Andulky se popraly v době hnizdění!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2014 16:35
honzaandulkář

XXX.XXX.243.96

Dobrý den
Stala se mi velmi nešťastná věc.
Mám dva páry andul jeden pár začal hnízdit, mám již 5 vajec a čekám na 10.5. na vylíhnutí, dnes jsem se na ně byl podívat a vidím jak samice co hnízdí chodí po zemi. Měla hlavu od krve, ta druhá na ni pořad útočila. Ten útočný pár jsem ihned odstranil a ta poraněná andulku hned šla do budky zase sedět. Z těch 5 vajec ji zbyli 4. Co mám dělat když umře, prosím poraďte mi. Předem Vám děkuji.

4.5.2014 17:31
SkorpyLP

XXX.XXX.202.21

dát vejce do jiné budky kde samice hnízdí třeba vyměnit za prázdná vajíčka a ona ty mladé vychová.

4.5.2014 21:23
lupus4

XXX.XXX.165.46

SkorpyLP napsal(a):
dát vejce do jiné budky kde samice hnízdí třeba vyměnit za prázdná vajíčka a ona ty mladé vychová.

smajlík rada nad radusmajlík
má DVA páry andul a hnízdí mu JEDEN pár smajlík

5.5.2014 13:01
marketag

XXX.XXX.166.33

Když umře, už nic. Ale snad přežije a dál se bude starat. dejte jim vitamíny, dobré krmení a letos už nedávejte páry dohromady během hnízdění. Až seberete budky, můžete je spojit.

5.5.2014 20:20
kany

XXX.XXX.33.199

když umře, uspořadejte rodinny pohřeb.smajlík

5.5.2014 22:01
mitraton

XXX.XXX.168.29

honzaandulkář napsal(a):
Dobrý den
Mám dva páry andul jeden pár začal hnízdit, mám již 5 vajec a čekám na 10.5. na vylíhnutí, dnes jsem se na ně byl podívat a vidím jak samice co hnízdí chodí po zemi. Měla hlavu od krve, ta druhá na ni pořad útočila. Ten útočný pár jsem ihned odstranil a ta poraněná andulku hned šla do budky zase sedět. Z těch 5 vajec ji zbyli 4. Co mám dělat když umře, prosím poraďte mi. Předem Vám děkuji.

Dobrý večer,

Boje andulek, zvláště pokud jsou jen dva páry nebo je nějaká budka více oblíbená, než jiná, jsou velmi časté.

Pak je lepší mít páry alespoň tři, andulky mít na sebe zvyklé v době klidové a dávat jim budky ve stejný okamžik tak, aby byly budky "stejně atraktivní" Stejná výška, podobný typ budky ap.. Pokud budou budky odděleny opticky tak, aby na sebe andulky sedící na bidélku u budky neviděly, tak ještě lépe. Pokud není možnost agresivní pár oddělit, je dobré agresivní andulce nadíbnout další jednu, až dvě budky a tyto dát výše, čímž se zváší jejich atraktivita a andulka obsadí budku novou, nebude rušit sedící andulky.

Andulky se Vám popraly a poranění na hlavě snad nebude mít takový rozsah, aby se rána špatně hojila. Pár kousanců se zahojí brzo. Často takové boje odnesou měkké části, jako je ozobí, mnohdy dojte k poškození trvalému (otevřené ozobí-zvětšenínosní dirky). Poraněná křídla a nohy jsou stejně časté.

Napadená andulka bude dále sedět a pokud má vajíčka oplozená a nejsou z boje porušená(namačkaná skořápka), můžete stále očekávat odchov. Druhý pár nechte tuto sezonu hnízdit odděleně. Samice andulek dokážou být velmi agresivní a andulka dokáže zabít mláďata nejen andulek jiných párů, ale i mláďata větších papoušků ve společných voliérách (klidně do velikosti korely ap.). Agresivní andulky napadají i vylétlá mláďata, pokud se zdržují u budky, kterou hnízdící andulka brání před vetřelci.

Pak je dobré nedávat moc bidel na sezení do bezprostřední blízkusti budek. To však závisí na velikosti voliéry a jejího vnitřního rozvržení. Důležité je také vědět, jak chovné andulky doposud žily, zda párově v kleci nebo jsou ze společné voliéry. Většinou jsou starší samice zvyklé být pouze v páru dále ve společném chovu dosti majetnické a na ostatní ostřejší.

