Ručně dokrmený papoušek jako mazel domu - poraďte?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2014 09:16
kratochvil

XXX.XXX.168.65

Dobrý den,
papoušky (austrálii) chovám již cca 12let, ale nyní uvažuji a snažím se vybrat mládě papouška ručně dokrmené s vlohama na napodobování zvuků a hlavně s nadáním pro mluvení.

V hledáčku podle chytrosti a vlohami pro mluvení mi z ručně dokrmených utkvěl: ara červenoramenný, amazoňan modročelý, žako kongo (ikdyž ten je pro mne cenově trochu jinde).
Byl by chován v bytě ve větší kleci. Trochu obavy mám z toho zda to sám zvládne, když budem v práci (nezačne se trhat?) a samozřejmě až se vrátíme měl by prolet po bytě. Má představa je, že papoušek by neměl být upnutý pouze ke mně, ale i ostatním členům rodiny a nehrozilo to, že by je měl nějak napadat, nebo štípnout.
Co musím zvážit je hlasitost papouška! Tak dva roky ještě budem bydlet ve zděné bytovce, tak kvůli sousedům.
Důležité jsou pro mne samozřejmě hlavně vlohy pro mluvení a napodobování (je rozdíl samec-samice). Nevím jak jsou na tom ara červenoramenný a amazoňan.
Od jakého věku by měl být dokrmen nejpozději - jde mi o krotkost.

Nechám si i poradit popř. jiný vhodnější druh papouška...zaujal mne i pap. senegálský a žlutotemený...je mi jasné, že tam jsou vlohy na mluvení asi úplně jinde.
Pokud by byla možná nějaká fotografie budu jenom rád.

S pozdravem
Kratochvíl Jakub

29.1.2014 15:56
svaruj

XXX.XXX.243.186

kratochvil napsal(a):
Dobrý den,
papoušky (austrálii) chovám již cca 12let, ale nyní uvažuji a snažím se vybrat mládě papouška ručně dokrmené s vlohama na napodobování zvuků a hlavně s nadáním pro mluvení.

V hledáčku podle chytrosti a vlohami pro mluvení mi z ručně dokrmených utkvěl: ara červenoramenný, amazoňan modročelý, žako kongo (ikdyž ten je pro mne cenově trochu jinde).
Byl by chován v bytě ve větší kleci. Trochu obavy mám z toho zda to sám zvládne, když budem v práci (nezačne se trhat?) a samozřejmě až se vrátíme měl by prolet po bytě. Má představa je, že papoušek by neměl být upnutý pouze ke mně, ale i ostatním členům rodiny a nehrozilo to, že by je měl nějak napadat, nebo štípnout.
Co musím zvážit je hlasitost papouška! Tak dva roky ještě budem bydlet ve zděné bytovce, tak kvůli sousedům.
Důležité jsou pro mne samozřejmě hlavně vlohy pro mluvení a napodobování (je rozdíl samec-samice). Nevím jak jsou na tom ara červenoramenný a amazoňan.
Od jakého věku by měl být dokrmen nejpozději - jde mi o krotkost.

Nechám si i poradit popř. jiný vhodnější druh papouška...zaujal mne i pap. senegálský a žlutotemený...je mi jasné, že tam jsou vlohy na mluvení asi úplně jinde.
Pokud by byla možná nějaká fotografie budu jenom rád.

S pozdravem
Kratochvíl Jakub

Záleží hlavně na tem co se vám líbí osobně ........ Papousci | Druhy
www.papousci.websnadno.cz/Druhy.html

1.2.2014 20:11
kratochvil

XXX.XXX.168.65

Dobrý den a omlouvám se za opožděnou reakci na své téma. Předně chci poděkovat za příspěvek. Ano o paoušcích i ostatních druzých toho mám načteno spousty např. knihy od pana Milana Vašíčka mám přečtené a s trochou rezervy bych řekl, že je znám nazpamět ;-).
Mám vyhlídlé právě Amazoňany a Malé Ary...žako mne bohužel až tak nezaujal a to nejen kvůli vyšší ceně.

