Pyrrhura – nevie lietat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2014 09:51
smuto60

XXX.XXX.209.96

Dobry den, som majiteľom 4 mesačnej pyrury. Je aktívna, papa, pije, vsetko ako ma byt. Jedine co ma trápi je, ze nevie lietat. Resp. ze nema chvost, ktorý jej pri pokusoch o lietanie a následnom páde postupne padá, resp sa zlomí a potom vypadne, naštastie jej vypadne cele perie. Môže byt ze sa preperuje? Kúpil som ju rucne dokrmenu od chovateľa, všetky mali krátky chvost, vraj si ho medzi sebou vytrhavaju. Jedna chovatelka, zase povedala ze moze ísť o chorobu peria, názov som nerozumel ale na internete som sa dočítal len o PBFD. Veterinárovi mam v pláne ísť po sviatkoch Ďakujem sa info

http://postimg.org/image/cik9xny8j/
http://postimg.org/image/n4459o4k3/
http://postimg.org/image/ie95ny783/

20.4.2014 11:16
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Dobry den, som majiteľom 4 mesačnej pyrury. Je aktívna, papa, pije, vsetko ako ma byt. Jedine co ma trápi je, ze nevie lietat. Resp. ze nema chvost, ktorý jej pri pokusoch o lietanie a následnom páde postupne padá, resp sa zlomí a potom vypadne, naštastie jej vypadne cele perie. Môže byt ze sa preperuje? Kúpil som ju rucne dokrmenu od chovateľa, všetky mali krátky chvost, vraj si ho medzi sebou vytrhavaju. Jedna chovatelka, zase povedala ze moze ísť o chorobu peria, názov som nerozumel ale na internete som sa dočítal len o PBFD. Veterinárovi mam v pláne ísť po sviatkoch Ďakujem sa info

http://postimg.org/image/cik9xny8j/
http://postimg.org/image/n4459o4k3/
http://postimg.org/image/ie95ny783/

Já bych to na PBFD bohužel tipla! Chovám pyrurky a jednu ode mě teď jedna paní chtěla. Měla s tou svoji stejný problém, posílala mi fotku. Byla velice podobná vaší, v půl roce jí pak uhynula. I když mi pani bylo moc líto, mládě jsem jí neprodala, jelikož vir přetrvává i rok a mládě je na to velmi náchylné, jelikož nemá plně vyvinut imunitní systém, takže by la velká pravděpodobnost onemocnění. Ale k vetovi zajděte, třeba to bude něco jiného. A dejte vědět!!! Držím palce.

20.4.2014 11:32
smuto60

XXX.XXX.209.96

Ďakujem za odpoved. Viem ze z foto je ťažko poradiť, ale ak by mal niekto lepsie správy pre mna urcite budem vďačný.:)

20.4.2014 12:39
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Ďakujem za odpoved. Viem ze z foto je ťažko poradiť, ale ak by mal niekto lepsie správy pre mna urcite budem vďačný.:)

Tak to doufám, že někdo lepší mít bude. Koukněte ještě, jestli na vypadlém brku není čerstvá krev. Mimochodem, nikdy jsem se nesetkala s tím, že by si mláďata pyrur vytrhávala brka. Strašně hezky se k sobě chová celá rodina... No nic, snad to bude něco jiného, ale k vetovi fakt zajděte. Posílám fotku mláděte ve stáří 6 neděl, koukněte, jak už má v tom věku dlouhý ocásek. Držím všechny pěsti!!!

20.4.2014 12:53
smuto60

XXX.XXX.209.96

Uňho mali všetky pyrure menšie chvosty, ale boli pekne, rovné. Aj naša ho taký mala pokým nezačala pri lietaní padať. Chovateľ povedal ze dorastie. Veril som mu v tomto. Nezdalo sa mi ze by mal viditeľne stopy krvi na vypadnutych perách.

20.4.2014 12:55
smuto60

XXX.XXX.209.96

Este jedna otázka, ak ma PBFD moja pyrura je možné ze ju majú aj ostatne mláďatá co boli s nou v klietke? Ak áno tak kontaktujem chovateľa s tym ci aj ostatne majú nejaké problemy

20.4.2014 13:23
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Este jedna otázka, ak ma PBFD moja pyrura je možné ze ju majú aj ostatne mláďatá co boli s nou v klietke? Ak áno tak kontaktujem chovateľa s tym ci aj ostatne majú nejaké problemy

Na 90% ano. Zkuste tedy chovatele kontaktovat, a zároveň navštivte veta a nechte udělat testy. Mrkněte ještě, jestli nemá papoušek na těle krevní výrony, jakoby modřiny. Pyrury většinou na PBFD netrpí, ale jestli vyrůstali s ostatními nakaženými papoušky, což se u ručně dokrmených dá předpokládat, pokud nejsou od chovatele, ale dokrmovače, tak se nakazit můžou. Ale zatím neplašte...

20.4.2014 14:04
smuto60

XXX.XXX.209.96

Takze volal som chovatelovi, vravel ze sa urcite preperuje. A bol som aj u veterinára, vraj odborník na vtáky. Chcel mu vziať krv, ale ked povedal cenu za ktorú to spraví tak som si to rozmyslel. 92€... Naštastie som si predtým zisťoval kde sa da spraviť takéto vyšetrenie a v BA sa to da v SLOVGENE. Odporučila mi ho aj ta chovatelka. Tak hned v utorok tam zajdem za 30 euro aj s DNA to je do 4 dni. snáď ma nebudete odsudzovať ale ta cena sa mi zdala neprimerana. A veterinar si ho iba obhliadol cez prenosku, povedal ze to ma zdeformované trosku a potom uz povedal tu sumu.

20.4.2014 14:08
smuto60

XXX.XXX.209.96

Resp. Chovateľ povedal, ze jeho papagaje a ostatne pyrure uňho nemajú problem

20.4.2014 14:12
smuto60

XXX.XXX.209.96

Ak to nevadí príkladná ďalšie foto

20.4.2014 14:14
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Resp. Chovateľ povedal, ze jeho papagaje a ostatne pyrure uňho nemajú problem

30 Euro s DNA je ok. Tak snad to bude v pořádku. Ty čtyři dny, možná to bude týden, alespoň u nás DNA týden trvá, Vás už nevytrhne! To už je jedno. Tak pak dejte vědět, moc mě to zajímá. Pokud u chovatele vše ok, tak snad se s tím PBFD mýlím!!!

20.4.2014 14:20
smuto60

XXX.XXX.209.96

eli22 napsal(a):
30 Euro s DNA je ok. Tak snad to bude v pořádku. Ty čtyři dny, možná to bude týden, alespoň u nás DNA týden trvá, Vás už nevytrhne! To už je jedno. Tak pak dejte vědět, moc mě to zajímá. Pokud u chovatele vše ok, tak snad se s tím PBFD mýlím!!!

Uvidíme. Každopádne si prajem nech len zbytočne stresujem. Uvidíme budúci tyzden.
Ďakujem za cas a rady ktoré ste mi venovali.

20.4.2014 14:31
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Uvidíme. Každopádne si prajem nech len zbytočne stresujem. Uvidíme budúci tyzden.
Ďakujem za cas a rady ktoré ste mi venovali.

smajlík Opravdu Vám přeji, aby to byl nějaký nepodstatný problém. Já si tím prošla u mníška.

