Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.11.2014 13:02
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý den všem chovatelům pyrur.
Abychom neiritovali některé jedince, odcházím z tématu Pyrury foto a přecházím na nové vlákno, kde si můžeme pokecat.

S pozdravem M.Z.smajlík

22.11.2014 13:22
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den všem chovatelům pyrur.
Abychom neiritovali některé jedince, odcházím z tématu Pyrury foto a přecházím na nové vlákno, kde si můžeme pokecat.

S pozdravem M.Z.smajlík

Dobrý den všem.

V pondělí 10.11.2014 jsem ve 13,oo hod. vyzvedl u dálnice dva chavatele z Chebu, kteří si přijeli pro pyruru do Ústí nad Labem. Po jejich odjezdu jsem asi ve 14,00 odjel do Sobotky, kde kolega měl převzít párek pyruru pro chovatele z Jindřichova Hradce, protože se jedná o chovatele bez možnosti přijet a navíc má manželku v nemocnici. Kolega ze Sobotky měl na úterý plánovanou služební cestu do okolí Jindřichova Hradce.
Ovšem do Sobotky jsem nedojel. 13 km za Mladou Boleslaví u Martinovského lesíka jsem skočil asi 15 - 20m. do lesa. Klika, že nikdo v protisměru nejel a další klika, že jsem skočil mezi dva stromy a před dalším jsem se zastavil. Celkem se mi nic nestalo, jen mám namožené zádové a břišní svaly a žebra od pásů. První noci jsem nespal bolestí a nemohl jsem dýchat. Lékařské vyšetření nezjistilo žádné vážné poranění. Pyrury jsem stačil předat a dostali se do místa určení. Klika, že jsem je měl mezi sedačkami, takže se neměli kam pohnout.
V poslední době jsem byl dost unavený a vyčerpaný. Práce, příprava Shromáždění společenství, kde jsem předseda a problémy okolo baráku a řešení trestních oznámení od některých spoluobčanů za odměnu, že za ně řeším problémy s barákem. Tak je to správné a tak to má být. Každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán. Vzal jsem si dovolenou a pomalu se z toho dostávám. Řeším nehodu i s pojišťovnou a auto je "totálka", takže ze mne bude pěšák a nikam se nedostanu. To bude asi hrůza, jsem jako bez ruky.
No nic. Něco veselejšího. Vážná zranění snad nemám a nějakou tu šunku na ježdění určitě seženu.
Podruhé jsem se narodil. Proto jsem jen sporadicky navštívil diskuzi. Už se títím lépe, ale navydržím sedět déle jak hodinu a stát také ne. Bude to asi trvat déle, než jsem předpokládal.
S pozdravem M.Z.smajlík

22.11.2014 14:37
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den všem.

V pondělí 10.11.2014 jsem ve 13,oo hod. vyzvedl u dálnice dva chavatele z Chebu, kteří si přijeli pro pyruru do Ústí nad Labem. Po jejich odjezdu jsem asi ve 14,00 odjel do Sobotky, kde kolega měl převzít párek pyruru pro chovatele z Jindřichova Hradce, protože se jedná o chovatele bez možnosti přijet a navíc má manželku v nemocnici. Kolega ze Sobotky měl na úterý plánovanou služební cestu do okolí Jindřichova Hradce.
Ovšem do Sobotky jsem nedojel. 13 km za Mladou Boleslaví u Martinovského lesíka jsem skočil asi 15 - 20m. do lesa. Klika, že nikdo v protisměru nejel a další klika, že jsem skočil mezi dva stromy a před dalším jsem se zastavil. Celkem se mi nic nestalo, jen mám namožené zádové a břišní svaly a žebra od pásů. První noci jsem nespal bolestí a nemohl jsem dýchat. Lékařské vyšetření nezjistilo žádné vážné poranění. Pyrury jsem stačil předat a dostali se do místa určení. Klika, že jsem je měl mezi sedačkami, takže se neměli kam pohnout.
V poslední době jsem byl dost unavený a vyčerpaný. Práce, příprava Shromáždění společenství, kde jsem předseda a problémy okolo baráku a řešení trestních oznámení od některých spoluobčanů za odměnu, že za ně řeším problémy s barákem. Tak je to správné a tak to má být. Každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán. Vzal jsem si dovolenou a pomalu se z toho dostávám. Řeším nehodu i s pojišťovnou a auto je "totálka", takže ze mne bude pěšák a nikam se nedostanu. To bude asi hrůza, jsem jako bez ruky.
No nic. Něco veselejšího. Vážná zranění snad nemám a nějakou tu šunku na ježdění určitě seženu.
Podruhé jsem se narodil. Proto jsem jen sporadicky navštívil diskuzi. Už se títím lépe, ale navydržím sedět déle jak hodinu a stát také ne. Bude to asi trvat déle, než jsem předpokládal.
S pozdravem M.Z.smajlík

Tak to je klika pro všechny.Hlavně že jste ok!!smajlík

22.11.2014 15:02
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Tak to je klika pro všechny.Hlavně že jste ok!!smajlík

Dobrý den.
Snad ano. Nejhorší je, že mám dvakrát operovanou páteř, takže je to trochu horší. Nechám si ještě jednou udělat rentgen páteře, ať mám jistotu.
Tak něco o pyrurách. Jeden pár Pineapple, samec Red Faced se začal pářit. Uvidíme co z toho bude. Jestli budou mladé, budu se je snažit fotit od vylíhnutí až k vylétnutí. Pak to předložím.
S pozdravem M.Z.

23.11.2014 09:31
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Snad ano. Nejhorší je, že mám dvakrát operovanou páteř, takže je to trochu horší. Nechám si ještě jednou udělat rentgen páteře, ať mám jistotu.
Tak něco o pyrurách. Jeden pár Pineapple, samec Red Faced se začal pářit. Uvidíme co z toho bude. Jestli budou mladé, budu se je snažit fotit od vylíhnutí až k vylétnutí. Pak to předložím.
S pozdravem M.Z.

Zdravím, ... a teď mi řekněte, jak je budete fotit od vylíhnutí. To Vás opravdu rodiče nechají hnízdo vyfotit? To jsem blázen. smajlík

23.11.2014 09:33
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
S pozdravem M.Z.

Zdravím, ... a teď mi řekněte, jak je budete fotit od vylíhnutí. To Vás opravdu rodiče nechají hnízdo vyfotit? To jsem blázen. smajlík Ale je fakt, že naši se takto chovají při první snůšce, při druhé pak už nejsou tak úzkostní a podívat se občas mohu.Uklidní se a ž v omentě, kdy jsou všechna mláďata vyklubaná. Pokud se Vám odchovy podaří, tak by mláďata byla krásná. Tak držím palce.

23.11.2014 10:02
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Zdravím, ... a teď mi řekněte, jak je budete fotit od vylíhnutí. To Vás opravdu rodiče nechají hnízdo vyfotit? To jsem blázen. smajlík Ale je fakt, že naši se takto chovají při první snůšce, při druhé pak už nejsou tak úzkostní a podívat se občas mohu.Uklidní se a ž v omentě, kdy jsou všechna mláďata vyklubaná. Pokud se Vám odchovy podaří, tak by mláďata byla krásná. Tak držím palce.

Dobrý den.
Nechají. Trochu se snimi budu dohadovat, ale nakonec mě nechají. Já si je v předešlých snůškách prohlížel, jestli jsou dobře krmeni. Vše v pohodě. M.Z.

23.11.2014 10:25
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Nechají. Trochu se snimi budu dohadovat, ale nakonec mě nechají. Já si je v předešlých snůškách prohlížel, jestli jsou dobře krmeni. Vše v pohodě. M.Z.

Tak to nechápu. Já samičku nevidím celý den. Čeká, až půjdu asi vůbec pryč z bytu a pak na pár sekund vyleze. Pokud opravdu musí, tak jí vystřídá samec a a zase vidím prd. Jen podle pískání poznám, že snad jsou ok, i když nemusí být všechny. Tak uvidím, jestli se za pár dní umoudří. Jinak díky za zaslaný článek, perfekt.smajlík

23.11.2014 10:34
majna

XXX.XXX.133.170

eli22 napsal(a):
Tak to nechápu. Já samičku nevidím celý den. Čeká, až půjdu asi vůbec pryč z bytu a pak na pár sekund vyleze. Pokud opravdu musí, tak jí vystřídá samec a a zase vidím prd. Jen podle pískání poznám, že snad jsou ok, i když nemusí být všechny. Tak uvidím, jestli se za pár dní umoudří. Jinak díky za zaslaný článek, perfekt.smajlík

Jo tak to já se s nima dohaduju jak kolega píše smajlík kdyby mě někdo viděl tak si musí myslet, že jsem blázen, že si několik minut povídám s otevřenou budkou. To je dycky :"Notááák uhni malá,já ti je neseberu jen se chcu kouknout..." a nakonec už jen :"sakra uhni nemám na to celý den!"
Moc to nezabírá ale lepší než beze slova do té budky koukat a čekat než se milostivě uráčí kousek uhnoutsmajlík snažím se mluvi klidně a vlídně ať jí zbytečně nestresuji a jakmile kousek uhne zkontroluju pohledem mláďata a budku zase zavřu. (Ruce tam nikdy nestrkám, když je samice v boudě jednak to nepomáhá aby uhla a navíc po mě sekala zobákem, tak jsem to udělal jednou a už nikdy víc)

23.11.2014 10:57
eli22

XXX.XXX.181.33

majna napsal(a):
Jo tak to já se s nima dohaduju jak kolega píše smajlík kdyby mě někdo viděl tak si musí myslet, že jsem blázen, že si několik minut povídám s otevřenou budkou. To je dycky :"Notááák uhni malá,já ti je neseberu jen se chcu kouknout..." a nakonec už jen :"sakra uhni nemám na to celý den!"
Moc to nezabírá ale lepší než beze slova do té budky koukat a čekat než se milostivě uráčí kousek uhnoutsmajlík snažím se mluvi klidně a vlídně ať jí zbytečně nestresuji a jakmile kousek uhne zkontroluju pohledem mláďata a budku zase zavřu. (Ruce tam nikdy nestrkám, když je samice v boudě jednak to nepomáhá aby uhla a navíc po mě sekala zobákem, tak jsem to udělal jednou a už nikdy víc)

Jenže u nás to je ještě horší. Kdybych tam chtěla kouknout za přitomnosti samičky, tak ona vyskakuji jako kobra a jediné, z čeho mám strach je, že jak na mě útočí a vyskakuje, tak že by jim mohla něco udělat, skočit na hlavičku apod. A kdybych tam strčila ruce??! Tak snad už je nemám. Přitom pokud nehnízdí, jsou to mazlové oba. Zvláštní. No dneska učiním pokus.. Díky všem za názory a rady.smajlík

23.11.2014 18:15
k_onderkova

XXX.XXX.97.126

Sháním pyruru.. Mám již doma jednoho skořicového mazla a chtěla bych mu pořídit kamaráda :)
Víte o někom z Ostravy a okolí? Děkuji smajlík

23.11.2014 18:24
horejj

XXX.XXX.168.79

Dobrý den mám doma dvouroční pyrury červenobřiché letos první snůžka 5 mladých.Vždycky to byl boj při kontrole budky a mladých ale jinak výborný rodiče.

23.11.2014 18:46
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

k_onderkova napsal(a):
Sháním pyruru.. Mám již doma jednoho skořicového mazla a chtěla bych mu pořídit kamaráda :)

Dobrý den.
Zkuste pana Martina Blaháka, 732 171 363. Je od Brna. nebo Ing. Eliáš, Podolí u Brna 602 501 784.

S pozdravem Ing. Zedlitzer

23.11.2014 21:30
majna

XXX.XXX.133.170

k_onderkova napsal(a):

máte ode mě mail

30.11.2014 12:55
eli22

XXX.XXX.181.33

Zdravím. Tak konečně mě nechali kouknout.smajlík

30.11.2014 14:24
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Zdravím. Tak konečně mě nechali kouknout.smajlík

Dobrý den.
Tak vidíte, že to jde. Je to paráda pozorovat jak rostou a aspoň vidíte, jestli rodiče řádně krmí. I když pyrury zelenolící jsou dobří rodiče.
Blahopřeji a přeji odchov až na bidlo. S pozdravem M.Z. smajlík

30.11.2014 14:53
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Tak vidíte, že to jde. Je to paráda pozorovat jak rostou a aspoň vidíte, jestli rodiče řádně krmí. I když pyrury zelenolící jsou dobří rodiče.
Blahopřeji a přeji odchov až na bidlo. S pozdravem M.Z. smajlík

Díky. No jde to jen kvůli tomu, že samec už je všechny, včetně samičky, nestíhá krmit, takže samička občas vyleze se nabaštit, na pár vteřin, pak se zase vrátí, protože ještě nemá všechny vysezený. V momentě, kdy vyhodnotí, že už je to vše, tak se venku zdržuje déle. Tak to asi vše není. Když se kouknete na ty dvě vajíčka, tak jedno je OK a druhé asi špatné.

30.11.2014 15:30
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Díky. No jde to jen kvůli tomu, že samec už je všechny, včetně samičky, nestíhá krmit, takže samička občas vyleze se nabaštit, na pár vteřin, pak se zase vrátí, protože ještě nemá všechny vysezený. V momentě, kdy vyhodnotí, že už je to vše, tak se venku zdržuje déle. Tak to asi vše není. Když se kouknete na ty dvě vajíčka, tak jedno je OK a druhé asi špatné.

Dobrý den.
Ano, to pravo bude asi čisté a to vlevo se zdá oplozené. U mně zatím se krmí, lezou do boudy ale zatím nic. Tak uvidíme. Pak napište, jak to bylo s těmi vejci.
S pozdravem M.Z. smajlík

30.11.2014 16:33
aymara55

XXX.XXX.61.12

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Ano, to pravo bude asi čisté a to vlevo se zdá oplozené. U mně zatím se krmí, lezou do boudy ale zatím nic. Tak uvidíme. Pak napište, jak to bylo s těmi vejci.
S pozdravem M.Z. smajlík

Dobrý deň, zapojím sa do vašej diskusie. Pane mýlite sa, s tými vajíčkami je to na 100% naopak, oplodnené je to vpravo to belšie !

