Dobrý podvečer. Mohli byste mi prosím pomoci určit pohlaví této bělohlavé korely? Omlouvám se za fotografie pokud nejsou dostatečně detailní. Předem děkuji.
pošlete detail jak vypadají letky pod křídlem korely (celé křídlo zespodní strany) a věk korely
anurra.rhonean23
napsal(a):
pošlete detail jak vypadají letky pod křídlem korely (celé křídlo zespodní strany) a věk korely
asi takto by to mělo vypadat - foto výše uvedené je křídlo mladého samečka a tato fotka je křídlo mladé samičky, tak lze poznat pohlaví.
Samičky mají zespodu na letkách více těch žlutých skvrnek a po celém křídle, samečci mají menší skvrnky a jen do 2/3 křídla. Toto platí u mláďat. U dospělých korel pak samcům skvrnky zcela zmizí a samicím skvrnky zůstávají po celém křídle nebo v jeho dvou třetinách.
Uživatel s deaktivovaným účtem

goose
napsal(a):
a ještě ho taky vložit, že ano
Foto se Vám zdařilo, jenom je problém v tom, že Vaše korela je nejen bělohlavá straka, ale i opalin (perla) a u opalinů to podle spodku křídla určit nepůjde.

goose
napsal(a):
Mám tedy nafotit ještě nějakou jinou část?
To ne, to by bylo zbytečné. Raději napište jak je korela stará a jak se hlasově projevuje. Nejjistější k určení tady bude zpěv samce.
Pokud je to korela starší jednoho roku tak to bude samice, u samců se totiž vytrácí perlování a zůstává jen u samic.
Je stará 4 měsíce. Hlasový projev, tak jak ho znám u samců, tam zatím není. Když jsem dnes pořizoval tu fotku tak křičela tak jak to umí samice, ale to asi nemusí nic znamenat.
Možná ještě jeden detail ohledně chování - vypozoroval jsem, že když v sousední voliéře sedí na bidle vedle pletiva chovný samec jiného páru, tak má snahu přistát na pletivu vedle a snaží se o nějaký ten těsnější kontakt. Čili mě napadlo, jestli to přece jen nebude mladá samička a nesnaží se vyhledávat partnera.

goose
napsal(a):
Je stará 4 měsíce. Hlasový projev, tak jak ho znám u samců, tam zatím není. Když jsem dnes pořizoval tu fotku tak křičela tak jak to umí samice, ale to asi nemusí nic znamenat.
Možná ještě jeden detail ohledně chování - vypozoroval jsem, že když v sousední voliéře sedí na bidle vedle pletiva chovný samec jiného páru, tak má snahu přistát na pletivu vedle a snaží se o nějaký ten těsnější kontakt. Čili mě napadlo, jestli to přece jen nebude mladá samička a nesnaží se vyhledávat partnera.
Ještě by mohlo být nápovědou jakého zbarvení jsou rodiče, hlavně tedy matka. U otce je to jasné, ten byl buď perla nebo do perel štěpil.
V případě, že matka téhle korely nebyla perlová nebo perlová straka tak mládě bude samice.
goose
napsal(a):
Objevil jsem foto, je z jara. Ty mladé jsou první hnízdo. Otec je zcela vlevo nejblíže k chovnému horákovi, matka je ta skořicová vedle mláďěte albína. Bohužel, není to moc kvalitní fotka.
Omlouvám se, opět jsem to zapomněl vložit.

goose
napsal(a):
U otce ani nevím jak to správně popsat. Ze začátku to byla taková perlo-straka, postupně už mnohem více stmavnul.
Matka je perlová - skořicová. V hnízdě mají mladé, které jsou buď perlové, nebo perlové-skořicové a vždy je tam i 1 či 2 albíno.
Tak genetika nám nepomůže protože oba rodiče jsou perlové mutace. Takže počkat jestli začne mládě prozpěvovat nebo jak se přepéří.
Jinak ty albino mláďata co bývají v hnízdě jsou samičky. Protože otec je šedá perlová bělohlavá straka štěpitelný je do skořic a do albin, samice je skořicová bělohlavá perlová straka.
U albino se dá pohlaví rozeznat až v dospělosti nebo v dospívání buďto podle chování - samci melodicky zpívají nebo napodobují různé zvuky a charakteristicky u toho "tancují" s odtaženými křídly od těla. Samičky jsou spíše tiché, nebo jen křičí, ale sem tam také mohou napodobovat slova nebo zvuky, ale "netancují". Dále lze poznat pohlaví podle tvaru chocholky (a to i u mláďat), ale to není zcela spolehlivé. Údajně mají samci chocholku řidší a delší pírka, kdežto samičky mají chocholku hustší a pírka kratší, nebo podle ocasních per - u dospělých samic je vidět na denním světle slabé proužkování na ocasních perech zespoda, samci by měli mít ocasní pera jednobarevná. U mladých albino je rozeznání pohlaví velice těžké a je proto lepší udělat test DNA.
MaverickX76

XXX.XXX.20.14
Zdravim, muzete mi prosim nekdo poradit? Jako prvni jsme koupili samicku a ted se ukazalo ze je to samec. Tak jsme vzali k nemu samicku ale po trech dnech zacala zpivat stejne melodie jako umi samec a vubec se k sobe nemaji. Tak bychom neradi aby jsme meli zase samce. Jsou mu/ji 4-5 mesicu. foto prikladam. dekujeme za kazdou odpoved.
LucieTeuberovaa

XXX.XXX.46.54
Dobrý den.
Lze určit pohlaví u této bělohlavé korely podle křídla? Předem děkuji