Můj tříletý žako (domácí mazlíček) si našel nedávno novou zábavu - vylévání vody z misky a vysypávání zrní (sedne si na misku a nohou vysypává zrní na zem). Teror se neustále stupňuje (nejen, když je sám doma, ale i v mé přítomnosti). Vodu vylévá tím způsobem, že vyhákne misku s vodu a mrští jí o zem. Má klec KingCages s klasickou objímkou (držákem) na vložení misky. Po konzultaci s veterinární lékařkou specializující se na aviární medicínu mi bylo sděleno, že je to úplně normální chování, zvláště u žaků, stává se to i v páru. Doporučila mi objímku (držák na misku) zmenšit - nevím, ale jak (smaltovaná fortelná klec) či pořídit nějaké svorky (v železářství či hobby marketu ale nic vhodného neměli). Nesetkal se někdo s něčím podobným, budu vděčná za každou radu. Děkuji.
Můj senegalec dělá to samé, ne s vodou, to ho zatím ještě nenapadlo, ale se zrním, zkoušela jsem všechno možné, ale jediné, co zabírá je, když mu misku se zrním stěhuji po kleci nebo prohodím místo s miskou s vodou. Ale zabere to jen na čas, pak ji zas stěhuji nazpátek nebo na jiné místo. Myslím, že se jim prostě líbí, když něco padá na zem, náš má víčka v koupelničce a taky je pořád hází dolů do klece.
Dobrý den, náš dvouletý žako měl stejný problém, akorát jen s vodou.Měl z toho vždycky strašnou radost , zato plovoucí podlaha pod klecí zas tak už ne.Zkoušeli jsme různě drzak upevňovat, zárověň aby to bylo bezpečné pro žaka, ale nic nepomohlo. Potom jsme koupily těžké kamenné misky a dali na mříž. Ať se snažil sebevíc, tak nic nevylil.Po chvíli ho to přestalo bavit a od te doby klid.
Diskuze už je trochu starší, tak se omlouvám.