30.11.2014 17:09
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

aymara55 napsal(a):
Dobrý deň, zapojím sa do vašej diskusie. Pane mýlite sa, s tými vajíčkami je to na 100% naopak, oplodnené je to vpravo to belšie !

Dobrý den.
Je to možné, proto chci vědět výsledek. Samotného mne to zajímá. Je dobře, se někdo zapojil do diskuze. Takhle si alespoň můžeme navzájem vyjasnit některé problémy. Díky.
S pozdravem M.Z.

30.11.2014 19:52
sunflowersman

XXX.XXX.72.173

Dobrý den.

To vpravo je z největší pravděpodobností plné a u levého je odumřelý zárodek před líhnutím ( typické šednutí a tmavnutí vejce)

Miroslav Štěpán

30.11.2014 20:18
aymara55

XXX.XXX.61.12

sunflowersman napsal(a):
Dobrý den.

To vpravo je z největší pravděpodobností plné a u levého je odumřelý zárodek před líhnutím ( typické šednutí a tmavnutí vejce)

Miroslav Štěpán

To vajíčko vľavo je neoplodnené, keby tam bol odumretý zárod, tak by bolo už dávno čierne !

30.11.2014 20:40
eli22

XXX.XXX.181.33

aymara55 napsal(a):
To vajíčko vľavo je neoplodnené, keby tam bol odumretý zárod, tak by bolo už dávno čierne !

Dobrý den,
to vajíčko vlevo na jeden den zcela odstavili mimo hnízdo. Pak si to ale nějak rozmysleli a vrátili ho mezi ostatní. No uvidíme, jsou tam ještě 3 vajíčka. Myslím, že dvě budou špatná a jedno ok.

30.11.2014 23:59
sunflowersman

XXX.XXX.254.200

aymara55 napsal(a):

Necháme se překvapit.

1.12.2014 18:12
eli22

XXX.XXX.181.33

Zdravím. Tak pravdu jste měli asi všichni. Před pár hodinami se vylíhlo páté mládě z vajíčka, které není na výše uvedené fotce. A k vajíčkům na fotce. Špatné jsou obě. To zašedlé je zřejmě zkažené, zkažená tekutina, tak se to jeví navenek, tedy neoplozené. To čistě bílé je lehoučké, ale uvnitř jakoby lítá malá kulička, předpokládám zaschlý zárodek, nebo něco podobného. Vajíčka jim tam ještě nechávám. Až je dají zcela pryč, otevřu je a zase poreferuji.smajlík

1.12.2014 19:13
aymara55

XXX.XXX.61.12

eli22 napsal(a):
Zdravím. Tak pravdu jste měli asi všichni. Před pár hodinami se vylíhlo páté mládě z vajíčka, které není na výše uvedené fotce. A k vajíčkům na fotce. Špatné jsou obě. To zašedlé je zřejmě zkažené, zkažená tekutina, tak se to jeví navenek, tedy neoplozené. To čistě bílé je lehoučké, ale uvnitř jakoby lítá malá kulička, předpokládám zaschlý zárodek, nebo něco podobného. Vajíčka jim tam ještě nechávám. Až je dají zcela pryč, otevřu je a zase poreferuji.smajlík

Dobrý večer.
Tak toto je už trošku na mňa veľa.
Ako môžete vedieť, že to mláďa nie je z vajíčka, ktoré som ja identifikoval ako plné ?
Mali ste ich poznačené ?
Hovorí vám niečo otáčanie vajíčok samicou a tým aj menenie pozície ?
Som 100% presvedčený, že to vajíčko bolo plné a ten zaschnutý zárod musel byť v tom, ktoré nebolo vidieť, dajte foto tých dvoch čo zostali, totižto vajíčko v ktorom je zaschnutý zárodok nemôže byť také pekné biele, iba ak by foto skresľovalo !
Gratulujem ku krásnym mláďatkám !

1.12.2014 19:15
aymara55

XXX.XXX.61.12

aymara55 napsal(a):
Dobrý večer.
Ako môžete vedieť, že to mláďa nie je z vajíčka, ktoré som ja identifikoval ako plné ?
Mali ste ich poznačené ?
Som 100% presvedčený, že to vajíčko bolo plné a ten zaschnutý zárod musel byť v tom, ktoré nebolo vidieť, dajte foto tých dvoch čo zostali, totižto vajíčko v ktorom je zaschnutý zárodok nemôže byť také pekné biele, iba ak by foto skresľovalo !

Kľudne môžete tie dve odobrať, mláďatiek je dosť,oporu nepotrebujú .

1.12.2014 20:02
sunflowersman

XXX.XXX.72.173

Vojto, odpověděl jste si trochu i sám. Fotku si každý z nás otvíráme na jiném monitoru, kde může barva zkreslovat. Také odraz světla při focení od samotné budky může zkreslovat, stačí jiný úhel focení a odstín může být jiný. Je to tedy vždy tak trochu tipování. Něco jiného je vidět vejce naživo, tam už to zkušený chovatel pozná hned.

Zdravím Vás i aymarky sivoprsé.

Mirek Štěpán

1.12.2014 20:29
eli22

XXX.XXX.181.33

aymara55 napsal(a):
Dobrý večer.
Mali ste ich poznačené ?

Jak to myslíte, že je to na Vás veľa. smajlík Nebudu tu psát něco, o čem nejsem přesvědčena.
Jasně, že jsem si je označila. Posílám fotku těch špatných. Asi to fakt zkresluje, protože tady se mi zdají obě stejné, ale ve skutečnosti je jedno šedivokrémové a druhé bílé.

1.12.2014 20:35
aymara55

XXX.XXX.61.12

eli22 napsal(a):
Jak to myslíte, že je to na Vás veľa. smajlík Nebudu tu psát něco, o čem nejsem přesvědčena.
Jasně, že jsem si je označila. Posílám fotku těch špatných. Asi to fakt zkresluje, protože tady se mi zdají obě stejné, ale ve skutečnosti je jedno šedivokrémové a druhé bílé.

Ak ste ich mala poznačené, tak to beriem späť.Na tejto fotke,ktorá je fotená pri ostrom svetle i s bleskom, fakt vyzerajú obe skoro rovnako, ale keď sa dobre pozriem tak to neoplodnené je to horné ?

1.12.2014 20:36
aymara55

XXX.XXX.61.12

aymara55 napsal(a):
Ak ste ich mala poznačené, tak to beriem späť.Na tejto fotke,ktorá je fotená pri ostrom svetle i s bleskom, fakt vyzerajú obe skoro rovnako, ale keď sa dobre pozriem tak to neoplodnené je to horné ?

Oprava to dolné ?

1.12.2014 20:44
eli22

XXX.XXX.181.33

aymara55 napsal(a):
Oprava to dolné ?

Ještě jedna fotka. Je to z větší blízkosti. Obě dvě jsou špatné. Jedno je šedé a flekaté, je to dobře na fotce vidět a druhé je běloučké a v něm chrastí jakoby korálek, ale je lehoučké.

3.12.2014 14:22
woodys

XXX.XXX.111.249

Dobrý den,
tak i já se pochlubím svou pyrurou.
Chtěl bych jí udělat test dna, můžete mi prosím poradit kde přesně píchnout abych ji neublížil? Ideálně nejaké foto kde přesně.
A za druhé jakou mutaci by jste mi doporučili k ní jako partnera?
Děkuji za odpověď.

3.12.2014 19:58
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

woodys napsal(a):
Dobrý den,
tak i já se pochlubím svou pyrurou.
Chtěl bych jí udělat test dna, můžete mi prosím poradit kde přesně píchnout abych ji neublížil? Ideálně nejaké foto kde přesně.
A za druhé jakou mutaci by jste mi doporučili k ní jako partnera?
Děkuji za odpověď.

Dobrý večer.
Odběr krve provádím do spodní strany polštářku prstu. Stačí pouze kapička, není potřeba dělat větší odběr.
Co se týká parťáka pro pyruru žlutoprsou - zelenou opalinovou, záleží na Vás, jaké mladé chcete získat. Nejlepší by bylo, kdybyste použil genetickou kalkulačku Ing. Raška, kde si můžete vyzkoušet různé varianty a dle výsledků se rozhodnout pro Vámi požadované odchovy.
Zkuste ww.gencalc.com. V prvním sloupci je mutace samce papouška, v druhém na co štěpí, ve třetím mutace samice, čtvrtém na co štěpí. Dole dáte "generuj" a získáte výsledek. Pokud budete chtít i vzorce, označte "zobrazit genetický kód".
Předpokládá to ale, že víte, jestli máte samce či samici a pak její skutečnou genetiku, t.zn. jestli na něco štěpí, nebo ne.

S pozdravem M.Z. smajlík

4.12.2014 21:52
majna

XXX.XXX.133.170

woodys napsal(a):
Další

Pokud nemáte zkušenost můžete si nechat udělat určení pohlaví i z peří. Vyškubnete své pyruře několik peříček za krkem na břiše a 1-2 ocasní péra. Musí to být peří živé ne sesbírané ze země a odeslat do laboratoře diagen.cz můžete tam i zavolat a domluvit se. Paní, která provádí určování pohlaví, je naprosto skvělá dobře se s ní komunikuje je příjemná.
Vaše pyrura není čistá hypoxantha, ale vidím v ní pineapple.

4.12.2014 21:56
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

majna napsal(a):
Pokud nemáte zkušenost můžete si nechat udělat určení pohlaví i z peří. Vyškubnete své pyruře několik peříček za krkem na břiše a 1-2 ocasní péra. Musí to být peří živé ne sesbírané ze země a odeslat do laboratoře diagen.cz můžete tam i zavolat a domluvit se. Paní, která provádí určování pohlaví, je naprosto skvělá dobře se s ní komunikuje je příjemná.

Dobrý večer.
Pyrurka je tutově opalinová, v žádném případě PINEAPPLE. Ta by neměla žádné tmavé zbarvení na prsou a břiše s lemováním. PINEAPPLE je pouze světle žlutá s červeným břichem.
S pozdravem M.Z. smajlík

4.12.2014 23:34
eli22

XXX.XXX.181.33

majna napsal(a):

No myslím, že právě pokud nemá zkušenosti, takže odběr kapky krve z polštářku je ten nejlepší a o hodně šetrnější než vytrhávat brka!!! Pyrura to skoro ani nepocítí.

4.12.2014 23:42
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
No myslím, že právě pokud nemá zkušenosti, takže odběr kapky krve z polštářku je ten nejlepší a o hodně šetrnější než vytrhávat brka!!! Pyrura to skoro ani nepocítí.

Dobrý večer.
Naprosto souhlasím. Navíc při vytrhávání peří je potřeba aspoň 5 živých peříček, nejlépe z hrudi. A pokud nemá chovatel zkušenosti, nebude vědět, jestli je vzorek dostačující. Vpich na prstu je jednodušší a tutový. Navíc pták to ani nepostřehne, pokud použijete tenkou jehlu. Je to jako když odebírají krev z prstu Vám. Navíc po desinfekci pták na prst tlačí na bidle a ranka se zatáhne.
S pozdravem M.Z.smajlík

5.12.2014 09:01
majna

XXX.XXX.133.170

Záleží na co se kdo cítí, já radši odebírám peří.
pyrura o které je tady řeč, mi příjde dosti hodně červená.

5.12.2014 09:43
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

majna napsal(a):
Záleží na co se kdo cítí, já radši odebírám peří.
pyrura o které je tady řeč, mi příjde dosti hodně červená.

OK. Může to být hypoxanta Red Faced.
M.Z.

5.12.2014 13:05
woodys

XXX.XXX.224.69

Dobrý den,
děkuji za info.
Pyruru jsem koupil jako zelenolící red faced. Nevím co to znamená, ale takhle mi ji prodali :D

5.12.2014 13:52
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

woodys napsal(a):
Dobrý den,
děkuji za info.
Pyruru jsem koupil jako zelenolící red faced. Nevím co to znamená, ale takhle mi ji prodali :D

Dobrý de. Red Faced je něco jako Červená fasáda - předek, anfaás. Těžko se to vyjadřuje.
M.Z.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2014 14:27

woodys napsal(a):
Dobrý den,
děkuji za info.

Red Faced je červenolící opalin. Většího zastoupení červeného zbarvení bylo u této mutace dosaženo selekcí. Díky tomu, že se jedná o opalinovou mutaci tak se červená barva selekcí rozšiřuje přes prsa až na krk, líce, čelo a nadočnicové oblouky.
Podobné je to např. i u neofémy tyrkysové nebo papouška zpěvavého.

5.12.2014 15:04
woodys

XXX.XXX.224.69

A je to běžné zbarvení, nebo něco zvláštního? Jakou může mít cenu? Máme ho přes půl roku a kupované jako mládě, které jsem si sám dokrmil.

5.12.2014 15:20
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

woodys napsal(a):
A je to běžné zbarvení, nebo něco zvláštního? Jakou může mít cenu? Máme ho přes půl roku a kupované jako mládě, které jsem si sám dokrmil.

Dobrý den.
Není to běžné zbarvení a podle intenzity a rozsahu červené je pyrura také dražší.
M.Z.

5.12.2014 15:35
woodys

XXX.XXX.224.69

Na a jakou může mít cenu? Ne že bych ji chtěl prodat, ale chtěl bych vědět jestli mě prodejce nenatáhl :)

5.12.2014 15:51
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

woodys napsal(a):
Na a jakou může mít cenu? Ne že bych ji chtěl prodat, ale chtěl bych vědět jestli mě prodejce nenatáhl :)

Dobrý den.
To je těžké říct. Za prvé každý si papouška může cenit jinak, pak je to otázka doby, kdy se prodává. Na jaře jsou dražší, na podzim levnější. Za třetí záleží na sytosti a rozmístění červené.
Ale asi takto: opalínoví se prodávají i za 1400,- Kč, k tomu celkem pěkná červená, řekl bych 2 000,- Kč. Prosím, je to jen můj odhad, nechci se s diskutujícími dohadovat o tom, jak špatně jsem stanovil cenu. Můžu si vyslechnout jiný názor, jsem pro, ale nerad bych, jak je na diskuzích zvykem, aby došlo k hrubostem a urážkám. To nemám zapotřebí, jen jsem chtěl trochu pomoct.

S pozdravem M.Z.smajlík

5.12.2014 15:56
woodys

XXX.XXX.234.142

Děkuji za tip, koupil jsem ho za dva tisíce smajlík

5.12.2014 16:18
majna

XXX.XXX.133.170

m.zedlitzer napsal(a):
OK. Může to být hypoxanta Red Faced.
M.Z.