20.4.2014 15:04
smuto60

XXX.XXX.209.96

eli22 napsal(a):
smajlík Opravdu Vám přeji, aby to byl nějaký nepodstatný problém. Já si tím prošla u mníška.

Mniskov som mal parik, ale v byte robili ramus, musel som ich dat jednej chovatelke:)..
A este jedna otázka, zrejme budem musieť krv odobrat ja, resp kvapky krvi nakvapkat na papier. Chcem sa spýtať ako najlepsie to spraviť, alebo radšej ísť veterinárovi a jeho požiadať o odobratie krvi?

20.4.2014 17:06
smuto60

XXX.XXX.209.96

Takze akurát Harvymu vypadlo jedno pierko, priložiť aj foto. Krv tam vidieť nieje. Deformované bude zrejme kvôli pádom, ktoré ma kedže nevie lietat. Každopádne ak uvidíte niečo co vyzerá vážne povedzte
Dakujem

20.4.2014 19:50
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Takze akurát Harvymu vypadlo jedno pierko, priložiť aj foto. Krv tam vidieť nieje. Deformované bude zrejme kvôli pádom, ktoré ma kedže nevie lietat. Každopádne ak uvidíte niečo co vyzerá vážne povedzte
Dakujem

Pokud mluvíme o deformaci pera, tak máme namysli kořen, ne to peří samotné. Mrkněte na fotku, nafotila jsem vypadlé pero při přepeření a srovnejte s vaší fotkou (kořenem)...

20.4.2014 19:52
eli22

XXX.XXX.181.33

eli22 napsal(a):
Pokud mluvíme o deformaci pera, tak máme namysli kořen, ne to peří samotné. Mrkněte na fotku, nafotila jsem vypadlé pero při přepeření a srovnejte s vaší fotkou (kořenem)...

Ještě k tomu odběru krve. Příznám se, že jsem v tomhle srab, doma to nedělám. Chodím k veterináři.

20.4.2014 19:54
smuto60

XXX.XXX.13.81

eli22 napsal(a):

Takze da sa hovoriť o PBFD? Alebo moze byt toto len zlomené?

20.4.2014 19:56
smuto60

XXX.XXX.13.81

eli22 napsal(a):
Ještě k tomu odběru krve. Příznám se, že jsem v tomhle srab, doma to nedělám. Chodím k veterináři.

Áno, len ti je problem, ze testy bude robit firma nezávislá od veterinára, takze si to musim zabezpečiť sam. Alebo myslite ze budu taký láskavý a zoberú mu ju len tak?

20.4.2014 20:18
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Takze da sa hovoriť o PBFD? Alebo moze byt toto len zlomené?

No nevím, nemusí... Počkejte na výsledky.Nemá cenu dělat unáhlené závěry. Co se odběru týče, já normálně jdu na veterinu, tam nechám odebrat krev, řeknu co chci, například určení pohlaví, testy na cirkoviŕy (PBFD) a oni to udělají a pak Vám pošlou výsledek. Myslím, že to tak funguje všude.

20.4.2014 20:26
smuto60

XXX.XXX.4.85

eli22 napsal(a):
No nevím, nemusí... Počkejte na výsledky.Nemá cenu dělat unáhlené závěry. Co se odběru týče, já normálně jdu na veterinu, tam nechám odebrat krev, řeknu co chci, například určení pohlaví, testy na cirkoviŕy (PBFD) a oni to udělají a pak Vám pošlou výsledek. Myslím, že to tak funguje všude.

No uvidíme, v utorok to vsetko obeham, ráno zavolam do tej firmy na tie testy, potom pojdem veterinárovi, snáď mu zoberie krv. Ak nie tak skúsim jednu pani chovatelku, ona ze to robi ihlou do bruska nozicky a da na servítku. Snáď budu ale ochotný na veterine. Ďakujem za informácie ak by vypadlo este nejaké pierko dám ho sem, pre porovnanie ci su take iste.

20.4.2014 20:37
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
No uvidíme, v utorok to vsetko obeham, ráno zavolam do tej firmy na tie testy, potom pojdem veterinárovi, snáď mu zoberie krv. Ak nie tak skúsim jednu pani chovatelku, ona ze to robi ihlou do bruska nozicky a da na servítku. Snáď budu ale ochotný na veterine. Ďakujem za informácie ak by vypadlo este nejaké pierko dám ho sem, pre porovnanie ci su take iste.

Držte se!!!! Na veterině vám to určitě udělaj!!

20.4.2014 22:12
geldek

XXX.XXX.237.194

Tie zlomeniny na pierkach určite nespôsobila choroba. Podobný problém mal môj žako, aj keď mu to v lietaní nijako neprekžalo a ani neprekáža. Zrazu "sa" mu začali lámať chvostové perá (asi 5...?). Najprv mu vypadli tie ulomené časti, potom aj zvyšok (nieveom, či všetkých ulomených). Teraz má len na pravej strane chosta nejaké pôvodné pierka a na ľavej začína dorastať nové. Inak mu nič nie je. Najprv sme si mysleli, že si to ulámal pri svojich eskamotérskych pokusoch (je po väčšinu dňa pustený). Ale mám podozrenie, že napiek tomu, že sa snažíme, aby na nudu ani nepomyslel, mal jednoducho obdobie, keď sa tak bavil a ukusoval si ich sám. Neviem. Už asi 2 mesiace sa nič podobné nestalo, stále však má chvost operený nesymetricky.
Pyrura má slabší zobák, chvostové pierka si možno neucvakne, ale takto polámať, ako naznačujú fotky, možno ano.
Ak rodičia Vašej mladej pyrury nemajú príznaky PBFD (ktorá sa na rozdiel od BFD prejavuje aj u dospelých jedincov), tak máte veľkú šancu, že ani potomci nie je nemocní. Lieky na túto virovú chorobu nie sú, takže ak nemáte v pláne ju vrátiť chovateľovi alebo utratiť, tak výsledky testu, ktorý je asi rovnako drahý ako Pyrrhura frontalis samotná, vám sice dajú odpoveď, ale nepomôžu. Do veku 10tich mesiacov (ale pravdepodobne aj skôr) by mala prvý krát preperiť. Jednou z možností je, že ak ide o samostatne chovaného domáceho "mazlíčka", ktorý nikoho neohrozuje, môžete ešte nejaký ten mesiac počkať, či sa operenie bude zhoršovať, alebo naopak. Ak ju máte už stesovať odberom krvi, pozrite sa na miesto vyrastania väčších pierok z kože a porovnajte s prvou fotkou na tejto stránke:
http://www.avianbiotech.co.uk/PBFD2en
Na priloženej fotke sú ulámané časti chvostových pier žaka, ktoré si možo ukúsal sám. Najprv ale boli tiež len zlomené.