U mě jsou andulky zvyklé mnoho generací na společný chov, což se přibližuje běžným zvyklostem jako v přírodě. Není výjimkou, že mi dvě samičky obsadí jednu budku. Předpokládám, že obdobná soužití jsou i v přírodě, když andulky hnízdí v dutinách větví položených na ležato. Letos mi takto dvě sestry seděly společně a nyní mají dohromady 13 mláďat, kdy některá do týdne začnou vylétat. Je pravdou, že se o 13 kusů starají 4 rodiče. Na jeden pár by to bylo přespříliš a není cílem chovatele andulky strhnout.

Až přijde doba líhnutí, dávejte andulkám vaječnou míchanici. Při odchovu mladých jí dávejte v menším množství, které andulky cca za hodinu sežerou. Dávejte jí dle potřeby y počtu mladých klidně denně. Zelené krmení, okus větví, slunce, vitamíny, minerály, hygiena a andulky budou zdravé a spokojené.

Ať Vám to dobře dopadne.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

5.5.2014 22:34
marketag

XXX.XXX.21.208

mitraton napsal(a):
Dobrý večer,

Boje andulek, zvláště pokud jsou jen dva páry nebo je nějaká budka více oblíbená, než jiná, jsou velmi časté.

Pak je lepší mít páry alespoň tři, andulky mít na sebe zvyklé v době klidové a dávat jim budky ve stejný okamžik tak, aby byly budky "stejně atraktivní" Stejná výška, podobný typ budky ap.. Pokud budou budky odděleny opticky tak, aby na sebe andulky sedící na bidélku u budky neviděly, tak ještě lépe. Pokud není možnost agresivní pár oddělit, je dobré agresivní andulce nadíbnout další jednu, až dvě budky a tyto dát výše, čímž se zváší jejich atraktivita a andulka obsadí budku novou, nebude rušit sedící andulky.

Andulky se Vám popraly a poranění na hlavě snad nebude mít takový rozsah, aby se rána špatně hojila. Pár kousanců se zahojí brzo. Často takové boje odnesou měkké části, jako je ozobí, mnohdy dojte k poškození trvalému (otevřené ozobí-zvětšenínosní dirky). Poraněná křídla a nohy jsou stejně časté.

Napadená andulka bude dále sedět a pokud má vajíčka oplozená a nejsou z boje porušená(namačkaná skořápka), můžete stále očekávat odchov. Druhý pár nechte tuto sezonu hnízdit odděleně. Samice andulek dokážou být velmi agresivní a andulka dokáže zabít mláďata nejen andulek jiných párů, ale i mláďata větších papoušků ve společných voliérách (klidně do velikosti korely ap.). Agresivní andulky napadají i vylétlá mláďata, pokud se zdržují u budky, kterou hnízdící andulka brání před vetřelci.

Pak je dobré nedávat moc bidel na sezení do bezprostřední blízkusti budek. To však závisí na velikosti voliéry a jejího vnitřního rozvržení. Důležité je také vědět, jak chovné andulky doposud žily, zda párově v kleci nebo jsou ze společné voliéry. Většinou jsou starší samice zvyklé být pouze v páru dále ve společném chovu dosti majetnické a na ostatní ostřejší.

U mě jsou andulky zvyklé mnoho generací na společný chov, což se přibližuje běžným zvyklostem jako v přírodě. Není výjimkou, že mi dvě samičky obsadí jednu budku. Předpokládám, že obdobná soužití jsou i v přírodě, když andulky hnízdí v dutinách větví položených na ležato. Letos mi takto dvě sestry seděly společně a nyní mají dohromady 13 mláďat, kdy některá do týdne začnou vylétat. Je pravdou, že se o 13 kusů starají 4 rodiče. Na jeden pár by to bylo přespříliš a není cílem chovatele andulky strhnout.

Až přijde doba líhnutí, dávejte andulkám vaječnou míchanici. Při odchovu mladých jí dávejte v menším množství, které andulky cca za hodinu sežerou. Dávejte jí dle potřeby y počtu mladých klidně denně. Zelené krmení, okus větví, slunce, vitamíny, minerály, hygiena a andulky budou zdravé a spokojené.

Ať Vám to dobře dopadne.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

Krásně napsané. Pane Zárubo, jste studnice informací. Nechtěl byste o andulkách, jejich chovu a barevných rázech napsat knihu? I vaše laskavé pojetí by z ní učinilo velmi čtivou a poučnou literaturu nepostradatelnou pro všechny chovatele andulek. V mé knihovně by rozhodně nechyběla.