Máte pravdu, já si spletl red face a pineapplesmajlík díky za opravu kolegosmajlík

5.12.2014 16:34
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

majna napsal(a):
Máte pravdu, já si spletl red face a pineapplesmajlík díky za opravu kolegosmajlík

Dobrý den.
Nic se neděje, proto jsem toto vlákno otevřel, abychom si mohly vyjasnit názory a pokecat si.
S pozdravem M.Z. smajlík

5.12.2014 20:23

woodys napsal(a):

Je to běžná a nejčastější mutace pyrury zelenolící, teď už snad častější než původní žlutoprsá opalinová.
Cena ptáka s DNA se může pohybovat od 1800 - 2500kč dle rozsahu červeného zbarvení a případné další štěpitelnosti na jiné mutace.

5.12.2014 20:27
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to běžná a nejčastější mutace pyrury zelenolící, teď už snad častější než původní žlutoprsá opalinová.
Cena ptáka s DNA se může pohybovat od 1800 - 2500kč dle rozsahu červeného zbarvení a případné další štěpitelnosti na jiné mutace.

Dobrý den.
Jen bych Vás chtěl trošku opravit. Žlutoprsá je opalinová nebo hypoxanta. Vše je jedna mutace. Dříve se myslelo, že hypoxanta je samotný druh, ale to již dnes renomovaní chovatelé vyvrací.
To jen aby jste věděl.
S pozdravem M.Z.smajlík

5.12.2014 20:47
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Jen bych Vás chtěl trošku opravit. Žlutoprsá je opalinová nebo hypoxanta. Vše je jedna mutace. Dříve se myslelo, že hypoxanta je samotný druh, ale to již dnes renomovaní chovatelé vyvrací.
To jen aby jste věděl.
S pozdravem M.Z.smajlík

Myslím, že to ví smajlík. Zdravím!!!smajlík

5.12.2014 21:13

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
To jen aby jste věděl.
S pozdravem M.Z.smajlík

To já opravdu vím. smajlík

5.12.2014 21:18
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

To já opravdu vím. smajlík

OK, já jenom pro pořádek, neberte to jako mentorování. Ale když si přečtu ve Fauně, ale i jinde inzeráty, tak by jste se divili, co tam všechno je. Klidně opalinový štěpí na PINEAPPLE a podobně.
Jsem rád, že nám je jasno.
S pozdravem M.Z.smajlík

5.12.2014 21:42
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
OK, já jenom pro pořádek, neberte to jako mentorování. Ale když si přečtu ve Fauně, ale i jinde inzeráty, tak by jste se divili, co tam všechno je. Klidně opalinový štěpí na PINEAPPLE a podobně.
Jsem rád, že nám je jasno.
S pozdravem M.Z.smajlík

Dyť jo smajlíkJá tedy mám v genetice polojasno, spíš nejasno, tak si raději vždy nechám poradit.smajlík
Co záda?smajlík

5.12.2014 22:08
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Dyť jo smajlíkJá tedy mám v genetice polojasno, spíš nejasno, tak si raději vždy nechám poradit.smajlík
Co záda?smajlík

Dobrý večer.
Děkuji za optání. Je to lepší, ale stále trpím. Původně jsem si myslel, že za dva týdny budu fit, ale skutečnost je jiná. V práci na brufenech vydržím s menšími obtížemi do 11 hod. Pak začíná peklo, další brufeny, ale moc už nezaberou. Doma honem vodorovná poloha a tak dvě hoďky se rovnám. Pak zase chvíli funguju a znovu do horizontálu. A tak pořád dokola.
S pozdravem M.Z.smajlík

5.12.2014 22:10
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Děkuji za optání. Je to lepší, ale stále trpím. Původně jsem si myslel, že za dva týdny budu fit, ale skutečnost je jiná. V práci na brufenech vydržím s menšími obtížemi do 11 hod. Pak začíná peklo, další brufeny, ale moc už nezaberou. Doma honem vodorovná poloha a tak dvě hoďky se rovnám. Pak zase chvíli funguju a znovu do horizontálu. A tak pořád dokola.
S pozdravem M.Z.smajlík

Tak to neni co závidět. Asi by to chtělo spíš nějakou rehabilitaci, masáže,.. než brufeny. Já prášky nee. Tak se držte!smajlík

5.12.2014 22:34
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Tak to neni co závidět. Asi by to chtělo spíš nějakou rehabilitaci, masáže,.. než brufeny. Já prášky nee. Tak se držte!smajlík

Dobrý den.
Já prášky také ne, na prvním vyšetření mi chtěl doktor něco napsat, já to kategoricky odmítl. Tak to do správy napsal. Ale člověk míní, bolest mění. Jinak prášky neberu, to raději chvíli trpím, ale teď to opravdu nejde. Já mám sice práh bolesti po operacích páteře trochu posunutý, takže drobné bolesti, které jiné otravují já neberu, necítím, nebo je dovedu přestát, ale v současnosti bez nich nejsem schopen fungovat. Jen co se mi uleví, hned a rád je vypustím.

Děkuji a s pozdravem M.Z.smajlík

7.12.2014 11:59
biker70

XXX.XXX.48.30

Zdravím. Tak se dejte brzo dohromady. Držím palce. U mě v chovu nic nového. Pyrury jsem ze zahrady přemístil do zimoviště. Mladí už jsou samostatní. Bohužel u jednoho páru se mi opakuje škubání mladých. Krásně se starají,ale pak jim dají co proto smajlík Loni měli mladé prvně a hned s tím začli. Letos se to bohužel zopakovalo.... Který z rodičů,nebo jestli oba to dělají netuším....snad instalovat nějakou kameru smajlík Naštěstí si to mladí dál nenesou a netrpí sebepoškozováním,nebo škubáním partnerů. To mám zjištěné od nových majitelů. Po oddělení začínají dorůstat a za chvíli to na nich nebude vůbec znát...

7.12.2014 12:08
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

biker70 napsal(a):
Zdravím. Tak se dejte brzo dohromady. Držím palce. U mě v chovu nic nového. Pyrury jsem ze zahrady přemístil do zimoviště. Mladí už jsou samostatní. Bohužel u jednoho páru se mi opakuje škubání mladých. Krásně se starají,ale pak jim dají co proto smajlík Loni měli mladé prvně a hned s tím začli. Letos se to bohužel zopakovalo.... Který z rodičů,nebo jestli oba to dělají netuším....snad instalovat nějakou kameru smajlík Naštěstí si to mladí dál nenesou a netrpí sebepoškozováním,nebo škubáním partnerů. To mám zjištěné od nových majitelů. Po oddělení začínají dorůstat a za chvíli to na nich nebude vůbec znát...

Dobrý den.
Díky za přání a k Vašim pyrurám. Jestli to nebude třeba tím, že mladí byli dlouho s rodiči a ty chtěli znovu sedět a potom vyhánějí mladé z budek a přitom je oškubávají. Jak dlouho byli s rodiči?
Já je po třech měsících od vylíhnutí odstavuji. Toto se mi stává u neofém modrohlavých a právě z důvodu, že je vyhánějí a chtějí se znovu pářit. U některých párů to tak bývá.
S pozdravem M.Z.

7.12.2014 12:20
biker70

XXX.XXX.48.30

Ještě dodám,že venku jsou ve voliérách 250 d x 200 v x 70 š. Střecha cca 1/2 ....

7.12.2014 12:43
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

biker70 napsal(a):
Ještě dodám,že venku jsou ve voliérách 250 d x 200 v x 70 š. Střecha cca 1/2 ....

Dobrý den.
Prostoru mají dost, ale jak znám pyrury, chodí nocovat (ale nejen nocovat) do budky. A tam mohou některému z páru (obyčejně samci) vadit.
M.Z.

7.12.2014 14:09
biker70

XXX.XXX.48.30

Jo to je možné....V budce jsou pořád smajlík

7.12.2014 19:32
eli22

XXX.XXX.181.33

7.12.2014 19:58
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
A nejstarší smajlík

Dobrý večer.
Pěkné. Jen jsem se chtěl zeptat, co máte v budce za podestýlku. Ty moje páry skoro všechnu štěpku vyházejí ven, takže je vidět dno. Když to dosypu, tak to zase vynosí ven.
S pozdravem M.Z.smajlík

7.12.2014 20:38
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Pěkné. Jen jsem se chtěl zeptat, co máte v budce za podestýlku. Ty moje páry skoro všechnu štěpku vyházejí ven, takže je vidět dno. Když to dosypu, tak to zase vynosí ven.
S pozdravem M.Z.smajlík

Zdravím a děkuju. Dávám jim tam dřevěné peletky. Peletky pak cca měsíc zpracovávají tak, že je úplně rozcupují a pokud se jim zdá, že jich tam je moc, tak nějaké vyhází ven, ale málo, takže jim tam zbyde dost těch rozcupovaných, asi tak ode dna 5 cm. Poté, co vyházejí celé zbylé peletky vím, že během pár dnů mohu očekávat první vajíčko.

7.12.2014 20:54
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Zdravím a děkuju. Dávám jim tam dřevěné peletky. Peletky pak cca měsíc zpracovávají tak, že je úplně rozcupují a pokud se jim zdá, že jich tam je moc, tak nějaké vyhází ven, ale málo, takže jim tam zbyde dost těch rozcupovaných, asi tak ode dna 5 cm. Poté, co vyházejí celé zbylé peletky vím, že během pár dnů mohu očekávat první vajíčko.

Dobrý večer.
Ty Vaše pelety se mi zdají větší, než téměř prach, co udělají moje pyrury.
S pozdravem M.Z. smajlík

7.12.2014 21:03
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Ty Vaše pelety se mi zdají větší, než téměř prach, co udělají moje pyrury.
S pozdravem M.Z. smajlík

To se Vám jen zdá, z některých udělají taky úplný prach. Potom nastupuje čistička vzduchu a jede celý den, co jsme v práci!smajlík

7.12.2014 21:22
woodys

XXX.XXX.111.249

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Odběr krve provádím do spodní strany polštářku prstu. Stačí pouze kapička, není potřeba dělat větší odběr.
Co se týká parťáka pro pyruru žlutoprsou - zelenou opalinovou, záleží na Vás, jaké mladé chcete získat. Nejlepší by bylo, kdybyste použil genetickou kalkulačku Ing. Raška, kde si můžete vyzkoušet různé varianty a dle výsledků se rozhodnout pro Vámi požadované odchovy.
Zkuste ww.gencalc.com. V prvním sloupci je mutace samce papouška, v druhém na co štěpí, ve třetím mutace samice, čtvrtém na co štěpí. Dole dáte "generuj" a získáte výsledek. Pokud budete chtít i vzorce, označte "zobrazit genetický kód".
Předpokládá to ale, že víte, jestli máte samce či samici a pak její skutečnou genetiku, t.zn. jestli na něco štěpí, nebo ne.

S pozdravem M.Z. smajlík

Tak dnes proveden odběr a zítra posílám na DNA.
Tak jsem zvědav co máme doma :D

7.12.2014 21:46
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

woodys napsal(a):
Tak dnes proveden odběr a zítra posílám na DNA.
Tak jsem zvědav co máme doma :D

OK. A jaký způsob jste zvolil? Jen pro zajímavost. A jaká je genetika pyrury, zjistil jste to od chavatele, od kterého ji máte? Zjistěte také jakou genetiku měli rodiče, pak se nechá odvodit genetika Vašeho mláděte.
S pozdravem M.Z.smajlík

7.12.2014 21:53
woodys

XXX.XXX.111.249

Koupil jsem jehlu a odebral krev. Ohledně rodičů jsem zatím nic nezjišťoval.

7.12.2014 21:59
woodys

XXX.XXX.111.249

Vůbec té genetice nerozumím, na co přesně se mám majitele rodičů zeptat?

7.12.2014 22:16
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

woodys napsal(a):
Vůbec té genetice nerozumím, na co přesně se mám majitele rodičů zeptat?

Dobrý den.
Zeptejte se jaké mutace mají rodiče - samec a samice a hlavně jestli na něco štěpily. Pak Vám pomohu určit genetiku Vašeho ptáčka. M. Z.

8.12.2014 05:45
biker70

XXX.XXX.48.30

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Díky za přání a k Vašim pyrurám. Jestli to nebude třeba tím, že mladí byli dlouho s rodiči a ty chtěli znovu sedět a potom vyhánějí mladé z budek a přitom je oškubávají. Jak dlouho byli s rodiči?
Já je po třech měsících od vylíhnutí odstavuji. Toto se mi stává u neofém modrohlavých a právě z důvodu, že je vyhánějí a chtějí se znovu pářit. U některých párů to tak bývá.
S pozdravem M.Z.

Tak tím to nebude. Oškubou je ještě před vylétnutím. V podstatě s tím začnou,když jim začne růst peří. Tady jsou ještě v pořádku...

8.12.2014 10:30
Zdiša

XXX.XXX.86.110

Mě to udělali zelenolící nejmenšímu mláděti ze druhého hnízda. Bylo to ve třetí hnízdní sezoně.
ZZ

8.12.2014 11:16

biker70 napsal(a):
Tak tím to nebude. Oškubou je ještě před vylétnutím. V podstatě s tím začnou,když jim začne růst peří. Tady jsou ještě v pořádku...

Dejte do budky a pravidelně doplňujte větve délky a průměru tužky k okusu. Začněte s tím jakmile začne mláďatům růst peří.
Pokud se to nestalo ještě zlozvykem tak to pomůže.

V přírodě mají pyrury možnost okusovat vnitřní stěny dutiny a doplňovat nebo obnovovat tak podestýlku v hnízdě. V zajetí tuhle možnost nemají a spousta hnízdících párů to řeší tím, že škube mláďata.

Někdy taky pomůže jen ponechat otevřený kontrolní otvor a dát tam jen pásek pletiva ať mláďata nevylezou ven. Ovšem tady pozor u citlivějších páru ať nezabijí mláďata z důvodu strachu z ohrožení hnízda.

8.12.2014 19:48
biker70

XXX.XXX.48.30

Větví mají dost a nejeví o ně zájem. Spíš drtí voliéru a budku zevnitř....

