Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2014 15:20
flopsi

XXX.XXX.185.73

Dobrý den,
nemám s tímto svrabem zkušenosti,a tak se ptám, je-li tohle vápenka? Popřípadě jak se léčí.
Děkuji za odpověď.

21.5.2014 16:59
geldek

XXX.XXX.237.194

Ano, je to vápenka. Je to na obou diskuzích tak obehrané téma, že se již asi nikomu nechce odpovídat. Pokud nemáte přípravek SCATT, nebo S76 (které běžně a obratem jen tak neseženete - oficiálně se nedováží, je potřebné je shánět od někoho, kdo má, nebo koupit ze zahraničí), pak řešení jsou dvě plus jejich kombinace:
1/ Pokud nemá postiženou kůži okolo očí a na nohou, pak můžete natírat jedlým olejem, čím by se měli roztoči udusit.

2/ Dalším řešením je zajít k veterináři (můžete i bez andulky), on Vám do malé injekční stříkačky natáhne Ivomec. Pak je potřebné kápnout jednu kapku na žilku pod křídlo. Není to tak jednoduché, jak se to píše, pro andulku navíc dosti stresující. Po 7 až 10 dnech se doporučuje opakovat.
1+2/ Třetí možností je oba přístupy kombinovat - než chytíte andulku, je dobré si připravit tyčinku s kouskem namotané vaty namočené do stolního oleje i stříkačku s Ivomecem. Pravděpodobnost, že se Vám samotnému/samotné podaří hned napoprvé bránící se andulku udržet s nataženým křídlem a zároveň na kůži - nejlépe právě na žilku mezi rozfouknutým peřím, kápnout kapku Ivomecu, je dost iluzorní. Chce to cvik.
Pak je ještě jedna možnost - zatím asi vyzkoušena asi jen mnou - a na jiný typ roztočů - nicméně 1+2 (jednoduší a možná i účinnější postup)/ Natírat ozobí olejem, v němž je kapka Ivomecu přímo rozmíchaná. Návod je popsán v diskuzi:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1721162/ivomec-u-andulek
v příspěvku s jediným obrázkem v celém diskuzním vláknu.
Tak by Ivomec měl okamžitě působit přímo na roztoče a ne přes absorpci do krevního oběhu.

Když nemáte možnost rychle sehnat Ivomec, samozřejmě použijte alespoň pro začátek ten olej. A vše, kde se v kleci mohli roztoči roznést, vyčistit, desinfikovat. Můžete zkusit tuto radu:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1733316/andulka-vlnkovana-ozobi
Nebojte, není to nic vážné.

21.5.2014 19:40
flopsi

XXX.XXX.185.73

Děkuji mnohokrát za obsáhlou odpověď. Potřebuji ji toho zbavit kvůli, nemluvě o zdraví, tomu, že za dva týdny ji už budu muset dát do společné klece k samečkovi - budeme se stěhovat a na dvě klece opravdu není místo. Kdybychom se nestěhovali, tak na to tak moc nespěchám - na přidání k samečkovi. Tak aby to nechytil také.

Mám jen dotaz. Bude stačit olej olivový?

21.5.2014 20:35
geldek

XXX.XXX.237.194

:) ... je jedno jestli řepkový, slunečnicový, nebo olivový. Jde o zamezení přístupu vzduchu do miniaturních dírek, které si do povrchové vrstvy ozobí roztoče hloubí, a to by je mělo udusit. Jestli to bude stačit, to nevím, je to nejméně jistá, nicméně často používaná metoda, na druhu oleje asi nezáleží. Proto bych osobně zkusila těsně před jeho aplikací použít nějakou pro andulky bezpečnou chemickou zlomyslnost, která by mohla roztočům znepříjemnit život - co máte doma: desident, diffusil, jodovku,... (?) samozřejmě v případě spreje nestříkat na zobák, ale na vatičku a tou potřít, hned poté také olejem, abyste andulku stresovali a drželi co nejméně. Nicméně je dobré, když máte andulky, mít doma malou stříkačku Ivomecu. U veterinářky jsem za ni zaplatila 17 Kč, zabalila do alobalu, uložila na bezpečné místo (dala jsem ji do zavíracího boxu na dveřích chladničky, není však podmínkou, nesmí být na přímém slunci). Kdyby se objevili endoparaziti, nebo roztoče v dýchacích cestách, nebo opět tyto "vápenkové", máte to hned k dispozici. Je to nejdostupnější, nejlevnější a v rámci možností i nejistější způsob být "vždy připraven" :).
Další možností je shánět SCATT. Celý fígl je v tom, že zatímco Ivomec s účinnou látkou ivermectin (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ivermektin) lze sehnat jen v koncentraci pro větší hospodářská zvířata, SCATT s účinnou látkou moxidektin (http://cs.wikipedia.org/wiki/Moxidektin) je určen přímo pro ptáky. Ale léčila jsem neředěným Ivomecem dvě andulky z prskavky (roztoče v průdušnici), jednu z toho opakovaně, bez jakýchkoli vedlejších následků. A je to andula, kterou si velice cením.

