pepababik
napsal(a):
Dobrý den poradte mám zvonky Himalajské které mě pravidelně odchovavají mladé po výlétnutí z 90 procent uhynou,chovná pára je podle vyšetření nosiči kokcidii jim to nevadí ale mladé hynou poradte co stím děkuji.
Kokcidia je sekundárna, dajte si vyšetriť perie na cirkovirus - klasické PBFD. Je to najväčší problém čižikov, ďakujeme farmám v Portugalsku, Taliansku, Španielsku....
Uživatel s deaktivovaným účtem

....a po přeléčení koupit Natur Humac a preventivně podávat. Máte pak po kokcidioze.
kele
napsal(a):
Kokcidia je sekundárna, dajte si vyšetriť perie na cirkovirus - klasické PBFD. Je to najväčší problém čižikov, ďakujeme farmám v Portugalsku, Taliansku, Španielsku....
Dobrý den pane doktore,
Kokcidie je sekundární problém jen u tohoto druhu nebo je sekundární skoro vždy i u jiného ptactva? Díky
M. Š
Práve to uvádzali aj chovatelia. Preto niektorý upustili od premiestnenie mláďat od rodičov z chovnej klietky kôli stresu a následného premnozenia kokcidii a oddeľujú radšej rodičov. Mláďatá po prepereni už tak chulostive nie sú. Je to aj za cenu straty ďalšieho hniezdenie lebo nie každý pár potom pokračuje v reprodukcii. Možno baycox zaberie, viem že ho úspešne používajú u nás post.holubiari a kanarkari. Ty mali podobný. problém, hromadný uhyn po odstave.
Tazatele jsem informoval podrobněji a pro ostatní aspoň obecně, problém se sice podobá projevům kokcidiózy, (vlastně doposud je obvykle za ni považován), podle novějších poznatků však jde o mikroorganismus, který je přiřazován k plísním. Název je: Macrorhabdus ornithogaster. Podle toho se doporučuje i léčba, účinná látka amfotericin - B u nás není mezi léčivy dostupná - registrovaná (v zahraničí se lék jmenuje Fungiline). U nás Vám po upřesnění diagnózy veterinář doporučí Mycomax, což ale kvůli ceně asi málokdo vyzkouší.
Tradice se v takových případech lámou těžko, takže si myslím, že to bude podobně jako s vápenkou, možná že polovina chovatelů už vnímá pozitivně přípravky na bázi ivermectinu nebo S 76, ale druhá polovina pořád maže olejíčkem apod.
Pro úplnost, abych jen nepoučoval, si dovolím ilustrační foto - 2 samci (převzaté).
pepababik
napsal(a):
Dobrý den poradte mám zvonky Himalajské které mě pravidelně odchovavají mladé po výlétnutí z 90 procent uhynou,chovná pára je podle vyšetření nosiči kokcidii jim to nevadí ale mladé hynou poradte co stím děkuji.
ano je to presne to co na sk a v cz chovatelia precenuju al dokonca podcenuju a ignoruju, preventyvna liecba, ja davam vtakom vsetko co potrebuju nemoze sa mi nic stat, to nieje pravda bohuzial v chovoch mame zavlecene vselico co tu pred xy rokmi nebolo, dnes sa bez preventivneho preliecenia neda asi ani poriadne chovat samozrejme na prvom mieste je higiena krmenie a napajenie a potom prevencia, na plesne a kvasinky ktore popisuje p. brazdil su vhodne aj u nas dostupne holubarske lieciva antibiotika ako doxygal, tylan, enrogal, samozrejme pred chovnou sezonov preliecit baztrilom, bazxos, sulfadimidin, salgen a potom mozme z kludom vtaky pustat do parov
Dobrý den zkoušel jsem podsadit vajíčka pod kanáry a ze tří vajiček jsem odchoval tři mladé možná to byla jenom náhoda ,ale letos jsem také podsadil tři vajíčka pod kanářici a dvé jsem nechal pod zvonkama, tak uvidíme,také jsem je přeléčil s76,když přivezu nové ptáky tak je přeléčím scatem a probiotiky budeme čekat jak to dopadne dékuji pepa .