8.12.2014 20:33

biker70 napsal(a):
Větví mají dost a nejeví o ně zájem. Spíš drtí voliéru a budku zevnitř....

Nemyslím větve ve voliéře na okus. Ale dávat větvičky cca velikosti tužky přímo do budky mezi mláďata, nebo můžete oloupat třeba kůru z jehličnatých stromů. Zkrátka ať mají hodně co okusovat a štípat v budce.

9.12.2014 05:34
biker70

XXX.XXX.48.30

Aha. Tak to jsem předtím nepochopil. smajlík Určitě to zkusím. Díky

9.12.2014 07:03
woodys

XXX.XXX.111.249

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Zeptejte se jaké mutace mají rodiče - samec a samice a hlavně jestli na něco štěpily. Pak Vám pomohu určit genetiku Vašeho ptáčka. M. Z.

Dobrý den, tak už jsem zjistil rodiče pyrhurky jsou samec-tyrkys a samice red face.

9.12.2014 08:14
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

woodys napsal(a):
Dobrý den, tak už jsem zjistil rodiče pyrhurky jsou samec-tyrkys a samice red face.

Dobrý den.
Mám tomu rozumět, že samec je pouze tyrkysový a samice přírodní červenolící?
M.Z. smajlík

9.12.2014 10:30
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Mám tomu rozumět, že samec je pouze tyrkysový a samice přírodní červenolící?
M.Z. smajlík

Dobrý den.
Konzultoval jsem s Ing. Eliášem, který se specializuje na pyrury zelenolící. Shodli jsme se na tom, že foto, které jste nposlal není přírodní pták, protože červená barva je spjate s opalinovou mutací. Proto Váše pyrura je opalinová Red Face (červenolící). Z toho také vyplývá, že rodiče nemohou být to, co Vám majitel zdělil. Potomci v takovém případě byli přírodní a štěpili by na tyrkys a v žádném případě by nebyli červení.
Z toho vyplývá, že rodičeč musejí být: samec tyrkysový štěpitelný na opalinu, nebo tyrkysový opalinový a samice zelená opalinová. V přiložené PDF je genetická analýza.

S pozdravem M.Zedlitzer smajlík

Nemůžu to najít, tak to pak přidám.

9.12.2014 10:33
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

Tak snad to bude.
M.Z.

9.12.2014 10:40
woodys

XXX.XXX.111.249

m.zedlitzer napsal(a):
Tak snad to bude.
M.Z.

Děkuji za info,
vůbec tomu nerozumím a nevím proč by mi majitel lhal?

9.12.2014 10:44
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

woodys napsal(a):
Děkuji za info,

Tak jsem tom převedl do jpg, tak uvidíme. M.Z.

9.12.2014 10:47
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

woodys napsal(a):
Děkuji za info,

Dobrý den.
Konečně se mi to podařilo poslat.
On majitel nemusí lhát, třeba v tom nemá úplně jasno a bere to jen podle vzhledu ptáka. Ono totiž není moc chovatelů, kteří se dovedou v mutacích orientovat. Je to vidět i v inzercích, kde se objevují někdy hrozné věci.
S pozdravem M.Z.

9.12.2014 12:34

woodys napsal(a):

Váš pyrura je mutace opalin Red Faced štěpitelná na tyrkys.
V případě, že to bude samec taky bych si pořídil do páru tyrkysovou samici.

No a pokud to bude samice tak k ní bych dal samce v mutaci Pine = tyrkysová skořicová opalina.

Pohlaví mláďat pak rozeznáte v obou případech ihned v budce i bez DNA.

9.12.2014 12:42
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

Váš pyrura je mutace opalin Red Faced štěpitelná na tyrkys.
V případě, že to bude samec taky bych si pořídil do páru tyrkysovou samici.

No a pokud to bude samice tak k ní bych dal samce v mutaci Pine = tyrkysová skořicová opalina.

Pohlaví mláďat pak rozeznáte v obou případech ihned v budce i bez DNA.

Dobrý den.
OK, je to tak. M.Zedlitzer smajlík

9.12.2014 17:20
woodys

XXX.XXX.111.249

Dobrý den,
tak děkuji za rezeznání mutace mé pyrury. Takže to je mutace opalin Red Faced štěpitelná na tyrkys?
Je tedy možné, že ty rodiče měli takovou barvu jak jsem psal?
Příští týden by mělo být DNA, tak pak uvidíme co a jak. smajlík

9.12.2014 19:15
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

woodys napsal(a):
Dobrý den,
tak děkuji za rezeznání mutace mé pyrury. Takže to je mutace opalin Red Faced štěpitelná na tyrkys?

Dobrý večer.
Vaše pyrura je opalinová Red faced, ale rodiče nejsou to, co Vám majitel řekl. Možnosti jsem Vám poslal v genetické kalkulačce.
S pozdravem M.Zedlitzer

9.12.2014 19:17
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Vaše pyrura je opalinová Red faced, ale rodiče nejsou to, co Vám majitel řekl. Možnosti jsem Vám poslal v genetické kalkulačce.
S pozdravem M.Zedlitzer

Omlouvám se, Je to opalinová Red faced štěpitená na tyrkysovou. Rychleji jednám, než myslím.
S pozdravem M.Z.

9.12.2014 19:22

woodys napsal(a):
Dobrý den,

Já bych Vám nezatěžoval hlavu detaily, protože to bylo již kolegou vysvětleno.

Chovatel Vám řekl, že složení páru bylo samec-tyrkys a samice red faced. Takže barva rodičů byla jak jste psal jen s jednou drobností, že otec ještě štěpí na opalin pokud tedy není přímo tyrkys opalin.

Nicméně teď už víte jaké mutace je Váš pyrura a s čím je vhodné ho nebo ji dát do páru až budete znát výsledky DNA.

9.12.2014 21:04
woodys

XXX.XXX.111.249

Děkuji Vám za rady smajlík

12.12.2014 20:24
eli22

XXX.XXX.181.33

12.12.2014 21:42
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Ještě jedna smajlík

Dobrý večer.
Pěkné a blahopřeji k mladým. M.Z. smajlík smajlík smajlík

12.12.2014 21:55
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Pěkné a blahopřeji k mladým. M.Z. smajlík smajlík smajlík

Děkuju! Jsme ráda. S tím malým byl malinko zpočátku problém, nějak ho nechtěli krmit, musela jsem ho 2 x nakrmit, ale pak se chytli.smajlík

13.12.2014 13:02
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Děkuju! Jsme ráda. S tím malým byl malinko zpočátku problém, nějak ho nechtěli krmit, musela jsem ho 2 x nakrmit, ale pak se chytli.smajlík

Dobrý den.
Udělal jste velmi dobře, oni by ho ostatní předbíhali. Takhle se jim brzo dorovná. Dobrá práce a podnět pro ostatní. Tady se mi diskuze velmi líbí. Prohlížím více vláken, ale konstruktivní je jen málo příspěvků. Tady se mi to líbí. Děkuji všem.
S pozdravem M.Z. smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík

13.12.2014 13:15
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Udělal jste velmi dobře, oni by ho ostatní předbíhali. Takhle se jim brzo dorovná. Dobrá práce a podnět pro ostatní. Tady se mi diskuze velmi líbí. Prohlížím více vláken, ale konstruktivní je jen málo příspěvků. Tady se mi to líbí. Děkuji všem.
S pozdravem M.Z. smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík

Děkuji!!! Jeden den byl prostě takový zvláštní.Vyklubal se ten poslední a celý den nešlo topení. Byla tu zima jak v psinci (15 st). Zdálo se mi, že rodiče nějak stávkují, že nekrmí ani ty čtyři jak by měly, malého vůbec. Druhý den ráno jsem je zkontrolovala, malej zadupanej pod staršíma, ostatní polonakrmení. Malého jsem odebrala, dala do tepla, nakrmila a vrátila. Potom ještě jednou, ale to už se rodiče nějak vzpamatovali a začali se starat jako obvykle. Je možné, že ta situace měla něco společného s tou náhle sníženou teplotou?smajlík

14.12.2014 11:18
biker70

XXX.XXX.48.30

Podle mne snížená teplota na 15°C nevadí. Já většinu odchovů mám na konci léta až podzim a někdy se mi i stalo,že šla teplota v noci k O °C nebo i pod a na mladé to vliv nemělo. Mám venkovní voliéry. Na zimu (už jsou doma) je stěhuji. Dokonce jsem stěhoval i s mladými ,nebo se samicí na vejcích a zatím to bylo vždy OK. Foto z venku.

16.12.2014 20:44
woodys

XXX.XXX.134.7

Zdravím Vás,
tak dnes dorazily výsledky DNA a je to samec smajlík

16.12.2014 23:02
eli22

XXX.XXX.181.33

woodys napsal(a):
Zdravím Vás,
tak dnes dorazily výsledky DNA a je to samec smajlík

Tak to blahopřeji ke klukovi!!! My jsme dneska měli "prima" den. Včera večer jsem zjistila, že se jednomu prckovi dostal kroužek tam kam neměl. Normálně se mu pod něj dostalo malinké dřívko a posunulo mu kroužek nahoru, dřívko tam zůstalo. Kontroluju pravidelně, ale teď jsem dva dny nekoukala... Když jsem to zjistila, dřívko jsem vyndala, ale kroužek už dolu nešel. No tak šup okamžitě na veterinu, kroužek museli odvrtat, přeříznout.. Nakonec do teda dobře dopadlo, povedlo se, sice ho malinko vrtli, ale během půl dne vše ok. Tak jsem ráda....smajlík

17.12.2014 11:29
aymara55

XXX.XXX.70.146

eli22 napsal(a):
Tak to blahopřeji ke klukovi!!! My jsme dneska měli "prima" den. Včera večer jsem zjistila, že se jednomu prckovi dostal kroužek tam kam neměl. Normálně se mu pod něj dostalo malinké dřívko a posunulo mu kroužek nahoru, dřívko tam zůstalo. Kontroluju pravidelně, ale teď jsem dva dny nekoukala... Když jsem to zjistila, dřívko jsem vyndala, ale kroužek už dolu nešel. No tak šup okamžitě na veterinu, kroužek museli odvrtat, přeříznout.. Nakonec do teda dobře dopadlo, povedlo se, sice ho malinko vrtli, ale během půl dne vše ok. Tak jsem ráda....smajlík

Vy nemáte doma klieštiky na pletivo ?
Také a podobné záležitosti som už riešil viackrát. Nastrihnúť krúžok odspodu,z vrchu,otočiť o 180° a zopakovať. Záležitosť 1 minúty !

17.12.2014 11:32
aymara55

XXX.XXX.70.146

eli22 napsal(a):

Toto sa stáva pri včasnom krúžkovaní,krúžok sa dostane nad kĺb,ten za pár dní zhrubne a už ho nejde dať na miesto.

18.12.2014 14:56
eli22

XXX.XXX.181.33

aymara55 napsal(a):
Toto sa stáva pri včasnom krúžkovaní,krúžok sa dostane nad kĺb,ten za pár dní zhrubne a už ho nejde dať na miesto.

Tak přesně to se mi stalo!!! smajlík

20.12.2014 13:05
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý den.
Konečně mám za sebou schůzi vlastníků, vyřízenou pojišťovnu za zrušené auto, proveden odprodej zbytku auta a stále ale se nemohu pořádně hýbat, sedět a spát. Stále jsem v léčení, ale konečně zbyde více času na papoušky a diskuzi.

Chtěl bych Všem chovatelům, především chovatelům pyrur popřát hezké svátky, hodně zdraví do dalšího roku a samozřejmě hodně chovatelských úspěchů, žádné problémy, starosti a těžkosti.

S pozdravem M.Zedlitzer smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík

24.12.2014 14:47
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Konečně mám za sebou schůzi vlastníků, vyřízenou pojišťovnu za zrušené auto, proveden odprodej zbytku auta a stále ale se nemohu pořádně hýbat, sedět a spát. Stále jsem v léčení, ale konečně zbyde více času na papoušky a diskuzi.

Chtěl bych Všem chovatelům, především chovatelům pyrur popřát hezké svátky, hodně zdraví do dalšího roku a samozřejmě hodně chovatelských úspěchů, žádné problémy, starosti a těžkosti.

S pozdravem M.Zedlitzer smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík

Zdravím v tento sváteční den!! Dneska jsem zjistila, že tomu nejmladšímu pyrureti chybí jeden drápek smajlík Jak se to může stát??? Ne že by mu ho někdo utrhl, prostě mu nenarostl. Nikdy se mi to nestalo, je to vzácné nebo se to stává častěji? Co to pro něj znamená do budoucna? Bude ho absence drápku nějak omezovat? Děkuji

24.12.2014 18:01
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Zdravím v tento sváteční den!! Dneska jsem zjistila, že tomu nejmladšímu pyrureti chybí jeden drápek smajlík Jak se to může stát??? Ne že by mu ho někdo utrhl, prostě mu nenarostl. Nikdy se mi to nestalo, je to vzácné nebo se to stává častěji? Co to pro něj znamená do budoucna? Bude ho absence drápku nějak omezovat? Děkuji

Dobrý sváteční večer.
Pokud máte rodiče zdravé, tak se občas něco podobného stane. Určitě to není normální, ale stane se.
Nemusíte se bát, nijak to pyruru nebude limitovat. U jiných druhů by mohl nastat problém u samců při páření, i když jeden drápek nevadí a také by nedělal problémy. Pyrury se páří sedíc vedle sebe a nemusí se samec přidržovat na zádech samičky. Tady to vůbec nebude vadit.
Pokud by ale byli rodiče nemocní, bylo by to jiné, mohla by se tato anomálie šířit na další generace. Protože ale jak jsem pochopil z předchozích příspěvků, není to první hnízdo a nikdy problém nebyl, tak lze předpokládat, že jsou rodiče zdrávy a jde jen o hříčku hormonů.
Jediný problém může bastat, pokud budete pyrurku prodávat. Bude dobré mít průkazně doloženo, že rodiče jsou zdraví vyšetřením na PBFD.

Krásný večer a celé svátky přeje M. Zedlitzer.smajlík

28.12.2014 22:09
bibin

XXX.XXX.107.246

Krásné prožití svátků a šťastný nový rok 2015. A hlavně ať se daří odchovy těch našich krasavců smajlík a hlavně Pyrur.

