Dobrý den,
mám prosbu, mám pár rozel pestrých ve velké voliéře, tak jsem k nim včera přidal ještě jiný druh. Zakoupil jsem pár kakarik žlutočelých a bylo mi řečeno, že se snesou, ale je to problém. Samec rozely mi na ně utoč. Chci se proto zeptat, zda si na sebe zvyknou nebo ne. Děkuji za odpovědi.
rejman.t
napsal(a):
Dobrý den,
mám prosbu, mám pár rozel pestrých ve velké voliéře, tak jsem k nim včera přidal ještě jiný druh. Zakoupil jsem pár kakarik žlutočelých a bylo mi řečeno, že se snesou, ale je to problém. Samec rozely mi na ně utoč. Chci se proto zeptat, zda si na sebe zvyknou nebo ne. Děkuji za odpovědi.
Ak sú rozely v tej voliére dlho osamote,iný druh tam nechcú pretože už je to v ich "vlastníctve"
Premiestnite ich do inej voliéry,kde ich vypustíte naraz (rozely aj kakariki) Možno je aj iný spôsob, ale ja som povedal svoj názor,takže ak niekto povie niečo iné (zmysluplné) tak môže mať aj on pravdu
rejman.t
napsal(a):
Dobrý den,
Nesnesou se jak pujdou rosely na jare do toku tak vam ty kakariky zabijou, prinejlepsim zmrzaci.
mám rozely několik roků a nesnesou se s nikým (ani se sestrou vtípek). Nezkoušejte to pokud nechcete o další ptáky přijít nebo se dívat na ukousané nožky a pokousaná křídla. Ten můj útočí na všechny dokola, troufne si i na královské nebo červenokřídlé a nenechá je ani nažrat. Droboť která se dostala omylem do voliéry byla okamžitě zlikvidována a malé křepelky čínské pobil na zemi jako tyran.Pak se tvářil na bidle jako milius podle přísloví já nic já muzikant.
mám rozely několik roků a nesnesou se s nikým (ani se sestrou vtípek). Nezkoušejte to pokud nechcete o další ptáky přijít nebo se dívat na ukousané nožky a pokousaná křídla. Ten můj útočí na všechny dokola, troufne si i na královské nebo červenokřídlé a nenechá je ani nažrat. Droboť která se dostala omylem do voliéry byla okamžitě zlikvidována a malé křepelky čínské pobil na zemi jako tyran.Pak se tvářil na bidle jako milius podle přísloví já nic já muzikant.
corvuscorax
napsal(a):
S tím naprosto souhlasím, soused to měl přesně tak, rozely, kakariky, měsíc je zozely "škádlily" a pak ze dne na de oba kakarici mrtví s proklovanou hlavou. A to je tam dal naopak, první kakariky a po 14 dnech rozely a ani to nebylo nic platné. Určitě bych to nedělala.
Už jsem tu témat kde se mluvilo o agresivitě rosel viděla hodně a nestíhám se divit budto mají ostatní chovatelé mimořádně agresivní jedince nebo já mimořádně mírumilovné.ve voliéře 5m délka 2, 5m hloubka a 2m výška mám pár rosel pár korel a pár holubů a všechno je v naprostym pořádku.Roselák si bere dobroty z ruky a když na to má chut korelák tak jde a vezme to samci rozely ze zobáku občas si i vzájemně probírají peří a střízlík kterej se tam občas přilítne nabaštit si v klidu sedá vedle papouchů a nic mu nedělaj.
helena.
napsal(a):
Už jsem tu témat kde se mluvilo o agresivitě rosel viděla hodně a nestíhám se divit budto mají ostatní chovatelé mimořádně agresivní jedince nebo já mimořádně mírumilovné.ve voliéře 5m délka 2, 5m hloubka a 2m výška mám pár rosel pár korel a pár holubů a všechno je v naprostym pořádku.Roselák si bere dobroty z ruky a když na to má chut korelák tak jde a vezme to samci rozely ze zobáku občas si i vzájemně probírají peří a střízlík kterej se tam občas přilítne nabaštit si v klidu sedá vedle papouchů a nic mu nedělaj.
Všetko je o jedincoch a veľkosti voliéry !
Pred asi 10 rokmi syn kúpil Rosely, bolo to v zime a nemal som voľnú voliéru, tak som ich vypustil k Horským a bolo to v pohode.Horáci sú mierumilovní a Rosely boli v novom prostredí.
Tak si na seba zvykli, že keď som na jar nainštaloval búdky, zahniezdili a vyviedli mladé obidva páry.
aymara55
napsal(a):
Pred asi 10 rokmi syn kúpil Rosely, bolo to v zime a nemal som voľnú voliéru, tak som ich vypustil k Horským a bolo to v pohode.Horáci sú mierumilovní a Rosely boli v novom prostredí.
Tak si na seba zvykli, že keď som na jar nainštaloval búdky, zahniezdili a vyviedli mladé obidva páry.
