Dobrý den , chci vás požádat o určení pohlaví mých anduliček. Chtěla bych dva samce a samičku.
Na fotce je modrá, dle mě samice stáří cca 9 měsíců, zelená (2xfoto) dle mě samec -mládě cca 3 měsíce a žlutá-černé očka není to lutino, dle mě samec -mládě cca 3 měsíce. A ještě by mě zajímalo, jak se správně nazývají tyto mutace.
Děkuji všem za odpověd.
Lenka
Uživatel s deaktivovaným účtem

zelený a žlutý samci, modrá je samice
eda46
napsal(a):
modrá a žltá samičky,zelený dvaja mladý samčekovia
chjo na té žluté se ne a ne shodnout. a co ta barevná mutace, poradí někdo?
Ještě přidám foto jen té žluté

sameček - masově růžové ozobí s modrým nádechem v horní části. Samička by měla ozobí bílé, bílé s nádechem do modra, anebo hnědé.
Co se mutace týče - viz třeba stránka
http://uzviratek1.webnode.cz/andulky/info-o-andulkach/barevne-mutace/zakladni-popis/
cit:
Žluté andulky
Zbarvení těchto andulek je následek rozdílného utváření buněk v peří. Pero modrou barvu absorbuje a neodráží. Následkem toho zůstává viditelná jenom žlutá barva způsobená tukovým barvivem. Současně je potlačen i černý a hnědý melanin, který způsobuje jak vlnitou kresbu, tak barvu letek a ocasu. Výsledkem je čisté žlutý pták. Od lutina se liší tím, že nemá červené, ale černé oči s bílou duhovkou. Ozobí je u samečků modré a u samiček hnědé, kdežto lutina mají po celý život ozobí růžové. Vyskytují se také čistě žluté andulky s velkýma černýma očima, které mají naopak tmavou duhovku a růžové ozobí. Ty vynikají čistou žlutou barvou bez jakýchkoliv známek melaninů a bez zelenavého nádechu. Tohoto stavu bylo zřejmě dosaženo náhodným křížením s recesivními strakami a ptáky se světlými letkami. Tito ptáci jsou dost vzácní.
Jestli Vaše žlutá andulka má vskutku černé oči, pak by mohla patřit mezi ty vzácné čistožluté, ale ne lutina. Pak by s tou barvou ozobí to mohlo být vskutku komplikovanější a měl by se vyjádřit ten, kdo tyto mutace lépe zná.
geldek
napsal(a):
http://uzviratek1.webnode.cz/andulky/info-o-andulkach/barevne-mutace/zakladni-popis/
cit:
Žluté andulky
Zbarvení těchto andulek je následek rozdílného utváření buněk v peří. Pero modrou barvu absorbuje a neodráží. Následkem toho zůstává viditelná jenom žlutá barva způsobená tukovým barvivem. Současně je potlačen i černý a hnědý melanin, který způsobuje jak vlnitou kresbu, tak barvu letek a ocasu. Výsledkem je čisté žlutý pták. Od lutina se liší tím, že nemá červené, ale černé oči s bílou duhovkou. Ozobí je u samečků modré a u samiček hnědé, kdežto lutina mají po celý život ozobí růžové. Vyskytují se také čistě žluté andulky s velkýma černýma očima, které mají naopak tmavou duhovku a růžové ozobí. Ty vynikají čistou žlutou barvou bez jakýchkoliv známek melaninů a bez zelenavého nádechu. Tohoto stavu bylo zřejmě dosaženo náhodným křížením s recesivními strakami a ptáky se světlými letkami. Tito ptáci jsou dost vzácní.
Jestli Vaše žlutá andulka má vskutku černé oči, pak by mohla patřit mezi ty vzácné čistožluté, ale ne lutina. Pak by s tou barvou ozobí to mohlo být vskutku komplikovanější a měl by se vyjádřit ten, kdo tyto mutace lépe zná.
Moc děkuji za vysvětlení, ted ji teda důkladně prohlížím a nádech do zelena nevidím, má pouze letky trochu do bíla. Oči má černé. Při vzetí do ruky neklove- na rozdíl od zeleného, což by měl být taky sameček. Můžu Vás ještě poprosit o určení mutace na horní fotce toho zeleného a modré? Děkuji
geldek
napsal(a):
cit:
Žluté andulky
a když mám čistě bílého anduláka s černýma očima jedná se taky o ty vzácné
SkorpyLP
napsal(a):
a když mám čistě bílého anduláka s černýma očima jedná se taky o ty vzácné
jestli máte čistě bílou s černýma očima, tak asi máte celkem hezkou raritu, jež se, podobně jako žlutá s č. o., až tak často nevidí.Soudím podle zkušeností, nejsem odborník na mutace andulí,
Přečtěte si na té doporučované stránce http://uzviratek1.webnode.cz/andulky/info-o-andulkach/barevne-mutace/zakladni-popis/
odstavec Bílé andulky
Podle stránky http://www.budgieplace.com/colorsguide.html mají tyto černooké čistě bílé andulky - podobně jako černooké čistě žluté v genomu dva faktory kódující "perlovost".