S pozdravem Libor Šťastný

28.12.2014 22:33
eli22

XXX.XXX.181.33

bibin napsal(a):
Krásné prožití svátků a šťastný nový rok 2015. A hlavně ať se daří odchovy těch našich krasavců smajlík a hlavně Pyrur.

S pozdravem Libor Šťastný

Nádhera! Šťastný rok a hlavně hodně zdraví všem!smajlík

30.12.2014 17:21
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý večer.
Teť jsem se pral s názorným předvedením vlivu příbuzenské plemenitby pro diskuzi na Anonymní diskuzi. Pro zajímavost to uložím i sem. Je to malé a dost špatně čitelné, ale pokud by někdo chtěl čitelnější verzi, mohu ji zaslat ve formátu xls do emailu. Tam to je vidět krásně.

Hezký příští rok a zdravé odchovy přeje M. Zedlitzer

30.12.2014 20:01
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Teť jsem se pral s názorným předvedením vlivu příbuzenské plemenitby pro diskuzi na Anonymní diskuzi. Pro zajímavost to uložím i sem. Je to malé a dost špatně čitelné, ale pokud by někdo chtěl čitelnější verzi, mohu ji zaslat ve formátu xls do emailu. Tam to je vidět krásně.

Já bych to ráda. Až budete mít čas, nechvátá to. Hezkého Silvestra a málo ohňostrojů přeji všem slušným chovatelům!smajlík

31.12.2014 09:49
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Já bych to ráda. Až budete mít čas, nechvátá to. Hezkého Silvestra a málo ohňostrojů přeji všem slušným chovatelům!smajlík

Dobrý den.
Soubor máte v emailu. Jen si prosím nevšímejte sloupce úplně vpravo, ten jsem zapomněl smazat. To je pozůstatek mého ověřování možných spojení.

Hezký a klidný večer a mnoho životních a chovatelských úspěchů v následujícím roce (ale nejen v něm).
S pozdravem M.Zedlitzer smajlík smajlík smajlík

31.12.2014 11:45
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Soubor máte v emailu. Jen si prosím nevšímejte sloupce úplně vpravo, ten jsem zapomněl smazat. To je pozůstatek mého ověřování možných spojení.

Hezký a klidný večer a mnoho životních a chovatelských úspěchů v následujícím roce (ale nejen v něm).
S pozdravem M.Zedlitzer smajlík smajlík smajlík

Dobrý den pane Zedlitzere, díky moc, už jsme to študovala, ale myslím, že u mě je to marnost nad marnost. Ještě se do tabulky pořádně ponořím, ale asi jsem na to dost natvrdlá. Hezký Silvestr a skutečně spokojený a klidný rok 2015, hlavně to zdraví, jak celé rodině, tak i zvířecím svěřencům. Jinak se všechno dá vyřešit.smajlíksmajlík A všeho s mírou, játra máme jen jedny!! smajlík

31.12.2014 12:01
aymara55

XXX.XXX.70.146

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.

Dobrý deň, mohol by som taktiež poprosiť o zaslanie ?
Ďakujem.

31.12.2014 12:07
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Dobrý den pane Zedlitzere, díky moc, už jsme to študovala, ale myslím, že u mě je to marnost nad marnost. Ještě se do tabulky pořádně ponořím, ale asi jsem na to dost natvrdlá. Hezký Silvestr a skutečně spokojený a klidný rok 2015, hlavně to zdraví, jak celé rodině, tak i zvířecím svěřencům. Jinak se všechno dá vyřešit.smajlíksmajlík A všeho s mírou, játra máme jen jedny!! smajlík

Dobrý den.
Pokud budete chtít, tak si můžeme o tom pokecat, ale nemá váš telefon. Pokud budete chtít, napište mi ho do emailu a já zavolám.
S pozdravem Míra Zedlitzer (to aby jste věděla, s kým máte pít)

31.12.2014 12:10
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

aymara55 napsal(a):
Dobrý deň, mohol by som taktiež poprosiť o zaslanie ?
Ďakujem.

Dobrý den.
Hned jdu na to a soubor Vám pošlu. Tam je to k přečtení a můžete si to zvětšit a pracovat s tím.
Klidný a příjemný večer a spokojené odchovy v další sezóně přeje Míra Zedlitzer. smajlík smajlík smajlík

18.1.2015 09:43
biker70

XXX.XXX.48.30

Trošku oživím téma. Čerstvý přírůstek u mojich Roseifronsů. Hnízdí nečekaně po druhé za sebou během 1/2 roku...Zasedli krátce po přestěhování z venkovních voliér do zimoviště. Biker70.

18.1.2015 10:03
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý den.
Tak už to bývá, že po přechodu do tepla začnou ptáci hnízdit. Je to paráda. Ať se daří.
S pozdravem M. Zedlitzer.

23.1.2015 22:57
luk002

XXX.XXX.122.34

Zdravíme Pane Zedlitzere, minulý rok na podzim jsme od Vás zakoupily párek pyrur. V současné době mají 6 vajíček a dvě vylíhlá mláďata, fotku přikládáme. Rodiče jsou to zatím příkladní a snad to tak i zůstane smajlík. Musím říct že jsme se do pyrur zamilovaly a přikoupily další párek perlat. Se snůškou jsem řešil vlhčení budky, po různých pokusech jsem skončil se stříkačkou a obden, když samička opustila hnízdo, nastříkal na hobliny pár dávek. To se mi ale zdálo moc náročné, vzhledem k tomu že samice tak často ven nechodí. Tento problém jsem vyřešil nemocniční kapačkou se škrtidlem, do boku budky je vyvrtaná dírka a do ní zasunutá hadička, hadička na druhé straně nekouká. Škrtidlem se dá krásně regulovat množství vody které jde do budky. Zatím je to v testovací provoz, výsledek zveřejním. Přikládám foto. Jinak je nám líto Vaší nehody a doufáme že už je to lepší. S pozdravem Lukáš a Irena.

24.1.2015 11:28
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý den.
Jsem rád, že se pyrurám daří a že založili hnízdo. Já jim před prodejem musel zavřít budku, protože se chtěli pářit. Kdybych nepotřeboval volnou klec pro pár s tyrkysovou mutací, tak bych je neprodával. Já vím, že Vám bylo divné, že prodávám chovný pár. Je známo, že někteří " chovatelé " tvrdí, že prodávaný pár je chovný a přitom to není pravda a navíc tam bývají ještě další problémy. To bych si nikdy nedovolil. Jsem rád, že o své zkušenosti píšete a děkuji Vám.
Přeji Vám, aby pyrurky vyvedli všechny mladé řádně až na bidlo. Byli to opravdu dobří rodiče, ale můj byt není nafukovací, to jste sami viděli.
To zvlhčování podestýlky je dobrá finta a je dobře, že jste se s Námi podělil. Já měl připravené dírky z boku u dna a chtěl jsem přidělat pod budku misku s vodou a knoty zavést do podestýlky, takže by voda vzlínala dovnitř. Zatím na to nedošlo, stále ještě řeší úpravu osvětlení klecí.

Moc děkuji za příspěvek.
S pozdravem M. Zedlitzer

24.1.2015 17:58
krysikmouse

XXX.XXX.56.83

Zde je facebooková skupina o Pyrurách a je to tam fajn. Tak se připojte

https://www.facebook.com/groups/739329786148611/.

24.1.2015 18:51
rabbit

XXX.XXX.11.188

Dobrý den, mám dotaz na chovatele. U naší pyrury nerostou ocasní pera. Koupili jsme ji s trochu oškubaným ocasním peřím s tím že to doroste. Za půl roku nic nedosrostlo a ještě se to zhoršilo. Máte radu co s tím?

24.1.2015 22:01
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

rabbit napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz na chovatele. U naší pyrury nerostou ocasní pera. Koupili jsme ji s trochu oškubaným ocasním peřím s tím že to doroste. Za půl roku nic nedosrostlo a ještě se to zhoršilo. Máte radu co s tím?

Dobrý večer.
Pokud je to jen na ocasních pérech, tak to nejspíš bude tím, že je pyrura v kleci s pletivem, nebo vodorovnými dráty. Při šplhání si ocas ničí o klec. Dále, pokud ještě nepřepeřovala, tak počkejte. Pokud je již peří vyvinuté, tak se vymění při přepeřování.
Pokud by vady na opeření byly i jinde po těle, navštivte zvěrolékaře, ať nechá udělat vyšetření peří na roztoče. Určitě další chovatelé přijdou i s jiným vysvětlením. Já něco obdobného jsem měl při nákupu papouška kouřového a po přepeření se to upravilo.

25.1.2015 11:13
rabbit

XXX.XXX.11.188

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Pokud je to jen na ocasních pérech, tak to nejspíš bude tím, že je pyrura v kleci s pletivem, nebo vodorovnými dráty. Při šplhání si ocas ničí o klec. Dále, pokud ještě nepřepeřovala, tak počkejte. Pokud je již peří vyvinuté, tak se vymění při přepeřování.
Pokud by vady na opeření byly i jinde po těle, navštivte zvěrolékaře, ať nechá udělat vyšetření peří na roztoče. Určitě další chovatelé přijdou i s jiným vysvětlením. Já něco obdobného jsem měl při nákupu papouška kouřového a po přepeření se to upravilo.

Zdravím
Peří má jinak v pořádku, jen ty ocasní pera... Majitel od kterého jsme ji koupili ji měl ve voliéře kde pletivo bylo. Sám přiznal že je to příčina poškození. U nás má klec svislé dráty a přesto se to nelepší. Tak ještě počkám a uvidím.
Děkuji.

25.1.2015 17:28
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

rabbit napsal(a):
Zdravím
Peří má jinak v pořádku, jen ty ocasní pera... Majitel od kterého jsme ji koupili ji měl ve voliéře kde pletivo bylo. Sám přiznal že je to příčina poškození. U nás má klec svislé dráty a přesto se to nelepší. Tak ještě počkám a uvidím.
Děkuji.

Dobrý večer.
Peří se obnoví až po přepeření. Pokud máte na kleci dráty svisle, jak píšete, tak to bude v pořádku. Musíte si uvědomit, že peří, pokud je vyvinuté, tak už nedoroste. Obmění se pouze při přepeření, nebo když mu z jakých koli důvodů vypadne. Přeji hodně úspěchů a trpělivosti.

14.2.2015 17:39
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý den.
Vlákno pomalu zapadá, tak se ho pokusím rozjet. Konečně jsem po nehodě v pořádku, povedlo se mi i koupit auto, takže jsem i mobilní. Zúčastňuji se i diskuzí na Facebooku, kde se presentují milovníci mazlíčků. Je to spíš přátelský příjemný pokec. Zde je to více zaměřené na chov, jeho problémy a rady chovatelů.
Pro letošní rok jsem postavil 6 párů, trochu jsem je přepároval - vyměnil krev (některé), jeden pár jsem z nedostatku místa prodal a místo něj postavil nový s přítomností tyrkysové mutace. Tak uvidíme, jak se bude dařit. Některé páry jsou ještě mladé a počítám s odchovy až příští rok, ale nikam nespěchám. Věřím, že se znovu ozvou původní diskutující a i další milovníci pyrur.

Přeji všem chovatelům úspěšnou chovnou sezonu a těším se na příspěvky.
S pozdravem M. Zedlitzer

14.2.2015 18:13
hari2

XXX.XXX.96.247

Zdravím všechný chovatelé pyrur, já chovám zelenolící a černotemené a letos jsem si pořídil červenobřiché perlate tak jsem zvědav jaká bude letos sezona. Zelenolící mi pravidelně odchovávají 1-2 hnízda ročně a černotemené jsem si pořídil před loni napodzim tak v loni jsem od nich nic neměl tak doufám že letos už zahnízdí. Do budoucna bych chtěl ještě rozšířit chov o modrobrade a bělolící jsou to nádherní papoušci, chovu zdar.

14.2.2015 19:43
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

hari2 napsal(a):
Něco z mojeho odchovu.

Dobrý den.
Ty pyrury zelenolící chováte i v mutacích? Jestli ano, tak v jakých? Děkuji.

14.2.2015 19:52
hari2

XXX.XXX.96.247

Nechovám je v mutacích protože se mi víc líbí přírodně zbarvení ptáci aspon teda u pyrur.

14.2.2015 20:01
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

hari2 napsal(a):
Nechovám je v mutacích protože se mi víc líbí přírodně zbarvení ptáci aspon teda u pyrur.

OK. Je to věc názoru a rozumím Vám. Já zase chovám mutační pyrury zelenolící - skořicové, opalinové, opalinové skořicové, tyrkysové opalinové, tyrkysové opalinové skořicové a samozřejmě některé štěpí.

14.2.2015 20:40
machlena

XXX.XXX.96.13

Dobrý večer, moc pěkné povídání o pyrurách je tu. A jelikož se vůbec nevyznám v genetice chtěla bych se zeptat, zda jsou mutace pyrur vázané na pohlaví. Jde mi o to...koupili jsme si v létě mládě mutace pinneaple. Rodiče byli otec přírodní a matka pinneaple. Mohu tedy usuzovat, že mládě je sameček? Nebo je to 50 na 50 ?

14.2.2015 21:08
eli22

XXX.XXX.181.33

Zdravím Pyrurmany, od Vánoc nebyl čas, teď se to snad zlepší. Tak to je fajn, že záda slouží jako dříve! A chci se zeptat, jak Vám pyrči snášejí to přepárování? Já nevím, kdybych ty naše, ten jeden pár, co mám, oddělila, jestli by se netrápili. Zdá se mi, že se úplně milujou! Hezkého Valentoše!

14.2.2015 21:10
eli22

XXX.XXX.181.33

Tak nějak se mi příspěvek nepřiřadil pod příspěvek pana Zedlitzera, kam patří.

14.2.2015 21:31
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Zdravím Pyrurmany, od Vánoc nebyl čas, teď se to snad zlepší. Tak to je fajn, že záda slouží jako dříve! A chci se zeptat, jak Vám pyrči snášejí to přepárování? Já nevím, kdybych ty naše, ten jeden pár, co mám, oddělila, jestli by se netrápili. Zdá se mi, že se úplně milujou! Hezkého Valentoše!

