Amazoňan + amazoňan/žako?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.7.2014 12:35
flopsi

XXX.XXX.99.2

Zdravím,
vlastníme Amazoňana, samičku, a napadlo nás, jestli by se snesla s dalším amazoňanem či se žakem. Klec je opravdu velká a prostorná, o místo není nouze + létání po domě. Jen by nás zajímalo, jestli někdo nemá s tímto zkušennost. Nebylo by to na chov.
Zajímá nás, jak by se mohla samička zachovat k novému papouškovi. Často vidím, jak lidé chovají dva velké papoušky pro potěšení doma, společně, a vycházejí spolu dobře. Ale radši se zeptám, papoušek ještě není zakoupen a rozhodujeme se mezi žakem či dalším amazoňanem.

Jedinou zkušennost mám s andulkami, které se ve skupinkách snesou, ale amazoňan je přeci jen něco jiného. :)

Prosím, žádné narážky či nadávky, nejsem chovatel, papoušky mám pro potěšení. Radši se zeptám, než abych udělala nějakou zásadní chybu. Děkuji za porozumění a odpovědi.

27.7.2014 10:13
kos

XXX.XXX.62.60

smajlík

30.7.2014 23:51
flopsi

XXX.XXX.99.2

Nikdo neporadí? smajlík

31.7.2014 02:44
geldek

XXX.XXX.237.194

Neexistuje univerzální odpověď. Jestli je "amazoňanka" již starší, krotká, nezvyklá se o Vaši pozornost a náklonnost dělit, mohly by být minimálně zpočátku problémy se žárlivostí. Těžko předvídat. Třeba můj žako by nedopustil, aby mi na rameno sedl jiný papoušek - a asi by to nedovolil ani jinému žakovi. Dokonce to nedovolil ani andulce, s níž běžně dobře vycházel a občas si oba vletěli spolu do bytové voliéry a pospávali na jednom bidle. Přesto anulák měl nejednou štěstí, že je na menším prostoru podstatně obratnějším a rychlejším letcem. Žel tento úžasný mluvící krotký andulák (kterého jsem měla dřív než žaka) uletěl (smajlík) a dalšího nebylo možné kvůli žárlivosti žaka ochočit. A to mě moc mrzí, protože krotké andulky jsou fakt supr.
Známá má amazoňana a senegalce (toho již 12 let) a prý se snášejí, nemohou však být ve společné kleci. Ale je to možná výsledek toho, že je tak navykli, nevím, zkusím se zeptat. Mnohé jistě závisí od věku papoušků, povahy, návyků a samozřejmě Vašeho času a ochoty se jim věnovat. Asi bych to na Vašem místě zkusila také. Ale se zkušenostmi, co mám, ne se žakem. To by bylo doslova na plný úvazek.

2.8.2014 11:51
despo

XXX.XXX.64.205

Nie som tiež chovateľ, ale mám doma dvoch žakov a jedného kakadua šalamúnskeho spolu v jednej miestnosti ale každý vo svojej klietke a keď sú pustení na volno tak sú v celku pohode. Sem tam sa stane že po sebe pokrikujú ale zatiaľ nič vážne. Všetko to je o pokuse či budú spolu vychádzať. Zaťiaľ moji drobci su v pohode. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík