Žako - poškozuje si peří

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.12.2014 13:30
lenule101

XXX.XXX.180.126

Dobry den, máme 2,5leteho samečka žaka. Poslední asi 2 týdny si poškozuje peří zejména vespod pravého křídla. Snažíme se mu věnovat co nejvíce, dávat mu ovoce, zeleninku, stále nové hračky, je porad s náma, zejména ted během svátku se mu venujeme myslím dost. Presto nám jeho peří děla starosti.Dělá to od doby, kdy jsme na víkend odjeli lyžovat, ale na to je zvyklý, jen mě napadlo, zda to s tím nemá souvislost. Topime ted krbem, vzduch je tedy sušší než obvykle, ale loni ani predloni problém nebyl, snažíme se vzduch zvlhčovat. Můžu nejak poznat, zda ho netrapi nějací roztoči? Připadne existuje nějaký rozprasovac jako prevence? Převoz k veterináři si nedokáží představit, boji se, jen vidí přepravku.
Díky za všechny rady.

28.12.2014 13:35
eli22

XXX.XXX.181.33

lenule101 napsal(a):
Dobry den, máme 2,5leteho samečka žaka. Poslední asi 2 týdny si poškozuje peří zejména vespod pravého křídla. Snažíme se mu věnovat co nejvíce, dávat mu ovoce, zeleninku, stále nové hračky, je porad s náma, zejména ted během svátku se mu venujeme myslím dost. Presto nám jeho peří děla starosti.Dělá to od doby, kdy jsme na víkend odjeli lyžovat, ale na to je zvyklý, jen mě napadlo, zda to s tím nemá souvislost. Topime ted krbem, vzduch je tedy sušší než obvykle, ale loni ani predloni problém nebyl, snažíme se vzduch zvlhčovat. Můžu nejak poznat, zda ho netrapi nějací roztoči? Připadne existuje nějaký rozprasovac jako prevence? Převoz k veterináři si nedokáží představit, boji se, jen vidí přepravku.
Díky za všechny rady.

Myslím, že na 90% to bude tím, že jste ho ten víkend nechali doma samotného, takže to bude psychikou, na to skutečně nic moc není. My s tímto problémem bojujeme dva roky a neúspěšně. Škubání přešlo v zlozvyk a bohužel mu to asi už asi i zachutnalo. Snad to nebude váš případ. U našeho to začalo tak, že se za pár hodin úplně obral dohola všude tam, kam dosáhl. Na veterinu nemá cenu jezdit.

28.12.2014 13:41
lenule101

XXX.XXX.180.126

eli22 napsal(a):
Myslím, že na 90% to bude tím, že jste ho ten víkend nechali doma samotného, takže to bude psychikou, na to skutečně nic moc není. My s tímto problémem bojujeme dva roky a neúspěšně. Škubání přešlo v zlozvyk a bohužel mu to asi už asi i zachutnalo. Snad to nebude váš případ. U našeho to začalo tak, že se za pár hodin úplně obral dohola všude tam, kam dosáhl. Na veterinu nemá cenu jezdit.

Pravě, že to není poprvé, co jsme na víkend odjeli, vždy bylo vše v naprostém pořádku. Zatímco nejsme doma, stara se o něj pečlivé babička, kterou běžné doma papoušek vida, připadne má sestra, která jej i pustí z klece. Proto přítel moc nevěří, že by naše několikadenní nepřítomnost mohla byt příčinou.

28.12.2014 14:23
eli22

XXX.XXX.181.33

lenule101 napsal(a):
Pravě, že to není poprvé, co jsme na víkend odjeli, vždy bylo vše v naprostém pořádku. Zatímco nejsme doma, stara se o něj pečlivé babička, kterou běžné doma papoušek vida, připadne má sestra, která jej i pustí z klece. Proto přítel moc nevěří, že by naše několikadenní nepřítomnost mohla byt příčinou.

Nevím, kdy to bylo naposled (váš odjezd), ale do určité doby, dokud je mládě, to papouškovi vadit nemusí. Potom, když dospěje, tak ano.

28.12.2014 14:48
eli22

XXX.XXX.181.33

Pokud chcete vyloučit roztoče, tak na dno klece dejte na noc čistě bílý papír. Ráno byste tam našli červenočerné tečky.

29.12.2014 10:08
geldek

XXX.XXX.237.194

Možná to škubání tentokráte souvisí nejen s krátkodobých osamocením. Kolem tří let žakové dospívají a čím inteligentnější zvíře je, tím složitější je to období. Není jednoduché bez následků v nepřirozených podmínkách zvládnout přirozené, evolucí zakódované mechanizmy bez následků. Žakové jsou hodně nároční domácí "mazlíčci", není jednoduché jim zajistit dostatečně kreativní zábavu, která je neomrzí. Držím palce, aby se to škubání alespoň nezhoršovalo.

29.12.2014 12:14
eli22

XXX.XXX.181.33

geldek napsal(a):
Možná to škubání tentokráte souvisí nejen s krátkodobých osamocením. Kolem tří let žakové dospívají a čím inteligentnější zvíře je, tím složitější je to období. Není jednoduché bez následků v nepřirozených podmínkách zvládnout přirozené, evolucí zakódované mechanizmy bez následků. Žakové jsou hodně nároční domácí "mazlíčci", není jednoduché jim zajistit dostatečně kreativní zábavu, která je neomrzí. Držím palce, aby se to škubání alespoň nezhoršovalo.

Já bych souhlasila. Někdy je řešením pořízení partnera.

30.12.2014 20:35
kele

XXX.XXX.104.246

eli22 napsal(a):
Já bych souhlasila. Někdy je řešením pořízení partnera.

niekedy je tiež riešením odobrať kvalifikovane stery kože a perie z okolia a centra postihnutej oblasti a na základe výsledkov mikroskopie, kultivácie a stanovenia citlivosti na lieky určiť ďalší postup.....
Psychika žakov je zvláštna, ak reaguje automutiláciou na Vašu neprítomnosť, nemali ste si ho zadovážiť alebo seďte doma a venujte sa mu.
Ja tiež, keď sa snažím o jedinečný odchov alebo mám doma vzácne vtáky, nejazdím na dovolenky alebo na víkendy. Všetko predsa nemôže trvať viac ako jeden deň. Ak áno - neviete si to zorganizovať.
Mať a chovať živé zviera je v prvom rade zodpovednosť a až potom vlastné povinnosti a pôžitky.
Ak to živým tvorom nevie človek zabezpečiť - nesmie si ich zadovážiť!!!
MVDr. M.Kelecsényi.

30.12.2014 21:07
lenule101

XXX.XXX.180.126

Neřekla jsem, že je to zcela jistě reakce na naši nepřítomnost!!! Pouze se snažím najít příčinu, proto ohledávám všechny možnosti.

Nepoučujte mne, prosím o tom, zda jsme si měli papouška pořizovat nebo ne. O této problematice jsme poučeni dosti, jsme v kontaktu s mnoha zkušenými chovateli, stejně jako toho máme dosti načteno, není to náš první papoušek. Pouze jsme se s tímto pro žaky dost častým jevem ještě nesetkali.

Papouškovi se věnujeme jako svému dítěti a v případě naší maximálně dvoudenní nepřítomnosti je mu zaručena patřičná péče. Nevíte nic o tom, jaký má jeho běžný den systém, jakou má zrovna náš papoušek povahu.

Snažím se pouze nalézt příčinu tohoto problému. Nicméně děkuji za reakci.

30.12.2014 21:31
kele

XXX.XXX.104.246

lenule101 napsal(a):
Neřekla jsem, že je to zcela jistě reakce na naši nepřítomnost!!! Pouze se snažím najít příčinu, proto ohledávám všechny možnosti.