20.4.2014 22:52
smuto60

XXX.XXX.209.96

geldek napsal(a):
Tie zlomeniny na pierkach určite nespôsobila choroba. Podobný problém mal môj žako, aj keď mu to v lietaní nijako neprekžalo a ani neprekáža. Zrazu "sa" mu začali lámať chvostové perá (asi 5...?). Najprv mu vypadli tie ulomené časti, potom aj zvyšok (nieveom, či všetkých ulomených). Teraz má len na pravej strane chosta nejaké pôvodné pierka a na ľavej začína dorastať nové. Inak mu nič nie je. Najprv sme si mysleli, že si to ulámal pri svojich eskamotérskych pokusoch (je po väčšinu dňa pustený). Ale mám podozrenie, že napiek tomu, že sa snažíme, aby na nudu ani nepomyslel, mal jednoducho obdobie, keď sa tak bavil a ukusoval si ich sám. Neviem. Už asi 2 mesiace sa nič podobné nestalo, stále však má chvost operený nesymetricky.
Pyrura má slabší zobák, chvostové pierka si možno neucvakne, ale takto polámať, ako naznačujú fotky, možno ano.
Ak rodičia Vašej mladej pyrury nemajú príznaky PBFD (ktorá sa na rozdiel od BFD prejavuje aj u dospelých jedincov), tak máte veľkú šancu, že ani potomci nie je nemocní. Lieky na túto virovú chorobu nie sú, takže ak nemáte v pláne ju vrátiť chovateľovi alebo utratiť, tak výsledky testu, ktorý je asi rovnako drahý ako Pyrrhura frontalis samotná, vám sice dajú odpoveď, ale nepomôžu. Do veku 10tich mesiacov (ale pravdepodobne aj skôr) by mala prvý krát preperiť. Jednou z možností je, že ak ide o samostatne chovaného domáceho "mazlíčka", ktorý nikoho neohrozuje, môžete ešte nejaký ten mesiac počkať, či sa operenie bude zhoršovať, alebo naopak. Ak ju máte už stesovať odberom krvi, pozrite sa na miesto vyrastania väčších pierok z kože a porovnajte s prvou fotkou na tejto stránke:
http://www.avianbiotech.co.uk/PBFD2en
Na priloženej fotke sú ulámané časti chvostových pier žaka, ktoré si možo ukúsal sám. Najprv ale boli tiež len zlomené.

Velmi ma potešil Vas príspevok. Som rad, ze to nemusí byt hned ta choroba. Zajtra porovnam, ale zdá sa mi, ze tam take nema. Každopádne som chcel, urobiť DNA test uz dávnejšie aby som mu mohol dokúpiť kamaráta / kamarátku. Preto radšej rovno spravím aj test na danú chorobu, aby som neurobil chybu s kupou ďalšieho papagaja.
Este raz ďakujem a zajtra porovnam.

21.4.2014 10:12
smuto60

XXX.XXX.209.96

smuto60 napsal(a):
Velmi ma potešil Vas príspevok. Som rad, ze to nemusí byt hned ta choroba. Zajtra porovnam, ale zdá sa mi, ze tam take nema. Každopádne som chcel, urobiť DNA test uz dávnejšie aby som mu mohol dokúpiť kamaráta / kamarátku. Preto radšej rovno spravím aj test na danú chorobu, aby som neurobil chybu s kupou ďalšieho papagaja.
Este raz ďakujem a zajtra porovnam.

Tak ak som pozeral na správnych miestach, teda chvostovej pierka, tak som tam take nevidel. Ak vsak som mal pozerať inde, tak povedzte.

Je pravda, ze Veterinári pri "malých" vtákoch ako je korela napriklad nemajú moc možnosti na liečbu, alebo stanovenie choroby? Nakoľko mi pred pár mesiacmi zomrela korela a Veterinári sa odvolávali ze pri takto malých vtákoch môžu len hádať. Korela bola chorá, nepila, nejedla a bola celkovo dosť slabá, mala cca 5 mesiacov. Veterinári jej dávali len antibiotiká a odcervovali ju neustále. Po 5 dňoch sme ju dali utratit, nakoľko sa nato pozerať, ked mala kŕče. Preto tak hned stresujeme

21.4.2014 10:32
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Tak ak som pozeral na správnych miestach, teda chvostovej pierka, tak som tam take nevidel. Ak vsak som mal pozerať inde, tak povedzte.

Je pravda, ze Veterinári pri "malých" vtákoch ako je korela napriklad nemajú moc možnosti na liečbu, alebo stanovenie choroby? Nakoľko mi pred pár mesiacmi zomrela korela a Veterinári sa odvolávali ze pri takto malých vtákoch môžu len hádať. Korela bola chorá, nepila, nejedla a bola celkovo dosť slabá, mala cca 5 mesiacov. Veterinári jej dávali len antibiotiká a odcervovali ju neustále. Po 5 dňoch sme ju dali utratit, nakoľko sa nato pozerať, ked mala kŕče. Preto tak hned stresujeme

Je třeba jet k veterináři, který má specializaci na ptáky, ne jen k psímu doktorovi.Škoda, že nevíte na co korelka zemřela. Jestli nemoc nesouvisí s nemocí pyrury.

21.4.2014 11:48
smuto60

XXX.XXX.164.89

eli22 napsal(a):
Je třeba jet k veterináři, který má specializaci na ptáky, ne jen k psímu doktorovi.Škoda, že nevíte na co korelka zemřela. Jestli nemoc nesouvisí s nemocí pyrury.

U nás v BA myslim ze ani taký Neni, resp sa len tvária ze su. Písal som do Trnavy tak uvidím co odpíše. Zajtra skúsim dat krv zobrať veterinárovi.
Medzi korelou a pyrurou sme mali mniskov a tym nic nebolo, kým sme ich. Potom museli ísť.

21.4.2014 15:20
smuto60

XXX.XXX.209.96

Tak sa nam podarilo odfotiť tu časť, kde mu vychádzajú chvostove pierka, snáď je to dobre vidieť, ak nie skúsim este raz

21.4.2014 16:23
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Tak sa nam podarilo odfotiť tu časť, kde mu vychádzajú chvostove pierka, snáď je to dobre vidieť, ak nie skúsim este raz

Možná poradí někdo jiný,ale já to na té fotce nepoznám. Konce těch dlouhých nejsou vidět a ty malé jsou ještě jakoby v pouzdře. Chtělo by to ještě vypadlé péro. A vidíte ji někdy, že by si peří zkoušela uštípnout?
Jak vkládal fotky peří kolega, tak ty konce jsou jasně uštípnuté. U Vašich fotek se mi konce zdají ale jakoby spíš zaškrcené, ale těžko to z fotek jednoznačně určit. A jak s peřím na zbytku těla? To je normální, nevypadává?

21.4.2014 16:32
smuto60

XXX.XXX.209.96

eli22 napsal(a):
Možná poradí někdo jiný,ale já to na té fotce nepoznám. Konce těch dlouhých nejsou vidět a ty malé jsou ještě jakoby v pouzdře. Chtělo by to ještě vypadlé péro. A vidíte ji někdy, že by si peří zkoušela uštípnout?
Jak vkládal fotky peří kolega, tak ty konce jsou jasně uštípnuté. U Vašich fotek se mi konce zdají ale jakoby spíš zaškrcené, ale těžko to z fotek jednoznačně určit. A jak s peřím na zbytku těla? To je normální, nevypadává?