Dočasně jsme bohužel odkázaný na bydlení v bytě (bytovce) než budem mít prostředky na postavení domu pro nás a ,,druhého domu,, pro papoušky. Díky bydlení v bytě proto řeším kvůli sousedům hlučnost a tak dále v mém prvním příspěvku.... Kdybych bydlel v domě a měl kdyspozici zahrady vůbec bych toto neřešil a vybíral bych bez omezení.
Zvažuji výběr z těchto druhů: Ara červenoramený...popř jiný pokud by byl vhodnější, Amazoňan modročelí...popř. jiny, pap. senegalský a žlutotemený. Budu rád za Vaše postřehy z Vašeho chovu.

Hezký večer

15.2.2016 19:59
ElkaDani

XXX.XXX.111.237

Dobrý den pane Kratochvíle,
jsme s manželem ve stejné situaci jako jste byl vy v době přidání vašich příspěvků. Chtěli bychom si už delší dobu pořídit většího papouška. Jde nám jak o ochočení, ale aby neměl oblíbence v rodině a choval se ke všem tak nějak stejně přátelsky a kdyby opakoval nějaká slůvka, bylo by to moc fajn.
Z bytu se nám už podařilo vystěhovat, bydlíme zatím u tchánů, ale už stavíme svůj domek. Přesto bychom chtěli papouška spíš doma, jako domácího mazlíka, takže bychom uvítali, kdyby byl méně hlučný.
Přesně jak píšete. Ze všech papoušků, co jsem se pročetla mi zůstali tito dva. Amazoňan modročelý a Ara červenoramenný a samec nebo samička?
Můžete mi prozradit, jak to u vás nakonec dopadlo, kterého jste pořídil a nějaké vaše poznatky ne/spokojenosti?

Moc vám děkuji.

Hezký večer.

milda 33

16.2.2016 09:48
milda 33

XXX.XXX.142.32

Tady těch dotazu už bylo mraky nikdo vam neporadí co je lepší jediná rada je si o tech druzích ziskat informace z internetu a knížek a hlavně se jet podívat třeba burza nebo chovatel jak ti ptáci vypadaj ve skutečnosti a pak se rozhodnout.

16.2.2016 10:35
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Nechci vás od toho zrazovat, ale raději si nechte papoušky ve voliéře. Před lety jsem si také pořídil žaka, mluvil bezvadně a byl v perfektním stavu do doby než dospěl. Občas jsem musel zůstat v práci přesčas a nastaly problémy. Žakina se začala nenápadně škubat, Napřed na hrudi a s postupem času po celém těle. Chodil jsem s ní po veterině, byl jsem u doktoraTukače, u veterináře v ZOO a všude možně, ale nic nepomohlo. Koupil jsem jí samce, ten byl také ochočený a mluvil ještě líp, ale odmítal ji a ta měla z toho takové nervy, že skončila jako kuře z mrazáku, totálně bez peří, Pouze na hlavě kam si nedosáhla zobákem měla peří. nedávno dávali v televizi pořad o amerických útulcích s papoušky. Bylo to velice poučné a varující. O to raději mám ty svoje ve voliéře, které se chovají sice trochu divoce a nemluví, ale jsou "jen" kamarádští a berou si mlsky přes pletivo z ruky.

cecilko

16.2.2016 11:28
cecilko

XXX.XXX.7.210

Kedže u domečku bude pravdepodobne aj záhradka, tak pár ručne dokrmených žakov vo voliere by mohlo biť riešenie.Môžete chodiť medzi ne, hrať sa s nimi.Naučia sa rozprávať a napodobňovať všetky zvuky počuté okolo voliery.Vyhnete sa tak neskorším problémom.s dospievajúcim jedincom.Myslím si, že žako je aj menej hlučný oproti amaz.m. alebo are č.

16.2.2016 18:03
ElkaDani

XXX.XXX.111.237

Dobrý den, děkuji za reakce. Samozřejmě si o chovu většcíh papoušků doma pročítám už nějaké měsíce informace jak na internetu, tak v knížkách, ale osobní zkušenosti jsou nejcenější. Tito větší papoušci se dožívají hodně let, tak proto pořádně zvažujeme kterého. Třeba žaka nechceme, protože se všude píše, že se často upíná na jednoho člena rodiny a navíc se nám ani tak nelíbí vzhledově.
Co se týká párů a více papoušků, to taky nechceme z hlediska finanční stránky.
A co se týká venkovní voliéry, tak na zahradě přes letní období mít určitě bude, aby byl s náma, když budeme na zahradě, ale jinak bych ho chtěla doma, ať i tam máme společníka a on nás. Přece jen, když mu nechceme koupit druhého do páru a byl by jen ve venkovní voliéře, tak by strádal. Ještě si půjčím knížku se zaměřením na to jejich dospívání... Jen si právě říkám, andulek jsem měla.. po větším papouškovi toužím snad od dětství a kdy jindy si jej pořídit než teď, dokud jsme ještě mladí.. Dobře si uvědomuju vysoký věk, kterého se papoušek dožívá a taky si dobře uvědomuju, že kdyby nás přežil, bude si těžko zvykat na nové páníčky a možná si ani nezvykne. Takže budu sbírat informace dál. Jen mě moc zajímalo, jak dopadl pan Kratochvíl smajlík