22.5.2014 10:55
flopsi

XXX.XXX.185.73

Děkuji mnohokrát za obsáhlé odpovědi, opravdu. :) Jsem v tomhle začátečník a tak jsem hodně vděčná za každou radu a pomoc. :)
Včera jsem jí zobáček potřeba dezinfekcí (Která je určena přímo pro zvířata ) a olivovým olejem. Dneska s ní jedu k veterináři pro ten Ivomec (Veřím, že bych jí to nedokázala kapnout pod to křídlo, tak to radši nechám na zkušenějším. :) )

Ještě jednou mnohokrát děkuji, přeji hezký den a dlouhý a krásný život Vašim andulkám. :)

22.5.2014 12:29
geldek

XXX.XXX.237.194

Nechci zavádět nové pořádky, ale nechápu, proč se při vápence, která postihla ozobí a zatím ne okolí očí, kape něco pod křídla, když jde o roztoče žijící v povrchové vrstvě zobáku a kůže nohou. Pokud to nemá kolem očí, dám ruku do ohně, že když do trocha oleje (tak za lžičku) kápnete jednu kapku Ivomecu a tím budete postižený zobák potírat, případně jednou preventivně i kůži na nohou, i když tam nic není, zabere to stejně a možná rychleji. Nejde přece o vnitřní parazity, proč nepůsobit účinnou látkou přímo ne ty vnější? Když budete mít třeba nějakou mykozu nebo něco na nehtech, nebudete se cpát prášky, nýbrž to budete přímo potírat antimykotickým přípravkem.

23.5.2014 12:02
flopsi

XXX.XXX.185.73

Ještě mám dotaz, je možné, že by se jí ta vápenka rozlezla po celém těle? Veterinář nám dal nějakou vodičku na potírání (Ivomec to není, ten ani nemají) a to bylo vše. Potírám jí zobáček a jeho okolí. Teď jsem ale objevila na jejím křídle skvrnu, jemně sytou, takže vůbec není poznat, jestli jeto od krve (napadlo mě, že by ji ten svrab tak provokoval, že by se doškrábala do krve), či že by se nějak umazala o ovoce - taky možné. Tak proto se ptám, jestli se to rozlézá po celém těle. Děkuji za odpověď.

23.5.2014 12:41
geldek

XXX.XXX.237.194

Pravděpodobně ta skvrna nebude způsobena roztoči vápenky Knemidokoptes pilae. Jistě byste si všimla, že se andulka usilovně až hystericky probírá peřím. Nicméně to nevylučuje, že nemá ještě všenky nebo roztoče jiného druhu.
Veterinář Vám asi odlil Arpalit (odhaduji). Příště se od veterináře vracejte i s informacemi o jaký lék jde. Pro jistotu - je dobré si pak na internetu načíst další podrobnosti. Ne každý veterinář exotům rozumí, já i má dcera máme spíše ty negativní zkušenosti. Když andulku kvůli natírání chytnete, zkuste ji tu skvrnu omýt vlažnou vodou, uvidíte. Případná vypadlá pírka si dobře prohlédnite, nejlépe pod lupou, jestli nemají vyžrané skvrny nebo podobné poškození, nebo po nich něco miniaturního neleze. Takovou kontrolou nic nezkazíte. Kdyby něco, zavolejte veterináři, jestli by se ta "vodička" nedala použít na peří a kůži. Jestli je to Arpalit, měl by zabrat. Ta "vodička" by se v žádném případě neměla dostat do očí. Vašich ani andulčiných.

V případě, že by v průběhu 2 dnů u toho zobáku nenastalo viditelné zlepšení, napište.
.
Ve vet-ambulanci nemají Ivomec?! Když půjdete kolem jiné ambulance, trochu si ho pro jistotu kupte. V chovu andulek se může šiknout.

23.5.2014 18:21
kubba

XXX.XXX.10.9

At koukam jak koukam ja vapenku nikde nevidim.smajlík

23.5.2014 19:33
geldek

XXX.XXX.237.194

kubba napsal(a):
At koukam jak koukam ja vapenku nikde nevidim.smajlík

A zde ji vidíte:
http://www.birds-online.de/gesundheit/gesparasiten/milbenbefall1_en.htm
?
No vidíte, a je tam...

27.5.2014 23:53
flopsi

XXX.XXX.185.73

No, takže. Zdá se mi, že se to lehce zlepšilo. Jen co mi přijde zvláštní, tak je to, že hnědá barva jejího ozobí pomalu ustupuje. Na první fotografii, ze začátku diskuze, je její ozobí celé hnědé a dnes je hnědé jen ze spodní půlky a horní půlka, nad nozdrami je bílá. Jakoby (s vtipem řečeno) jsem místo olivového oleje používala bělidlo. :)) Věřím, že je to v pořádku, jen mi to přijde zvláštní, nesetkal se s tím již někdo?

28.5.2014 00:11
geldek

XXX.XXX.237.194

u samiček se barva ozobí mění podle hormonálního stavu. Když jsou připravené na páření a hnízdění, je ozobí hnědé, často i šupinkové, mimo "říji" je někdy téměř bílé. Podívejte se na příklady ozobí dospělých samiček starších 6ti měsíců, když jsou mimo období páření:
http://talkbudgies.com/showthread.php?t=66009
5 obrázků pod nadpisem Females out of condition 6 months or older.

To, co mně osobně se na Vaší první fotce nejvíce nezdálo, je ta narušena vrchní vrstva zobáku pod ozobím.

28.5.2014 00:26
flopsi

XXX.XXX.185.73

To je velice zajímavé, děkuji za info. To jsem nevěděla. Foto, jak to vypadá dnes přidám. :)

30.5.2014 13:02
V.N.

XXX.XXX.2.242

flopsi napsal(a):
Děkuji mnohokrát za obsáhlou odpověď. Potřebuji ji toho zbavit kvůli, nemluvě o zdraví, tomu, že za dva týdny ji už budu muset dát do společné klece k samečkovi - budeme se stěhovat a na dvě klece opravdu není místo. Kdybychom se nestěhovali, tak na to tak moc nespěchám - na přidání k samečkovi. Tak aby to nechytil také.

Mám jen dotaz. Bude stačit olej olivový?

Můžete použít sádlo,máslo,Niveu,Indulonu....

Přidejte reakci

Přidat smajlík