Dobrý večer.
Já to pochopil, protože si nikdo jiný nestěžoval na záda. Přepárování jsem provedl u dvou párů, kde jsem vyměnil u jednoho páru samce a u druhého samici. Vše proběhlo bez problémů. Nejprve čučely, co se děje, ale během odpoledne se už o sebe zajímaly. Dne je vše v pořádku.
Pokud nemáte nějaký konkrétní chovatelský zájem, tak je nepřehazujte, je to zbytečné. Ale jestli chcete získat určité mutace mladých a to půjde jen přepárováním, tak je ještě čas, protože právě teď se dostávají toku.

14.2.2015 21:35
eli22

XXX.XXX.181.33

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Já to pochopil, protože si nikdo jiný nestěžoval na záda. Přepárování jsem provedl u dvou párů, kde jsem vyměnil u jednoho páru samce a u druhého samici. Vše proběhlo bez problémů. Nejprve čučely, co se děje, ale během odpoledne se už o sebe zajímaly. Dne je vše v pořádku.
Pokud nemáte nějaký konkrétní chovatelský zájem, tak je nepřehazujte, je to zbytečné. Ale jestli chcete získat určité mutace mladých a to půjde jen přepárováním, tak je ještě čas, protože právě teď se dostávají toku.

Ne, nemám, jim (i mně ) to tak vyhovuje. Měli teď 5 mladých, už jsou ale pryč, tak je nám trochu smutno, i když jak to tak poslouchám, dlouho nebude

14.2.2015 21:41
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

machlena napsal(a):
Dobrý večer, moc pěkné povídání o pyrurách je tu. A jelikož se vůbec nevyznám v genetice chtěla bych se zeptat, zda jsou mutace pyrur vázané na pohlaví. Jde mi o to...koupili jsme si v létě mládě mutace pinneaple. Rodiče byli otec přírodní a matka pinneaple. Mohu tedy usuzovat, že mládě je sameček? Nebo je to 50 na 50 ?

Dobrý večer.
Pro pochopení, která mutace je recesivní, dominantní, co-dominantní, intermediální a vázaná na pohlaví, je dobrá genetická kalkulačka. www.gencalc.com. Jinak jak píšete, že pineapple je z rodičů 1,0 přírodní a 0,1 pineapple, tak to není možné. Mladí budou vždy zelení (přírodní) a sameček bude štěpit na sořicovou-opalinovou. Někde se stala chybička. Pineapple je zelená skořicová opalinová. Skořicová a opalinová je recesivní mutace vázaná na pohlaví. Pokud skutečně máte mládě mutace pineapple, tak to není od zmiňovaných rodičů. Zjistěte od majitele, jací jsou skuteční rodiče.

14.2.2015 22:02
machlena

XXX.XXX.96.13

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Pro pochopení, která mutace je recesivní, dominantní, co-dominantní, intermediální a vázaná na pohlaví, je dobrá genetická kalkulačka. www.gencalc.com. Jinak jak píšete, že pineapple je z rodičů 1,0 přírodní a 0,1 pineapple, tak to není možné. Mladí budou vždy zelení (přírodní) a sameček bude štěpit na sořicovou-opalinovou. Někde se stala chybička. Pineapple je zelená skořicová opalinová. Skořicová a opalinová je recesivní mutace vázaná na pohlaví. Pokud skutečně máte mládě mutace pineapple, tak to není od zmiňovaných rodičů. Zjistěte od majitele, jací jsou skuteční rodiče.

Děkuji za odpověď. Asi se tedy opravdu stala chybička...takto nám to bylo sice řečeno, je pravda, že nám mládě předávala maminka chovatele, takže kdo ví...No nevadí, pravdy už se asi nedopátráme, nemáme kontakt. Každopádně ještě jednou děkuji.

14.2.2015 22:18
hari2

XXX.XXX.96.247

Zdravím vás všechny chtěl bych vás všechny poprosit jestli by ste nemohli dát nějaké fotky svých svěřenců a odchovu.

14.2.2015 22:35
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

hari2 napsal(a):
Zdravím vás všechny chtěl bych vás všechny poprosit jestli by ste nemohli dát nějaké fotky svých svěřenců a odchovu.

Dobrý večer.
Pokud chcete vidět foto pyrur, tak se vraťte do loňského roku na vlákno Pyrury - foto. Než někdo dá foto sem, tak tam je toho bohatě.

14.2.2015 22:38
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

machlena napsal(a):
Děkuji za odpověď. Asi se tedy opravdu stala chybička...takto nám to bylo sice řečeno, je pravda, že nám mládě předávala maminka chovatele, takže kdo ví...No nevadí, pravdy už se asi nedopátráme, nemáme kontakt. Každopádně ještě jednou děkuji.

Dobrý večer.
Pokud znáte chovatele, který Vám přenechal pyruru, tak mi jméno pošlete do emailu, já se pokusím podívat, jestli ho nemám v seznamu. Také by byla dobrá fotografie, abych se podíval, jestli to je opravdu pineapple.

15.2.2015 10:12

Pokial ten prírodný samec štepí na opalínškoricu nevidím dôvod prečo by nemohlo byť mláďa opalín škorica ?!?

15.2.2015 12:42
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý den.
To máte pravdu, ale o štěpení nebyla ani zmínka. Se současnou presentací rodičů je to pouze spekulace, i když reálná. Proto jsem chtěl znát chovatele a zeptat se ho.

15.2.2015 22:01
machlena

XXX.XXX.96.13

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
To máte pravdu, ale o štěpení nebyla ani zmínka. Se současnou presentací rodičů je to pouze spekulace, i když reálná. Proto jsem chtěl znát chovatele a zeptat se ho.

Bohužel neznám jméno chovatele (ale je to na Vyškovsku). A foto mám jak naschvál uložené v notebooku a ten se opravuje. Ale jak ho budu mít tak ho sem vložím.

16.2.2015 16:26
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý den.
Máte někdo zkušenost s chovem pyrury leucotis emma v bytě? Děkuji.
M. Zedlitzer.

16.2.2015 17:07
hari2

XXX.XXX.96.247

Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli někdo nechová pyruru rudočelou a jestli jo tak jestli by nemohl sem dát nějaké fotky těchto krasavcu.

17.2.2015 07:54
sunflowersman

XXX.XXX.72.173

Dobrý den.

Jesli máte na mysli pyruru rudohlavého (pyrrhura rhodocephala), tak těch jsem choval čtyři páry. AŽ budu doma na svém pc, zkusím pohledat staré fotky. Štěpán.

17.2.2015 07:58
sunflowersman

XXX.XXX.72.173

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Máte někdo zkušenost s chovem pyrury leucotis emma v bytě? Děkuji.
M. Zedlitzer.

Dobrý den.

Známý je dal kvůli hluku pryč. Osobně jsem viděl pár v chovu s aratingy, kteří křičeli tak, že nejsem schopen posoudit, jak byli hluční. Také by mě to zajímalo. Podle mě nejkrásnější pyrura vzhledově.

M. Štěpán.

17.2.2015 08:30
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

sunflowersman napsal(a):
Dobrý den.

Známý je dal kvůli hluku pryč. Osobně jsem viděl pár v chovu s aratingy, kteří křičeli tak, že nejsem schopen posoudit, jak byli hluční. Také by mě to zajímalo. Podle mě nejkrásnější pyrura vzhledově.

M. Štěpán.

Dobrý den.
Já si nebyl jistý. Když jsem dělal průzkum před lety, jaká pyrura by byla vhodná do bytu, tak mně zůstala pyrura zelenolící, ale již si nepamatuji, jak to bylo s ostatními druhy. Věděl jsem, že jsem zjistil že jsou hlučné, ale už si nepamatuji stupně hlučnosti. Díky za upozornění a upamatování.

17.2.2015 10:02
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Pridám tiež niekoľko fotiek našich vtákov. Pyrúr máme cez 30 párov a čo sa hlučnosti týka tak najviac je vedieť o cruentátach a možno tiež emmách ale na nandaje a aratingy aurea sa nehrabú ani jedny. Všetko sú to úžasné a inteligentné zvieratá ktorých hluk je pre mňa osobne tým najmenším problémom. Je pravda že žijeme v rodinnom dome a susedom ich hluk nevadí.

17.2.2015 10:04
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Chovný pár pyrúr hnedouchých na znáške (1,0 DF misty).

17.2.2015 10:10
sunflowersman

XXX.XXX.254.206

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Já si nebyl jistý. Když jsem dělal průzkum před lety, jaká pyrura by byla vhodná do bytu, tak mně zůstala pyrura zelenolící, ale již si nepamatuji, jak to bylo s ostatními druhy. Věděl jsem, že jsem zjistil že jsou hlučné, ale už si nepamatuji stupně hlučnosti. Díky za upozornění a upamatování.

Dobrý den.

Určitě se nenechte odradit, to určitě nebylo mým záměrem. Po mnoha letech chovu jsem zjistil, že posuzování hlučnosti má každý člověk úplně jinde. Pro mé uši byly například vždy v chovu nejhlučnější hypoxanthy, respektive tedy zelenolící a vidíte Vám příjdou nejméně hlučné. Člověk si to musí asi poslechnout sám aby si to mohl posoudit.každopádně i mě by zajímaly názory lidí, co je chovají déle. U mě například byli docela hluční i aymarové pruhovaní když jsem letnil společně více párů po hnízdní sezoně, když spustilo padesát aymarů, a vedle hejno agapornisů a překřikovali se, tak to byl mazec a normálně je to docela tichý druh. Každopádně tento pyrura je nádherný a možná mě ještě v budoucnu přesvědčí vrátit se okrajově k chovu tohoto krásného rodu.

M. Štěpán.

17.2.2015 10:43
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

17.2.2015 11:34
hari2

XXX.XXX.96.247

lukas bryndza napsal(a):
P. roseifrons.

Dobrý den, chtěl jsem se vás zeptat jak se vám daří odchov těchto nádherných pyrur a v jak velkých volierách je chováte.

17.2.2015 12:29
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Zdravím, momentálne mám zostavené tri páry z čoho je momentálne chovný len jeden. Samček druhého páru padol a tak je samička s novým samcom, ktorý je ale mladý. Pyrury chovám v klietkach cca 1 x 0,8 x 1 - 1,2 metra.

17.2.2015 13:49
hari2

XXX.XXX.96.247

lukas bryndza napsal(a):
Zdravím, momentálne mám zostavené tri páry z čoho je momentálne chovný len jeden. Samček druhého páru padol a tak je samička s novým samcom, ktorý je ale mladý. Pyrury chovám v klietkach cca 1 x 0,8 x 1 - 1,2 metra.

Zdravím taky chovám pyrurky mám zelenolící černotemené a ted jsem si pořídil párek perlatých tak jsem zvědav na letošní sezonu jak dopadne perlate mam sice ještě mladé alečernotemé by letos měly už něco mít a zelenolící mi už odchovávají, přikládam ochov mladých.

17.2.2015 16:24
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Prírodné zelenolíce pokiaľ sú pekne mohutné tak sú jedny z najkrajších a najpôsobivejších pyrúr. Je len škoda že sa dostávajú vyhľadom k finančnej nezaujímavosti chovu ich prirodzenej formy trochu na okraj a podľa všetkého ich čaká podobný osud ako prírodné formyiných domestikovaných papagájov.
Nepotrvá dlho a čistá forma bude veľkou vzácnosťou - aj keď možno finančne nezaujímavou.
Osobne mám zostavené podobne ako aj u iných druhov tri páry čistej prírodnej formy.

17.2.2015 17:46
sunflowersman

XXX.XXX.254.206

lukas bryndza napsal(a):
Prírodné zelenolíce pokiaľ sú pekne mohutné tak sú jedny z najkrajších a najpôsobivejších pyrúr. Je len škoda že sa dostávajú vyhľadom k finančnej nezaujímavosti chovu ich prirodzenej formy trochu na okraj a podľa všetkého ich čaká podobný osud ako prírodné formyiných domestikovaných papagájov.
Nepotrvá dlho a čistá forma bude veľkou vzácnosťou - aj keď možno finančne nezaujímavou.
Osobne mám zostavené podobne ako aj u iných druhov tri páry čistej prírodnej formy.

Ahoj Lukáši.

A jak je to s jinými poddruhy zelenolících v přírodním zbarvení. Jsou nějak výrazně ceněny? Chová se v čr nebo sr nějaká jiná forma?

Díky a pozdravuj pyrury

Mira Štěpán.

17.2.2015 18:13
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Ahoj Miro, tu v strednej európe je to dosť prekrížené aj keď mnoho vtákov vykazuje znaky čistých spp. molinae resp. australis zväčša ide o krížencov jednotlivých poddruhov. V západnej európe sa jednotlivé podruhy dajú stále zohnať za ceny do 200€ za pár vrátane formy restricta. U nás sa čistým podruhom nevenuje asi nikto nakoľko sú odchovy týchto vtákov v našich podmienkach skoro nepredajné resp predajné za cenu výkupu tj 20 - 30€. Moje vtáky vykazujú znaky formy molinae aj keď diskutovať by sa dalo. Pyrrhura molinae obýva veľký areál a vytvára viacero podruhov ktoré sa medzi sebou miešajú (podobnú situáciu poznajú chovatelia amazoňanov modročelých) takže pre mňa to nie je až tak rozhodujúce. Podstatnejšie je že typovo ide o podobné vtáky ktoré nie sú nositeľmi žiadnej mutácie. Aj keď sa mi mutačné pyrury veľmi páčia a sám mám doma nejaké opalínové zelenolíce a tiež mutačné hnedouché snažím sa hlavne o chov čistých foriem.

18.2.2015 10:10
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

sunflowersman napsal(a):
Dobrý den.

Určitě se nenechte odradit, to určitě nebylo mým záměrem. Po mnoha letech chovu jsem zjistil, že posuzování hlučnosti má každý člověk úplně jinde. Pro mé uši byly například vždy v chovu nejhlučnější hypoxanthy, respektive tedy zelenolící a vidíte Vám příjdou nejméně hlučné. Člověk si to musí asi poslechnout sám aby si to mohl posoudit.každopádně i mě by zajímaly názory lidí, co je chovají déle. U mě například byli docela hluční i aymarové pruhovaní když jsem letnil společně více párů po hnízdní sezoně, když spustilo padesát aymarů, a vedle hejno agapornisů a překřikovali se, tak to byl mazec a normálně je to docela tichý druh. Každopádně tento pyrura je nádherný a možná mě ještě v budoucnu přesvědčí vrátit se okrajově k chovu tohoto krásného rodu.