16.2.2016 18:25
hicks

XXX.XXX.183.35

Ono vesměs spousta papoušků se upíná na jednoho člověka. Je to především dáno tím, že jsou to tvorové co chtějí být v páru. Proto pokud nemají možnost, hledají alternativu. Dojde i na hnízdní choutky, začnou tokat, dvořit se, vyvrhovat potravu a podobně. Prostě si najdou jednoho co se jim více věnuje a toho berou jako partnera. Proto bych doporučil páru ručně dokrmených papoušků. Není nad to je pozorovat a poslouchat je ve voliéře, kde mají svůj klid a můžou se věnovat sami sobě, netrpí nedostatkem pozornosti. Pokud chcete jednoho mazlíčka, tak bych upustil od velkých druhů a zaměřil se na střední druhy, jako například aratingy, pyrury. Každý papoušek má své a potom každý jedinec může být v mnoha ohledech jiný.

16.2.2016 19:27
ElkaDani

XXX.XXX.111.237

Máte pravdu, i u andulek jsem postřehla, že jen jednoho z nás dvou berou tak trochu víc, na "pusinky" tokají, čepýří chocholku a nebo vyvrhují potravu, ale asi tím, že jsou to malí ptáčci, tak není to upřednostňování jednoho člena rodiny tak výrazné. Hodně jsem se i dočetla, že čím menší ptáček, tím je to větší přenašeč nemocí a hlavně sám ty nemoci chytí. Dobrá, chytit nemoc může každý, ale pak mi veterináři tvrdili, že u těch malých papoušků se ty nemoci daleko hůř léčí, takže mají daleko menší šanci na přežití, jak ti větší. Máte pravdu, každý jedinec je jiný, stejně jako u lidí;-).. jen mi lidé se pořád snažíme chytře něčemu předcházet a plánovat a nakonec může být všechno úplně jinak.
Ručně dokrmená mláďátka Nobilisek nebo amazoňanů zatím nejsou, tak se mrknu i na ty aratingy.. na ty jsem se dívala tak před půl rokem a pak jsem začala přecházet ještě k těm větším...

16.2.2016 20:27
hicks

XXX.XXX.183.35

Přeji ať vyberete, ono například amazoňané oranžovokřídlý jsou pěkní mazlové, ale jejich hlučnost je opravdu velká. U dalších druhů amazoňanů může být problém v období dospívání a u samců v době toku. O to větší je problém se rozhodnout pro který druh. Pokud chcete velkého papouška, tak vybírejte podle toho co se vám líbí a nedívejte se na to v čem je špatný, protože to především bude záležet na vás co z něj vychováte.

22.2.2016 00:25
franzi2760

XXX.XXX.4.251

Zdravím.. My sme sa pred Vianocami tiež rozhodovali a nakoniec sme sa rozhodli pre aru nobilis a vôbec neľutujeme. Mame samčeka ručne dokrmeneho, o dva týždne bude mat 6 mesiacov. Je to doslova Ara v malom vydaní.. mazel neskutočný, zábavný a uz začína rozprávať. Skoro vôbec nekričí a dokáže sa zahrať s hocičím :).

22.2.2016 08:07
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

Dobrý den.
Já bych do bytu doporučil pyrury zelenolící. Může být i pár, je to radost je pak pozorovat. Sice nemluví (až na pár pokusů), ale jsou to úžasní mazlové a klauni. Sám mám 6 párů a v pohodě. Sousedé ani nevědí, že chovám papoušky. Je samozřejmé, že žádný papoušek nebude němý, al hlasové projevy pyrur zelenolících není nepříjemný a omezuje se pouze na ranní a večení hodiny což je dáno geneticky, kdy se svolávají k odletu za jídlem a na nocoviště. To je jen krátce a výchovou se to dá omezit na minimum. Pak samozřejmě když se něčehoi leknou, ale to bude pro všechny papouchy stejné.