20.6.2014 22:08
honzaaandulky

XXX.XXX.90.135

dobrý den sice z ta předešlá snůška byla neůspěšná, ale samice to přežila a hned po pár dnech snesla další. Dnes mám v budce 5 mládatsmajlík

20.6.2014 22:24
marketag

XXX.XXX.21.208

Gratuluji a přeji úspěšný odchov.
smajlík

29.4.2015 20:58
majenko3

XXX.XXX.63.212

Zdravím! Mám podobný problém a nechcem zakladať novú tému. Mám 5 párov anduliek, z toho štri zahniezdili približne v rovnakom čase. Mláďatá sa vyliahli bez väčších problémov a ostáva im cca týždeň kým opustia búdky. Búdky sú všetky rovnaké, v rovnakej výške vedľa seba. Teraz si jedna samička zmyslela, že jej patrí vedľajšia búdka aj s mláďatami. Je v nej celé dni, mláďatá nebije, ale ani nekŕmi. Pôvodný pár tam nechce pustiť, samičku krvavo dohrýzla keď sa snažila dostať ku svojim mladým. Neviem čo mám urobiť a nechcel by som, aby mladé uhynuli. Neviem, či by samček vychoval mladé aj sám, ak by som túto, pomýlenú, samicu oddelil. Lebo sa bojím aj o mláďatá v búdke, do ktorej sa, nasťahovala,. Ak mi vie niekto poradiť budem rád. Vopred ďakujem.

31.12.2015 11:17
pterodactyll

XXX.XXX.190.98

Já mám pohromadě šest párů a budek dvanáct. Odstraní to problém když dokrmují mladé v jedné budce snáší většinou již do druhé.
Některá samice však snáší vejce mezi již dospívající mládež.
Když zůstane některá budka pořád volná dochází k šarvátkám zřídka.
Ale ani tak se jim nevyhneme.
Stalo se mi když jsem začal sbírat budky abych zamezil čtvrtému hnízdění, zabili mě ještě nevylétlé mladé v jiné budce, aby měli kam snášet.
Pak se to musí řešit odchytem takového páru a přemístěním do jiné klece, nejlépe rozdělit i samce od samice. Samice se stejně vyprázdnit musí. Snese vejce na zem.
Někdo je nechává hnízdit dokud je to baví, ale mě by hnízdili i pětkrát za rok.
To se mi zdá opravdu moc. Třikrát je při dostatku a různorodosti stravy, hlavně zelené, okus atd.
Přestat pak dávat naklíčené zrní, to je nutí ke hnízdění nejvíce.

Odpočinutí je pro ně opravdu nutností. Viděl jsem u tak zvaného chovatele voliéru kde byli ptáci různě retardovaní a zkrvaveni od věčných šarvátek. Hnízdili nostop ale ti mladí hrůza samá deformace.
Já osobně nechávám páru čtyři maximálně pět vajec. Snese jich taky devět ale to potom uživit je pro ně maraton. Takhle jsou rodiče ve vzorné kondici a mladé i když je jich méně rovněž.

Přeji všem Mnoho chovatelských úspěchů.

26.3.2016 21:34
morlor

XXX.XXX.194.5

Zdravím.Bratr má podobný problém.Ve voliéře je pět andul. Tři samci a dvě samice. Jedná je dcera páru z loňska. Problém je, že doklovala matku a paruje se s otcem. Co s tím? Zbylí dva samci nejeví o samice zájem.. Děkuji předem za radu.

Strnad

26.3.2016 22:12
Strnad

XXX.XXX.144.116

honzaandulkář napsal(a):
Dobrý den

Pane andulkáři :) hlavní a zásadní chybu jste udělal v tom, že jste nechal 2.páry pohromadě hnízdit! a to platí téměř u všech papoušků chovaných v hejnu. Nikdy 2. páry ! ale když už tak jeden, nebo tři páry.

27.3.2016 12:38
pepajz

XXX.XXX.144.38

Udelejte jsi voliéru a chovne klece a je klid ( vždy ve voliere jse najde jedinec co dela neplechu jinem andulkam ) lehke reseni chovne klece a mate vystarano po hnizdeni můžete je zas dat do voliery tak to delam i ja a mam dokumentaci o mladych prirustkach a vim kdo je splodil spokojenost s chovnimy kleci budete mit i vy

kdyz nevím neradím

27.3.2016 14:09
kdyz nevím neradím

XXX.XXX.226.198

Nechtěl bys se vybodnout na rozdávání rad, když máš imrvere jinde dotazy na to či ono? Přijde mi to vůči tazatelům dost nefér. A ta čeština, to by jeden blil

27.3.2016 15:52
Komárek1

XXX.XXX.144.116

kdyz nevím neradím napsal(a):
Nechtěl bys se vybodnout na rozdávání rad, když máš imrvere jinde dotazy na to či ono? Přijde mi to vůči tazatelům dost nefér. A ta čeština, to by jeden blil

Přidejte reakci

Přidat smajlík