupe a kdo ne.Jsou mokří a voda okolo nacákaná.Hned se koupou kakariky a zpěváci,horáci , nádherní a ostatní za chvilku,všichní jsou jak ,,zmoklé slepice" číňany jsem neviděl nikdy a to je mám už pár let. Když napíšete, přibližně, kde bydlíte,tak odpovím na Váš mail a můžeme se setkat.Já Kladno. Vy necháváte ptáky hladovět? A proč?
simik..

XXX.XXX.213.22
Zaujala mě vaše diskuze tak se taky přidám. Mám pár číňanů a také mi na zem nechodí ani se nechtějí koupat a když na ně stříkám rozprašovačem tak se málem po... strachy :-D ale zato když prší tak to milujou. Mám je teprve 14 dní. Za tu dobu už sem xkrát měnila větve. Ráno je tam dám a odpoledne je z nich hromada třísek. Když ohlodaj kůru, tak se jdou poohlédnout po tom co by ještě mohli rozhlodat. Chodí spát kolem 18-19h a vstávají kolem 5h ráno. Většinou kejhají jak husy, ale dnes mě tedy překvapily...napodobovaly sousedovic slepice, ale tak věrohodně, že sem si vážně myslela, že tu nějakou máme :-D. Doufám, že zítra nebudou napodobovat kohouta nebo ovce :-D Chci se zeptat za jak dlouho si od vás brali jídlo. Mám dvouletou samici a ročního samce a strašně se mě bojí. Jen co otevřu dveře od domu tak samec zakejhá ( vždycky stejně :-D ) jako by řikal "pozor zas jde!" :-D a když naberu jejich směr tak spolu se samicí okamžitě odletí do záletu a vyletí až když sem pryč. Nosim jim tam jídlo a hned co odejdu tak jsou jíst. Za jak dlouho si vaši čínani na vás zvykli?
Mam dvě páry činanu ve společné volieře je to rok 14, takže mladici momentalně jedna samice sedí na dvou vejcich bohužel jsou čistá, dno vyletu písek a po zemi šmejdi často, nad vyletama jsem letos udělal z plastovych trubek sprchovaní pro všechny vylety ale činanum se to nelibí ostatní se nemužou vody nabažit, ale jakmile začne pršet tak činane se mužou zblaznit koupou se dokud nepřestane pršet.
Moji si z ruky začali brát až po roce a půl.Naučil jsem je to takto.1)dejte na pletivo nějaký držák do kterého budete dávat ovoce ořechy co mají rádi a oni si to tam časem budou brát.Až se naučí chodit si pro dobroty tak se pomalu začněte přibližovat.nebo 2)na lískovej prut cca 1m dlouhý jsem přes léto napichoval různé plody a pomalu jsem ten prut s dobrotou knim přisouval až si to z něho začali brát a pak jsem snižoval vzdálenost až se nakonec přestali bát a berou z ruky.Jsou ale stále opatrní.Chce to čas a hlavně každý jedinec je jiný, co zabralo u mně tak u vás nemusí.
Co se týče koupání do nádoby k tomu určené taky nejdou ale dal jsem na voliéru klasický zahradní rozprašovač napojený na hadicí a všichni ptáci včetně čínáku se sprchují jak diví.Zavěsí se na pletivo rostáhnou křídla a dělají jak pominutí.Jen dodám žaci, králováci, karmíňaci, červenokřídlí s vyjímkou kakariků ti se schovají.Kakarici se naopak zase jen koupou a nesprchují.
Simik..