22.2.2016 09:33
eli22

XXX.XXX.181.33

Pyrury je dobrá volba. A k tomu mluvení. Žádní rétoři to nejsou, ale naši mluví cca 10 slov zatím, zvláště sameček. Odposlouchali to hodně od mníška.

22.2.2016 11:16
aymara55

XXX.XXX.58.171

ElkaDani napsal(a):
Dobrý den pane Kratochvíle,
jsme s manželem ve stejné situaci jako jste byl vy v době přidání vašich příspěvků. Chtěli bychom si už delší dobu pořídit většího papouška. Jde nám jak o ochočení, ale aby neměl oblíbence v rodině a choval se ke všem tak nějak stejně přátelsky a kdyby opakoval nějaká slůvka, bylo by to moc fajn.
Z bytu se nám už podařilo vystěhovat, bydlíme zatím u tchánů, ale už stavíme svůj domek. Přesto bychom chtěli papouška spíš doma, jako domácího mazlíka, takže bychom uvítali, kdyby byl méně hlučný.
Přesně jak píšete. Ze všech papoušků, co jsem se pročetla mi zůstali tito dva. Amazoňan modročelý a Ara červenoramenný a samec nebo samička?
Můžete mi prozradit, jak to u vás nakonec dopadlo, kterého jste pořídil a nějaké vaše poznatky ne/spokojenosti?

Moc vám děkuji.

Hezký večer.

Neviem prečo ale každý, kto si chce kúpiť amazoňana ako mazlíčka, tak chce modročelého a pritom najlepší na rozprávanie je žltohlavý.
Čo sa týka menších druhov, tak Nobilisky a Aratingy sú veľmi inteligentní papagáji s celkom slušnými vlohami na rozprávanie, na ktorých sa napr. pyrura "nechytá".
Veľmi slušne rozprávať sa dá naučiť i ručne dokŕmené mláďa pap. horského, ktorý sa dá kúpiť za zlomok z ceny napr. Nobilisky, ale to zasa nie je až taký mazel ako Nobiliska. U Nobilisky to máte v postate jedno, či samec, alebo samička, ale ja zastávam názor, že najlepší mazlíci všeobecne, sú samčekovia.

23.2.2016 20:13
ElkaDani

XXX.XXX.111.237

Děkuji všem za názory, ale zatím pořád převládají buď Nobilisky ( máte Franzi2760 opravdu nádherného papouška!) a nebo amazoňani. Je nám celkem jedno jaký druh (aymara55), ale o modročelém je více "slyšet" více recenzí, jak o žlutohlavém, tak proto jsem se dotazovala zrovna na tohohle.
Eli22 máte taky moc pěkné fotky Pyrur a pane Miroslave Zedlitzere, také děkuji za popsání tohoto druhu papoušků, ale o pyrurách jsme se vůbec s manželem nebavili, můžu se ještě informovat, ale i podle vzhledu nás spíš láká ta nobiliska a nebo amazoňan. Ještě jsou pěkné i ty aratingy. Musíme to pořádně zvážit. Stejně si myslím, že ať vybereme cokoli, tak opravdu to hodně bude záležet na nás, jak se budeme papouškovi věnovat a on si pak navykne na chod domácnosti. Každá naše andulka se taky naučila štěbetat a volat nás, až jak jsme vstali, ať to bylo v 7 nebo až v 10 ráno

24.2.2016 09:11
eli22

XXX.XXX.181.33

ElkaDani napsal(a):
Děkuji všem za názory, ale zatím pořád převládají buď Nobilisky ( máte Franzi2760 opravdu nádherného papouška!) a nebo amazoňani. Je nám celkem jedno jaký druh (aymara55), ale o modročelém je více "slyšet" více recenzí, jak o žlutohlavém, tak proto jsem se dotazovala zrovna na tohohle.
Eli22 máte taky moc pěkné fotky Pyrur a pane Miroslave Zedlitzere, také děkuji za popsání tohoto druhu papoušků, ale o pyrurách jsme se vůbec s manželem nebavili, můžu se ještě informovat, ale i podle vzhledu nás spíš láká ta nobiliska a nebo amazoňan. Ještě jsou pěkné i ty aratingy. Musíme to pořádně zvážit. Stejně si myslím, že ať vybereme cokoli, tak opravdu to hodně bude záležet na nás, jak se budeme papouškovi věnovat a on si pak navykne na chod domácnosti. Každá naše andulka se taky naučila štěbetat a volat nás, až jak jsme vstali, ať to bylo v 7 nebo až v 10 ráno