M. Štěpán.

Dobrý den.
Ono to bude asi kus od kusu, jakou má povahu, odolnost k vnějším popudům a pod. Dále to závisí také na výchově. Při chovu v bytě je potřebí, aby si ptáci zvykli na běžný chod domácnosti a přestali se bát. I to je třeba u pyrur posilovat a docílit toho, aby zbytečně nekřičeli. Dále si myslím, že záleží v jakém prostředí jsou chovány. Něco jiného je ve venkovních voliérách a něco jiného v bytě. Proto také když si někdo bere jako mazlíka ptáka z voliéry, tak je ukřičenější a musí při výchově vynaložit daleko více úsilí. A nejen mazlíka. Mám v páru pyruru z bytového odchovu a z venkovní voliéry a rozdíly jsou evidentní.

18.2.2015 12:11
sunflowersman

XXX.XXX.72.173

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Ono to bude asi kus od kusu, jakou má povahu, odolnost k vnějším popudům a pod. Dále to závisí také na výchově. Při chovu v bytě je potřebí, aby si ptáci zvykli na běžný chod domácnosti a přestali se bát. I to je třeba u pyrur posilovat a docílit toho, aby zbytečně nekřičeli. Dále si myslím, že záleží v jakém prostředí jsou chovány. Něco jiného je ve venkovních voliérách a něco jiného v bytě. Proto také když si někdo bere jako mazlíka ptáka z voliéry, tak je ukřičenější a musí při výchově vynaložit daleko více úsilí. A nejen mazlíka. Mám v páru pyruru z bytového odchovu a z venkovní voliéry a rozdíly jsou evidentní.

Dobrý den.

Zní to logicky a určitě máte vlastní zkušenost. Já nikdy ptáky nechoval v bytě, takže tohle posuzovat vůbec nemůžu. U mě všechny páry braly z ruky a nebyli nějak vystresovaní, ale zakřičet si uměli, hlavně po ránu a večer. Je také rozdíl jak píšete v jedincích ale domnívám se, že i v počtu párů. Je fakt, že můžete mít čtyři klidné páry a koupíte pátý ukřičený a křičí Vám najednou všech pět. Půjdete do těch emm?

Díky

M. Štěpán.

18.2.2015 14:04
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

sunflowersman napsal(a):
Dobrý den.

Zní to logicky a určitě máte vlastní zkušenost. Já nikdy ptáky nechoval v bytě, takže tohle posuzovat vůbec nemůžu. U mě všechny páry braly z ruky a nebyli nějak vystresovaní, ale zakřičet si uměli, hlavně po ránu a večer. Je také rozdíl jak píšete v jedincích ale domnívám se, že i v počtu párů. Je fakt, že můžete mít čtyři klidné páry a koupíte pátý ukřičený a křičí Vám najednou všech pět. Půjdete do těch emm?

Díky

M. Štěpán.

No zatím nevím. Ještě zkusím Ing. Nožičku, ten je jestli se nepletu chová. Pak si ještě dojedu k někomu, kdo je chová, abych si to poslech in natura.

18.2.2015 18:05
eli22

XXX.XXX.181.33

Já chovám pár v bytě a ani o nich nevím. Pokud ovšem nepřijde nějaké nebezpečí. Jsou to děsní hlídači. Najednou začnou řvát, kouknu z okna a na střeše hodně daleko vidím kočku, nebo veverku. Nebo na střeše člověka, nebo jeřáb (stroj), ten je štval nejvíc . Nebo v televizi dravci, to by se mohli zbláznit. Ale pokud vidí, že je klid, nic nehrozí, tak si jen tak povídají a jsou v pohodě. Hlasitější jsou jen když mají mladé, to křičí, že mají pořád málo zobání.

18.2.2015 18:33
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Já chovám pár v bytě a ani o nich nevím. Pokud ovšem nepřijde nějaké nebezpečí. Jsou to děsní hlídači. Najednou začnou řvát, kouknu z okna a na střeše hodně daleko vidím kočku, nebo veverku. Nebo na střeše člověka, nebo jeřáb (stroj), ten je štval nejvíc . Nebo v televizi dravci, to by se mohli zbláznit. Ale pokud vidí, že je klid, nic nehrozí, tak si jen tak povídají a jsou v pohodě. Hlasitější jsou jen když mají mladé, to křičí, že mají pořád málo zobání.

Dobrý večer.
A hovoříme oba o chovu pyrury leucotis emma ? Já vím, že jsme doposud diskutovali o zelenolících.

18.2.2015 18:44
eli22

XXX.XXX.181.33

Ne, pardon, tohle patřilo samozřejmě k zelenolícím. Omlouvám se.

19.2.2015 21:30
hari2

XXX.XXX.96.247

Dobrý večer, chtěl jsem se zeptat v jakém věku přepéří pyrury perlate tak že ze zeleného peří na břichu přepéří na červené.

19.2.2015 21:54
hari2

XXX.XXX.96.247

lukas bryndza napsal(a):
P. roseifrons.

Zdravávím vás, kdyby se vám letos zadařilo a odchoval byste od dvou páru tak bych si chtěl u vás zamluvit nepříbuzný pár těchto pyrur.

20.2.2015 13:48
romgr

XXX.XXX.45.229

hari2 napsal(a):
Dobrý večer, chtěl jsem se zeptat v jakém věku přepéří pyrury perlate tak že ze zeleného peří na břichu přepéří na červené.

Dobrý den, podle fotek je krasně přepeřený v 6 měsících.

19.3.2015 08:56
Katzenka

XXX.XXX.66.100

Dobré ráno všem:)

ráda bych vás poprosila o radu. Máme již přes 2 roky ochocenou pyrurku Čika. Před 14 dni jsme byli na dovolene, a Čika hlidali rodice ( už po několikáté, a vždy bez problemu). Ale teď když jsme si ho přivezli domu, tak nastal trošku teror z jeho strany. Křičí jak pominutý, večer se nám to povedlo již eliminovat, ale ráno řve stále jak tarzan,

Hned jakmile slyší někoho vstát z postele, tak začne řičet a je celý napnutý a klepe se a nenecha se utišit.
Než jsme odjeli na dovolenou, to bylo uplne v pohodě, nerozhodilo ho když jsme vstavali do prace, vždycky si jen tak pobručel a spinkal dal, nebo si hral v kleci.

Nevíte čím by to mohlo být?

budu vdecna za kazdou radu

Dekuji
Katerina.

19.3.2015 09:58
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

Dobrý den.
Tady může být několik důvodů. Rodiče se mohli pyrurce věnovat více, než bylo u Vás zvykem a ta to teď vyžaduje. Pak v jeho věku se může jednat o potřebu se pářit. Může to být i oboje. Dejte tomu čas, jestli se chování změní. Někde je něco jinak, ptáci bez příčiny nekřičí. Zkuste vypozorovat, co bylo jinak, když byla u rodičů. Třeba i hračky a pod.
S pozdravem M.Zedlitzer.

19.3.2015 13:31
eli22

XXX.XXX.181.96

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Tady může být několik důvodů. Rodiče se mohli pyrurce věnovat více, než bylo u Vás zvykem a ta to teď vyžaduje. Pak v jeho věku se může jednat o potřebu se pářit. Může to být i oboje. Dejte tomu čas, jestli se chování změní. Někde je něco jinak, ptáci bez příčiny nekřičí. Zkuste vypozorovat, co bylo jinak, když byla u rodičů. Třeba i hračky a pod.
S pozdravem M.Zedlitzer.

Mohu jen souhlasit. Zkuste předně zjisti, jak se k pyrurce Vaši rodiče chovali. Krok za krokem od rána. A ano, je jaro a na páření věk má, nicméně zkuste nejdřív zjistit to chování rodičů k ní.

19.3.2015 18:49
Katzenka

XXX.XXX.189.182

Mockrat dekuji za zpravy.

Nejdriv jsem si rikala jestli na nej taky nejde jaro;)

Hrackou to nebude, tu jinou nemeli a ani nedavali. Zkusim s nima jeste dopodrobna probrat jak rana probihala. Vim jen ze ho rano pred praci z klece nepousteli. Tak doufam ze poradne kapnou bozskou a nic nezatajili.

Kzadopadne dekuji za odpovedi. Snad se to zlepsi

K.

19.3.2015 18:57
aymara55

XXX.XXX.70.146

Katzenka napsal(a):
Mockrat dekuji za zpravy.

Nejdriv jsem si rikala jestli na nej taky nejde jaro;)

Hrackou to nebude, tu jinou nemeli a ani nedavali. Zkusim s nima jeste dopodrobna probrat jak rana probihala. Vim jen ze ho rano pred praci z klece nepousteli. Tak doufam ze poradne kapnou bozskou a nic nezatajili.

Kzadopadne dekuji za odpovedi. Snad se to zlepsi

K.

Môj názor je, že vták bol nasilu odtrhnutý od partnera, ktorého si sám vybral !Svedčia o tom tie rána, čaká či sa objaví milovaný človek (jeho partner ) a keď nie, tak začne prejavovať svoj žiaľ. V tomto prípade je to jeden z vašich rodičov, pravdepodobne by bolo pre vtáka najlepšie, keby ste ho podarovali rodičom a vy by ste si zadovážila iného.

21.3.2015 21:52
Katzenka

XXX.XXX.189.182

Tak po rozhovoru s rodici, pry ciko zacal s revem hned druhy den co byl u nich. Je mozny ze stesk po nas...Spolecne s hormony. Nevim.
Ale nic jineho nez my nedelali. Nemyslim si ze by rval steskem po jednom z nasich.

Pred den uz je v pohode da se zkrotit tak aby nerval... Prijde mi ze je vic mazlivej nez pred tim.

Tak uvidime;).

22.3.2015 10:00
eli22

XXX.XXX.181.33

Katzenka napsal(a):
Tak po rozhovoru s rodici, pry ciko zacal s revem hned druhy den co byl u nich. Je mozny ze stesk po nas...Spolecne s hormony. Nevim.
Ale nic jineho nez my nedelali. Nemyslim si ze by rval steskem po jednom z nasich.

Pred den uz je v pohode da se zkrotit tak aby nerval... Prijde mi ze je vic mazlivej nez pred tim.

Tak uvidime;).

Určitě je to (bylo to) tím steskem. I když ho hlídali už několikrát, tak to byl ještě malý, jako dítě, spoustu věcí si neuvědomoval, ale teď dospěl, utvrdil si na vás, možná Vás, pevnou citovou vazbu a najednou jste ho opustili. On nevěděl, že jen na pár dní, myslel si navždy.Hodně ho to rozhodilo, bude chvilku trvat, než vám to odpustí

30.3.2015 15:30
Killingman

XXX.XXX.48.51

Dobrý den, chtěl bych poprosit - nemáte nějaký kontakt na OVĚŘENÉHO chovatele, který pyrurky ručně dokrmuje a měl by k dispozici?
Chtěl bych si do našeho ZOO pořídit papouška (dvě kočky + malý pes) a po přečtení hodně materiálu jsem usoudil, že velký papoušek není vzhledem k našim malým zkušenostem s ptáky právě ideální (nehledě na to, že bydlíme v paneláku). I proto můj výběr padnul na Pyrrhuru. Mluvení nevyžaduji, spíše skopičiny smajlík V rámci poddruhu bychom asi nejraději Perlatu, ale určitě chci ptačí slečnu. Máme doma všechno v ženských.
Moc díky za info, v inzerci pokud se nachází tak jde o odchod pod rodiči a my to chceme fakt na mazla.

30.3.2015 16:07
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Killingman napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych poprosit - nemáte nějaký kontakt na OVĚŘENÉHO chovatele, který pyrurky ručně dokrmuje a měl by k dispozici?
Chtěl bych si do našeho ZOO pořídit papouška (dvě kočky + malý pes) a po přečtení hodně materiálu jsem usoudil, že velký papoušek není vzhledem k našim malým zkušenostem s ptáky právě ideální (nehledě na to, že bydlíme v paneláku). I proto můj výběr padnul na Pyrrhuru. Mluvení nevyžaduji, spíše skopičiny smajlík V rámci poddruhu bychom asi nejraději Perlatu, ale určitě chci ptačí slečnu. Máme doma všechno v ženských.
Moc díky za info, v inzerci pokud se nachází tak jde o odchod pod rodiči a my to chceme fakt na mazla.

Dobrý den.
napište svůj email, já Vám dám možný kontakt.

30.3.2015 18:08
eli22

XXX.XXX.181.33

Zdravím všechny pyrurmany! Konečně mi naše Julča dovolila vyfotit dítka.Zdají se mi vpořádku.
Hezké Velikonoce.

30.3.2015 19:31
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

eli22 napsal(a):
Zdravím všechny pyrurmany! Konečně mi naše Julča dovolila vyfotit dítka.Zdají se mi vpořádku.
Hezké Velikonoce.

Dobrý den.
Pěkné a blahopřeji. Také přeji hezké velikonoce a hodně chovatelských úspěchů.

5.4.2015 20:16
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Užijte si Velikonoce a ať se daří odchovy.

6.4.2015 10:39
anawi

XXX.XXX.232.60

Zdravím všetkých pyruromaniakov, nájde sa tu aj niekto kto má túto štiplavú mentolku len pre radosť alebo sú tu len chovatelia?

6.4.2015 11:39
eli22

XXX.XXX.181.33

Myslím, že je tady máme VŠICHNI pro radost! Pokud odchovávají, tak je to pro nás jen takový bonus. Teda alespoň pro mě.

6.4.2015 11:41
anawi

XXX.XXX.232.60

Celkom isto, o tom nepochybujem len pre mňa je to trošku vysoká matematika :) silno vám všetkým fandím.

6.4.2015 12:09
biker70

XXX.XXX.48.30

anawi napsal(a):
Zdravím všetkých pyruromaniakov, nájde sa tu aj niekto kto má túto štiplavú mentolku len pre radosť alebo sú tu len chovatelia?

Jestli sháníte "mazlíčkáře" tak ideálně tady..https://www.facebook.com/groups/739329786148611/ Pokud to nepůjde odkazem, tak je to Pyrury a jiní papoušci zde je to zaměřené z 90% na pyrury A jsou tam obě skupiny-chovatelé i mazlíčkáři smajlík

6.4.2015 12:09
eli22

XXX.XXX.181.33

anawi napsal(a):
Celkom isto, o tom nepochybujem len pre mňa je to trošku vysoká matematika :) silno vám všetkým fandím.