Vyjímka potvrzuje pravidlo!Děvětkrát se nic nestane, a po desáté bude masakr!Nedoporučuji zkoušet!Rozely jsou nevyzpytatelní papoušci!Já je, např. Měl skoro dva roky s Kanáry, stále v pohodě, až najednou dva Kanáři bez nohy...
rejman.t
napsal(a):
Dobrý den,
Podle mne si nezvyknou.Skus na pár dní dát pestré bokem.Voliéra by musela mít abnormální velikost. Přidej bidla a zavěs tam větší smrkové haluze, atˇrosele stratí oční kontakt. Krmivo na dvě místa, kde žerou rosele dát se slunečnicí. Do druhého bez.
aymara55
napsal(a):
Asi máte pravdu taky mě napadlo že moje rosely si maj vždy čím ukrátit dlouhou chvíli dávám jim tam prolézačky různý hračky a větve tak asi nemaj potřebu terorizovat ostatní.
Tiez som kedysi mal spolocnu volieru cca 4x3x2, 5. Vedel som o agresivite rozel ale skusil som. Dva roky relativne klud, odchovavali vsetci /korely, ance, rozely/, potom v toku ko. Uz nikdy viac. Ak neverite, sam sa presvedcite, skusite a pochopite. Netvrdim ze niektore pary su v pohode, niekomu to funguje ale vacsinou nie.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
Kdo vam porad radi spolecne chovy nevim, je to nesmysl od zacatku, uz nasi predci vedeli ze nejde chovat ani prasata z kozama Lidstvo bude asi hloupe do nekonecna.
Mel jsem je s alexandry, ale samec mi je honil tak jsem pridal 3pary agosu a zatim se to uklidnilo vsichni si obsadili svoji budku a vypada to nadejne.
Dobrý den. Taky jsem nedal na rady, a zkusil jsem dát k pestrým pár bourků, a pár neofem tyrkysových. Celou zimu pohoda, ale přišlo jaro, a rozelák mi nejprve tyrkysačce skalpoval hlavu (přežila jen zázrakem), a pár dní nato jsem našel samici bourka v budce u rozel, bez hlavy, a pestrá ji porcovala... Ale mám u nich 3 páry zebricek, a 1.2 bažantů zlatých, a to je bez problémů... Ale kamarád má u každého páru rozel korely, anduly, nebo právě kakariky, a vše bez problémů odchovava...
helena.
napsal(a):
Mate chovnou skupinu? Budky, mladé? Nebo jen na okrasu?
forpus
napsal(a):
Mate chovnou skupinu? Budky, mladé? Nebo jen na okrasu?
kvůli stěhování už nemám nic, Ale jednalo se o chov, z voliéry jsem vyndala holubi a místo nich tam přišel pár zpěváků a čínských křepelek.zpěvák s penantem se sice nejdřív nemohly ani vidět ale na konec si zvykly a od všech párů jsem se dočkala odchovu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak ako maju rvoznu povahu ludia tak aj zvieratá.Niekomu vadí jedno druhému nie.Vydel som jednu taku spoločnu voliéru.Rozely 1 pár, korely 2 páre, anduky 5 párov.Nebola ani moc velká asi 2X2X1m.Všetko bolo v poriatku všetky páry odchovávali len tam nesmela byt zelená andulka.Tu rozely zabili.Ja dávam k rozelám zebričky.Zatial ani najmenší problém.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
kubrt11
napsal(a):
Jak cituji výše, všeho dočasu, léta může být klid a pak jim něco bzikne a zabijou v toku i Japonské křepelky!K.
Mate pravdu ale na druhe strance si zadavatele stejne pojedou svoji a budou skouset nesmyslne spolecne chovy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mate pravdu ale na druhe strance si zadavatele stejne pojedou svoji a budou skouset nesmyslne spolecne chovy.
Možno máte pravdu, ale na druhej strane mne sa pred týždňom pobyli výstavné andulky samec a samica, ktoré boli samé vo voliere a výsledok? Nebudem radšej ani písať. V druhej voliere mám 2 páry alexov a 3 páry koriel a zatiaľ klop klop v poriadku. Ale trochu aj k téme. Minulý rok som tam mal pár pestrých, ale to už viac nie. To boli potvory.
S pozdravom Tony.
Za mě je to hazard. Před lety jsem rovněž zkoušel co se dá. Po letech zkušeností bych to již nikdy neudělal.
Nechápu, proč někteří lidé stále vymýšlejí neuvěřitelné kombinace a chtějí chovat prase s krokodýlem.
Že to vyjde jednou i dvakrát, neznamená, že musím své svěřence týrat tím, že je nutím žít ve společnosti nepřizpůsobivých. Připomíná mě to nynější situaci s běženci.
Když nemám místo, chovám jen to na co místo mám.
Rosely jsem pro jejich povahu vynechal.