Dobrý den,
Řeším právě velké dilema,proto jsem se rozhodl,že se zeptám zrovna tdy, kde je nás hodně a většinou jsou tu odborníci:
Měl jsem(a pořád v koutku duše mám) v plánu začít s chovem zpěváků,ale známý kamarád chovatel mi řekl ať do nic nechodím, protože nejdou na odbyt. Ne že bych chtěl na papoušcích vydělávat, ale zastávám názor, že alespoň na sebe by si vydělat mohli, tykže za prodané kusy nakoupím krmení.
Jak je to tedy s odbytem zpěváků?
Děkuji
Chce to pořídit si pěkně zbarvené silné kusy.Takoví ptáci se prodají lépe než běžně zbarvení tuctoví ptáci.Když se podíváte na ty spousty opalínových ptáků s minimálním podílem červené barvy zak se nemůžete divit že o takové ptáky není zájem a většinou končí ve výkupu.Stejné je to i u rubin.Také je potřeba vybírat velké silné ptáky.Možná je také lepší zaměřit se spíš na mutace a jejich kombinace v modré ředě které nejsou tak rozšířené a je o ně větší zájem.Chce to nebát se a vybírat opravdu pěkné ptáky kterých se v této době nabízí spousta.Zpěváci jsou nenároční odolní papoušci a díky spoustě mutací je jejich chov opravdu zajímavý.
Chce to pořídit si pěkně zbarvené silné kusy.Takoví ptáci se prodají lépe než běžně zbarvení tuctoví ptáci.Když se podíváte na ty spousty opalínových ptáků s minimálním podílem červené barvy zak se nemůžete divit že o takové ptáky není zájem a většinou končí ve výkupu.Stejné je to i u rubin.Také je potřeba vybírat velké silné ptáky.Možná je také lepší zaměřit se spíš na mutace a jejich kombinace v modré ředě které nejsou tak rozšířené a je o ně větší zájem.Chce to nebát se a vybírat opravdu pěkné ptáky kterých se v této době nabízí spousta.Zpěváci jsou nenároční odolní papoušci a díky spoustě mutací je jejich chov opravdu zajímavý.
Přesně tak, pokud chcete zpěváky, raději dejte i nějakou to kačku navíc za pěkné kusy, které ovšem lépe prodáte. Já říkám že každý papoušek má svého kupce. Jinak jak píše kolega, zpěváci jsou krásní vděční papoušci. Na foto moji letošní nadějní samci rudoprsý opalín a rubino. Nechávám do chovu.
Taky jsem uvažoval o zpěvácích, líbí se mi. Dneska jsem ale byl na burze v Hodoníně. Všude zpěváků mrtě, přezpěvákováno. Pěkně vybarvené kusy, velké, co se jich nosilo zpět domů svět neviděl. Viděl jsem chlapa ke konci burzy dávat krásně syté opalíny a mladé australské modré do výkupu.. O brak nešlo, i jsem zvažoval či ho neoslovit a nenakoupit, byla jich škoda a určitě by nebyli draho.. Když jsem ale viděl ty kvanta na stolech, tak jsem si to rozmyslel. Neznám totiž nic horšího než stát každou burzu u stolu s ptáky co nikdo nechce, a pak je zase vždycky vozit domů.. Poznal jsem to u kanárů. Každý chce barvu. Měl jsem žlutočerné německé chocholaté.. Pro mě krásný kanár. Hobbi chovatel ale vidí nevýrazného zeleného kanára, že je kvalitní nerozhoduje, a jde raději po žlutých nebo červených.. Těžko se prodávalo, jen občas jste narazil na burzách na fajnšmekra, nezřídka spíš nějakého rakušáka co se tam objevil, který viděl a věděl, a s radostí koupil. Většinou to člověk vozil domů, protože ani výkup to nechce, a je to pak zoufalé. Nikdy více.. Je to smutné ale raději si je tak odpustím a nechám si maximálně samce pro sebe na parádu a zpěv v kleci doma.. Proto jsem si zpěváky rozmyslel, jsou totiž i jiné druhy po kterých mé srdce plesá, a snadněji se prodají..
Zpěváci jsou moje srdcová záležitost, je to můj nejoblíbenější druh a nedám na ně dopustit..... To si člověk musí prvně sám srovnat v hlavě co bude chovat a věřte, že když se k tomu budete stavět pozitivně a budete kupovat kvaliní ptáky, vždycky si na sebe vydělají. Jinak v chovu mutací musíte mít vizi a "tah na branku". Nikdy nespakulujiu a sanažím s lidmi jednat na rovinu, dál se držím mota, že nejlepší ptáci zůstavají doma a každým rokem ptáky rozřazuji a tak se posouvám dál a dál. S cenou nesmlouvám a to i v případě. kdy na tom sám prodělám, ale to je život. Mám další zásadu, že kdo u mě už někdy něco bral (dražší ptáci) tak ti lidi mají přednost. No a na burzy chodím a taky stojím u přepravky (protože mám i levnější a obyčejné mutace), ale to je spíš takový kolorit, když neprodávám, tak burzu jen proběhnu a valím domů.
Moje rada na závěr, chovejte co chcete, nenechte se ovlivňovat módními trerndy a dbejte na kvalitu (velikost a barva) a určitě budete spokojený. JP