Nepoučujte mne, prosím o tom, zda jsme si měli papouška pořizovat nebo ne. O této problematice jsme poučeni dosti, jsme v kontaktu s mnoha zkušenými chovateli, stejně jako toho máme dosti načteno, není to náš první papoušek. Pouze jsme se s tímto pro žaky dost častým jevem ještě nesetkali.

Papouškovi se věnujeme jako svému dítěti a v případě naší maximálně dvoudenní nepřítomnosti je mu zaručena patřičná péče. Nevíte nic o tom, jaký má jeho běžný den systém, jakou má zrovna náš papoušek povahu.

návod na zistenie príčiny - aspoň čiastočný - máte v mojej prvej vete...
Neviem, či mi uveríte, ale klienti Vášho typu sú pohromou pre veterinárov - aj špecialstov, pretože Váš žako má všetko, akurát sme ho nechali na starosť na víkend niekomu druhému a ináč sme sa na všetko opýtali skúsených chovateľov a vieme na spamäť všetko o nich z google...
To je moja skúsenosť z 20 ročnej praxe veterinára.

ps . a nie len pre Vás - ješitnosť je prvým klincom do rakvy živých tvorov, ktorí nám nevedia povedať čo im vlastne je alebo chýba.

30.12.2014 21:35
kele

XXX.XXX.104.246

lenule101 napsal(a):

chcem len dobre Vášmu žakovi - tak mastite na veterinu a nestrácajte čas. Poznámka o ješitnosti je asi vo Vašom prípade na mieste.

Porušil som pre dobro Vášho žaka svoje zásady a odpísal som Vám aj napriek nevyplnenému profilu.
Môžete si pozrieť môj.
Prajem Vám príjemnú noc.

31.12.2014 09:20
geldek

XXX.XXX.237.194

Samozřejmě návštěva veterináře neublíží (jenom peněžence, pokud by se měly dělat testy), ale pravděpodobně ani nepomůže. Nicméně kvůli dobrému pocitu můžete žaka - pokud lze s ním manipulovat bez větších problémů - vykoupat ve vlažné vodě s přídavkem Arpalitu (případně i Desidentu). Ale předpokládat ektoparazity u papouška chovaného v bytě 2 a půl roku... stát se může sice cokoli, ale není to pravděpodobné. Škubání u žaků je tak "běžný" problém, že to, co se probere na zdejších diskuzích, je jen pověstná špička ledovce. I když jsem si toho hodně přečetla a mám zkušenosti s jinými krotkými druhy, náš žako mě přesvědčil, že náročnost jeho chovu coby "mazlíčka" je větší, než si člověk předem představuje. My jsme ho zatím déle než na cca 10 hodin samotného nenechali, i to byl ve venkovní voliéře s výhledem na lidi, navíc ve společnosti dalších menších papoušků, na které je zvyklý. I tak jsme ho našli trochu vystresovaného a den se vzpamatovával. Na delší cesty ho bereme sebou, naštěstí jezdíme jen k rodině (kde se vždy chová překvapivě vzorně). Ano, takový mám strach, že se začne škubat. I když byl nejznámější žako Alex nemocný, když ve věku 31 let uhynul, záběry dokazují, že se navzdor exkluzivní péči škubal také:
https://www.youtube.com/watch?v=cO6XuVlcEO4
Všimněte si na videu, že poškozená pírka má v dosahu zobáku a hlavu má v pořádku.
Myslím si, že doma chovaného žaka, alespoň po té psychické stránce, je nutné vnímat jako dítě, které nikdy nedospěje a předpokládat podobné, racionalitou neovládané psychické projevy, výcvikem korigovatelné jen do jisté míry. Dokonce ani pořízení partnera nemusí problém vyřešit, ale dokonce díky žárlivosti - a ta vůbec není žakům cizí - se může ještě zhoršit. Kolik je takových chovných párů, kde je jeden z dvojice škublý. Osobně nevěřím ani na problémy ve stravě a účinnost různých "zázračných" přípravků. Ale jsem přesvědčena, že podobně jako u lidí, je nutné se snažit zlozvyk řešit v jeho počátku, pak to může být složitější. Někde jsem na zahraniční web-stránce četla příběh žaka s tímto problémem, který se dostal do velice dobré péče paní, která se celodenně věnovala několika papouškům. Žako se zotavil, přestal škubat... ale jen do času. Příběh končil tím, že se opět začal...
Proto v této diskuzi jen stěží naleznete účinný recept na tento problém. Také bych ho ráda znala. Nicméně jsem si dala závazek, že si alespoň přečtu knížku Alex and me...
http://www.amazon.com/Alex-Me-Scientist-Discovered-Intelligence/dp/0061673986
Co nejlépe pochopit psychiku a potřeby papouška, který je v důsledku umělého odchovu na vás navázán, je jistě tou nejlepší cestou.