Presne tak, na zbytku tela úplne normálne. Akurát ho ma trosku na krídlach take roztrapkane, ale to ma z toho, ze ked si naťahuje krídlo, tak vždy o klietku si to šúcha. Inak je všade pekne, nevypadava, ani si ho netrha. No jedine co vidim je ze si ich tak naťahuje, ked si och ukladá alebo ako to nazvať, možno vtedy si ho ustikne práve. Zajtra idem dat odobrat krv, to snáď zvládne bežný veterinar, jej ju nejako odobrat. Aj ked... No... Potom hned beriem krv na rozbor DNA a PBFD. A potom uz len počkať :)

21.4.2014 16:46
smuto60

XXX.XXX.209.96

Podarilo sa mi zachytiť to jeho nešikovné natahovanie kde si kazí perie o klietku

21.4.2014 16:53
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Presne tak, na zbytku tela úplne normálne. Akurát ho ma trosku na krídlach take roztrapkane, ale to ma z toho, ze ked si naťahuje krídlo, tak vždy o klietku si to šúcha. Inak je všade pekne, nevypadava, ani si ho netrha. No jedine co vidim je ze si ich tak naťahuje, ked si och ukladá alebo ako to nazvať, možno vtedy si ho ustikne práve. Zajtra idem dat odobrat krv, to snáď zvládne bežný veterinar, jej ju nejako odobrat. Aj ked... No... Potom hned beriem krv na rozbor DNA a PBFD. A potom uz len počkať :)

No uvidíte tedy. Ještě by mě zajímalo, moc tomu stále nerozumím, ona nikdy nelétala?

21.4.2014 17:00
smuto60

XXX.XXX.209.96

eli22 napsal(a):
No uvidíte tedy. Ještě by mě zajímalo, moc tomu stále nerozumím, ona nikdy nelétala?

Chovateľ, od ktorého som ju kúpil ich mal v takej maličkej klietke, myslim ze preto nemala možnosť sa naucit lietat. Teraz sa snaží, ale skončí to tak ze padne na zem, alebo na posteľ. Snažím sa nech vždy letí nad posteľou nech je na mäkkom. Dnes ale nečakane ráno preletela možno dva metre, co doteraz nebola šanca. Tak možno sa do toho dostane časom.

21.4.2014 17:07
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Chovateľ, od ktorého som ju kúpil ich mal v takej maličkej klietke, myslim ze preto nemala možnosť sa naucit lietat. Teraz sa snaží, ale skončí to tak ze padne na zem, alebo na posteľ. Snažím sa nech vždy letí nad posteľou nech je na mäkkom. Dnes ale nečakane ráno preletela možno dva metre, co doteraz nebola šanca. Tak možno sa do toho dostane časom.

Tak to teda nevím, co to je za chovatele, a od začátku diskuse mi ten "chovatel" nesedí, i když o něm nemám moc informací. Možná tam bude zakopaný pes! Možná špatná výživa. Viděl jste rodiče??

21.4.2014 17:14
smuto60

XXX.XXX.10.93

eli22 napsal(a):
Tak to teda nevím, co to je za chovatele, a od začátku diskuse mi ten "chovatel" nesedí, i když o něm nemám moc informací. Možná tam bude zakopaný pes! Možná špatná výživa. Viděl jste rodiče??

Ukazoval mi ich, ale boli v budke pri dalších vajickach. Mne prišiel ako velmi seriózny. Ten chov vyzeral naozaj parádne, no akurát ich mal v malej klietke. Co povedala aj ta druha chovatelka, ze tam bude problem, ze nemohol lietat. Najviac mi ide o to perie, co mi dala do hlavy tiež ta chovatelka, ze by mohlo ísť o pbfd, ked si ho obzerala. Myslim ze koncom týždňa budeme múdrejší. Pevne verím ze toto vzniklo úplne zbytočne :)... Velmi pekne ďakujem za cas a odpovede

21.4.2014 17:23
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Ukazoval mi ich, ale boli v budke pri dalších vajickach. Mne prišiel ako velmi seriózny. Ten chov vyzeral naozaj parádne, no akurát ich mal v malej klietke. Co povedala aj ta druha chovatelka, ze tam bude problem, ze nemohol lietat. Najviac mi ide o to perie, co mi dala do hlavy tiež ta chovatelka, ze by mohlo ísť o pbfd, ked si ho obzerala. Myslim ze koncom týždňa budeme múdrejší. Pevne verím ze toto vzniklo úplne zbytočne :)... Velmi pekne ďakujem za cas a odpovede

Tak to já taky pevně věřím! A dejte, prosím, vědět, jak to dopadlo.

22.4.2014 12:22
daniel kejda

XXX.XXX.188.73

Problem bude v dratech klece. Horizontalni draty jsou pro papousky krajne nevhodne. Papousci po vsem splhaji a v takoveto kleci si pri pohybu ulamuji ocasni brka. Otazkou je proc Vas ptak neleta - i bez ocasu by mel letat.

22.4.2014 12:38
smuto60

XXX.XXX.209.96

daniel kejda napsal(a):
Problem bude v dratech klece. Horizontalni draty jsou pro papousky krajne nevhodne. Papousci po vsem splhaji a v takoveto kleci si pri pohybu ulamuji ocasni brka. Otazkou je proc Vas ptak neleta - i bez ocasu by mel letat.

Áno, on totižto stale lezie po klietke, mam v pláne investovať do lepšej. To lietanie je problem. On by aj chcel, ale pri pokuse padne. Moze to byt tym, ze chovateľ ho mal v malej klietke? Možno 40x30x30... Cca taka mohla byt. Inak si neviem vysvetlit preco nevie lietat. Problem s krídlami?

22.4.2014 12:38
smuto60

XXX.XXX.209.96

daniel kejda napsal(a):

Áno, on totižto stale lezie po klietke, mam v pláne investovať do lepšej. To lietanie je problem. On by aj chcel, ale pri pokuse padne. Moze to byt tym, ze chovateľ ho mal v malej klietke? Možno 40x30x30... Cca taka mohla byt. Inak si neviem vysvetlit preco nevie lietat. Problem s krídlami?

22.4.2014 12:41
eli22

XXX.XXX.181.96

daniel kejda napsal(a):

Jenže tam bude problém i v letkách, a to hlavně, je to na nich vidět.

22.4.2014 12:44
eli22

XXX.XXX.181.96

smuto60 napsal(a):

To není možné, že by je měl v tak malé kleci! Tam je možná měl, než jste si pro ni přijel, ne? Já měla 6 mladých a dvě staré v kleci 1,50 x metr, každý den jsem je všechny pouštěla a ještě jsem měla výčitky svědomí, že to tam mají malé. Naštěstí se všechny mláďata během měsíce prodala. Tak malé klece nejsou ani pro andulku! Tam měl chovatel, i když pro mě stále "chovatel"mládě jen dočasně, snad.

22.4.2014 12:49
smuto60

XXX.XXX.209.96

eli22 napsal(a):
Jenže tam bude problém i v letkách, a to hlavně, je to na nich vidět.

Dnes som bol u veterinára s ním. Pichol mu do nozicky a dali sme krv na servítku, rychlo som isiel ju odniesť na pracovisko kde mu urobia testy. Tak snáď bude vsetko OK.
Co sa týka tých letiek, chovatelka, ta co ho pozerala vravela ze ich ma v poriadku.

22.4.2014 12:50
smuto60

XXX.XXX.209.96

eli22 napsal(a):
To není možné, že by je měl v tak malé kleci! Tam je možná měl, než jste si pro ni přijel, ne? Já měla 6 mladých a dvě staré v kleci 1,50 x metr, každý den jsem je všechny pouštěla a ještě jsem měla výčitky svědomí, že to tam mají malé. Naštěstí se všechny mláďata během měsíce prodala. Tak malé klece nejsou ani pro andulku! Tam měl chovatel, i když pro mě stále "chovatel"mládě jen dočasně, snad.