Díky za pochvalu. Mimochodem, nás taky naši nechají spát jak chceme, sice v cca 7 hodin udělají průzkum, jestli jako už vstáváme, a když vidějí - slyší, že ne, tak spějí dál. Nesmíme ale začít mluvit. Pokud se opravdu rozhodujete mezi těmi třemi druhy, tak z těch bych doporučila nobilisku a naopak nedoporučila aratingu - může se stát, že narazíte na uřvance a budete nešťastní. Někteří křičí strašně, až se jich pak lidé zbavují a nabízejí skoro zadarmo.

milda 33

24.2.2016 09:18
milda 33

XXX.XXX.142.32

eli22 napsal(a):
Díky za pochvalu. Mimochodem, nás taky naši nechají spát jak chceme, sice v cca 7 hodin udělají průzkum, jestli jako už vstáváme, a když vidějí - slyší, že ne, tak spějí dál. Nesmíme ale začít mluvit. Pokud se opravdu rozhodujete mezi těmi třemi druhy, tak z těch bych doporučila nobilisku a naopak nedoporučila aratingu - může se stát, že narazíte na uřvance a budete nešťastní. Někteří křičí strašně, až se jich pak lidé zbavují a nabízejí skoro zadarmo.

A kde jste vzala to moudro že ara nobilis je mín uřvaná jako aratinga ? podle mě řvou uplně stejně jak řve ochočená nobiliska nevím jak řve nobiliska ve volieře neochočena to ví celá ulice

milda 33

24.2.2016 09:35
milda 33

XXX.XXX.142.32

Modročelej má víc recenzí protože je v čr častěji chovaný a proto je lacinější čím víc modrá hlava bez žluté barvy tím je lacinější plno chovatelu když na to má čas tak je dokrmuje aby se mladejch vubec zbavili za rozumný peníze žlutohlavý má několik podruhu a i ti nejběžnějši minulí rok moc v nabídce nebyli.

24.2.2016 12:35
eli22

XXX.XXX.181.33

milda 33 napsal(a):
A kde jste vzala to moudro že ara nobilis je mín uřvaná jako aratinga ? podle mě řvou uplně stejně jak řve ochočená nobiliska nevím jak řve nobiliska ve volieře neochočena to ví celá ulice

Kamarádka nobilisku měla a nikdy jsem ji neslyšela řvát. Nikdy. Já mám mníšky a jsou to nejtišší papoušci, co jsem měla, ale u někoho řvou (o hejnu ve voliéře vůbec nemluvím). Ale znám spoustu lidí, kteří měli ochočenou aratingu, a křik prostě neunesli. Když jsme si byli u chovatele pro pyruru, měl doma nádherné aratingy sluneční, nádherné. Ale i když na hluk byl celkem zvyklý, říkal, že už to nemůže vydržet a dal by je i zdarma. Tak tam jsem to moudro vzala.

24.2.2016 13:06
aymara55

XXX.XXX.58.171

eli22 napsal(a):
Kamarádka nobilisku měla a nikdy jsem ji neslyšela řvát. Nikdy. Já mám mníšky a jsou to nejtišší papoušci, co jsem měla, ale u někoho řvou (o hejnu ve voliéře vůbec nemluvím). Ale znám spoustu lidí, kteří měli ochočenou aratingu, a křik prostě neunesli. Když jsme si byli u chovatele pro pyruru, měl doma nádherné aratingy sluneční, nádherné. Ale i když na hluk byl celkem zvyklý, říkal, že už to nemůže vydržet a dal by je i zdarma. Tak tam jsem to moudro vzala.

Vôbec by som sa nepozastavoval nad hlukom jednotlivých druhov papagájov, každý je individualita a nejde to zovšeobecniť, že tento druh je hlučný a ten zasa nie. Na Vami opisované aratingy - máte pravdu, ale viem o Aratingách slnečných - mazlíkoch o ktorých majiteľ, alebo lepšie povedané susedia, ani nevedia, že ich má.

Přidejte reakci

Přidat smajlík