Ty bílé ani po jednom z rodičů nemají gen pro žlutou barvu, který je dominantní.
Jsou to krásné andulky http://www.budgieplace.com/colorsguide.html
jen nevím, jestli u nich nedocházelo často k příbuzenskému křížení (inbreedingu).
i tento černooký bílý sameček je hezký a šikovný? http://www.youtube.com/watch?v=TpGbx4fxogE
vabl
napsal(a):
určit mutaci žlutého samička by pomohlo foto rodičů. Může se jednat nejspíše o 2f perlu, ale může to být i něco jiné.
Bohužel foto rodičů nemám, koupila jsem si ji od chovatele, v hnízdě byly ještě lutino a možná ještě zelený. Jenže ten lutino kloval hodně, tak jsem si vzala tohodle.
geldek
napsal(a):
Pokud andulka má černé oči a tak čistě žlutou barvu, mohlo by jít o jinou mutaci než 2f perlu? Bez ohledu na rodiče. To je dotaz, ne "vrtání". Dík
ano mohlo, nejspíše se jedná o recesívní straku. Měla by mít i žluté letky a ocasní pera, což na fotce není vidět. Samozřejmě může to být i kombinace dalších recesívních mutací. Žluté tmavooké se objevily před více než 60ti lety v Dánsku a Belgii, údajně z dánských recesívních strak a strak dominantních se světlými křídly.
vabl
napsal(a):
ano mohlo, nejspíše se jedná o recesívní straku. Měla by mít i žluté letky a ocasní pera, což na fotce není vidět. Samozřejmě může to být i kombinace dalších recesívních mutací. Žluté tmavooké se objevily před více než 60ti lety v Dánsku a Belgii, údajně z dánských recesívních strak a strak dominantních se světlými křídly.
Pokud se jedná o tu mojí na fotce, tak , jak jsem již psala konce letek má do bíla a ocas taky světlejší žlutou. A nevím, jestli už se přepeřovala( u nás ne) jsou mu tedy asi 3 měsíce
geldek
napsal(a):
jestli máte čistě bílou s černýma očima, tak asi máte celkem hezkou raritu, jež se, podobně jako žlutá s č. o., až tak často nevidí.Soudím podle zkušeností, nejsem odborník na mutace andulí,
Přečtěte si na té doporučované stránce http://uzviratek1.webnode.cz/andulky/info-o-andulkach/barevne-mutace/zakladni-popis/
odstavec Bílé andulky
Podle stránky http://www.budgieplace.com/colorsguide.html mají tyto černooké čistě bílé andulky - podobně jako černooké čistě žluté v genomu dva faktory kódující "perlovost".
Ty bílé ani po jednom z rodičů nemají gen pro žlutou barvu, který je dominantní.
Jsou to krásné andulky http://www.budgieplace.com/colorsguide.html
jen nevím, jestli u nich nedocházelo často k příbuzenskému křížení (inbreedingu).
při příležitosti přidávám fotku svého bílého anduláka s černými oči a při příležitosti jsem se rozhodl si ho dopárovat albínem, jelikož je také bílý, ale má nějakou kresbu taky to bude nějaký zvláštní albín je to druhý už takový kterého mám.
Vždy se mi nejvíce líbily andulky přírodní zelené s normální kresbou. Až jsem poprvé - žel jen na internetu - uviděla tyto černooké bílé andulky. Jsou kráááásné ... alespoň v mých očích. Ale ty potomkové Vašeho páru mohou být různé - jestli se povede odchov, dejte echo, jak to dopadlo .

SkorpyLP
napsal(a):
při příležitosti přidávám fotku svého bílého anduláka s černými oči a při příležitosti jsem se rozhodl si ho dopárovat albínem, jelikož je také bílý, ale má nějakou kresbu taky to bude nějaký zvláštní albín je to druhý už takový kterého mám.
Ta černooká je tutově 2f perla a to druhá je strakatý lacewing. Je, ale těžko říct co z toho bude protože nikdo neví na co štěpí.