No zrejme ich tam mal tu dobu co ich rucne dokrmoval

22.4.2014 13:15
eli22

XXX.XXX.181.96

smuto60 napsal(a):
No zrejme ich tam mal tu dobu co ich rucne dokrmoval

Aha. No a kolik pyrurce bylo, když jste si ji bral?

22.4.2014 13:19
smuto60

XXX.XXX.209.96

eli22 napsal(a):
Aha. No a kolik pyrurce bylo, když jste si ji bral?

Bral som ju cca 2.4.2014 a je januarova, takze 4 mesiace cca. No a u mna uz je skoro mesiac, kazdy den ma možnosť byt vonku, takze podla mna za ten cas sa mohla naucit lietat. Ci?

22.4.2014 13:56
eli22

XXX.XXX.181.96

smuto60 napsal(a):
Bral som ju cca 2.4.2014 a je januarova, takze 4 mesiace cca. No a u mna uz je skoro mesiac, kazdy den ma možnosť byt vonku, takze podla mna za ten cas sa mohla naucit lietat. Ci?

No nemá cenu tady nějak zatím spekulovat, uvidíte, až přijde zpráva.

22.4.2014 14:15
smuto60

XXX.XXX.209.96

eli22 napsal(a):
No nemá cenu tady nějak zatím spekulovat, uvidíte, až přijde zpráva.

Neviem ci takéto postavenie krídel moze mat niečo s lietaním, ale ma takto krídla občas cez den. Nie cely ale niekedy ho pristihnem, ze si ich takto zvesi. Ŕteraz ma tak len jedno

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.4.2014 14:17

Zbytečně se tady necháváte deptat špatnými zprávami a předpověďmi. U pyrur se často stává, že mají ohoblované ocasní pera o pletivo, často je mají různě přecvakané a vykousané.

A to, že nelétá? Bohužel si myslím, že na to radu nedostanete ani u veterináře. Měl jsem aratingu, který byl úplně ok, ale nelétal a nepomohlo ani mít ho ve voliéře. Prostě vzlétl z bidla a hned přistál na zemi. To samé jsem měl i u amazoňana, dalšího se stejným problémem jsem znal i u kolegy.

Ptáci ve 100% stavu ale z neznámého důvodu neschopni letu.

22.4.2014 14:22
smuto60

XXX.XXX.209.96

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zbytečně se tady necháváte deptat špatnými zprávami a předpověďmi. U pyrur se často stává, že mají ohoblované ocasní pera o pletivo, často je mají různě přecvakané a vykousané.

A to, že nelétá? Bohužel si myslím, že na to radu nedostanete ani u veterináře. Měl jsem aratingu, který byl úplně ok, ale nelétal a nepomohlo ani mít ho ve voliéře. Prostě vzlétl z bidla a hned přistál na zemi. To samé jsem měl i u amazoňana, dalšího se stejným problémem jsem znal i u kolegy.

Ptáci ve 100% stavu ale z neznámého důvodu neschopni letu.

Ďakujem pekne za správy. Som presvedčený ze nic nema :) ale dal som spraviť aj DNA, tak uz to budem mat v kope a možem dokúpiť kamaráta/kamarátku po čase.

No to s tym lietaním som chcel riešiť veterinárom, ale čoraz viac mam pocit, ze by mi nepomohol a len zbytočne by stresoval pyruru, mna a tak isto by ťahal peniaze. Ak vsak je nejaká šanca ze by pomohol, zastavil by som sa uňho kvôli tomuto problému

23.4.2014 08:56
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Dobrý deň,
s pravdepodobnosťou blížiacou sa 100 % si dovolím tvrdiť, že Vaša pyrura nemá PBFD ani inú infekčnú chorobu, ktorá by spôsobovala vypadávanie peria. Z fotiek je evidentné, že perie je ohryzené a váš vtáčik sa šklbe. U pzrúr je toto správanie dosť časté pokiaľ sú vtáky chované vo väčšom množstve v malom zariadení bez možnosti rozptýlenia v podobe rôznych hračiek a vetvičiek na okus.

Pokiaľ ho chcete dať dokopy tak doporučujem výrazne zmeniť zariadenie klietky s doplnením množstva vetvičiek na okus ktoré budete pravidelne vymieňať. Ohryzené perie vtákovi nevytrhávajte. Tým, že do najbližšieho preperovania vták nebude mať perie, nebude mať ani čo šklbať a s veľkou pravdepodobnosťiou s tým prestane. Dôležitá je tiež pestrá strava a ako som spomínal množstvo stimulov na zamestnanie jeho zmyslov.

S pozdravom Lukáš Bryndza

23.4.2014 09:08
smuto60

XXX.XXX.209.96

lukas bryndza napsal(a):
Dobrý deň,
s pravdepodobnosťou blížiacou sa 100 % si dovolím tvrdiť, že Vaša pyrura nemá PBFD ani inú infekčnú chorobu, ktorá by spôsobovala vypadávanie peria. Z fotiek je evidentné, že perie je ohryzené a váš vtáčik sa šklbe. U pzrúr je toto správanie dosť časté pokiaľ sú vtáky chované vo väčšom množstve v malom zariadení bez možnosti rozptýlenia v podobe rôznych hračiek a vetvičiek na okus.

Pokiaľ ho chcete dať dokopy tak doporučujem výrazne zmeniť zariadenie klietky s doplnením množstva vetvičiek na okus ktoré budete pravidelne vymieňať. Ohryzené perie vtákovi nevytrhávajte. Tým, že do najbližšieho preperovania vták nebude mať perie, nebude mať ani čo šklbať a s veľkou pravdepodobnosťiou s tým prestane. Dôležitá je tiež pestrá strava a ako som spomínal množstvo stimulov na zamestnanie jeho zmyslov.

S pozdravom Lukáš Bryndza

Dakujem za Vašu odpoved.
Mne sa práveže nezdá, že by sa šklbal. hračiek má dosť, tak isto vetvičiek na okus. Myslím však že na krídlach, ako som ukazoval jednu fotku tak perie si dosť niči pri natahovaní v klietke, resp po lození po klietke.
Ja som časom tak isto uveril, že nemá PBFD, len nás dosť vylakala jedna chovateľka, ktorá nám to oznámila. O pár dni tu budú výsledky a budeme vediet, aj o chorobe aj pohlavie a potom mám v pláne dokúpit kamarata/kamarátku.
Inak pozornosti jej venujeme neustále. Ked som doma som to ja, ked nie tak rodičia. Málokedy sa stane, že je sama doma.
Stravu ma tak isto pestrú, ale ešte zapracujeme na tom:)
Chcel som sa spýtať, môžem dať napríklad ako hračku do klietky šišku zo ihličnanu? Samozrejme mimo nejakej priemyselnej zony. Treba ju pred tym prevariť? Co sa týka napr. brokolice, pred podávanim ju treba prevariť alebo stačí opláchnut a podávať surovu?

23.4.2014 14:19
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Dobrý deň, brokolicu môžte kľudne kŕmiť surovú. Ja ju takto používam a v množstvách v akých je zastúpená v mojej zmesy žiadne problémy s trávením nepredpokladám. Šišky ihličnanov sú veľmi dobrou alternatívou. Pokiaľ sú suché môžte do nich nasypať suchú zmes semien a po následnompokropení celej šišky sa táto uzavrie a vtáčiky majú o prácu pri krmení postarané.