Jak to myslíte vysoká matematika? Hodně lidí, kteří si pořídili jednu pyrurku s tím, že při jedné zůstanou, si postupně pořídili protějšek, protože po čase jim bylo té jedné lito, že nemá partnera.

6.4.2015 12:11
biker70

XXX.XXX.48.30

biker70 napsal(a):
Jestli sháníte "mazlíčkáře" tak ideálně tady..https://www.facebook.com/groups/739329786148611/ Pokud to nepůjde odkazem, tak je to Pyrury a jiní papoušci zde je to zaměřené z 90% na pyrury A jsou tam obě skupiny-chovatelé i mazlíčkáři smajlík

Titulní foto.

6.4.2015 13:05
anawi

XXX.XXX.232.60

No veď o tom uvažujem už dlhšie, len sa bojím aby ma potom nebila. Potrebovala by som nejaké rady od niekoho kto to už absolvoval, bojím sa že zostanem v menšine s dvomi potenciálnymi teroristami.... a odchovávať mladé nechcem, na to nemám podmienky.

6.4.2015 13:35
michalcod

XXX.XXX.9.129

Dobrý den.
Začínám uvažovat o koupi "nějakého toho ptáčka"
Pyrura by byla vhodná do klece do panelákového bytu?
Děkuji
Michal.

6.4.2015 14:47
biker70

XXX.XXX.48.30

michalcod napsal(a):
Dobrý den.
Děkuji
Michal.

Určitě byla smajlík m.zedlitzer tam má celý chov... A pokud bude mít prolet, tak to už vůbec není problém... Momentálně můžu i nabídnout mladé viz foto výše...

6.4.2015 15:18
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

michalcod napsal(a):
Dobrý den.
Děkuji
Michal.

Dobrý den.
Na několika vláknech již bylo diskutováno o vhodnosti pyrury jako domácího mazlíka. Zde máte v mnoha příspěvcích vyjádřen názor, že jsou vhodné. Já chovám 6 párů různých mutací v panelákovém bytě 2+1. Jsou všude. A v pohodě. Ale samozřejmě to předpokládá pyrury vychovat k obrazu svému a nenechat je dělat si co chtějí. Jinak pohodoví, mazliví chytří ptáci.

6.4.2015 15:22
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

anawi napsal(a):

Dobrý den.
Tady se sešli milovníci pyrur pro radost, nejsme žádní množitelé, které by to živilo. Proto si zde dovolíme říct i nějaké ty hlouposti, bez toho, aby nás ostatní hned napadali a peskovali. Toto vlákno jsme si založili právě pro přátelský a nezávazný pokec milovníků pyrur a jejich mazlíků.

6.4.2015 15:28
michalcod

XXX.XXX.9.129

Děkuji.
A cena takového páru?
A jak velkou a jak vybavenou klec?
Děkuji.

6.4.2015 15:33
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

michalcod napsal(a):
Děkuji.
A cena takového páru?
A jak velkou a jak vybavenou klec?
Děkuji.

Dobrý den.
Cena je odvislá od mutace. Ale nejběžnější hypoxanty (zelené opalinové) středně červené mohou být za pár od 4 tisíc do 5 tisíc. Méně červené od 3 tis. Kč. Je to různé. Pokud je budete pouštět tak stačí bednová klec 90délka x 50 hloubka x 60 výška. Vtakovéto kleci se dá i odchovávat mladé.

6.4.2015 17:24
michalcod

XXX.XXX.9.129

Děkuji.
Jaké je celé jméno Pyruly?
Abych mohl sehnat co nejvíce informací
Děkuji.

6.4.2015 17:26
bathory

XXX.XXX.218.115

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Na několika vláknech již bylo diskutováno o vhodnosti pyrury jako domácího mazlíka. Zde máte v mnoha příspěvcích vyjádřen názor, že jsou vhodné. Já chovám 6 párů různých mutací v panelákovém bytě 2+1. Jsou všude. A v pohodě. Ale samozřejmě to předpokládá pyrury vychovat k obrazu svému a nenechat je dělat si co chtějí. Jinak pohodoví, mazliví chytří ptáci.

Myslíte si, že jsou vhodnější jako mazlíček než třeba amazonek černotemenný. Pořád uvažuju, že si koupím něco většího jako mazla, mám ale akorát zkušenosti s andulkami a aymarami (ty i odchovávám). Amazonek je můj sen, ale mám docela obavu z jeho povahy. Pyrurky jsou taky krásné... Moje ségra pyruru má a ta je v pohodě, ochočená a až skoro oprsklá a to nebyla dokrmená... Pořád se to ve mě pere a nemůžu se rozhodnout, přečetla jsem snad už všechno, co jsem o daných druzích našla...

6.4.2015 17:30

bathory napsal(a):
Myslíte si, že jsou vhodnější jako mazlíček než třeba amazonek černotemenný. Pořád uvažuju, že si koupím něco většího jako mazla, mám ale akorát zkušenosti s andulkami a aymarami (ty i odchovávám). Amazonek je můj sen, ale mám docela obavu z jeho povahy. Pyrurky jsou taky krásné... Moje ségra pyruru má a ta je v pohodě, ochočená a až skoro oprsklá a to nebyla dokrmená... Pořád se to ve mě pere a nemůžu se rozhodnout, přečetla jsem snad už všechno, co jsem o daných druzích našla...

Amazonek černotemenný je větší klaun, ale jinak si jsou povahově podobní. Amazonek je pro většinu lidí hezčí a reprezentativnější. Já osobně bych mu dal rozhodně přednost před pyrurou.

6.4.2015 19:06
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

bathory napsal(a):

Dobrý den.
Já jsem jen chtěl upozornit, že o pyrurách bylo již hodně napsáno ze zkušeností jiných. Je potřeba řádně celou věc prověřit čtením mnoho článků, hlavně zkušeností chovatelů. Co si vyberete je jen na Vás. Asi by bylo špatné a nezodpovědné si něco koupit a pak teprve zjišťovat co to obnáší. Toť vše. V knihách se dozvíte jaký je vzhled papouška, odkaď je, výskyt v přírodě a podobně. Je to důležité, ale nejdůležitější jsou konkrétní zkušenosti chovatelů, kteří ukáží i možnou výchovu svěřence. Je třeba také počítat s tím, že každý jedinec je jiný a výchova musí být ušita na míru. Přeji dobrou ruku a hodně radosti s novými papoušky.

6.4.2015 19:21
bathory

XXX.XXX.218.115

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Já jsem jen chtěl upozornit, že o pyrurách bylo již hodně napsáno ze zkušeností jiných. Je potřeba řádně celou věc prověřit čtením mnoho článků, hlavně zkušeností chovatelů. Co si vyberete je jen na Vás. Asi by bylo špatné a nezodpovědné si něco koupit a pak teprve zjišťovat co to obnáší. Toť vše. V knihách se dozvíte jaký je vzhled papouška, odkaď je, výskyt v přírodě a podobně. Je to důležité, ale nejdůležitější jsou konkrétní zkušenosti chovatelů, kteří ukáží i možnou výchovu svěřence. Je třeba také počítat s tím, že každý jedinec je jiný a výchova musí být ušita na míru. Přeji dobrou ruku a hodně radosti s novými papoušky.

Ano přesně tohle dělám, kromě knížek čtu všechny možné diskuse až mi z toho jde hlava kolem snažím se psát si i pozitiva i negativa u jednotlivých papoušků, ale pořád váhám... Naštěstí mě nic nehoní

6.4.2015 19:38
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

bathory napsal(a):
Ano přesně tohle dělám, kromě knížek čtu všechny možné diskuse až mi z toho jde hlava kolem snažím se psát si i pozitiva i negativa u jednotlivých papoušků, ale pořád váhám... Naštěstí mě nic nehoní

Dobrý den.
Tak je to správné, vždyť rozhodnutí bude jen na Vás. A je si třeba uvědomit, že tito větší ptáci jsou dlouholetí a špatný výběr Vás bude provázet několik desítek let.

Neregistrovaný uživatel

18.4.2015 21:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.210

Mám dotaz, je problém hnízdění pyrur v sousedních voliérách vedle sebe, nebudou se rušit?přes pletivo spolu komunikují, samozřejmě je dvojité...jedná se o perlaty...taky odstavení mladých do sousední voliéry by bylo rizikové, kde by popř hnízdil pár perlat?nebo je jim to tak trochu jedno a nedělá jím to problém?díky.

19.4.2015 08:16
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám dotaz, je problém hnízdění pyrur v sousedních voliérách vedle sebe, nebudou se rušit?přes pletivo spolu komunikují, samozřejmě je dvojité...jedná se o perlaty...taky odstavení mladých do sousední voliéry by bylo rizikové, kde by popř hnízdil pár perlat?nebo je jim to tak trochu jedno a nedělá jím to problém?díky.

Dobrý den.
Já mám pyrury v bytě 6 párů a žádný problém jsem nezaznamenal. Pyrury jsou snášenlivé.

8.9.2016 07:32
oldpavel

XXX.XXX.216.126

Prosím o radu. Měl jsem dvouletý pár Pyrur žlutoprsých, který letos na jaře zdárně odchoval 4 mladé. Asi týden po vylétnutí bohužel samička uhynula.Příští týden jedu pro novou mladou samičku.Mám ji dát do voliery kde je ten dvouletý samec spolu ještě s dvěma mladými neprodanými samci nebo ji raději dát jinam (do klece do zimoviště) a později přidat dvouletého samce k ní.Jde mě o to jak budou ti tři reagovat a hlavně aby se nezakoukala do mladého samce, když ji chci spárovat s tím dvouletým.

8.9.2016 19:51
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.20

Dobrý večer.
Já bych mladou samici k dvouletému samci hned nedával. Vycházím z vlastní zkušenosti. Přidal jsem mladou samici ke staršímu samci a ten se chtěl pářit. Samice ale ještě nebyla pohlavně vyspělá a pářit se nechtěla. Samec si páření vynucoval takovým způsobem, že během dvou dní okloval samičce hlavu do krve. Musel jsem je oddělit. Samičku jsem dal ke kamarádovi, protože jsem šel na operaci a pak do lázní. Když jsem se vrátil (celkem po 5 ti měsících), vzal jsem si jí domů a dal do vedlejší místnosti. Oni se ale hlasově našli a začali se vehementně volat. Byl to mazec a nezbývalo než se rozhodnout, zda je dát spolu. Protože jsem byl ještě ve stavu nemocných, dal jsem je dohromady s tím, že si je ohlídám. K mému překvapení se začli k sobě mít a po 14 dnech se začali pářit a samička snesla čtyři vejce a zdárně vyvedli mladé až na bidlo.
Je to moje zkušenost, nemusí to platit obecně. Bude asi záležet jaký bude ten samec.

9.9.2016 11:17
oldpavel

XXX.XXX.216.126

Děkuji za odpověď. Dám samičku samotnou do klece bez budky a až si zvykne po 3-4 týdnech zkusím přidat samečka z voliery a budu je sledovat jak se k sobě chovají.V případě problému by oba přečkali zimu každý v jiné kleci ale viděli by na sebe.

9.9.2016 22:10
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.20

Dobrý večer.
Asi by bylo jistější je nechat přes zimu oddělené. Samička dospěje a pak to bude jednodušší. Jde ale o to, aby se intenzivně nevolali. V bytě je to o nervy. Nevím, kde je budete mít vy. Ale rozhodnutí je stejně na vás. Já jen uvedl svůj názor.

10.9.2016 07:57
milanplšek

XXX.XXX.144.38

oldpavel napsal(a):
Prosím o radu. Měl jsem dvouletý pár Pyrur žlutoprsých, který letos na jaře zdárně odchoval 4 mladé. Asi týden po vylétnutí bohužel samička uhynula.Příští týden jedu pro novou mladou samičku.Mám ji dát do voliery kde je ten dvouletý samec spolu ještě s dvěma mladými neprodanými samci nebo ji raději dát jinam (do klece do zimoviště) a později přidat dvouletého samce k ní.Jde mě o to jak budou ti tři reagovat a hlavně aby se nezakoukala do mladého samce, když ji chci spárovat s tím dvouletým.

Dobry den. Urcite je lepsi ji pustit do voliery mozna ji budou prohanet ale po chvilce se to uklidni. Je dobre pred vypustenim naveset do klece vetve smrk vrba ptaci se budou venovat novim vetvim a nebudou tak agresivni. A pozdeji az se vse uklidni tak odchytit mlade samce a nechat jen paru co potrebujete. Pyrury jsou velmi kontaktni ptaci a nechavat samicku zvlast aby se jen volali je mnohem horsi. S pozdravem Plšek.

10.9.2016 08:15
atobajus

XXX.XXX.195.189

milanplšek napsal(a):
Dobry den. Urcite je lepsi ji pustit do voliery mozna ji budou prohanet ale po chvilce se to uklidni. Je dobre pred vypustenim naveset do klece vetve smrk vrba ptaci se budou venovat novim vetvim a nebudou tak agresivni. A pozdeji az se vse uklidni tak odchytit mlade samce a nechat jen paru co potrebujete. Pyrury jsou velmi kontaktni ptaci a nechavat samicku zvlast aby se jen volali je mnohem horsi. S pozdravem Plšek.

Taky bych ji nenechával samotnou, buď ji vypustit do voliéry a pozorovat a nebo ji dát do jiné voliéry spolu se samcem.

10.9.2016 19:13
fanynka

XXX.XXX.90.131

Dobrý den, take mám Pyrury, jsou jim 4.mesice.Mam je doma měsíc a první dny hodně křičely.Zacala jsem zjišťovat proč tak křičí a nevěděla jsem, že mají rádi budky na spaní.Teď je mají, trvalo jim to dva dny než tam vlezly.Musí pořád něco dělat a ji hodně ovoce.Jsou krásní, mají úžasné oči a pořád něco sleduji.

15.9.2016 18:01
fanynka

XXX.XXX.90.131

Dobrý den, pyruraci mají největší radost jak likvidují listí.Opravdu radost pozorovat.

15.9.2016 18:13
fanynka

XXX.XXX.90.131

15.9.2016 18:29
fanynka

XXX.XXX.90.131

Nejde mi vložit video.

Přidejte reakci

Přidat smajlík