Čistě teoreticky, pokud na nic neštěpí, tak všechna mláďata budou modrá perlová a z toho samci budou štěpit na ino a skořice.
napsal(a):
Ta černooká je tutově 2f perla a to druhá je strakatý lacewing. Je, ale těžko říct co z toho bude protože nikdo neví na co štěpí.
Čistě teoreticky, pokud na nic neštěpí, tak všechna mláďata budou modrá perlová a z toho samci budou štěpit na ino a skořice.
dotaz v genetice andulek nezkušené "laiky" :), která měla pro radost vždy jen přítulné andulky přírodního zbarvení:
Lze cíleně založit chov těchto černookých bílých (případně i žlutých) andul? Nebo je to z hlediska statistiky (poměr takto zbarvených mláďat vůči všem potomkům "vhodných" rodičů) dost iracionální...?
P.S.: už mi je to jasné - stačí mít oba rodiče 2f perly (bílé, nebo žluté - ne bílou a žlutou), všichni potomkové nutně také musí být 2f perly, nemají možnost zdědit jinou kombinaci. 2f perla žlutá + 2f perla bílá by dávaly jen žluté potomky, protože gen pro žlutou je dominantní, ale všichni by byli štěpitelní na 2f žlutou i 2f bílou. Right?
geldek
napsal(a):
dotaz v genetice andulek nezkušené "laiky" :), která měla pro radost vždy jen přítulné andulky přírodního zbarvení:
Lze cíleně založit chov těchto černookých bílých (případně i žlutých) andul? Nebo je to z hlediska statistiky (poměr takto zbarvených mláďat vůči všem potomkům "vhodných" rodičů) dost iracionální...?
nejjednodušší a nejrychlejší návod jak získat fenotypově bílé či žluté tmavooké je z obou perlových rodičů. Aby byly čistě bílé nebo žluté, je třeba použít rodiče ve skořicové kresbě. Tím se vyhnete "zatmavnutému" hrdlu, kde při použití neskořicových rodičů zůstává právě zmiňovaný nazelenalý nebo našedlý či namodralý odstín v závislosti jakou barvu rodičů použijete. Použitím zeleného a modrého získáte v F1 generaci 25% 2f perel fenotypově žlutých štěpitelných na bílé. Další generaci se stejným protějškem (2f perla fenotypově žlutá/modrá) získáte kýžený výsledek.
Další cesta je přes recesívní straky, ale to je již běh na poněkud delší trati.

Zdroj ifauna
Žluté a bílé
V nepříliš propracovaném českém názvosloví barevných variací andulek existuje několik cest, jak odchovat „žluté“ či „bílé“ andulky. V zásadě platí, že se vždy jedná o víceméně jednobarevné ptáky s tmavýma očima, ale cesty k jejich vyšlechtění jsou diametrálně odlišné!
1. Žlutí a bílí tmavoocí
Jsou to specificky vybarvené recesivní straky, kterých lze docílit podle poměrně složitého návodu párování. Pokud je mi známo, jejich chovu se v Česku nevěnuje systematicky žádný chovatel výstavních andulek. Vyznačují se černou oční duhovkou, takže celé oko je i v dospělosti tmavé.
2. Žlutí a bílí perloví dvoufaktoroví
Perlová kresba je dominantní a pokud se vloha zdvojnásobí (při párování jednofaktorových perlových ptáků bude mít dvojitý faktor čtvrtina jejich potomstva), vznikají v zelené řadě žlutí a v modré řadě bílí ptáci. Je to jednoznačně nejjednodušší, nejpoužívanější a nejkratší cesta, jak pohledné jednobarevné andulky získat, zejména pokud se snažíme zároveň udržet i výstavní typ.
3. Žlutí a bílí s naznačenou kresbou
Jsou méně k vidění, neboť se jedná o nepříliš rozšířený recesivní (vůči normálním, ale i světlekřídlým a šedokřídlým andulkám) typ kresby. Opeření není čistě žluté (bílé), ale je na něm „mlhavě“ rozeznat základní barva andulky, byť je silně zesvětlená. Od toho vznikly názvy jako šedožlutá (= šedozelená s naznačenou kresbou), tmavožlutá (= tmavě zelená s naznačenou kresbou), šedobílá (= šedá s naznačenou kresbou) a podobně. Standardy (český, německý i anglický) tyto ptáky nazývají „žlutými“, resp. „bílými“, i když díky naznačené kresbě a barvě zdaleka nejde o jednobarevné andulky.
Příklady párování (pouze k žlutým a bílým perlovým)
perlová 1F×perlová 1F:
50 % perlových 1F
25 % normálních
25 % perlových 2F = žlutých nebo bílých
-----------------------------------------------------------------------
perlová 2F×perlová 2F: 100 % perlových 2F