Na čo by som Vás však upozornil, aj napriek tomu, že z toho asi nebudete mať veľkú radosť, je to, že Váš vtáčik je kríženec. Ide pravdepodobne o kríženca Pyrury hnedouchej ( po nej má vtáčik kresbu na hlave) a pyrury zelenolícej (chvost červený už od koreňa). Ľudia bohužiaľ z nevedomosti tieto dva druhy krížia a vzniknuté potomstvo ponúkajú ako čisté druhy. Pokiaľ máte možnosť skúste zohnať a vložiť sem prípadne poslať na môj mail fotky rodičov. Pokiaľ by sa skutočne jednalo o kríženca doporučujem striktne ďalej nemnožiť!!!

23.4.2014 14:22
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Vkladám tiež fotky krížencov, ktorých sa mi podarilo zachitiť v inzercii:

23.4.2014 14:26
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Tu je foto P. frontalis chiripepe (olivovozelená vrchná strana chvosta)

23.4.2014 14:30
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

P. frontalis frontalis (koniec chvosta je zvrchu hnedočervený) tento podruh je však v zajatí chovaný veľmi zriedkavo. Všimnite si, že u čistých vtákov je koreň chvosta vždy zelený.

23.4.2014 14:37
smuto60

XXX.XXX.209.96

lukas bryndza napsal(a):
Tu je foto P. frontalis chiripepe (olivovozelená vrchná strana chvosta)

Dobry den, ďakujem za informácie.
fotky rodičov zrejme nezozeniem, žiaľ. Urcite nebudem ďalej množiť, nemal som to v pláne, len som chcel aby mal kamaráta/kamarátku na dlhšie chvíle. Ak je krízeec je v tom nejaky problem? Ci z toho moze byt nejaké vrodeny zdravotný problem? Alebo moze s tym byt spojený ten problem ze nelieta?

23.4.2014 14:47
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Problém je to v prvom rade etický. Navyše pyrury sú v zajatí čím ďalej vzácnejšie (nemyslím mutačné zelenolíce pyrury ale čisté druhy a poddruhy) a prípadné párenie s vtákmi iných druhov môže pre ich zachovanie narobiť len škodu. Pokaiľ budete vedieť pohlavie vtáčika tak mu kúpte kamaráta toho istého pohlavia. Pokiaľ budete chcieť mladé tak si radšej kúpte mladé vtáky od niekoho kto sa v pyrurách naozaj vyzná prípadne tiež požadujte fotky rodičov. S pozdravom LB

23.4.2014 14:51
smuto60

XXX.XXX.209.96

lukas bryndza napsal(a):
Problém je to v prvom rade etický. Navyše pyrury sú v zajatí čím ďalej vzácnejšie (nemyslím mutačné zelenolíce pyrury ale čisté druhy a poddruhy) a prípadné párenie s vtákmi iných druhov môže pre ich zachovanie narobiť len škodu. Pokaiľ budete vedieť pohlavie vtáčika tak mu kúpte kamaráta toho istého pohlavia. Pokiaľ budete chcieť mladé tak si radšej kúpte mladé vtáky od niekoho kto sa v pyrurách naozaj vyzná prípadne tiež požadujte fotky rodičov. S pozdravom LB

Jasne ten eticky problem chápem. Chovatelka mi odporučila kúpiť iné pohlavie, pretože ak by boli napr. Dvaja samcekovia ze by to mohol byt problem. Ale nechám si poradiť od skúsenejších :)

23.4.2014 15:54
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Problém u vtákov jedného pohlavia by nemal nastať, aj keď vylúčiť ho nemožno podobne ako nemožno vylúčiť disharmóniu páru opačného pohlavia. U pyrúr podľa mojich skúseností sa budú páriť kľudne aj dvaja samčekovia. Pokiaľ by ste mali vtáky opačného pohlavia ako by ste zabránili množeniu bez toho aby boli vtáky frustrované?

23.4.2014 16:04
smuto60

XXX.XXX.209.96

lukas bryndza napsal(a):
Problém u vtákov jedného pohlavia by nemal nastať, aj keď vylúčiť ho nemožno podobne ako nemožno vylúčiť disharmóniu páru opačného pohlavia. U pyrúr podľa mojich skúseností sa budú páriť kľudne aj dvaja samčekovia. Pokiaľ by ste mali vtáky opačného pohlavia ako by ste zabránili množeniu bez toho aby boli vtáky frustrované?

Hovorím, ze si nechám poradit od skúsenejších:)..

23.4.2014 16:05

Myslím, že se o křížence nejedná. Podle ocasních per to u tohoto konkrétního kusu ani poznat nejde a to vzhledem k tomu, že téměř žádné nemá. Hlavně nemá ty nejdelší ocasní pera podle, kterých by se to dalo posuzovat.
Jinak když se podívám na vybarvení toho ptáka tak je to čistý pyrura hnědouchý.

23.4.2014 16:41
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Máte pravdu v tom, že pokiaľ sa poyrieme na hlavu tohto konkrétneho jedinca zaradil by som ho jednoznačne k druhu p. frontalis. To je ale bohužiaľ všetko, tá červená farba odlomených pierok a červená báza chvostových pier (aj keď odlomených) je typická skôr pre p. molinae. tiež je na fotkách zreteľná dosť intenyívna modrá farba v krídlových letkách. Pokiaľ chováte obidva druhy tak si môžte všimnúť, že takáto intezita sa u P. frontalis nevyskytuje. LB

23.4.2014 18:52
smuto60

XXX.XXX.209.96

lukas bryndza napsal(a):
Máte pravdu v tom, že pokiaľ sa poyrieme na hlavu tohto konkrétneho jedinca zaradil by som ho jednoznačne k druhu p. frontalis. To je ale bohužiaľ všetko, tá červená farba odlomených pierok a červená báza chvostových pier (aj keď odlomených) je typická skôr pre p. molinae. tiež je na fotkách zreteľná dosť intenyívna modrá farba v krídlových letkách. Pokiaľ chováte obidva druhy tak si môžte všimnúť, že takáto intezita sa u P. frontalis nevyskytuje. LB

No mam napad. Skúsim sa ozvať chovatelovi. Co vy nato?:)

23.4.2014 19:49
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
No mam napad. Skúsim sa ozvať chovatelovi. Co vy nato?:)

Tak můžete, ale nevím, jestli to má smysl. V kupní smlouvě byste měl mít napsáno, o jaký druh se jedná. Ale myslím, že ji nemáte, když nemáte ani fotky rodičů,.. no a jak to tu čtu, tak se mi ten chovatel stejně nezdá.. Ale hlavně, aby pyrča byla zdravá.

24.4.2014 12:48
smuto60

XXX.XXX.7.207

eli22 napsal(a):
Tak můžete, ale nevím, jestli to má smysl. V kupní smlouvě byste měl mít napsáno, o jaký druh se jedná. Ale myslím, že ji nemáte, když nemáte ani fotky rodičů,.. no a jak to tu čtu, tak se mi ten chovatel stejně nezdá.. Ale hlavně, aby pyrča byla zdravá.

Takze mame vyriešené dve veci. Je to samička a PBFD nema :)
Len to lietanie teraz

24.4.2014 14:03
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Takze mame vyriešené dve veci. Je to samička a PBFD nema :)
Len to lietanie teraz

No tak to je bezva!! K tomu létání. Mně se dneska stala taková věc. Dala jsem astrildy do venkovní voliery a najednou koukám, sameček nelítá. Jinak je úplně normální. Tak jsem ho odchytla a koukám, že jedno křídlo má nepravidelné, to je má vytržené nějaké letky. Nevím, kdy a jak se to mohlo stát, ale je to. Na pohled to vůbec nebylo viděl. Zkuste mu roztáhnou křídlo a vyfotit.