XXX.XXX.213.22
Děkuji za vaše názory. Sem ráda když se semnou někdo podělí o skušenosti. Ještě se zeptám jak dlouho vám u číňanů vydrží sépiová kost :-D Pokud s ní udělají to samé co se dřevem tak to abych jim tam dala každý den jednu :-D Jinak na ty dobroty už si zvykly. Vědí že když tam jdu tak jim to dávám pořád na stejné místo a hned co odejdu to jsou oklovat :-D A jaké větve jim dáváte nejčastěji? Dávám jim bezinku, ale zdá se mi že z ní jde ta kůra nějak moc snadno dolů. Napadlo mě, že bych jim tam dala něco tvrdšího, aby s tim měli víc práce a vydrželo jim to déle než pár hodin.
Simik..
napsal(a):
Děkuji za vaše názory. Sem ráda když se semnou někdo podělí o skušenosti. Ještě se zeptám jak dlouho vám u číňanů vydrží sépiová kost :-D Pokud s ní udělají to samé co se dřevem tak to abych jim tam dala každý den jednu :-D Jinak na ty dobroty už si zvykly. Vědí že když tam jdu tak jim to dávám pořád na stejné místo a hned co odejdu to jsou oklovat :-D A jaké větve jim dáváte nejčastěji? Dávám jim bezinku, ale zdá se mi že z ní jde ta kůra nějak moc snadno dolů. Napadlo mě, že bych jim tam dala něco tvrdšího, aby s tim měli víc práce a vydrželo jim to déle než pár hodin.
Sepiovou kost nedávám dejte tam pořádný kus ytongu, nebo já dávám polymin.Sepiovku mají hned rozebranou.Co se týče větví dávám vše bez, dub, habr, břízu smrk, ovocné stromy.Čím tluščí tím déle vydrží, nebo jim dělám hračky.Nařežu větve na špalíky a ty provrtám, některé napříč jiné na délku a to vše navleču na lanko a to pak zavěsím do voliéry.No to se jim houpe a je to horší roštípat.To jim vydrží i celej měsíc než to rozeberou.
jitka ou
napsal(a):
Chovám číňany asi 8 let a na zem slétnou minimálně. Chovají je stejně jako ti vaši.
Po zemi lezou hlavně australští papoušci.
Zaujala mě Vaše zkušenost, že na zem slétnou minimálně. Mám 3 páry, voliérka 2 krát 2 m, výška 2, vnitřní stejně velká. Na zemi jsou často, v době před hnízděním samice hrabou v zemi jako jezevčík. Zobákem hrabou, nohama vyhazují hlínu. Když byli v poloviční voliéře, na zem nešli a také moc nelítali, jen lezli. Ale to se uvádí i ve starších publikovaných informacích a neplatí to jen pro alexandry čínské, ale i pro amazoňany apod.
simik..

XXX.XXX.213.22
Dobrý den, můžu se zeptat kolik jí je a kolik je samcovi? Jinak na vaší otázku odpověď nevím, ale asi bych račí vejce dala pryč, aby mohli začít znovu i když je od ní skvělé, že podctivě sedí.
simik..
napsal(a):
Dobrý den, můžu se zeptat kolik jí je a kolik je samcovi? Jinak na vaší otázku odpověď nevím, ale asi bych račí vejce dala pryč, aby mohli začít znovu i když je od ní skvělé, že podctivě sedí.
Je to para rok 14 takže maji čas, ale mam jen obavy abych po odebrani samici nejak neodradil.
simik..

XXX.XXX.213.22
Já se právě ptám, protože mám taky samici 14.Ale s těmi vajíčky to vám neporadím nemám bohužel ještě skušenosti.
budulíný
napsal(a):
Vážený,do práce už nechodím,48 let stačilo. Na dvoře jsem celý den,volier mám dvanáct,nejmenší 4x2x3 ostatní 6x2x3m a pro číňany 6x6x3m Okolo ptáků jsem celý den.Dávám vodu a tak vidím kdo se koupe a kdo ne.Jsou mokří a voda okolo nacákaná.Hned se koupou kakariky a zpěváci,horáci , nádherní a ostatní za chvilku,všichní jsou jak ,,zmoklé slepice" číňany jsem neviděl nikdy a to je mám už pár let. Když napíšete, přibližně, kde bydlíte,tak odpovím na Váš mail a můžeme se setkat.Já Kladno. Vy necháváte ptáky hladovět? A proč?
Tie rozmery volier sú super.Ja mám volieru 4x3x2 a mám tam 2 páre alexandrov ročník 2015.Kolko párov chováte v tej vašej voliere?Tý moji alexandri boli doteraz tichý ale teraz začali pred samičkami tancovať a chceli sa páriť tak je tam dobrý rachot.Sú to strašný rozoberači pletiva hlavne toho zváraného.Našťastie z vonkajšej strany mám kvalitné z 2mm drôtu ale z vnútornej strany som dával to zvárané lacné a nestačím to opravovať.Dokážu za deň spraviť otvor 15x15cm úplne bez problémov.Budem to musieť vymeniť za zváranú sieť a bude pokoj.Konáre dokážu štipkovať na počkanie.