31.12.2014 17:33
smidla

XXX.XXX.199.215

lenule101 napsal(a):

Dobry vecer,
prominte, ale co si nejdriv dobre promyslet co komu odepisujete? Chapu ze neznate pana veterinare a jeho prispevek je ponekud ostrejsi. Nicmene je to veterinar s nekolikaletou praxi a pro vaseho papouska pozehnani.
Dorazne doporucuji zvazit napsany postup. Z vasi reakce mam spis pocit zecekate az nekdo potvrdi vasi domnenku, coz je vic nez bezne u zaku.
S pozdravem Smidla
miloshaska@seznam.cz
http://smidla.eu

7.2.2015 16:57
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

kele napsal(a):
návod na zistenie príčiny - aspoň čiastočný - máte v mojej prvej vete...
Neviem, či mi uveríte, ale klienti Vášho typu sú pohromou pre veterinárov - aj špecialstov, pretože Váš žako má všetko, akurát sme ho nechali na starosť na víkend niekomu druhému a ináč sme sa na všetko opýtali skúsených chovateľov a vieme na spamäť všetko o nich z google...
To je moja skúsenosť z 20 ročnej praxe veterinára.

ps . a nie len pre Vás - ješitnosť je prvým klincom do rakvy živých tvorov, ktorí nám nevedia povedať čo im vlastne je alebo chýba.

Kele, napsal jste to velice výstižně a reakce na Vaši odpověď jen potvrdila pravdivost Vašich slov. Kdybych mohl, dal bych Vám 100 bodů. Ptáky chovám od r. 1969.

7.2.2015 17:12
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

kele napsal(a):
niekedy je tiež riešením odobrať kvalifikovane stery kože a perie z okolia a centra postihnutej oblasti a na základe výsledkov mikroskopie, kultivácie a stanovenia citlivosti na lieky určiť ďalší postup.....
Psychika žakov je zvláštna, ak reaguje automutiláciou na Vašu neprítomnosť, nemali ste si ho zadovážiť alebo seďte doma a venujte sa mu.
Ja tiež, keď sa snažím o jedinečný odchov alebo mám doma vzácne vtáky, nejazdím na dovolenky alebo na víkendy. Všetko predsa nemôže trvať viac ako jeden deň. Ak áno - neviete si to zorganizovať.
Mať a chovať živé zviera je v prvom rade zodpovednosť a až potom vlastné povinnosti a pôžitky.
Ak to živým tvorom nevie človek zabezpečiť - nesmie si ich zadovážiť!!!
MVDr. M.Kelecsényi.

Vážený pane, již mnohokrát jsem si od Vás v různých tiskovinách za mnoho let zpět přečetl Vaše texty. Dnešní " chovatelé" - držitelé nejen papoušků, jsou mnozí až příliš sebevědomí. Diskutující o problému svého žaka by si Vaši odpověď měl každý den číst, pak, pokud má soudnost, by ji pochopil. O. Německý.

Přidejte reakci

Přidat smajlík