24.4.2014 16:16
smuto60

XXX.XXX.209.96

eli22 napsal(a):
No tak to je bezva!! K tomu létání. Mně se dneska stala taková věc. Dala jsem astrildy do venkovní voliery a najednou koukám, sameček nelítá. Jinak je úplně normální. Tak jsem ho odchytla a koukám, že jedno křídlo má nepravidelné, to je má vytržené nějaké letky. Nevím, kdy a jak se to mohlo stát, ale je to. Na pohled to vůbec nebylo viděl. Zkuste mu roztáhnou křídlo a vyfotit.

Chovatelka mu kontrolovala letky, su vraj v poriadku. Možno to bude tak ako tu bolo písané, ze proste lietat nebude vediet. Neviem ci to moze s tym niečo mat spoločne, ale občas namieste máva krídlami. Ale nevzlietne

24.4.2014 18:10
geldek

XXX.XXX.237.194

Dobrý deň,
pozrite si obrázky
https://www.ifauna.cz/mdiskuse/foto/472a801523d6a.jpg
http://www.fotosaves.com.ar/Psittaciformes/A_ChiripepeCabezaVerde_600.jpg
a porovnajte minimálne s operením ľavého krídla.
Ak keď je to Váš asi prvý papagáj, cudzie rady a názory neberte ako určite neomylné. Úvodný obrázok pyrurky naznačuje, že jej nejaké tie letky (dlhé pierka na krídlach) chýbajú. A to stačí na problémy s letaním. Veď práve tie perá niektorí za účelom obmedzenia lietania, vtákom pristrihujú.
Vydržte času... keď preperí, s pravdepodobnosťou blížiacou sa k istote lietať bude. Osobne by som toto obdobie venovala namä zbližovaiu, výchove a kroteniu. Keď hneď kúpite samčeka, nebude tak prítulná. Je to ešte mláďa, neponáhľajte sa. Môžete ju vychovať tak, že Vám neuletí ani vonku, prípadne sa bude dať privolať. Odvážnym a vytrvalým sa môže podariť dokonca toto:
https://www.youtube.com/watch?v=8fWX2qQg4d4 (neberte to ako radu a návod, len ako zaujímavosť).
smajlík

24.4.2014 18:13
geldek

XXX.XXX.237.194

ešte: http://postimg.org/image/ie95ny783/
nemá tie letky na ľavom krídle tiež nalomené?

24.4.2014 19:08
smuto60

XXX.XXX.209.96

geldek napsal(a):
ešte: http://postimg.org/image/ie95ny783/
nemá tie letky na ľavom krídle tiež nalomené?

Podarilo sa mi pyruru zachytiť pri natahovani. Je to dobre vidieť?
Volal som s chovateľom od ktorého mam pyruru. Povedal, ze urcite nie je krizena

25.4.2014 07:41
geldek

XXX.XXX.237.194

Obrázok síce nie je jasný, ale asi sami vidíte, že časť letiek je v poriadku, chvotové perá z väčšiny nie - chýbajú, alebo sú nalomené. Neviem posúdiť, či to ovplyvňuje schopnosť letu až natoľko, že nepreletí aspoň 2-3 metre, ale ak pripočítame, že žila dlho v malej klietke, tak to možné asi je. Ak máte v ruke potešujúci výsledok z PBFD testu, tak sa tým už netrápte a naopak, dočasný handicap využite podľa hesla Všeko zlé je na niečo dobré. Ak nemá možnosť uletieť, môžete ju niekdy vziať sebou niekam na lúku (pozor na stromy a objekty po ktorých by sa mohla vyšplhať do nedostupných výšok!) a užiť si s ňou pre obe strany zaujímavé chvíle. Čím pevnejšie putá teraz vytvoríte, tým väščiu radosť Vám operený člen domácnosti prinesie. Najväčším problémom bude asi "posieranie". Neviem, či sa pyrury dajú vychovať tak, aby odleteli na "miesto k tomu určené", v každom prípade by som sa o to vytrvalo pokúšala a už teraz ju premiesňovala na bidielko s podložkou, a keď sa jej to podarí, chválila, chválila, chválila, prípadne aj s malou dobrotou. Môžete mať pár v klietke a pre problémy s volným preletom spojené, oba vtáky púšťať len občas. Ale verte, časom Vám to zovšednie a budete si uvedomovať viac tie poblémy. S domácimi "maznáčikmi" je to ako s deťmi - "ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko..."
Na obrázku je ukážka komletne opereného krídla v porovnaní s krídlom Vašej pyrury. V čiernom obdĺžniku sú perá neusporiadané - najmä to dlhé tmavé v pozadí smerujúce doľava je nejak úplne mimo (ak vidím dobre a je to pierko). V zelenom obdĺžniku je to OK.

9.5.2014 07:20
smuto60

XXX.XXX.14.78

Tak dobry den. Za ten cas co som tu nebol sme sa naša pyrura učí lietat, uz preletí možno dva metre ale ide "ku dnu". Nerobím z toho vedu, ak sa netrápi ona tym a je jej fóre aj ked nevie lietat, tak poto
Je vsetko OK. Chvostík pomaly rastie, uz vidno malé pierka nove.
Ale trápi ma iná vec. A to jej trus. Cely den je okej ale vždy rano je velmi velky. Ako keby celu noc ho nevylucovala. Je to normálne, ze cez noc spi a nevylúči ho, alebo moze byt niečo s trávením . Lebo grit ma, ovocie, zeleninu dostáva. Krmivo ma deli nature bez slnecnic, cislo si teraz nespomeniem. Ma aj konariky na okus a tak isto sepiovku. A najnovšie jej dávam klicit občas psenicu. Ďakujem za rady

9.5.2014 11:56
eli22

XXX.XXX.181.96

smuto60 napsal(a):
Tak dobry den. Za ten cas co som tu nebol sme sa naša pyrura učí lietat, uz preletí možno dva metre ale ide "ku dnu". Nerobím z toho vedu, ak sa netrápi ona tym a je jej fóre aj ked nevie lietat, tak poto
Je vsetko OK. Chvostík pomaly rastie, uz vidno malé pierka nove.
Ale trápi ma iná vec. A to jej trus. Cely den je okej ale vždy rano je velmi velky. Ako keby celu noc ho nevylucovala. Je to normálne, ze cez noc spi a nevylúči ho, alebo moze byt niečo s trávením . Lebo grit ma, ovocie, zeleninu dostáva. Krmivo ma deli nature bez slnecnic, cislo si teraz nespomeniem. Ma aj konariky na okus a tak isto sepiovku. A najnovšie jej dávam klicit občas psenicu. Ďakujem za rady

To je normální. V noci prostě spí a ráno se vykadí. My teď máme opět pár dní stará mláďata pyrur,samička vyleze třeba jen 2 x za den a to je pak úplná rána , jak padá obrovská porce trusu...takže to je ok, s tím si nedělejte hlavu!!

