Dobrý den,
mám pár křepelek černoprsých a již cca 2 měsíce s nimi bojuji. Tedy spíš oni se mnou.
Jsou děsně plaší, neustále startují proti kleci, slepička už má skalpovanou hlavu. Většinou se schovávají pod větvemi, nebo za kamenem. Myslíte, že se to časem upraví a budou klidní jako harlekýni, nebo mne čeka rozhodnutí, co dál s nimi? Abych měl doma ptáky, co se bojí a startují, když jsem od nich metr a podnikali sebevražedné nálety... na to nemám moc sílu se dívat. To je raději daruji někomu do velké voliéry. Teď mají pro sebe 140x70x60cm. Vidím je většinou jen v noci, když jdu okolo a jen si na něe posvítím, tak vidím, že baští. Strašně mne to mrzí.
Případně v čem je chováte? Má cenu zkusit na jaře umělý odchov s tím, že bych se kuřátkům případně věnoval od malička .. co myslíte? Slepička teď zacala snášet, měla tak 4 vejce, oplozenost si myslim bude nulova, když vidím jak se chovají, ale dávám tomu nějakou naději, sice malou.
Díky za názor,
Tomáš
Křepelky černoprsé se cítí nejlépe v menší viliérce nebo ve větší kleci,sám je mám ve vnitřní voliéře 1 x 2 m a není problém,dokonce při příchodu čekají co dostanou dobrého,při zimování je spojím i s harlekýnama a perdikulama a to zkrotnou ještě více.Taky jsem je dával dříve do velké venkovní voliéry (2 X 4 m) a tam se chování okamžitě změnilo a téměř jsem je neviděl a když jsem je překvapil ne volném prostranství tak následoval bezhlavý útěk ...
tak aktualizace ..
dal jsem do te vnitrni klece k cinskym krepelkam a holoubkum vcera vecer i cernoprsky ..
pri prenosu uplne super, nechaly se drbat, neutikaly. V kleci nejdriv kohoutek zkusil dvirka z lexanu, zda drzi vypadem proti nim, ale jen jednou a slabe, proti pletivu uz neskakal.
Dal jsem mu po 5 minutach i slepicku a opet 5 sekund rozruch, vyplaseni holoubku a nic vic. Pro jistotu jsem tam nechal svitit slabe LED pasek. Na noc si udelaly dulek, sedely vedle sebe, coz taky neznam. Rano vse v pohode, vymenil jsem vodu, dodal zrni a sel do prace. V podvecer jsem jim prinesl moucne cervy a kohoutek zacal volat nahlas slepicku .. , coz jsem dodnes take neznal.
Tak uvidime, co dal. Prni den dopadal dobre.
Je mi jasne, ze je musim pohlidat, nebo cinany musim odstranit, aby kohoutka nenapadl a
zbytecne nezabil.
Na jare je pripadne s touto kleci premistim ven .., nic horsiho se nestane :).