17.5.2014 08:44
smuto60

XXX.XXX.87.139

Ďakujem za všetky odpovede. Nemam cas tu byt moc, tak aspoň cez vikend. Stáva sa taka vec ze ked je na ramene a chceme ho zobrať do klietky resp. na prst tak začne útočiť. Iba ked je na ramene. Inak vždy normálne na prst ide nech je hocikde. Moze to byt tym ze si mysli ze ho ideme dat do klietky alebo ze to je jeho miesto tam nemáme co robit s rukou?..

17.5.2014 08:59
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Ďakujem za všetky odpovede. Nemam cas tu byt moc, tak aspoň cez vikend. Stáva sa taka vec ze ked je na ramene a chceme ho zobrať do klietky resp. na prst tak začne útočiť. Iba ked je na ramene. Inak vždy normálne na prst ide nech je hocikde. Moze to byt tym ze si mysli ze ho ideme dat do klietky alebo ze to je jeho miesto tam nemáme co robit s rukou?..

Může to mít více důvodů, ale vidím to na dva hlavní:
1) pokud ho z ramene berete a dáváte hned do klece, tak to může být ten důvod
2) na Vašem rameni je ve výšce, "na úrovni Vás" na úrovni páníka, cítí se tam sebevědomě, tak zkouší, jestli by náhodou nemohl být doma vedoucí!

31.5.2014 20:51
smuto60

XXX.XXX.87.139

Dobry den, tak po dlhšej dobe som tu znova a potrebujem zopár rad:)
Chcel by som sa informovať, co bude najlepsie riešenie pri kúpe kamaráta pre našu pyruru. Chcem teda kúpiť ďalšiu pyruru len neviem ci bude treba rovnaku "rasu" teda hnedouchu alebo moze byt aj iný druh. Ci to bude mat nejaky vplyv.
Dalej ci rovnaké pohlavie alebo opačne pohlavie
No a hlavne ci tej našej nebude vadiť ked ta nová bude lietat. Lebo naša stale nevie a ci by mohla žiarlit a potom si nejako ublížiť.
A ci nepoznáte niekoho kto chová a rucne dokrmuje pyrury niekde blízko hraníc s vami, brno, breclav.
Ďakujem :)

31.5.2014 21:24
mak17

XXX.XXX.218.18

smuto60 napsal(a):
Chcel by som sa informovať, co bude najlepsie riešenie pri kúpe kamaráta pre našu pyruru. Chcem teda kúpiť ďalšiu pyruru len neviem ci bude treba rovnaku "rasu" teda hnedouchu alebo moze byt aj iný druh. Ci to bude mat nejaky vplyv.
No a hlavne ci tej našej nebude vadiť ked ta nová bude lietat. Lebo naša stale nevie a ci by mohla žiarlit a potom si nejako ublížiť.
A ci nepoznáte niekoho kto chová a rucne dokrmuje pyrury niekde blízko hraníc s vami, brno, breclav.

Dobrý den, napište mi na email makblahak@email.cz

31.5.2014 22:05
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):

1) určitě stejný druh
2) opačné pohlaví
3) nebude, přizpůsobí se
4) určitě je kolem Brna dost chovatelů

1.6.2014 08:35
smuto60

XXX.XXX.87.139

Takze ani ked mam hnedouchu nemôžem jej dokúpiť napr zltoprsu? Alebo sme sa zle pochopili?
Dakujem

1.6.2014 09:23
mak17

XXX.XXX.218.18

Pokud chcete mláďata, musí to být stejný druh. Pokud ne, může to být klidně i jiný papoušek smajlík

24.6.2014 21:04
smuto60

XXX.XXX.87.139

dobrý den, tak tu som znova:) chcem sa spýtať, posledný týžden pyrura vôbec nechce žrať proso atd. vyberá si len lesknicu, slnečnicu.. slnečnicu si dá len ked jej prisipem pretože kupujem potravu bez slnečníc. Je to problém? alebo ako ju prinútiť aby znova jedla aj tie malé zrnka?

24.6.2014 21:40
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
dobrý den, tak tu som znova:) chcem sa spýtať, posledný týžden pyrura vôbec nechce žrať proso atd. vyberá si len lesknicu, slnečnicu.. slnečnicu si dá len ked jej prisipem pretože kupujem potravu bez slnečníc. Je to problém? alebo ako ju prinútiť aby znova jedla aj tie malé zrnka?

Tak u nás to samé. Proso vůbec neberou, Strava pyrury je z velké většiny ovoce a zelenina. Ale to snad víte.

24.6.2014 23:25
smuto60

XXX.XXX.87.139

jasné :) každý den má ovocie aj zeleninu :) , čiže neni problém že si neberie proso atd ?

25.6.2014 07:46
atobajus

XXX.XXX.192.99

smuto60 napsal(a):

Dobrý den, slunečnici nepodávejte vůbec.

Pro pyrury je nejlepší směs DELI NATURE 68 nebo PALOMA V143

25.6.2014 08:28
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
jasné :) každý den má ovocie aj zeleninu :) , čiže neni problém že si neberie proso atd ?

Já dávám Deli Nature 68 + směs pro velké papoušky (teď nevím číslo DN), ale tu přidávám jen malinko. Je tam slunečnice bílá a malinko žíhané, černou nedávám vůbec. Prvně zmizí ty větší kousky a většinou právě proso zůstane. Více bílé slunečnice dívát, když mají mladé. Zkuste dávat klíčené, což asi dáváte.

25.6.2014 09:22
smuto60

XXX.XXX.87.139

Aj ja dávam deli nature 68. Ta zmes pre velke papousky je tiez deli nature? Ak ano dáte mi potom vediet to cislo? :) vdaka

28.6.2014 09:16
smuto60

XXX.XXX.87.139

eli22 napsal(a):
Já dávám Deli Nature 68 + směs pro velké papoušky (teď nevím číslo DN), ale tu přidávám jen malinko. Je tam slunečnice bílá a malinko žíhané, černou nedávám vůbec. Prvně zmizí ty větší kousky a většinou právě proso zůstane. Více bílé slunečnice dívát, když mají mladé. Zkuste dávat klíčené, což asi dáváte.

Dobry den vedeli by ste mi prosim poradit to cislo zmeny pre velke pap.? Vďaka :)

4.7.2014 18:57
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Dobry den vedeli by ste mi prosim poradit to cislo zmeny pre velke pap.? Vďaka :)

Je to Deli Nature 64. Ale to dávám málo. Dávám tak 75 % DN 68 a 25 % DN 64. A musejí to sezobat vše. Aby si nezvykli vybírat jen slunečnici, což se dost často stává.

4.7.2014 23:08
smuto60

XXX.XXX.87.139

eli22 napsal(a):
Je to Deli Nature 64. Ale to dávám málo. Dávám tak 75 % DN 68 a 25 % DN 64. A musejí to sezobat vše. Aby si nezvykli vybírat jen slunečnici, což se dost často stává.

Ja dávam tú 68 tiež, tam mi necháva proso a tie malé zrniečka :/ berie si len lesknicu atd, také väčšie.. neviem prečo

5.7.2014 17:32
eli22

XXX.XXX.181.33

smuto60 napsal(a):
Ja dávam tú 68 tiež, tam mi necháva proso a tie malé zrniečka :/ berie si len lesknicu atd, také väčšie.. neviem prečo

Moji dělají to samé Proso jim nejede. Asi je pro ně moc malé, rádi si jídlo drží v nožce. .Zbytky dávám drobotině.

Přidejte reakci

Přidat smajlík